Katerória

    Tetőfelépítményes és tetősík ablakok

    A cikket több mint 2378+ felhasználó tekintette meg
    Tetőfelépítményes és tetősík tetőablakot használnak a tetőtér megvilágítására azokon a helyeken, ahol a mellvédfal magassága nem teszi lehetővé a klasszikus ablak beépítését az épület homlokzatára. A tetőfelépítményes és tetősík tetőablak beépítését mindenképpen alaposan meg kell tervezni és szakszerűen kell elvégezni, hogy biztosítsuk a kellő természetes megvilágítást, hogy később minél kevesebb mesterséges fényforrást kelljen használnunk. A tetőfelépítményes ablak a tetőtér feletti tetősík része, saját ablakkal és tetősíkkal rendelkezik. A tetősíkban elhelyezett tetőablak teljesen be van építve a tetőszerkezetbe, ezért nem „ágaskodik” semmilyen szerkezet a tetősík felett. Ezzel a témával kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amelyek segíthetnek a döntésben.
    Szakcikk 2378
    tetoablak
    Rendszerünkben van még 270 kivitelező a következő területre Tetőablak:

    1. Tetőfelépítményes ablak

    1.1. Előnyei

    A tetőfelépítményes tetőablak legfontosabb előnye, hogy az alacsonyabb tetőhajlás rovására, több hely áll rendelkezésünkre, ami a boltozat megemelésének köszönhetően nagyobb funkcionalitást is biztosít. Ennek a tetőablaknak a beépítésével otthonunk eredetibbnek és érdekesebbnek fog tűnni, erősen megváltoztatja a ház karakterét és látványértékét.

    1.2. Hátrányai

    A tetőfelépítményes tetőablak fő hátrányaként említhetjük, hogy sokkal kevesebb napfény éri a teret, a benapozás nem a legmegfelelőbb a gyengébb fénytörés miatt. Az is előfordul, hogy a beépítés során a tetőablak felső széle nincs a tetősíkkal párhuzamosan beszegve. A redőnyök, szúnyoghálók beépítés csak kívülről lehetséges, a többszörös illesztések, átfedések miatt pedig megnő a vízbehatolás lehetősége, különösen szakszerűtlen kivitelezés esetén. A tetőfelépítményes tetőablak esetében fontos az átszellőzés biztosítása a hőszigetelésnél, így ezzel arányosan a beépítés ára is növekszik.

    A Janki Tető Kft. szakemberének tanácsa

    1. Milyen fából készült gerendák a legtartósabbak? Mire kell odafigyelni a gerendák választásánál?
    Elsősorban az impregnált, lucfenyőből készült gerendát ajánlanám. A választásánál nagyon fontos, hogy a gerenda egyenes legyen, és minőségi anyagból készüljön. Emellett, a jó tető elkészítéséhez legalább annyira lényeges a jó szakember mint a jó alapanyag. Cégünk, a Janki Tető Kft., minőségi munkát végez, számos referenciával rendelkezik, és garanciát vállal az elvégzett munkáért. Hogyha minket választ, nincs szükség előlegre, utólag fizethet még akkor is, ha mi szerezzük be az anyagot!

    2. Hogyan írná le a tetőfelújítás folyamatát?
    Először felmérjük a tető jelenlegi állapotát. Amennyiben a gerendák rossz állapotban vannak, először ezek cseréjével kezdjük. A következő lépés a szigetelés, majd a fóliázás. A fólia célja, hogy megfogja a párát, és ilyen módon szellőzhessen a lemez és a fólia közötti rész. Erre a rétegre kerül az ellenléc, melynek szerepe, hogy lefogja a fóliát. Nagyon fontos, hogy ez a réteg 3 x 2 cm-es legyen a megfelelő szellőzés céljából. Ezután kerül fel a felső tetőléc réteg, melyre végül csavarral rögzítjük a cserepeslemezt.

    Gábor Janki úr, Janki Tető Kft.

    2. Kutyaól tetőablak, avagy tetőfelépítményes ablak beépítése  

    A tetőfelépítményes ablak vagy gyakrabban kutyaól tetőablaknak nevezett nyílászáró beépítése a tetőszerkezet nagyobb megbontását igényli, amely magában foglalja a tető azon részének megépítését, szabását, a tetőfelépítmény elhelyezését, megépítését és az ablakok beépítését. A tetőfelépítményes tetőablakot nevezhetnénk akár „házikónak” is a tető síkján, megépítésének módja is hasonló. Mindezekből kifolyólag javasoljuk, hogy a beépítési munkálatokat mindig szakemberrel végeztessük.

    Kutyaól tetőablak
    A tetőfelépítményes ablak megnyitja a teret és természetes fénnyel árasztja el a helyiséget, illetve pazar kilátást biztosít

    2.1. Építésengedély-köteles-e a tetőfelépítményes ablak beépítése?

    A tetőtér beépítése általában építésiengedély-köteles, mivel a tetőszerkezet megbontását igényli, ami a ház megjelenését is megváltoztatja. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk és elfeledkeznünk a tulajdonostársak beleegyező nyilatkozatáról sem, amennyiben társasházban végezzük a tetőablak beépítését. Továbbá azt se felejtsük el, hogy a helyileg illetékes építési hatóságokkal is egyeztetünk kell, mivel különböző előírásokkal szabályozzák az egyes épületek kinézetét, hogy azok illeszkedjenek a település összképébe, a környezetbe. Abban az esetben, ha műemléki építményről van szó, akkor az  Építési és Beruházási Minisztérium Építészetért és Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság véleményezését is ki kell kérnünk.

    2.2. Tetőfelépítményes ablak hőszigetelése

    A tetőfelépítményes ablak körül megfelelő hőszigetelést kell elhelyezni, a homlokzati résznél 20 cm vastagság javasolt, míg a tetőfelépítmény tetőjének 40 cm-es, illetve a tető többi részével megegyező szigetelésűnek kell lennie, de ezenfelül további követelményeknek is meg kell felelnie, amelyek már az egész épületre mint energetikai egységre vonatkoznak, amit pedig Magyarországon a 2006-tól hatályos, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet szabályoz. A beépítés során ügyelni kell az áteresztőképességre (párazáró), a víz elleni maximális védelemre, valamint a hőszigetelő réteg feletti akadálytalan légáramlásra.

    2.3. Ablakok a tetőfelépítményekhez

    Csakúgy, mint a tetősík ablakok esetében, itt is nagy anyagválaszték áll rendelkezésünkre, amelyek szinte megegyezőek a hőszigetelő ablakokéval (fa, PVC, alumínium). Noha az anyagok ugyanazok, de ügyelnünk kell, hogy a legjobb hatás érdekében a RAL szabvány szerint kerüljenek beépítésre. Az ablak nyitási módja is eltérő lehet - bukóra-nyíló, klasszikus nyitású, de lehet tolóablak is.

    3. Mennyibe kerül egy tetőfelépítéses tetőablak?

    A tetőfelépítéses ablak ára értelemszerűen drágább a tetősík ablakétól. 350 000 Ft körül kezdődik az ára, de elérheti akár a 800 000 Ft is, a nagyság, alak és a felhasznált anyagok függvényében.

    4. Tetősík tetőablakok

    4.1. Előnyei

    A tetősík ablak fő előnye minden bizonnyal, hogy sok természetes fényt és hőt biztosít a térben, azaz a benapozás megfelelő, valamint több ablak kombinálásával még jobb természetes megvilágítást biztosíthatunk. A tetőablak könnyebb szellőzést tesz lehetővé, optikailag megnöveli a helyiséget, kevésbé észrevehető a tetőn, mint a tetőfelépítményes ablak, és mindenképp hozzájárul a jobb esztétikai benyomáshoz.

    4.2. Hátrányai

    A tetősíkban elhelyezett ablak gyengeségei közé sorolható a víz esetleges behatolása a tetőből, ami szakszerűtlen beépítés esetén fordulhat elő, valamint a viszonylag korlátozott kilátás (hacsak nem panorámaablakról van szó).

    5. Tetősíkban elhelyezett tetőablak beépítése

    A tetőablak beszerelése és beépítése minden bizonnyal egyszerűbb, mint egy tetőfelépítményes tetőablak beépítése, bár nagyon fontos, hogy mindkettőt tapasztalt és képzett mesterember végezze. A 100%-os vízszigeteléshez magát az ablakot kell tömíteni, hogy illeszkedjen a meglévő tetőburkolathoz; másik fontos dolog mindkét fólia, a víz- és párazáró használata és megfelelő rögzítése (alul a pára áteresztőképessége, felül párazáró gátlása), valamint az ablak körüli fogadólécek megmunkálása sem elhanyagolandó feladat. A hőszigetelésnek a tető többi részével azonos vastagságúnak kell lennie. Ez az eljárás , ha a tetőablakot a tetőgerendák, szarufák közé helyezik nem lehetséges; ebben az esetben speciális kiegészítő elemeket kell felszerelni, amelyek lehetővé teszik a tető akadálytalan szellőzését.

    Síktető ablak
    A tetősíkablak bevilágítási szempontból sokkal kedvezőbb

    5.1. Engedélyköteles-e a tetőablak beépítése?

    A tetőfelépítményes ablaknál már említettük, hogy bizonyos szabályoknak eleget kell tenni és ez a tetősík ablak esetében is így van. Az ország területén a főbb szabályok ugyanazok, viszont egyes előírások övezetenként különbözhetnek az adott településre vonatkozó szabályozási terv szerint, ezért ajánlatos mindenféleképp bejelenteni a munkálatokat, még ha azok nem is engedélykötelesek, így nem kifogásolhatja senki az adott építkezést vagy a beépítési munkálatokat.

    5.2. Szigetelés és az üveg

    A szakemberek leggyakrabban a többrétegű biztonsági üveg beépítését ajánlják. Ez a fajta üveg nem törik éles darabokra, hanem megreped, nem esik ki a keretből, így sokkal biztonságosabb. A szigetelést a tetőablak belső burkolatvázára kell beépíteni. Ajánlatos külön belső burkolatok használata, amelyek általában szigetelő burkolatból, másodlagos bélelő anyagból és párazáró fóliából állnak.

    5.3. Nyitási mód

    A tetősík ablakok többféleképpen nyithatók. Az első felosztás alapján megkülönböztethetünk kézi vagy elektromos nyitású tetőablakokat. Klasszikusnak nevezzük a felső oldalon kilinccsel, a keret közepén zsanérokkal történő ablaknyitást, és van panorámás nyitás is, amikor a kilincs az alsó oldalon van. A panorámaablak jobb kilátást biztosít, és jobban megfelel a kisebb lejtésű tetőknek.

    5.4. Fa, PVC vagy alumínium tetőablakok?

    Ami az anyagokat illeti, nincs különösebb előfeltétel - választhatunk PVC, fa és alumínium közül, valamint ezeknek az anyagoknak a kombinációit is. A PVC a legolcsóbb megoldás, ezt követi a fa, majd az alumínium, amely a legdrágább. A külső védelem alumíniummal, rézzel vagy cinkkel nagyobb ellenállást garantál a tetőablak számára.

    6. Tetőablak árak

    Mennyibe kerülhet egy tetősíkban elhelyezett tetőablak? A tetősíkban elhelyezett tetőablakok lényegesen olcsóbbak, mint a cikk elején említett tetőablakfajták. Egy klasszikus PVC tetőablakhoz, amelynek belső részei fából készültek és edzett üveggel vannak ellátva, körülbelül 100 000 Ft-ot kell félretenni. A fából készült belső elemekkel és szabványos biztonsági üveggel ellátott PVC panorámaablak ára 180 000 Ft körül mozog. Természetesen mindig vannak drágább változatok, amelyek ára a duplája is lehet.

    Szakcikk 2378
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőablak?

    Rendszerünkben van még 270 kivitelező a következő területre Tetőablak:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 270 kivitelező a következő területre Tetőablak
    9.2
    0

    Vászolyi Ács-Építő Kivitelező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft


    10
    1

    Bau tető Komplett K.F.T.


    10
    1

    Bau Tető Hungary Kft


    8.8
    0

    Hírös Tetőfedő Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!