Katerória

    Erkélyajtó árak, típusok és méretek

    A cikket több mint 1761+ felhasználó tekintette meg
    Az erkélyajtók egyszerre választják el és kapcsolják össze a külső és belső teret. Lehetőleg a nappali napos oldalára kell tervezni, hogy a méretük rovására minél több fényhez és meleghez juthassunk. Az erkélyajtók széles kilátást és kapcsolatot biztosítanak a közvetlen környezettel, illetve közvetlen átjárást is jelentenek az erkélyre vagy teraszra. De mégis, milyen ajtót válasszunk? Egyszárnyú, kétszárnyú, többszárnyú, PVC, fa vagy alumínium ajtót? Az ajtó méreteit a helyiség méretének megfelelően határozzuk meg - hogy a lehető legtöbb napfény hatolhasson be a térbe, és ne sérüljön az otthon meghittsége. Az erkélyajtók a nyitás módja, anyaga, beépítése és rendeltetése szerint különböznek. A következő szövegben mindent elmagyarázunk, amit erről az ajtóról tudni kell.
    Szakcikk 1761
    erkelyajto
    Rendszerünkben van még 148 kivitelező a következő területre Télikert, terasz üvegezés:

    1. Erkélyajtó fajták

    1.1. Rögzített erkélyajtó

    A rögzített erkélyajtó egy speciális típusa ennek a csoportnak, amely csak méretei miatt tartozik ebbe a csoportba, mivel általában nincs nyitható szárnya. Leggyakrabban olyan helyre építik be, ahol nincs szükség szellőztetésre, de természetes megvilágításra igen.

    1.2. Egyszárnyú erkélyajtó

    Ez a leggyakoribb erkélyajtó típus. Az egyszárnyú ajtóknál van a legkevesebb légszivárgási pont, és velük a fűtés vagy hűtés során fellépő energiaveszteség is minimális. Az erkélyajtó szárnya néhány módon nyitható: bukó-nyíló, toló-bukó vagy teljes szélességben nyitható. Mindemellett az egyszárnyú erkélyajtók rendelkezhetnek oldal- vagy felülvilágítókkal, amelyek lehetnek szintén nyithatók is, vagy csak bukóra. Általában ezek az ajtók 100x210 cm-esek.

    1.3. Kétszárnyú erkélyajtó

    A kétszárnyú erkélyajtókat méretükből adódóan oda építhetjük be, ahol valamivel nagyobb a tér, és mindkét szárny teljesen kinyitható. Az egyszárnyú ajtókhoz képest a kétszárnyú ajtók nem biztosítanak tökéletes légzárást, a fűtés és hűtés során keletkező veszteségek valamivel nagyobbak. Méretük általában 200x210 cm.

    1.3.1. Kétszárnyú tokosztós erkélyajtó

    A tokosztóval ellátott kétszárnyú erkélyajtók olyanok, hogy mindkét szárny külön-külön, klasszikus módon vagy bukóra nyitható és zárható. Az ilyen ajtók maximális mérete 250x220 cm.

    1.3.2. Kétszárnyú, tokosztó nélküli, váltószárnyas erkélyajtó

    A tokosztó nélküli kétszárnyú erkélyajtók olyanok, hogy mindkét szárny vízszintesen nyitható és zárható, de csak az egyik ajtó nyitható bukóra. Az ilyen ajtók maximális mérete 200x220 cm.

    Kétszárnyas erkelyajtó
    Kétszárnyú erkélyajtó tokosztó nélkül

    1.4. Toló erkélyajtók és lapozható üvegfal

    Ez a két termék szinte teljesen azonos. Nagyobb méretűek a szabványos ajtókhoz képest, ezért akár fal helyett is alkalmazhatók.

    1.4.1. Emelő-toló erkélyajtók

    Ha a panorámafalat tolóajtóként szereljük be, az tulajdonképpen azt jelenti, hogy az első szárny nyitáskor felemelkedik, majd oldalra tolódik a rögzített rész fölött. A szárnyak nem egy síkban vannak, noha a panorámafal szárnyai nagyon jól illeszkednek egymáshoz és a kiváló szigetelés miatt teljesen légmentesek zárt állapotban és nagyon kellemes hőérzetet biztosít a helyiségben. Az emelő-toló rendszerrel ellátott panorámafalat ott alkalmazzák, ahol a nagyobb méretek miatt nagyobb fesztávra van szükség. Javasoljuk, hogy a méretek semmiképpen ne haladják meg a 400x240 cm-es fesztávot.

    1.4.2. Toló-bukó erkélyajtó

    A bukó-toló rendszerre jellemző, hogy a panorámafalat mozgatással nyitják, így a szárnyat először csak bukóra nyitják, majd a fix szárny elé tolható. Így a szárny annak ellenére el tud csúszni a rögzített rész mellett, hogy mindkettő egy síkban van. Ebben az esetben is javasolt, hogy a méretek ne haladják meg a 320x220 cm-es fesztávot.

    1.4.3. Lapozható, harmonika erkélyajtó

    Ez az ajtó több szegmensből, azaz panelből áll, amelyek kinyitva harmonikaszerűen egymásra tolhatók. Ugyanakkor a paneleket eltolhatjuk egy oldalra is, de akár a panelek felét jobbra, a másikat pedig balra is tolhatjuk. Ennél az ajtótípusnál legfeljebb 480x220 cm-es méret javasolt.

    Lapozható erkélyajtó
    Azáltal, hogy gyakorlatilag teljesen összecsukható az egész ajtó maga, nagy nyitott felületet biztosít 

    2. Erkélyajtók anyagai és üvegezése

    Éppúgy mint a bejárati ajtó, az erkélyajtó is készülhet PVC-ből, fából és alumíniumból vagy ezek kombinációjából. Az üvegezéshez dupla vagy háromszoros hőszigetelő üveget használnak. A keretek lehetnek különböző színűek vagy különféle díszítőelemekkel, amelyek még szebbé teszik otthonát. Mivel az erkélyajtók a külső ajtók csoportjába tartoznak, kinézetüket összhangba kell hozni a ház külső elemeivel. Az anyagválasztás függ az épület általános megjelenésétől, az ötlettől és az ajtó rendeltetésétől, de a vásárlóerőtől is.

    2.1. PVC erkélyajtó

    A PVC erkélyajtók, mint minden PVC-ből készült nyílászáró, a legolcsóbbnak számítanak a piacon. A fából készültekhez képest körülbelül 40%-kal olcsóbbak; azonban nem ez az egyetlen előnyük. Könnyen karbantarthatók és nagyon ellenállnak a külső hatásoknak.

    2.2. Fa erkélyajtó

    A fa erkélyajtók tökéletesen illeszkednek a fa homlokzathoz. Ezenkívül, ha az ajtó és a homlokzat különböző fafajtákból készül, a kontraszt nagyon jól mutathat. Természetesen a fa drágább anyag, mint a PVC, de ellenállóbb és gondosabb karbantartást igényel.

    2.3. Alumínium és fa-alumínium erkélyajtók

    Az alumíniumból vagy fa és alumínium kombinációjából készült erkélyajtók a legdrágábbak - a PVC-hez képest és több mint 100%-ban -, de minden bizonnyal vannak olyan jellemzőik, amelyek ezt az árat indokolják. Ami a mechanikai jellemzőket illeti, nincs náluk jobb anyag. A magas ár miatt azonban a vásárlók ritkán döntenek mellettük.

    3. Erkélyajtó árak

    A végére hagytuk az egy- és kétszárnyú erkélyajtók árait az üvegezés anyagától és típusától függően.

    Megjegyzés: Az árak gyártónként és ajánlattevőnként változhatnak. Ne feledje, hogy figyelembe kell vennie a szállítási és beépítési költségeket és az áfát is.

    3.1. 100x 210 cm nagyságú, egyszárnyú erkélyajtó

    Mennyibe is kerülnek egyszárnyú erkélyajtók? Az egyszárnyú PVC erkélyajtó ára dupla üvegezéssel 90 ezer forint körül, a hármas üvegezéssel 140 ezer forint körül mozog. Egyszárnyú, dupla üvegű, fából készült erkélyajtóhoz körülbelül 180 ezer forintot kell elkülönítenünk, míg ugyanilyen hármas üvegűre körülbelül 190 ezer forintot. Az alumínium-fa ajtó ára dupla üveggel 200 ezer forint, a hármas üveggel 240 ezer forint körül van.

    3.2. 180x 210 cm nagyságú, kétszárnyú erkélyajtó

    Mennyibe is kerülnek a kétszárnyú erkélyajtók? A kétszárnyú PVC erkélyajtó ára dupla üvegezéssel 150 ezer Forint körül, a hármas üvegezéssel 160 ezer forint körül mozog. Kétszárnyú, dupla üvegű, fából készült erkélyajtóhoz körülbelül 210 ezer forintot kell elkülönítenünk, míg ugyanilyen háromrétegű üvegűre körülbelül 230 ezer forintot. Az alumínium-fa ajtó ára dupla üveggel 278 ezer forint, a hármas üveggel 288 ezer forint körül van.

    3.3. Toló erkélyajtó árak

    Mennyibe is kerülnek az ilyen mechanizmussal ellátott erkélyajtók? Az ilyen ajtók ára leginkább a tolószerkezettől, vagyis az ajtó típusától függ. Emelő-toló, bukó-toló és harmonika erkélyajtók azok a típusok, amelyek közül választhat, ezek ára 220 és 520 ezer forint között mozog.

    Csüsztatható teraszajtó
    A toló erkélyajtók szinte csábítanak a szabadba 

    Ha úgy döntünk, hogy erkélyajtók valamelyikét szeretnénk beépíteni házunkba, lakásunkba, felvehetik velünk a kapcsolatot. Weboldalunkon további tanácsokat találhatunk a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat is felkeresheti, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkereséseinkre.

    Szakcikk 1761
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Télikert, terasz üvegezés?

    Rendszerünkben van még 148 kivitelező a következő területre Télikert, terasz üvegezés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 148 kivitelező a következő területre Télikert, terasz üvegezés
    9.5
    0

    TISZA AJTÓ Kft.


    9.6
    0

    POLIKARFA Kft


    9.7
    0

    KellEgyAblak Kft.


    9.4
    0

    ENO-TEAL GROUP Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!