Katerória

    Kéménysapka vagy kéménytető

    A cikket több mint 1223+ felhasználó tekintette meg
    A kéménysapka vagy kéménytető a kémény kötelező elemei közé tartozik, ami nem más, mint a kémény fedőeleme. Védi a kéményt az időjárás viszontagságaitól, mindenekelőtt az eső és a szél behatolásától, de irányítja a füst és a füstgázok áthaladását is. 
    Szakcikk 1223
    kemenysapka
    Rendszerünkben van még 176 kivitelező a következő területre Kéményépítés:

    1. Mire szolgál a kéménysapka?

    A kémény esztétikusabbá tételén kívül a kéménysapkának számos egyéb funkciója is van, és nagyon fontos eleme a kéményrendszernek. Használata mellett szólhat többek között az is, hogy javítja a kémény „huzatolását”, védi az esőtől és hótól, javítja az égést; a rajta található turbinát szél vagy villanymotor hajtja, így magában a kéményben fokozza a szellőzést, ami megakadályozza a nedvesség felhalmozódását és a korom lerakódását; a kéménysapka a füstelvezető nyílásokhoz való hozzáférést is megkönnyíti. A kéménysapkát a kémény méretének megfelelően választják ki, így az tüzelőanyag típusa lényegtelen. A kémények különböző méretűek lehetnek, ezért a sapkákat a megfelelő méretben, azaz megrendelésre kell elkészíteni. Végül, bár nem utolsósorban, a sapka meghosszabbítja magának a kéménynek és az egész rendszernek az élettartamát, különösen akkor, ha minőségi anyagból készült és megfelelően lett beépítve.

    2. Kéménysapka fajták

    A piacon számtalan változatban találhatunk különböző típusú sapkákat. A legfontosabb, hogy a választott CE tanúsítvánnyal rendelkezzen, vagyis az európai előírásoknak megfelelően készüljön. A tanúsítvány a minőség és a tartósság garanciája is.

    Általánosságban elmondható, hogy a kéménysapkák két nagy csoportra oszthatók: forgófejes sapkákra és statikus sapkákra. Melyik a jobb választás?

    2.1. Huzatfokozók

    Az ilyen kéménysapkák speciális védőgolyós csapágyakkal rendelkeznek, amelyek magában a sapkában találhatók. Lehetővé teszik a sapka egy bizonyos irányba történő mozgását anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy megakad vagy nyikorogni fog. A kéménysapka forgófeje általában különböző vastagságú rozsdamentes acélból készül, amely sav- és füstálló.

    Huzatfokozók - Rotowent

    A Rotowent kéménysapka úgy lett kialakítva, hogy dinamikusan használja ki a szél erejét és sebességét, ezáltal javítja a teljes kéményrendszer működését, ugyanakkor megakadályozza, hogy ugyanaz a szél visszafújja a füstöt a kéménybe. Ennek a kéménysapkának a felszereléséhez nem fontos szakembert alkalmaznunk, beépítése nem túl komplikált.

    A Rotowent sapka bármilyen fajtájú és típusú kéményhez, valamint tüzelőanyagú fűtési rendszerhez alkalmas, mivel kiválóan ellenáll a magas hőmérsékletnek.

    Rotowent
    Rotowent - A szélmozgás hatására a széliránnyal ellentétes irányba fordul 

    Huzatfokozók - Turbowent

    A Turbowent huzatfokozó olyan eszköz, amely szintén dinamikusan használja a szél erejét a kémény huzatának növelésére. A szél irányától, erejétől függetlenül a turbina mindig egy és ugyanazon irányba forog. A Turbowent gáz- és egyéb folyékony tüzelőanyagú fűtési rendszerekhez, valamint szellőzőrendszerekhez ajánlott elem.

    Huzatfogó forgófej
     A kéménysapka forgófeje javítja a kémény működését és meghosszabbítja annak élettartamát 

    2.2. Statikus huzatfokozó kéménysapkák

    A statikus kéménysapkák számtalan típusa és fajtája kapható. Két fajtáját használják leginkább: A H vagy T alakút és a henger alakút.

    A statikus, „H”, illetve „T” alakú kéménysapka a szél erejét és sebességét használja a kémény működésének növelésére. Ez a formakialakítás, meghökkentő kinézete ellenére, használja ki a legjobban azt a légnyomás különbséget, amely által kialakíthatjuk a megfelelő huzatolást a kéményben, hogy az égéstermékek akadálytalanul távozhassanak a füstcsőből, valamint, hogy ne kerüljenek vissza az égéstérbe. A többi kéményelemhez hasonlóan, általában rozsdamentes acélból készül.

    H alakú kéménysapka
    A „H” vagy „T” alakú huzatfokozó sapka szélálló és a kémény huzatolása is megfelelő 

    Henger alakú huzatfokozó

    A kéménysapkák másik gyakran használt, rögzített típusa a henger alakú sapka, amely a szél segítségével növeli a kémény húzóerejét. Rozsdamentes acélból készül, különböző méretben, minden típusú kéményhez, füstcsőhöz alkalmazható.

    Henger alakú kéménysapka
    Henger alakú huzatfokozó

    3. Kéménysapka beszerelése

    Mivel az összes kész kéménysapkát csavarokkal és rögzítőelemekkel együtt árusítják, beszerelésük meglehetősen egyszerű. Ugyanilyen egyszerűen szétszedhetők és szükség esetén cserélhetők. Mivel azonban magaslati munkáról van szó, bízzuk a feladatot a megfelelő védőfelszereléssel rendelkező szakemberre.

    4. Kéménysapka árak

    A kéménysapkák árai a méretüktől, azaz a füstcső átmérőjétől, anyagától, a gyártótól és természetesen az ajánlattevőtől függenek. A rozsdamentes acélból készült kéménysapkák, huzatfokozók ára általában 14 000 Ft körül alakul, viszont léteznek olyanok is, amelyek ára meghaladhatja a 32 000 Forintot is.

    Szakcikk 1223
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kéményépítés?

    Rendszerünkben van még 176 kivitelező a következő területre Kéményépítés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 176 kivitelező a következő területre Kéményépítés
    8.7
    0

    Pásztó Ferenc EV


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    9.3
    0

    Turucz-Bau Kft


    8.9
    0

    Épületkő Bt.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!