Katerória

    Hogyan lehet négyszázéves téglaházból úszómedencés boutique hotel? | Coinhab

    A cikket több mint 1423+ felhasználó tekintette meg
    A történelmi múlttal rendelkező épületek felújítása mindig nagy kihívást jelent az építészek számára; bármilyen minimális beavatkozás is történik egy meglévő épületbe, fennáll a veszélye annak, hogy az eredeti kialakítás és a különleges karaktert adó jellemzők elvesztése miatt a meglévő épület leromlik. Másrészt az épületeket folyamatosan fel kell újítani, sőt ki kell egészíteni, ha már nem szolgálják eredeti céljukat, és mint ilyenek, már nem alkalmasak a modern életvitelre. Beavatkozás hiányában lassú pusztulás sorsára jutnak, mivel használhatatlanná válnak. Ilyen esetekben az építésznek tudnia kell finoman ötvözni a meglévőt az újjal, a régit a modernnel, és harmóniát kell teremtenie a különböző történelmi korszakok között. A Coinhab építészei egy ilyen feladattal szembesültek.

    A Leber birtok az osztrák határtól néhány lépésre, a szlovén hegyek legészakibb lejtőin található. Egy ismert stájer borász szülőházáról van szó, ahol három generáció él, akik évtizedek óta együtt készítenek sikeres borkóstolókat. Két évvel ezelőtt a család a Coinhab irodához fordult, hogy újjáélesszék a XVII. századi épületet, amely késő reneszánsz kori emlékekkel rendelkező védett kulturális műemlék.

    Butik hotel
    A négycsillagos boutique hotelt természet veszi körül, és a bővítmény nagyon átgondolt elhelyezése lehetővé teszi, hogy a vendégek elszakadjanak a mindennapi gondoktól

    A létesítmény lassú, de folyamatos pusztulásban volt és statikus rehabilitáció nélkül elkerülhetetlenül lett volna a pusztulása. Mind a megrendelő, mind az építészek azonnal felismerték a gyönyörű falazott épület térbeli és építészeti adottságait, amelyeket a felújítás során kívántak kiemelni, vagy nem felülmúlni. Tekintettel arra, hogy az épület műemléki védelem alatt áll, a jó eredmény elérésének kulcsa a meghatározott kultúravédelmi feltételek megismerése és a Maribori Kulturális Örökségvédelmi Intézettel való együttműködés volt.

    Az épület felújítása során hagyományos anyagokat használtak, amelyek közel állnak a XVII. század eleji eredeti anyagokhoz és színekhez.
    Korszerű épület medencével
    Az építészek a maribori kulturális örökségvédelmi intézet irányelvei szerint újították fel az épületet
    Felújitás előtt
    Az épület állapota felújítás előtt.

    A megrendelők az L betű morfológiai alakzatában lévő épületet egy 4 szobás boutique szállodává akarták átalakítani, amelyhez úszómedence, gyógyfürdő, étkező és konyha is tartozik. Nagyon gyorsan kiderült, hogy a régi ház meglévő méretei és térfogata nem elegendő egy ilyen összetett tervhez, ezért az építészek úgy döntöttek, hogy egy bővítéssel további teret biztosítanak, amelyben a közös helyiségeket helyezik el, míg magában az épületben a vendégszobák kerülnek kialakításra.

    Panorama ablakok
    A panoráma ablakoknak köszönhetően csodálatos kilátás nyílik a környékre

    Az építészek tehát azzal a kihívással szembesültek, hogy egy olyan érzékeny és történelmileg gazdag épület mellé modern bővítést helyezzenek el, amely semmiképpen sem fenyegeti a műemléket. Erre a kényes dilemmára egyértelmű, de finom javaslattal válaszoltak. A kiegészítést a meglévő épület déli oldalán helyezték el, és föld színű szálcement panelekből készült homlokzattal borították. Így a kiegészítő rész könnyen összeolvadt a környezettel, a hatást pedig tovább erősítik a panorámaablakok, amelyek kiváló rálátást biztosítanak a környező szőlőültetvényekre, és ellenpontként működnek a ház kisebb, eredeti nyílászáróival szemben. Mivel egy egész szinttel lejjebb található, a kiterjesztés egyáltalán nem észrevehető sem elölről, sem a felhajtóról.

    A bővítés a meglévő épület statikai stabilizálása szempontjából is ésszerű, mivel építése hozzájárult az épület leginkább sérült pincefalazat statikai helyreállításához, amelyre az új épület támaszkodik.
    Bekötő út
    A bővítés az északi felhajtóról gyakorlatilag láthatatlan
    Modern szoba régi épületben
    Egy tipikus szoba, amely egy régi épületbe van elhelyezve

    A XVII. században épült épület belső tereinek kialakításakor az építészek az eredeti anyagok és színárnyalatok használatát követték, megőrizve ezzel a kor szellemét és a történeti koncepció karakterét. A bővítmény belső terét viszont igen modern módon alakították ki, olyan anyagok használatával, mint amilyen a beton, az üveg és a fa. Földes és meleg színeket választottak, és különösen érdekes a fedett medencével ellátott szoba famennyezete, amely egy kis melegséget és meghittséget kölcsönöz a helyiségnek. A padló, a falak és a mennyezet nyugodt tónusait átgondoltan kiválasztott fekete bútorok fűszerezik, és a medencét is fekete mozaik borítja.

    Panorama ablakok kilatás
    A teret nagyméretű panorámás ablakok jellemzik, amelyek folytonosságot teremtenek a belső és a külső tér között
    Medence menyezete
    A medencetér mennyezete fa deszkákból készült, amelyek vizuálisan formálják a borospincékre jellemző fordított boltívek sziluettjét, és funkcionálisan elrejtik a medence felett lévő, felszerelést.

    Az építészek szerint nagyon intenzív volt az együttműködés a megrendelőkkel, mert a tervezés során sietni kellett az európai források megszerzésére kiírt pályázat rövid határideje miatt, ami azt jelenti, hogy a projektdokumentáció legnagyobb részét, az elvi megoldástól kezdve a projekt megvalósításáig, 4 hónap volt és ez idő alatt mindent be kellett befejezni. A projekt megvalósulása a helyi szakemberek tudásának és tapasztalatának eredménye, mivel a kivitelezők a környékről származtak. A legtöbb kivitelezőt a befektető találta meg és bérelte fel, néhányat pedig az építészek javasoltak.

    Projekt adatok:

    Projekt neve: 1624 ház
    Tervező: Coinhab K.f.t.
    Építészek: Tomaž Pažek  épitészmérnök MSc. és Gašper Kogelnik, épitészmérnök MSc
    Projekt vezető: Taja Benčina - építészmérnök Msc
    Megrendelők: Petra és Igor Leber
    Tervezés éve: 2020-2021
    Projekt megvalósítása: 2021-2022
    Elhelyezkedés: Slovenske gorice
    Fényképek: Tadej Bernik és Tomaž Pažek

    Kivitelezők:

    Kőpadló és csempe - STMG K.f.t.
    Asztalosmunkák - Kreana K.f.t.
    Faterasz, parketta - Rosko K.f.t.

    Képgaléria:

    Leber haz medencevel a dombokon
    Teljesen szétszórt domborzati fekvésre való kilátás
    Kilátás a dombokra
    Bővítményre való kilátás a domb alsó pontjáról
    Kisebb terasz
    A déli oldalra és a szőlőültetvényekre egy kisebb terasz is nyílik a vendégek számára

    Fürdőszoba kád

    Szoba iroasztal
    A szobákban lévő fából készült falburkolatok a meghittség és vendégszeretet érzetét keltik
    Terazzo
    A felújítás során az építészek terrazzót is alkalmaztak, amely helyenként függőlegesen pultként, másutt falburkolatként folytatódik
    Medence fekete mozaik
    Fedett medence fekete mozaikcsempével
    Lépcsőház
    A régi téglaház új anyagisága tiszteletben tartja történelmi kontextusát

     

    1423
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!