Katerória

    Gipszkarton, vízálló- és gipszrost építőlemezek

    A cikket több mint 682+ felhasználó tekintette meg
    Az emberek gyakran azt gondolják, hogy mindegy, milyen gipszalapú építőlemezt használnak egy-egy felület kialakításához. Az igazság azonban az, hogy bár kinézetük hasonló, összetételük nem azonos, gyártási módszereik éppúgy különböznek egymástól, mint a megkülönböztető jellemzőik. A gipszrost, azaz knauf lapok, a vízálló vagy fermacell lapok, valamint a gipszkarton lapok szilárdságban, keménységben, stabilitásban és vízállóságban is különböznek egymástól. omiljen
    Szakcikk 682
    gipszkarton
    Rendszerünkben van még 908 kivitelező a következő területre Gipszkartonozás, szárazépítő:

    1. Gipszrost lemez

    Ezeknek a lapoknak a homogén szerkezetét gipsz, üvegszál, cellulóz és különféle vízszigetelő adalékok biztosítják. Az őrölt cellulózhoz gipszet adnak, és addig keverik, amíg a keverék teljesen homogénné nem válik. A kapott keveréket ezt követően speciális hengerekkel a kívánt vastagságra préselik, és további hőkezelés által addig formálják a lemezt, míg fel nem veszi a kívánt formát. A speciális összetétel nagy szilárdságot és stabilitást biztosít ezeknek a gipszrostlemezeknek. Ennél is fontosabb, hogy a panelek víz- és tűzállóak. A gipszrost lapok nem károsítják az egészséget, mert nem tartalmaznak káros vegyszereket.

    Elmondható, hogy a gipszrostlemezek univerzálisak az építőiparban. Leggyakrabban száraz építkezésekhez, válaszfalakhoz, padlásokhoz, burkolatként és hasonlókhoz használják. Favázas szerkezetek megerősítésére és panelházaknál is használatosak, a panelszerkezetek merevségének növelése érdekében.

    2. Gipszkarton lapok

    A gipszkartonok szerkezete teljesen más; a kartonlapok fő eleme a speciális papír, azaz olyan papírrétegek, amelyek között gipsz van. E lapok sem károsak az emberi egészségre vagy a környezetre, hang- és hőszigetelőként kiválóak, tömörek, kemények és tűzállóak. Sajnos nem vízállóak, bár további kezeléssel vízállóvá tehetők. Azokban a helyiségekben, ahol rögzítve vannak, kellemes, friss és meleg légkört biztosítanak.

    Bár ezeket a gipszkartonokat is többféle célra használják, elsősorban száraz építkezés, szárazvakolás során használatosak. Leggyakrabban a panelházak gyártói használják őket, bár beépítésük kérdéses lehet, mert a gipszkarton lapok meglehetősen sérülékenyek. A gipszkarton falak, mennyezetek burkolására és terek elválasztására is kiváló választás.

    knauf-gipszkarton-lapok.jpg
    A gipszkarton lapok szinte univerzális anyagnak számítanak a száraz építésben

    3. Vízálló, fermacell lapok

    A gipszkarton lapok nem vízállóak, ezért kültérben fermacell lapokat használnak. Ezek víz- és a tűzállóak. Kemények, szilárdak, kiváló hang- és hőszigetelők. Természetes anyagokból - gipszből, papírrostból és vízből - készülnek, ezért befolyásolják hőérzetet ott, ahova telepítik őket. A Fermacell lapokat szárazpadló kialakítására is használják.

    4. Gipszkarton, vízálló- és gipszrost építőlemezek

    A gipszrost lapok jobban ellenállnak a sérüléseknek, mint a karton. A gipszrostlemezek keményebbek, stabilabbak és tűzállóbbak. Ezenkívül kisebb a sérülés lehetősége a telepítés során. Ezenkívül a ideálisak az épület belső vagy külső burkolására. Ezek a lapok vízállóak is. A Fermacell lapok a gipszrost lapokhoz hasonló különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, de keményebbek, és járófelületekre, sőt száraz esztrich kialakítására is használhatók.

    5. Gipszkarton szerelése

    5.1. Gipszkartonozás ára

    A szárazépítési munkák az építkezés befejeztével kezdődnek. A gipszkarton lapok különféle aljzatokra és alépítményekre történő rögzítése a festés előtti kiegyenlítést és előkészítést szolgálja. Mivel nem szükséges semmilyen nedves anyag hozzá, a gipszkarton rögzítése nagyon gyorsan elvégezhető. Egy tapasztalt és képzett szárazépítőnél a gipszkartonozás ára 2000-5000 forint.

    5.2. Gipszkarton rögzítése fa szerkezetre

    A gipszkarton fa szerkezetre való rögzítése igényesebb feladat, mint a falazott falak burkolása, mert a fa jobban tágul a melegben. Ezért hosszabb csavarokat kell használni a rögzítés során és hézagerősítő szalagot kell használni, hogy a fa mozgása következtében ne repedjenek meg a falak, a vakolat.

    5.3. Gipszkarton rögzítése a mennyezetre

    A gipszkarton mennyezetre való rögzítésével könnyen kiegyenlíthetjük azt. Egy fémrács keret segítségével álmennyezetet készíthetünk, ami így a plafon alatt található gépészeti egységek takarására, a számítástechnikai, hálózati eszközök elrejtésére és a kábelcsatornák takarására szolgál, valamint a beépített világítás megfelelő elrejtésére, és az egyedi plafonformák kialakítására használható. A mennyezetre történő rögzítés 600-4500 forintba kerül négyzetméterenként a mennyezet elérhetőségétől és az alszerkezet vastagságától függően.

    5.4. Gipszkarton hézagolása

    A gipszkartonok nagyméretű monolit elemek, így az egyes táblák közötti illesztések különösen problémásak lehetnek. Teljesen egyenesnek kell lenniük, és ellenállniuk kell a hő hatására bekövetkező tágulásnak. A hézagok megfelelő elvégzése érdekében először megerősített hézagerősítő szalagokat kell ragasztani rájuk. Ez az úgynevezett hézagolás, ami biztosítja, hogy a lapok egyben maradjanak, miközben a hő által kiváltott tágulás miatt továbbra is mozoghatnak. A gipszkarton hézagolása ára általában 600 forintba került négyzetméterenként.

    5.5. Gipszkarton lapok glettelése

    A gipszkarton lapok beszerelése és hézagolása után a glettelés következik, amellyel az esetleges egyenetlenségeket és a hézagokat töltik ki. A gipszkarton glettelése kb. 900 forintba kerül négyzetméterenként. A lapok így készenállnak a festésre.

    6. Gipszkarton lapok ára

    Mennyibe is kerülnek a gipszkarton lapok? A 12,5 mm vastag gipszkarton ára 3.000 forintnál kezdődik négyzetméterenként. Ezek a legolcsóbbak falak, mennyezetek burkolására és egyéb száraz építési munkákra.

    7. Gipszrost lapok ára

    A gipszrostlemezek majdnem kétszer drágábbak, és kb. 6.000 forintba kerülnek négyzetméterenként.

    8. Fermacell vízálló lapok ára

    A kültéri burkolásra vagy szárazépítésre szánt tűz- és vízálló Fermacell lapok arányosan drágábbak, ára 9.000 forint/m2 körül mozog.

    Szakcikk 682
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Gipszkartonozás, szárazépítő?

    Rendszerünkben van még 908 kivitelező a következő területre Gipszkartonozás, szárazépítő:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 908 kivitelező a következő területre Gipszkartonozás, szárazépítő
    9.3
    0

    Mártai István e.v.


    8.8
    0

    Hepe Tamás


    9.7
    0

    Batis Kft


    9.5
    0

    ÉP-DEKOR Építőipari és Kereskedelmi Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!