Katerória

    Hőszivattyú – mennyibe kerülnek és melyiket válasszuk?

    A cikket több mint 1184+ felhasználó tekintette meg
    Az egyre drágább energiaforrások korszakában egyre gyakrabban választanak alternatív fűtési forrásokat, amelyek kevésbé terhelik a környezetet, de a háztartások költségvetését is. A hatékony megtakarítás első feltétele természetesen a szakszerű beépítés és az épület megfelelő hőszigetelése. A hőszivattyúk a természetből származó szabad energiát használják fel, mivel működésük a hőmérséklet-különbségek felhasználásán alapul. Az energiaforrás a föld, a felszín alatti víz és a külső levegő. A fűtés megtakarítása akár 75% is lehet, és a szivattyú üzemeltetésének egyetlen költsége a szivattyú által felhasznált villamos energia, amelyet, ha van rá lehetőségünk napelemmel is biztosíthatunk számára.
    Szakcikk 1184
    hoszivattyu
    Rendszerünkben van még 461 kivitelező a következő területre Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés:

    1. A hőszivattyú különböző működési módjai

    A működési mód szerint a szivattyúkat víz-víz, föld-víz és levegő-víz típusokra osztják. Az a szám, amely megmondja a szivattyú hatékonyságát, a COP (Coefficience of performance) – hatékonysági mutató - valójában azt mutatja, hogy a készülék 1kW felvett elektromos áram segítségével, mekkora energiatermelésre, hőteljesítmény leadására képes. Minél nagyobb az együttható, annál hatékonyabb a hőszivattyú.  Levegő-víz hőszivattyúknál a COP 3,4 és 4 között mozog; víz-víz szivattyúknál a COP 5,2 és 6,2 között, a talajhő-víz szivattyúknál pedig 4,4 és 5 között van.

    1.1. Víz-víz hőszivattyú

    A leghatékonyabbak tehát a víz-víz szivattyúk,  ha pedig saját vízforrásunk van, akkor mindenképpen ezt a rendszert válasszuk. A COP 5,2 és 6,2 között mozog.

    1.2. Talajhő-víz szivattyú

    A második helyen a talajhő-víz szivattyúk állnak, ahol elég nagy területre van szükség a csövek elosztásához, és ennek a területnek körülbelül 2-szer nagyobbnak kell lennie, mint az épület fűtött területe. Ezeknek a szivattyúknak a COP értéke 4,4 és 5 között van.

    1.3. Levegő-víz hőszivattyú

    A legáltalánosabb választás azonban a levegő-víz hőszivattyú, mivel nem igényel vízforrást vagy nagy területet. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a külső hőmérsékleti tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni - a szivattyúk -20°C és +35°C közötti átlaghőmérsékleten működhetnek. COP-juk 3,4 és 4 között van.

    1.4. Levegő-levegő hőszivattyú

    A levegő-levegő szivattyúk nagyon hasonlítanak a légkondicionálókhoz, mivel hűteni és melegíteni is tudják a levegőt. A hőszivattyú a levegőből nyeri a hőt és nagy előnye, hogy akár -25°C hőmérsékleten is képes működni.

    Hőszivattyű kevés helyet foglal
    A hőszivattyú nem foglal sok helyet

    2. Hőszivattyú központi fűtéshez

    2.1. Hőszivattyú radiátoros fűtéshez, beépítési ár

    Ennek a hőszivattyúnak magasabb hőmérsékleten kell működnie, mivel ez a radiátoros fűtés előfeltétele. Ezt a szivattyút magas hőmérsékletű hőszivattyúnak nevezik. Az egy kompresszoros hőszivattyúk nem tudják elérni a kívánt hőmérsékletet, így a különbséget egy elektromos fűtőberendezés kompenzálja, ami az esetek többségében meg is látszik a villanyszámlákon. Éppen ezért radiátoros fűtésre a kétkompresszoros hőszivattyúk ajánlottak. Két kompresszor elérheti a szükséges hőmérsékletet, kevesebb áramot fogyaszt és hosszabb élettartamú az ilyen hőszivattyú. A magas hőmérsékletű hőszivattyú ára beépítéssel együtt 1.800.000 és 2.640.000 Forint között mozog.

    2.2. Hőszivattyú padlófűtéshez, beépítési ár

    Az alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő hőszivattyúk nagyobb hasznosítási együtthatóval rendelkeznek, ezért ideálisak padlófűtéssel történő beépítéshez. Mivel a padlófűtés nagyobb felületek fűtésével jár, ezért az alacsonyabb hőmérséklet, 30-35°C is megfelelő. Erre a célra bármilyen alacsony hőmérsékletű szivattyú használható. Így megspórolja a beruházás költségeit is, de később a fűtési költségeket is. Az alacsony hőmérsékletű hőszivattyú ára beépítéssel együtt 800.000-1.600.000 Forint között mozog.

    Kültéri egység
    A hőszivattyú kültéri egysége

    3. Hőszivattyú teszt - mennyit lehet megtakarítani?

    A legfontosabb kérdés a hőszivattyú vásárlása előtt természetesen az, hogy kifizetődő-e a rendszer beépítése? Vegyünk például egy 180 m2 hasznos alapterületű, jól szigetelt családi házat, amelynek átlagos éves áramfogyasztása 55 kWh/m2. Egy ilyen ház körülbelül 9.900 kWh-t fogyaszt a fűtésre. Ha Magyarországon a fűtőolaj ára 400 Forintl körül van, akkor az évi 396.000 Forint körül van. A gázfűtés költsége kb. 28 Forint/kWh, azaz kb. 280.000 Forint évente. A hőszivattyú körülbelül 16 Forint/kWh-t fogyaszt, tehát évente körülbelül 160.000 Forintot kellene fizetnie a fűtésért. Így arra a számításra jutnánk, hogy a hőszivattyú körülbelül 15 év alatt térülne meg, ha pedig valamelyik modernebb rendszert építjük be, akkor talán hamarabb is. Másrészt a hőszivattyúkra 25 év garancia van, megállapíthatjuk, hogy egy ilyen befektetés megéri.

    4. Melyik víztartályt válasszuk?

    A víz, vagyis a hőtartály hatékonyabb fűtést tesz lehetővé az épületben, mert benne tárolja a felesleges hőt, amíg a fűtés nem üzemel. Egy 1.000 literes, 80°C-ra felmelegített víztartály több mint hat órán keresztül képes önállóan felmelegíteni egy lakóteret.  Hogyan válasszuk ki a megfelelő tartályt? A pontos méretet szakembernek kell kiszámolnia, de az íratlan szabály szerint feltételezhető, hogy a hőszivattyú vagy egyéb fűtőberendezés gyárilag meghatározott teljesítményének minden kWh-ra körülbelül 55 liter megy. Többféle tartály létezik: hőcserélő nélküli és hőcserélős tartály, amely napelemekkel is kombinálható; két hőcserélővel ellátott tartály is van, amelyre különféle fűtőberendezések csatlakoztathatók. A hőtartálynak saját fűtőtesttel is rendelkezhet, így vízmelegítőként is funkcionálhat. Ha radiátoros központi fűtésünk van, javasoljuk,  ennek a tartálynak a használatát is.

    5. Hőszivattyúk ára

    A hőszivattyúk árai meglehetősen eltérőek. Érdemes olyan jól szigetelt házakba beépíteni, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 50 kWh/m2, bár kevésbé légtömör épületekbe is beépíthetők. Szóval mennyibe is kerülhet egy hőszivattyú? Áruk a minőségtől, hatékonyságtól (COP) és természetesen a választott rendszertől függ. A víz-víz vagy talajhő-víz hőszivattyús rendszerek árai 800.000 és 2.000.000 Forint között mozognak, elosztórendszer és padlófűtéshez szükséges elemek, illetve radiátorok nélkül. A levegő-víz hőszivattyúk ára valamivel alacsonyabb. A jól szigetelt házakhoz alkalmas 8 kW-os szivattyú beszerzése és beszerelése 1.400.000-1.920.000 Forintba kerül.  És mekkora a megtakarítás? Akár háromszoros is!

    Kazánház hiányában
    Nincs kazánházunk? Nem baj, a hőszivattyú elfér a szekrényben is!

    6. Pályázati támogatás hőszivattyúkhoz

    A külföldi pozitív példákat látva, ahol már jóval előbb nagymértékben elterjedt a hőszivattyúk alkalmazása, Magyarországon is támogatni kezdték a hőszivattyúk telepítését. 2017-ben az Otthon Melege Program 2017 pályázat keretein belül komoly támogatást lehet szerezni fűtéskorszerűsítésre, így a hőszivattyús rendszerek kiépítésére is. Ezek a lakossági pályázatok továbbra is minden évben kiírásra kerülnek, a jelenlegi ciklus is folyamatban van, mely pályázat által vissza nem térítendő támogatás igényelhető  többek között tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítésére, fűtési rendszer elektrifikálására hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére.

    A hőszivattyúk leghíresebb gyártói közül néhány: Aircon, Kronoterm, Gorenje, Viessman, Dimplex és Vaillant.

    Ha sikerült meggyőznünk arról, hogy a hőszivattyú beépítése kifizetődő befektetés, és további információra lenne szükségünk, vegyék fel velünk a kapcsolatot a DaiBau weboldalán, ahol további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 1184
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés?

    Rendszerünkben van még 461 kivitelező a következő területre Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 461 kivitelező a következő területre Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés
    9.3
    0

    BLUE WORLD SYSTEM Kft.


    9.8
    0

    BEST-GÁZ Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság


    9.7
    0

    UK-GEOTHERM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.9
    0

    Papp Klíma Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!