Katerória

    Geodéziai felmérés

    A cikket több mint 529+ felhasználó tekintette meg
    A ház építésének megkezdése előtt geodéziai felmérés, vagy tervezési térkép elkészítése szükséges. A felmérés építkezések esetén a telek lejtésviszonyait, és a telken lévő tereptárgyak (épületek, utak, növényzet járdák, kerítések, közművek, árkok stb.) elhelyezkedését és a telek méretét vizsgálja. Eredményként a földmérő elkészíthet egy szintvonalas térképet a felmért telek lejtési viszonyairól, de kidolgozhat egy tervezési térképet is, amelyen meghatározzák a terület terepszintjét és a területen található tereptárgyakat. A telekfelmérés és a vázrajz az alapja minden olyan dokumentációnak, amelyet el kell készíteni álmaink háza építésének megkezdése előtt.
    Szakcikk 529
    geodeziai felmeres
    Rendszerünkben van még 63 kivitelező a következő területre Földmérő, földmérés:

    1. Telekfelmérés

    A geodéziai felmérés benyújtása előtt szükséges a megfelelő adatbázisokból adatok beszerzése és terepi mérések elvégzése. A terepi mérésekhez speciális, GPS-eszközökből és mérőállomásokból álló berendezéseket használnak. A földmérők által használt GPS-készülékek nagyon precíz és pontos eszközök, amelyek kizárólag professzionális használatra, azaz adott pontok meghatározására szolgálnak. A mérőállomások nagy távolságok mérésére szolgálnak. Az ingatlan tulajdonosa köteles bejelenteni az illetékes földhivatalnak a terv tárgyát képező épület, építmény létesítését, illetve lebontását. Ez azt jelenti, hogy földmérőtől meg kell rendelni egy változási vázrajz elkészítését épületfeltüntetéshez (illetve bontáshoz). A telekhez megfelelő útnak, legtöbb esetben a köztulajdonban lévő útnak is kell vezetnie. Ez az építési engedély kiadásának egyik alapfeltétele. Ezt is be kell jelölni a vázrajzon.

    2. Geodéziai felmérés elemei

    A felmérés általában meghatározott méretarányú, így az épületek 1:1000, míg a nagyobb mérnöki létesítmények 1:5000 méretarányúak. Ezek a felmérések általában az állami földmérési alaptérkép alapján készülnek, amely az Egységes Országos Vetületi rendszerben (EOV), Egységes Országos Térképrendszerben (EOTR), egységes és összefüggő szelvényrendszerben készülő olyan térképmű, amely beborítja az egész ország területét. A geodéziai felmérés (tervezési térkép) családi házas építkezések esetén a telek lejtésviszonyait, és a telken lévő tereptárgyak (épületek, utak, növényzet járdák, kerítések, közművek, árkok stb) elhelyezkedését, és a telek méretét vizsgálja.

    Geodéziai terv kidolgozásához merőeszköz
    A geodéziai felmérések, vázrajzok speciális optikai mérőműszerekkel készülnek

    A felmérés során előállított tervezési térképre, vagy szintvonalas térképre például egy építésznek lehet szüksége még a ház tervezésének megkezdése előtt. Ha elkészült a házunk, illetve új részt építettünk hozzá a régihez, akkor a földhivatali nyilvántartásban át kell vezetni a létrejött változást, azaz épületfeltüntetési vázrajzot kell készíttetni. A használatbavételi engedélyhez is kötelező jelenlegi állapotról készül terv, azaz a vázrajz.

    3. Földmérési munkák vizsgálata és záradékolása

    A földmérési munkák végeztével az illetékes földhivatalnak záradékolnia kell a benyújtott munkarészeket. A záradékolás nem más, mint az ingatlan-nyilvántartási térkép megváltoztatására készített, az ügyfél által megrendelt földmérési munka műszaki vizsgálata, hogy alkalmas-e ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisban történő átvezetésre, valamint előzetes nyilvántartásba veszik azt.  Ennek hiányában nem kaphatják meg az építési engedélyt, illetve a használatbavételi engedély is hatályát veszti. Mindenről a szakembernek, de a megrendelőnek is gondoskodnia kell.

    4. Geodéziai felmérés ára

    Mennyibe is kerül egy geodéziai felmérés elkészítése? A földmérési munkadíjak kiszámítása során a munkadíjat befolyásoló fontosabb jellemzők: terület elhelyezkedése, mérete, terepviszonyok, telek alakja, terület fedettsége. A megrendelők eltérő igényei és a munkaterületek változatossága miatt az ár magasabb vagy alacsonyabb lehet a becsültnél.  Egy átlagos méretű telek geodéziai felméréséért 110 és 200 ezer forint közötti összeget kell fizetni.

    Szakcikk 529
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Földmérő, földmérés?

    Rendszerünkben van még 63 kivitelező a következő területre Földmérő, földmérés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 63 kivitelező a következő területre Földmérő, földmérés
    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    8.8
    0

    Kiss Tibor egyéni vállalkozó


    9.5
    0

    Critical Path Management Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!