Katerória
    Korábbi cikkekben már sok szó esett az árnyékolástechnika különböző típusairól, de az alábbi szövegben a beltéri és kültéri árnyékolók közötti különbségen lesz a hangsúly. Valószínűleg Ön is volt már olyan tanácstalan helyzetben, hogy nem tudta melyik árnyékolót válassza. Beltérit vagy kültérit, esetleg mindkettő kombinációját? Az ablakok és maguk a redőnyök hőátbocsátási és hőszigetelő képességének ismerete nagy szerepet játszik ebben a döntésben, de végső soron, mint minden más terméknél így itt is fontos az ár.
    Szakcikk 286
    kulso aluminium reluxa
    Rendszerünkben van még 173 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző:

    1. Belső árnyékoló

    A belső árnyékolók olyan elemek, amelyek sikeresen megakadályozhatják a napfény közvetlen bejutását a helyiségbe, emellett minden belső árnyékolónak van legalább egy hátránya is. Az első az, hogy kevésbé akadályozzák a helyiség túlmelegedését, ez azért van, mert a lamellák az ablaküveg belső oldalán helyezkednek el. Ez lehetővé teszi, hogy a nap energiája áthatoljon az üvegen és felmelegítse a helyiséget, ami különösen a nyári hónapokban jelenthet hátrányt. A VELUX gyártótól kapott adatok azt mutatják, hogy a tetőablakokra szerelt beltéri árnyékoló a nap hőjének csak körülbelül 15-20%-át tartja vissza, míg egy külső árnyékoló a nap hőjének körülbelül 75-80%-át, vagyis lényegesen többet. Így a belső árnyékolók nem tartanak vissza annyi hőt, mint a külső árnyékolók. De ettől függetlenül a belső árnyékolóknak megvannak a további előnyei, mint például, hogy megakadályozzák a hő kijutását a helyiségből, hiszen a téli hónapokban fontos, hogy minél több hő maradjon az épületben. Ha nincs más választás, és a belső árnyékolók az egyetlen lehetőség, válasszon olyat, amely jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a közönséges belső árnyékolók, amelyek többnyire csak dekoratív jellegűek. Így, ha van választási lehetősége, nem ajánljuk ezt a fajta árnyékolót, hiszen nem akadályozzák meg a helyiség felmelegedését, pedig ez lenne az elsődleges funkciójuk.

    A&B Árnyékolástechnika szakemberének tanácsa:

    1. Miben fejlődött az utóbbi időben az árnyékolástechnika?
    Redőnyöknél elterjedt az elektromos, távirányítós mozgatasú. Beépített rovarhálók, tolóajtós szúnyoghálók, exluzív pliszé szúnyogháló, amik nagyon esztétikusak.
    2. Ügyfeleink miért válasszák az Ön cégét? 
    50 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem. Az ügyfelek is ajánlanak barátaiknak. Rövid határidővel vállalok kész munkát és javítást is. Saját műhelyem van, itt készülnek a redőnyök és a többi munkák is. Viszonteladó is vagyok.
    3. Milyen árnyékolástechnikával keresik Önt az utóbbi időben? Van -e az időjárásnak kihatása rá?
    Leginkább redőnyök, szúnyoghálok, napellenzők beszerelésével keresnek meg. 
    Nyári szabadságoknál kevesebb a munka. A covid óta karácsony előtt is. Január, február, március akkor szinte semmi nincs. Az árnyékoló berendezések nem időjárás függők. A hőszigetelt alumínium redőny nem csak hideg-meleg ellen jó, hanem betörés ellen is, a betörők kerülik a redőnyös házakat. 

    Tusják József, ügyvezető, A&B Árnyékolástechnika

    1.1. Pliszé árnyékoló

    Megfelelő hőszigetelő tulajdonságai miatt a beltéri árnyékolók közül a pliszé az egyik legjobb választásnak. Hiszen az otthoni meleg megőrzéséhez ez a tulajdonság különösen télen jó. A pliszé árnyékolók egy speciális típusú szövetből készülnek, amelynek egyik oldala hőtükrös. A pliszé árnyékolót méhsejt keresztmetszetű szerkezet jellemzi, a szövet belső oldala pedig fémezett. A kétrétegű pliszé szövet megakadályozza a napsugarak behatolását, a helyiség túlmelegedését és a kilátást. Másrészt nagy mennyiségű fényt enged át a helyiségbe - pontosabban kellően átlátszó ahhoz, hogy látni és dolgozni lehessen a helyiségben. A pliszék előnye a színek és árnyalatok széles választékában mutatkozik meg, ezért ez a megfelelő árnyalat kiváló dekorációs elem is lehet.

    1.2. Roletta

    A roletták alacsonyabb hűtési költségeket és megfelelő kilátást biztosítanak. Ez a típusú szövet jobban megfelel irodákba vagy egyéb üzlethelyiségekbe.  A roletták textilből és alumínium rúdból állnak, amely hővisszaverő tulajdonságának köszönhetően hűvösen tartja a helyiséget. A szövet készülhet üvegszálból, amelyet PVC-vel vagy poliuretán keverékkel kezelnek. Átlátszósága ellenére sikeresen megakadályozza a napsugarak behatolását, mivel az üveg felé néző oldala, az üveg és a pliszé között tartja a hőt, és így megakadályozza a helyiségbe jutását. A meleg levegő nagy része így az üveg és a szövet között reked, és csak nagyon kevés jut be a helyiség többi részébe. Az ok, amiért az árnyékoló ilyen sikeres a közvetlen napsugarak visszatartásában és télen a hő bent tartásában, azaz alumíniumszemcsékkel impregnált vagy alumínium fóliázott szövet hátoldalában rejlik. Az árnyékoló azért is praktikus megoldás, mert a fény nagy részét átengedi, ugyanakkor a napsugarak nagy részét visszatartja. Minden textilroló főként szintetikus anyagokból készül és a belső árnyékolók textíliája általában nem igényel különösebb karbantartást, elegendő időnként egy nedves ruhával áttörölni és máris tiszta. A normál mosás nem ajánlott az anyag tapadása és rugalmatlansága miatt.
    Hőszigetelés szempontjából ez a két választás a legjobb, az összes többi belső árnyékoló inkább dekoratív elemként szolgál és csak részleges árnyékolást és kilátást tesz lehetővé. Természetesen bármilyen árnyékolóról is legyen szó mindig jobb, ha van, mint ha nincs. Így legalább a napsugarak nem tudják közvetlenül felmelegíteni a helyiséget.

    2. Külső árnyékolók

    Ha választhat az árnyékolók közül, akkor inkább a külső árnyékolást részesítse előnyben. Fő előnyük, hogy közvetve vagy közvetlenül megakadályozzák a napsugarak bejutását a helyiségbe. A külső árnyékoló helyzetéből adódóan visszaveri a napsugarakat, mielőtt azok az ablaküveghez jutnának. Ez megakadályozza a hő átjutását az üvegen, és hogy ezáltal túlmelegedjen a helyiség. A belső árnyékolókkal összehasonlítva a külső árnyékolók a napsugarak és a hő akár 85%-át is felfogják. Amellett, hogy megakadályozzák a napfény és a hő bejutását, az ablakkal együtt jó hőszigetelőként is működnek, sikeresen megtartva a hőt, ami különösen fontos a téli hónapokban. A külső árnyékolók széleskörű választéka áll rendelkezésünkre: zsaluziák, redőnyök, külső roletták és reluxák, kombinált árnyékolók, napellenzők és pergolák, amelyek anyag, mechanizmus és árkategória szerint is különböznek egymástól. Így a külső árnyékolók jobbak és a belső árnyékolókkal szemben előnyt élveznek.

    Kültéri aluminium reluxa
    Kültéri alumínium reluxa

    3. Beltéri + kültéri árnyékoló?

    Az egyetlen árnyékoló, amely egyesíti a belső és a külső árnyékolók tulajdonságait, vagy legalábbis közelíti azokat, a külső redőny, amely a teljes fényzárás lehetőségének köszönhetően az egyik leghatékonyabb árnyékoló, amely a téli hónapokban növeli az ablak hőszigetelő tulajdonságát, ugyanakkor a nyári hónapokban nagyon sikeresen megakadályozza a helyiség túlmelegedését.

    Célszerű-e a belső és külső árnyékolók társítása? A válasz nem. Jobb egyféle árnyékolót választani, belsőt vagy külsőt, hiszen ez a megoldás olcsóbb. A külső redőny az egyik leghatékonyabb árnyékoló, amely egyesíti a belső és a külső redőny szinte minden tulajdonságát. Ha azonban a szoba további díszítésére van igény, akkor a külső redőny mellé választhat belső árnyékolót is. A választás és a preferencia teljes mértékben Öntől függ.

    4. Kültéri és beltéri árnyékolók ára

    A külső árnyékolók szükséges mennyiségével már a ház tervezésénél is számolni kell, vagyis az előtetők, ereszek, napellenzők és hasonlók tervezésekor. Az árnyékolók megteremtik a belső tér jobb árnyékolásának feltételeit, attól függően, hogy egy adott hely munkára vagy pihenésre fog szolgálni, ezért a légkondicionálás költségeit is meghatározzák.

    4.1. Belső árnyékolók ára

    A belső árnyékolók ára típustól, anyagtól, mérettől és kezelési módtól függően eltérő. így a reluxák, szúnyoghálók, napellenzők vagy roletták négyzetméterára körülbelül 6 500-13 000 Ft. A klasszikus reluxák, amelyek lamellái 45 mm szélesek, 6 500-12 000 Ft/m2; a beltéri sávrolók négyzetméterára 2 900 és 3 900 között van, a szalag- és panelfüggönyök ára pedig 4 000-8 000 Ft/m2. Sötétítő függönyök négyzetmétere 9 000 – 20 000 Forintot között mozog. A fényáteresztő pliszé függöny négyzetméterára kb. 14 500 Forint, a sötétítő anyagból készült pedig kb. 17 500 Ft/m2, míg a tetőablakra szerelhető pliszé akár 20 000 Ft/m2 is lehet. A megfelelő árnyékoló kiválasztása érdekében célszerű építész vagy lakberendező tanácsát is kérni.

    4.2. Kültéri árnyékolók ára

    A külső árnyékolók árai típus, anyag, méret és kezelési mód szerint is eltérőek. Például egy átlagos csuklókaros napellenző 190-250 000 Forintba kerül. Egy hagyományos napellenző szereléssel együtt kb. 55 000 Ft/m2. A pergola a legtartósabb és egyben a legdrágább napellenző. Egy 3x3 m-es vászonborítású acél pergola, kb. 200 000 Forint. A kültéri lamellás árnyékolók négyzetméterára 35-65 000 Ft között van. A klasszikus műanyag redőny 45 mm-es lamellákkal kb. 25 500 Ft/m2. A 37 mm-es lamellákból készült műanyag redőny akár 28 000 Forintba is kerülhet, ugyanilyen méretű alumínium redőny pedig 5 000 Forinttal drágább, tehát kb. 33 000 Ft/m2. A kültéri screen árnyékolók négyzetméterára 20 000 és 65 000 Ft között mozog.

    Műanyag redőnyök
    Műanyag redőnyök

    Amennyiben beltéri vagy akár kültéri árnyékolót szeretne, keresletküldés gombra kattintva vegye fel velünk a kapcsolatot. Emellett a daibau.hu weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak minden keresletre.

    További hozzávetőleges árakat kalkulátorunkban találhat.

     

    Szakcikk 286
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Árnyékoló, napellenző?

    Rendszerünkben van még 173 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 173 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző
    10
    1

    GF Építőipari és Munkavédelmi Kft.


    9.2
    0

    MSz Ablak


    10
    2

    ZSÁKI Árnyékolástechnika és Nyílászáró


    8.6
    0

    Bajor-Fa Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!