Katerória
    A modern, korszerű otthonok tolóajtói elegáns és funkcionális helyettesítői a klasszikus lengőajtóknak. A különféle technológiák és anyagok egyre gyorsabb fejlődésével párhuzamosan változnak a térbeli elrendezés szabványai és a gyártási módok is; így új szobaajtók jöttek létre. Miért jelenthetnek megfelelő megoldást a tolóajtók? Mik az előnyeik és mik a hátrányaik? Hova építhetők be? Ezekre a kérdésekre választ a következő szövegben találhat.
    Szakcikk 451
    belteri toloajto
    Rendszerünkben van még 143 kivitelező a következő területre Tolóajtó:

    1. Beltéri tolóajtó előnyei és hátrányai

    A tolóajtók elsődleges feladata a klasszikus ajtókhoz hasonlóan a terek elválasztása. Mint minden bútorelemnek, ennek az ajtónak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

    1.1. Beltéri tolóajtó előnyei

    A beltéri tolóajtó nagyon praktikus megoldást jelenthet olyan helyekre, ahol a maximális helykihasználás szükséges, különösen a kisebb lakásokban. A tolóajtó nagy előnye a klasszikus lengőajtóhoz képest, hogy nem kell számolnia nyílási szöggel, viszont helyet kell hagyni az ajtónyílás mellett. A tolóajtók hasznossága és hatékonysága olyan esetekben kerül előtérbe, amikor például mozgáskorlátozottak is laknak a lakásban. Ezenkívül a tolóajtók könnyen és szinte hangtalanul nyílnak és záródnak. Különböző anyagok kombinálásával kifejezetten stílusos és elegáns ajtót kaphatunk, amely tökéletesen illeszkedik a belső térbe.

    1.2. Beltéri tolóajtó hátrányai

    Az igazat megvallva, ennek az ajtófajtának nincs is különösebb hátránya. Ha nagyon szőrszálhasogatók szeretnénk lenni, akkor talán annyit mondhatunk, hogy a klasszikus ajtókhoz képest kevésbé szigetelik a hangot és a hőt a helyiségben. Ezért olyan helyre javasolt beépíteni, ahol ez nem jelent különösebb problémát. A legintimebbnek tartott helyiségekbe, mint a hálószoba, fürdőszoba, WC, inkább a klasszikus beltéri ajtó beépítése lenne a megfelelőbb, de mondjuk a gyerekszobákba is inkább az utóbbit építsük be, mivel ennek a szobának is „kuckósnak” kell lennie, ahova elvonulhatnak a gyerekek. Természetesen ez mind személyes preferencia kérdése.

    1.3. Egyszárnyú tolóajtó

    Az egyszárnyú tolóajtó, amint a neve is sugallja, egy szárnyú, és 70-120 cm széles, közönséges ajtónyilásokhoz használatosak. Beépíthetők vagy a falra rögzíthetők.

    1.4. Kétszárnyú tolóajtó

    Ezeket az ajtókat szélesebb ajtónyílásokhoz használják, illetve válaszfalként is szolgálhatnak. A szárnyak azonos vagy különböző irányba mozgathatók.

    2. Beltéri tolóajtó beépítése

    Nyitási mód szerint a tolóajtók két csoportra oszthatók: fal előtt futó tolóajtókra és falban futó tolóajtókra.

    Tolóajtó beépítése
    A fal előtt futó tolóajtók szembetűnő helyen vannak, ezért fontos, hogy esztétikus anyagból készüljenek

    2.1. Függő tolóajtó

    Ezeket a tolóajtókat fali ajtóknak is nevezik, mert gyakorlatilag a mennyezetre függesztik őket és a fal mentén „lógnak”. A fal felső részének, amelyre a konzolokat felhelyezik, üresnek kell lennie, és bizonyos távolságot kell biztosítani a fal és az ajtó között. A függőajtókat könnyű felszerelni, karbantartani, és az esetleges javítások is könnyen elvégezhetők. Hátrányuk, ha egyáltalán hátránynak lehet nevezni, hogy a csúszó mechanizmus szembetűnő és kétszer olyan széles, mint maga az ajtó, ami egyesek szerint rontja a beltér összképét. Ez azonban könnyen orvosolható, mivel a támasztékokat és a mechanizmust is el lehet rejteni díszléccel vagy díszburkolattal.

    2.2. Falban futó tolóajtók

    Ezeket az ajtókat beépített tolóajtóknak is nevezik, és igen praktikusak. Egy speciálisan elkészített tokszerkezettel kell rendelkezniük, amelybe a szárny behatol, vagy magát az ajtót egyszerűen gipszkartonnal befedhetjük és falnak „álcázhatjuk”. Ebben az esetben a tokszerkezet helyét, illetve magát a mechanizmust a tervezés, vagy a felújítás során előre be kell tervezni.

    3. Tolóajtó felszerelése

    3.1. Függő tolóajtó

    A tolóajtó rögzítési rendszere gyártónként eltérő. Mondhatnánk, hogy a rendszer ugyanaz, viszont nagyon sok variációja létezik. Az ajtó a sínen lévő függesztékeken lóg, és a fal felső részén, a mennyezet alatt van rögzítve, míg az alsó részén a padlón csúszó görgők találhatók, amelyeken az ajtó fut, így azok megakadályozzák az ajtó kilengését, billegését.

    3.2. Görgők

    A tolóajtó második változatánál a görgők a legfontosabb elemek. Ezért az ajtó nem függesztékeken lóg, hanem a padlóban vagy azon elhelyezett sínen, kerekeken mozog. Ezekhez a tolóajtókhoz felső síneket kell felszerelni, amelyek általában a mennyezeten találhatók, míg az alsó síneket a padlón, megfelelő padlóburkolaton kell elhelyezni.

    3.3. Vezetősínek

    Beépíthetők-e az alsó vezetősínek a padlóba? A válasz igen. Ebben az esetben a vevő kérésére a padlóburkolatban csatornát vágnak és abba helyezik el a síneket. Ez a parketta és laminált padló esetén a legegyszerűbb. Ha kerámia burkolólapokról van szó, akkor azok ragasztása előtt elhelyezhető egy profil, amelybe a későbbiekben a vezetőket beillesztik, puha padlóburkolatoknál, mint például a szőnyegnél vagy a padlószőnyegnél, szintén csatornát vágnak a síneknek, így azok padló és a textilburkolat közé kerülnek. A padlósínek felszerelésének ezen módjainál minden egy vonalban és ugyanabban a síkban lesz.

    4. Tolóajtó fajták alapanyag szerint

    Ami az alapanyagokat illeti, a választék szinte korlátlan. A tolóajtók készülhetnek fából, üvegből, forgácslapból, műanyagból, alumíniumból stb. A színek, minták, textúrák, vonalak és stílusok is számosak. A legelterjedtebbek a fából és üvegből készült tolóajtók. Természetesen a kiválasztásnál döntő szerepe van a meglévő bútorokkal való kompatibilitásuknak, valamint térbeli elhelyezkedésüknek, illetve rendeltetéseiknek.

    4.1. Fa tolóajtók

    A faajtók már első pillantásra is kellemesek érzetet keltenek bennünk. A minták a nagyon világos hamutól a nagyon sötét dióig terjednek. A valódi fából készült tolóajtók minden bizonnyal minőségesebbek és nehezebbek is, mint a forgácslapból készültek, ezért erősebb és drágább támasztékokat, síneket igényelnek.

    4.2. Üveg tolóajtók

    Ezek az ajtók nagy népszerűségnek örvendenek, mivel átengedik a fényt, viszont kiváló hanszigetelési tulajdonsággal rendelkeznek. Gyakran válaszfalként szolgálnak nagyobb helyiségekben, például irodákban, üvegfalakkal kombinálva.

    Üveg tolóajtó
    Üveg tolóajtók összekötik, de el is választják a helyiségeket egymástól

    4.3. Alumínium

    Az alumínium tolóajtókat védelmet igénylő helyiségekben használják leginkább, mivel tartós és könnyű anyagnak számít, viszont kellő szilárdsággal bírnak a megfelelő szintű biztonságérzet biztosítása érdekében.

    4.4. Műanyag

    Minden bizonnyal a műanyag tolóajtók tekinthetők a legolcsóbbaknak a kínálatban. A PVC-ből készült ajtók szennyeződésállók és hosszú élettartamúak, ugyanakkor meglehetősen könnyűek és kellemes kinézetűek.

    5. Tolóajtó árak

    Mennyibe is kerül egy beltéri tolóajtó? Az árak típustól, nyitási módtól és anyagtól függően 56-650 ezer Forint között mozognak. A falban futó ajtók, illetve az edzett üvegből készült ajtók mindig drágábbak.

    Szakcikk 451
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tolóajtó?

    Rendszerünkben van még 143 kivitelező a következő területre Tolóajtó:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 143 kivitelező a következő területre Tolóajtó
    9.6
    0

    SFETY Építőipari Kft


    9.3
    0

    Evidoors Kft.


    9.4
    0

    Ács Szeged


    9.3
    0

    Uniplus partner kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!