Katerória

    Bútorlap, laminált faforgácslap

    A fából készült belső tér rendkívül kellemes, melegséget, családias hangulatot sugároz. A tömörfa ára azonban kevésbé megfizethető, ezért sokan inkább a helyettesítő anyagokat választják bútoraik elkészítéséhez. A faforgácslapok, illetve bútorlapok bizonyos szempontból élen járnak.
    Szakcikk 495
    laminalt butorlap
    Rendszerünkben van még 374 kivitelező a következő területre Egyedi bútor:

    1. Mikor és hol használatosak a bútorlapok?

    A bútorlapok akár magán-, akár középületekben kiváló választást jelentenek a bennük található bútorok egyes részeihez, korpuszok kidolgozásához. Leggyakrabban konyhai és fürdőszobai elemekhez, irodabútorokhoz, hálószoba és nappali bútorokhoz használják. Az említetteken kívül igen elterjedt a kórházakban, laboratóriumokban darabbútorokhoz, éttermek és hasonló közintézmények berendezéseihez való felhasználása is. Még falburkolat is készülhet laminált, azaz valamilyen dekoratív bevonóanyaggal ellátott faforgácslapból.

    2. Bútorlap, faforgácslap tulajdonságai

    A forgácslap különböző típusú fahulladékból (bükk, tölgy, gyertyán, hárs...), zúzott forgácsnak nevezett darabokból készült anyag, amelyet különböző szintetikus kötőanyagokkal nyomás alatt, három rétegben ragasztanak, préselnek össze. Ebben a „szendvicsben”, a két, apróbb szemcséjű forgácsréteg között, a középső rétegben nagyobb méretű forgács található a nagyobb ellenállás és a kellő szilárdság elérésének érdekében. Az így kapott forgácslapot nevezik nyers faforgácslapnak, amely további felületkezelést igényel. Bútorgyártásra manapság sokkal elterjedtebb a laminált bútorlap használata. Nagyon könnyen tisztítható, mechanikai, termikus és kémiai ellenállósága kiváló, tulajdonságai ezen erők hatásaira sem változnak meg. A faforgácslapok felületi rétege sima és tömör, tovább feldolgozható - festhető, lakkozható, furnérozható, ragasztható. A forgácslap nedves helyiségekben is használható, ha vízálló bevonattal vagy ragasztóval van védve.

    Bútorlap
    A faforgácslapot különféleképpen használják a szárazépítésben és a bútorgyártásban

    3. Milyen színű faforgácslapok, bútorlapok léteznek?

    A nyers forgácslapok különféle anyagokkal, textúrákkal és színekkel vonhatók be. Általában különböző színű és fa mintázatú melamin fóliát használnak a bútorlapok gyártása során. Bármilyen színre festhetők, vagy különböző tónusú, árnyalatú bevonattal boríthatók. A feldolgozás egyik legelterjedtebb módja a furnérozás. A furnér nem más, mint a farönkökből hasítással, hámozással előállított néhány milliméter vastagságú falap, amelyet ezután az adott forgácslapra ragasztanak, így létrehozva a furnérozott forgácslapot.

    4. Faforgácslap méretei

    A forgácslapot különböző méretű és vastagságú lapokba szabják, illetve árusítják, viszont minden gyártónak megvan a maga szabványa. Bútoroknál leggyakrabban 16-18-22-25-28 mm-es vastagságot alkalmaznak, de léteznek vékonyabbak (8-10-12-13 mm-es), illetve vastagabb bútorlapok is (30-32-34-35 mm).  

    5. Faforgácslap és a bútorlap árak

    Általában mennyibe kerülnek a faforgácslapok, illetve az abból készült bútorlapok? Az ár leginkább a lapok vastagságtól és a felületkezeléstől függ. A kezeletlen bútorlap ára általában 4 000 - 8 000 Ft/m2, a laminált, azaz ultrapaszta felületűeké pedig 6 000-12 000 Ft/m2.

    Szakcikk 495
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Egyedi bútor?

    Rendszerünkben van még 374 kivitelező a következő területre Egyedi bútor:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 374 kivitelező a következő területre Egyedi bútor
    9.8
    0

    Lajos A Faiparos és Tsa. Kft


    9.9
    0

    FaNatura Kft


    9.7
    0

    DELTA KING Kft


    9.4
    0

    PEMEX-BÚTOR Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!