Katerória

    Agyagból készült domboldali ház

    A cikket több mint 681+ felhasználó tekintette meg
    Manapság, amikor az építészet központi témája a fenntarthatóság és a környezettudatos építés, egyre több építész fordul a faépítészet felé. De a fa korántsem az egyetlen környezetbarát anyag, bár kétségtelenül a legismertebb. Más építőanyagok, mint például a föld vagy az agyag, szintén egyre népszerűbbek. Ezért Robert Veselko építész RVA-ból tervezett egy házat, amely szalmából és agyagból épült.
    Domboldali ház tájolása
    A házhoz közeledve először az introvertált fahomlokzattal találkozhatunk, hiszen úgy van tájolva, hogy minden oldalról lélegzetelállító kilátás táruljon a látogatók elé.

    A fát és az agyagot ősidők óta építőanyagként használják. A modern technológiák és építési technikák révén számos lehetőséget nyitnak meg a modern építés előtt. A domboldalon épült ház lucfenyő gerendákból áll, míg a falak agyagból készültek, amelybe szalmát és préselt agyagot kevertek. Különösen lenyűgöző, hogy a mindenütt jelenlévő vasbetont csak az alapokhoz használtak.

    Az agyag az építéstől a bontásig környezetbarát anyag marad. A feltárástól a beépítés helyéig szállítást nem igényel, mivel a beépítés helyszínen ássák ki, de maga a beépítési technológia is környezetbarát, hiszen nem igényel semmilyen feldolgozást. Ezáltal az anyag szénlábnyoma gyakorlatilag nulla. Még akkor is, ha a ház már teljesíttette eredeti célját, teljes mértékben újrahasznosítható mindenféle környezeti hatás nélkül. Bizonyos értelemben tehát az agyagból készült ház áll legközelebb a nyugaton egyre népszerűbb "biológiailag teljesen lebomló termékekhez".

    Nappaliszoba
    A ház központi részén található nappali tágas és légies, a belső falak pedig natúr agyag színűek.

    Az agyag nagyon jó épületfizikai tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen megfelelően tárolja a hőt és a nedvességet, felhalmozza azokat, majd fokozatosan leadja a helyiségbe. Ez egy erősen diffúziós anyag, ami azt jelenti, hogy a levegő és a nedvesség még inkább áthalad rajta, mint a téglán. Ahogy az építész mondja, a tégla és az agyag valójában hasonló anyagok, de van egy fontos különbség: a téglát égetik, míg az agyagot nyers, kezeletlen állapotban használják. Az agyag tűzálló, azaz nem éghető anyag.

    Faléces homlokzat
    A ház homlokzata falécekből készült.

    Az agyagház építésének folyamata a következő: először egy bizonyos hőmérsékleten elkészítik az agyag és víz keverékét, hogy nedves masszát kapjanak, amelyet aztán a zúzott téglába fújnak. Az agyagfalak száradása akár hat hónapig is eltarthat, de ez elriaszthatja a türelmetlen vásárlókat, akik ezért inkább más építőanyagokat választanak.

    Domon lévő ház
    A ház egy lélegzetelállító domb tetején található, csodálatos kilátással.

    A lejtőn lévő ház, ahogy a neve is sugallja, egy gyönyörű domb tetején áll, ahonnan még szebb kilátás nyílik a környező dombokra. Maga az épület egy kompakt objektumként elképzelt, hosszú volumenű, amelyben a lakó- és hálószobák egymás után sorakoznak. Az építésznek így sikerült maximálisan kihasználnia az minden teret, csak annyit hagyva a folyosókra, amennyi szükséges. A déli homlokzaton egy hosszú süllyesztett veranda található, amely némileg tompítja a nyári nap ragyogását és melegét, ezáltal fedett kültéri nappalit kínál.

    Nyitott terasz
    A hosszú nyeregtető nyáron árnyékot ad a belső tereknek, esős napokon pedig menedéket nyújt.

    A ház alaprajza egyszerű és modern. A nappali kétszintes, átfolyó térként van kialakítva, amely a konyhából az étkezőn keresztül a kandallós nappaliba folyik. A földszinten egy hálószoba és egy fürdőszoba, míg az emeleten gyerekszobák és galéria található. A ház talán leglenyűgözőbb eleme a mászófal, amely összeköti a nappalit a tető alatti rejtekhellyel, amit a tulajdonos gyerekei egyszerűen imádnak.

    Földszint alaprajza
    Földszint alaprajza
    Emelet alaprajza
    Emelet alaprajza

    Az anyaghasználat követi a fenntartható anyagok használatának követelményét, és világos szerkezeti hierarchiát hoz létre: a mennyezetet és a válaszfalakat fa deszkákkal burkolták, míg a vályog tartófalakat a természetes agyagszín tompa fényében hagyják ragyogni.

    Projekt adatok:

    Projekt neve: Domboldali ház
    Tervező: RVA, Robert Veselko építész
    Tervezés éve: 2009-2010
    Építés éve: 2015
    Alapterület: 145 m2
    Megrendelő: magánszemély
    Fényképek: Matej Lozar, RVA arhívum 

    Galéria:

    Mászofal az ebédlőben
    A mászófallal ellátott ebédlő, amely a gyerekek búvóhelyéig vezet.
    Mászófal a gyerekszobában
    A mászófal a gyermekszobában is megjelenik, az ebédlőben balra a gyermekszobában pedig jobbra van.
    Terasz este
    A tornác egy része egy nagyobb fedett terasz.
    Ház koncepciós terve
    A ház szervezésének koncepcionális vázlata.

     

    681
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!