Katerória
    A lakás teljeskörű felújítása szervezés terén is és anyagilag is igen megterhelő lehet. Az egészben a legfontosabb a munkák fázisainak érdemi összehangolása, hogy a munkák folyamatosan, egymás után készüljenek el, de egy sikeresen megtervezett és megvalósított költségbecslés is elengedhetetlen, hogy ne érjenek utólagos meglepetések. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, összefoglaltuk mindazt, amit tudni kell.
    Szakcikk 194
    Teljeskoru lakasfelujitas
    Rendszerünkben van még 954 kivitelező a következő területre Lakásfelújítás:

    1. Hogyan zajlik a lakás felújítása?

    Egy épületben vagy házban lévő lakás felújítása, legyen szó parketta cseréről vagy falbontásról, minden bútor eltávolítását igényli. És ha már rászántuk magunkat, akkor már miért is ne újítanánk fel még ezt-azt?  Ha magunk szervezzük meg a felújítást, ügyeljünk az építési és kézműves munkák sorrendjére, hogy a többletmunka és a költségek kialakulásának lehetősége minimális legyen. Tehát mi a helyes sorrend?
    (0) A lakást teljesen ki kell üríteni, majd kezdődhet a bontási, durva építési munka. (1) Ezt követik a durva vízszerelési munkák, valamint a villanyszerelési munkák (2) és a padlók rendezése (esztrich vagy padlóburkolat) (3). Ha új cementesztrichet vagy esztrichet készítenek, minden vízvezeték-szerelési munkát, elektromos szerelést és esetleg padlófűtést be kell fejezni azok elvégzése előtt (4). (5) Ideális, ha az esztrich után azonnal a falak és a mennyezet durva és finom vakolása következik. (6) Ezután a falak simítása, csiszolása és festése következik. (7) Ha a falakat csak meszeljük, akkor parketta vagy egyéb padlóburkolat kerül beépítésre. (8) Az ütemtervben utolsó helyen áll a világítás, kapcsolók, aljzatok és egyéb elektromos berendezések szerelése. A munkálatok sikeres elvégézése után ne felejtkezzen meg a takarítás fontosságáról sem!
    A gyakorlati kivitelezési tapasztalatok alapján határoztuk meg a munkálatok fázisait. Minden szakasz magában foglalja az anyagok költségeit és a mesterek munkadíjának egy bizonyos részét.

    2. Villamoshálózat cseréje

    A régi lakások villanyszerelési munkái tulajdonképpen az összes meglévő vezeték, kábel és kapcsolótábla cseréjét jelentik. A villanyszerelő a bekötések, aljzatok és kapcsolók tervrajzán megjelölt helyeken alapján adja meg az ajánlatát, ami a munkadíjat és az anyagköltséget foglalja magába. A villanyszerelési munkák általában a következőket foglalják magukban:
    •    falak vésése a PVC csövek számára
    •    kapcsolótábla és csatlakozásainak cseréje,
    •    elektromos vezetékek cseréje az egész lakásban,
    •    új kötődobozok beszerelése
    •    új konnektorok és kapcsolók beszerelése,
    •    világítótestek beszerelés,
    •    a teljes rendszer bekapcsolása és tesztelése.

    2.1. Villamoshálózat cseréjének ára

    A villanyszerelés ára teljes felújítás esetén általában 15.500 Forint körül mozog négyzetméterenként, így átlagosan egy 60 négyzetméteres lakásban ezek a munkálatok összesen 1 millió Forintba kerülhetnek.

    Vezetékezés
    A tűzmegelőzés kulcsa az összes elektromos vezeték cseréje

    3. Vízvezetékek és lefolyók teljes cseréje

    A vízvezeték-szerelő először a bontási és durva építési munkák részeként eltávolítja az összes régi csövet és csatlakozást, majd szükség esetén helyet csinál az újak számára, és beépíti azokat; később a kerámiamunkák végeztével a szanitereket is beépítik. A lakások vízvezeték-felújítására vonatkozó ajánlat általában a következőket tartalmazza:
    •    régi csövek és csatlakozások szétszerelése és eltávolítása,
    •    esetenként a padló feltörése az új csövek és lefolyók beépítéséhez,
    •    új vízvezetékek beépítése,
    •    új lefolyócsövek beépítése,
    •    új szaniterek beszerelése a fürdőszobába.

    3.1. A vízvezeték cseréjének költsége

    A vízvezeték felújítás ára a felsorolt építési és kézműves munkákkal együtt kb. 24.000 Forintba kerül négyzetméterenként, így a teljes munkáért kb. 1.200.000 Forintot kérhetnek a szakemberek.

    Vizvezetékszerelés
    A felújítás legdrágább és legigényesebb része mindig a fürdőszoba és a konyha

    4. Építési munkák, bontás, padlók

    A teljeskörű felújítások általában valamilyen mértékű építési munkával is járnak. Az építési munkák a teljes költség kisebb részét teszik ki, kivéve a teherhordó falak bontását. Az építési munkák általában bontással járnak, így a kapott ajánlat a következőket tartalmazhatja:
    •    a bútorok kihordása, a lakás kiürítése,
    •    padló, parketta, kerámia eltávolítása,
    •    ajtókeretek, ablakok eltávolítása,
    •    törmelék elszállítása a hulladéklerakóra,
    •    a nyílások megmunkálása,
    •    padlókiegyenlítés vagy új esztrich,
    •    csővezetékek kialakítása
    •    falak és mennyezetek durva és finom vakolása.

    4.1. Építkezési munkák ára

    Az alapvető építési munkák ára egy átlagos lakás felújításakor körülbelül 8.000 Forint/négyzetméter, ami összesen 480.000 ezer Forint körüli árat jelenthet.

    5. Fürdőszoba felújítás

    Egy lakásban egy fürdőszoba felújítása arányosan nagy kiadás lehet, ami érthető is. A régi fürdőszoba felújítása, korszerűsítése különböző mesterek és kézművesek alapos és jól megtervezett munkáját, végül a szaniterek beszerelését igényli. Az ilyen munkálatok során az elektromos és vízvezeték-szerelés mellett a következőket is el kell végezni:
    •    középkategóriás burkolólapok beszerzése,
    •    régi csempék eltávolítása,
    •    régi csempe eltávolítása,
    •    WC-csészék és tartályok beszerzése és beszerelése,
    •    zuhanykabin vagy fürdőkád beszerzése és beépítése,
    •    mosdókagyló beszerzése és beépítése,
    •    csaptelep beszerzése és beépítése,
    •    fürdőszobai kiegészítő elemek beszerzése és beépítése.

    5.1. Fürdőszoba felújításának ára

    Egy átlagos fürdőszoba felújítása (egy kb. 60 m2-es lakásban a fürdőszoba általában kb. 15 m2 nagyságú) körülbelül 1.200.000 Forintba kerülhet.

    6. Festési munkák

    A lakás festése a munkálatok egyik utolsó szakasza, amikor már a lakás végleges kinézete sejlik. A meszelés előtti munkák közé tartozik az esetleges vakolás és a falak kötelező csiszolása, valamint a mennyezet meszelése is; ha már a festők úgy is a lakásban munkálkodnak, a lakás többi részét is bemeszeltethetjük, illetve valamilyen színt is választhatunk.  A szobafestők, mázolók a következő munkákkal foglalkoznak:
    •    a falak csiszolása vagy kiegyenlítése,
    •    az összes fal és mennyezet bevonása emulzióval,
    •    nyílászárók és betonfelületek festése
    •    falak és mennyezetek meszelése,
    •    átmenetek és sarkok megmunkálása.

    6.1. Festési munkák ára

    A festési munkák ára általában 720-800 forint között mozog négyzetméterenként, a komplett vakolás 720 ezer forint körüli összegbe kerülhet, anyagok és utómunkák nélkül.

    Szobafestés
    Vakolás, száraz vakolás és meszelés után a tér teljesen frissnek és újszerűnek tűnik

    7. Új parketta lerakása

    A parketta lerakásának munkálatai teszik teljessé lakása felújítását. Ha a felújítás során parkettát cserélünk, a háromrétegű kész parkettát javasoljuk, mert ennek a leggyorsabb és legegyszerűbb a beépítése. A parketta beépítését a falak festése után kell elvégezni. A padlóburkoló szakembernek a következőket kell elvégeznie:
    •    a parketta lapok beszerzése
    •    beépítés
    •    parketta csiszolása, lakkozása.

    7.1. Parketta beépítés ára

    A parketta beépítés ára csiszolással és lakkozással együtt 1.200-1.600 forint körül mozog négyzetméterenként. Egy átlagos 60 m2-es lakás esetében ez 720.000 és 960.000 forint közötti összeget jelentene.

    8. Nyílászárók cseréje

    Nehéz megbecsülni, hogy egy átlagos lakásban mennyibe kerülne az asztalos csere, mert ez leginkább a szobaajtók és ablakok számától, de méretétől, vastagságától és az anyagtól is függ. Az ablakok beszerelése általában 20-52 ezer forint között mozog darabonként. Az viszont biztos, hogy a szabványos szárnyas, furnérozott szobaajtók beszerzése és beépítése darabonként 100 ezer forint körüli összegbe kerül. A bejárati ajtók viszont attól függően, hogy milyenek, azaz milyen biztonsági rendszerrel rendelkeznek és milyen anyagból készülnek, 260 és 368 ezer forint között mozognak.

    9. Felújítás költsége

    Tehát összesen mennyibe is kerülne a lakás felújítása? Egy átlagos, 60 m2-es lakás teljes felújításának költsége számításaink szerint 4.000.000 és 4.800.000 forint között alakulna (a minimális és maximális alapterületeteket és árakat nézve). Ne feledjük, hogy a számítást az anyagok és a szolgáltatások átlagárai alapján készítettük el, habár az árak az idén drasztikusan megemelkedtek. Mindenesetre, ahogy már mondtuk, a lakás teljes körű felújítása logisztikailag és pénzügyileg is meglehetősen megterhelő lehet.

    Szakcikk 194
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lakásfelújítás?

    Rendszerünkben van még 954 kivitelező a következő területre Lakásfelújítás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 954 kivitelező a következő területre Lakásfelújítás
    9.4
    0

    VANTRIX Építőipari és Kereskedelmi Kft


    8.6
    0

    Gyócsi-Team Magasépítmény Karbantartó Egyéni Cég


    10
    3

    Zsákai János e.v.


    8.6
    0

    HeatProtect Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!