Katerória
    Legyen szó járdáról, bekötőútról, udvarról, gyalogos útról vagy más közlekedőfelületről, a térkövek teljes mértékben ellátják a feladatukat, ami a felület szilárdságát és tartósságát illeti. A térkövezés két részből áll, amiből az egyik különösen fontos, mivel ettől függ a kész felület kinézete, illetve biztosítja az alapvető teherbírást és a csapadékvíz elvezetését. Tulajdonképpen ez a munka első része- az alap előkészítése- míg a másik a térkő lerakása az előkészített alapfelületre. A felület tartóssága függ a megfelelő előkészítéstől, de a munka árától is.
    Szakcikk 424
    terko retegrend vizelvezetes
    Rendszerünkben van még 613 kivitelező a következő területre Térkő, térkövezés:

    1. A térkőfelület alapja kulcsfontosságú a teherbírás szempontjából

    Az a területet, amely térkövezve lesz, először alapozzunk, úgy, hogy 40-70 cm mélységig kiássuk az alapot, majd felöntjük homokkal vagy 0-32 mm-es szemcsés fagyálló anyaggal. Ennek a rétegnek a vastagsága függ a térkő struktúrájától és a várható terheléstől. Minden esetben, ezt a réteget jól kell tömöríteni és le kell hengerelni, ezáltal a teherbírása megfelelően alakul, valamint fontos, hogy 2,5%-os lejtést kell kialakítanunk.

    2. Vízelvezető fólia

    Hogy elkerüljük a víz behatolását a feltöltött rétegbe, vízelvezető fóliát rakunk alá és fölé. A járható felület struktúrája ennek köszönhetően sima és stabil lesz, és nem kell állandóan egyengetni, foltozni és a kitüremkedéseket, lyukakat és keréknyomokat javítgatni.

    3. Vízelvezető réteg

    A vízelvezető réteget durva szemcséjű homok képezi (4-8 mmx3,5 cm), amelyik fagyálló. A vízelvezető réteg fölé helyezik, viszont ezt a réteget nem szabad vibro-lappal tömöríteni, és minimális lejtése kell, hogy legyen. A lerakást fa és alumínium lécek segítségével végzik, melyekkel eltávolítják a felesleges homokot.

    Térkő rétegrend vízelvezetés
    Megfelelő alaprétegre való térkő fektetés.

    4. Térkő lerakása

    A lapszerű anyag, amelyet a térkövezésre választottunk a saroktól kezdődik és derékszögben folytatódik a menetirányhoz viszonyítva. Ajánlott, hogy a felület legalacsonyabb szintjénél kell, hogy kezdődjön a térkövezés. Fontos, hogy a lapok, kockák vagy blokkok úgy legyenek lehelyezve, hogy ne legyenek szorosan egymás mellett, hanem legyen közöttük hézag, és a fúgák egyenletesek legyenek közöttük. Ily módon, a terhelés is majd egyenletesebben oszlik meg a lapok között. Hogy a kövezés egyenletesen folyjon, madzagot kell kihúznunk.

    Ahhoz, hogy a lapok, kockák vagy blokkok egyenletesen legyenek lerakva, gumikalapácsot és lécet is használni kell. A falak és peremek mentén az anyagot vágjuk. Hogy a kikövezett felület színezete szebb legyen, váltakozva használjunk különböző színű anyagokat.

    terkovezes.jpg
    Térkővezés

    5. Kövezet fugázása és a fugázó anyagok

    Ha befejeződik a térkő lerakása, a fugázás kvarchomokkal történik, melyhez négyzetméterenként 2,5-3,0 kg szükséges. Fontos, hogy ezt a munkát száraz időben végezzük. A felesleges homokot eltávolítjuk, és ezt a folyamatot 2-3-szor szükséges elvégezni.

    5.1. Fugázó homok

    A nem megfelelő fugázó homok a víz visszatartásához, a felület egyenletlenségéhez és különféle sérülésekhez vezethet. A fúgák megfelelő, 3-5 mm-es szélessége mellett, a megfelelő homok kiválasztása is fontos. Leginkább a 0,3-0,6 mm-es szemcséjű kvarchomokot használjuk. Ez a homok száraz és tiszta, agyagtól és magvaktól mentes kell, hogy legyen.

    6. Vibro-lappal való tömörítés

    A kikövezett felületet végül vibro-lapnak nevezett géppel dolgozzák el; ez a gép vibrációt okoz, amely tömöríti és stabilizálja az alapot és az anyagot, alsó része pedig gumival van ellátva, hogy ezáltal megelőzzük a felszíni sérülések kialakulását. A vibro-lappal való munkálatok megkezdése előtt fontos a felület megtisztítása a homoktól és más anyagoktól.

    Vibro-lap
    Vibro-lappal való tömörítés

    6.1. Kövezés beton alapra

    A lapokat, kockákat és tömböket a legtöbb esetben homokos alapra helyezzük, de ugyanígy beton alapra is rakhatjuk. Ez a mód a legmegterheltebb felületeknél alkalmas, például a teherforgalom esetében. A meglévő beton alap mindig felhasználható erre a célra.  Mégis, ennek a kivitelezésnek az a gyengéje, hogy az alap kiásáshoz a betont fel kell törni, ami nagy és költséges munka.

    7. Térkövezés költségei

    Mennyibe kerül a térkövezés? A térkő lerakásának ára függ a kiásott alap mélységétől, amelyet az előrelátható terheléshez terveznek és a lapszerű anyag nagyságától. A kiásás, az alap előkészítése és beton lapokkal való kövezés 7200 -9600 Forint között forog négyzetméterenként.

    Amennyiben térő lerakásához folyamodna, forduljon hozzánk bizalommal. Oldalunkon még sok tanácsot találhat ezzel a témával kapcsolatban, de ajánlatadókkal és gyártókkal is összeköthetjük, akikkel együttműködünk, és akik kéréseinkre megfelelő ajánlatot adnak.

    Szakcikk 424
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Térkő, térkövezés?

    Rendszerünkben van még 613 kivitelező a következő területre Térkő, térkövezés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 613 kivitelező a következő területre Térkő, térkövezés
    9.7
    0

    AVFPower Builder Kft.


    9.5
    0

    Surányi Nikolasz e.v.


    8.7
    0

    BAU-SOL TIME Kft.


    9.3
    0

    WinStone Kőfaragó és Kivitelező Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!