Katerória

    Lemezalap - Előnyei, fontosabb tudnivalók

    A cikket több mint 3960+ felhasználó tekintette meg
    Az épületek alapozásának több fajtája és módja létezik. Az építkezés során a legtöbb esetben a sávalapozást használnak, mostanában pedig elsősorban az előregyártott, alacsony energiafelhasználású és passzív házaknál lemezalaplapot alakítanak ki, ami energetikai szempontból kitűnő választásnak bizonyult. De mi a helyzet az árral?
    Szakcikk 3960
    lemezalap
    Rendszerünkben van még 579 kivitelező a következő területre Építőipari munkák, cégek:

    1. Mi is az a lemezalap?

    Melyik a jobb választás - a lemezalap vagy a sávalap? Lemezalapot nem szabad összetéveszteni a sávalapokra épülő, általában 10-15 cm vastagságú, vasalt betonlemezzel. A lemezalap vastagsága a várható terheléshez viszonyítva kerül kiszámításra. A lemezalapozás a (az épület saját tömege, a berendezések és bútorok, a lakók súlya, hó, szél ráhatása, lehetséges földrengés) nagy felületen elosztott terher számára kellően merev alátámasztást biztosít. A lakóépület lemezalapjának vastagsága általában 30 és 40 cm között van. A legújabb szabványok szerint a hőszigetelés a lemezalap alá kerül, amit ebből kifolyólag „lebegő” alapnak is neveznek. Az ily módon elkészített alapra tömörfalas vagy vázas szerkezetű épületek is építhetők.

    2. Lemezalap kialakítása

    2.1. Földmunkák és a vezetékek, csövek fektetése

    Először is el kell végezni a földkiemelést, hogy létrehozhassuk a munkagödröt, alapgödröt. A gödör mélysége a terepviszonyoktól és a talaj teherbíró képességétől függ. Ha a földkiemelés során elértük a szilárd, teherbíró réteget, a következő lépés a tömörített kavicsfeltöltés a födém építésének magasságáig. Ezzel egyidejűleg a beépítési vezetékeket is lefektetik. Az így előkészített alapra 10 cm vastag beton kerül és így kialakul a betonaljzat.

    2.2. Lemezalap vízszigetelése és hőszigetelése

    A fentebb említett betonréteg képezi a kettős vízszigetelés azaz az öntapadó bitumencsíkok lerakásának alapját. Ezt követi a 20 cm vastagságú extrudált polisztirol hőszigetelés, a sarkoknál átfedéseket alkalmazva, ami tulajdonképpen a lebegő lemezalapot eredményezi. Az első hőszigetelő rétegnek az alaplemez teljes felületén, magától a lemez szélétől kb. 1 m-ig kell húzódnia.

    2.3. Síklemez alap kiöntése

    A következő lépés az alaplap öntéséhez szükséges zsaluzat elkészítése, valamint előkészítik és elhelyezik a szükséges betonacél szerelvényeket és a vezetékek beépítésre kerülnek. Ezt követi a betonozás. A lemez alap vastagságát statikai számítással kapjuk meg, és általában 30-40 cm szokott lenni. A szélek mentén fektetik le a hőszigetelést és vízszigetelést is, ahol vízszintes és függőleges szigetelés illesztései nem zárhatnak 90°-os szögben, a repedésveszély miatt. Speciális, 45°-os szöget záró támasztékokkal alakítják ki ezeket az illesztéseket.

    Acél betonháloval erősített lemezalap
    A betonaljzatot megfelelően meg kell erősíteni acél betonhálóval 

    3. Lemezalap előnyei:

    •    kevesebb földmunka
    •    kevesebb betonréteg is elegendő
    •    egyszerűbb armatúra
    •    gyorsabban kivitelezhető munkálatok
    •    egyenletesebb ülepedés
    •    a lemezalap jobb megoldás lehet a nem túl ideális terepeken is és
    •    legjobb hővédelmet biztosítja az épület számára.

    4. Mit kell figyelembe venni a lemezalap kivitelezésénél?

    A síklemez alap alá csak megfelelően deklarált keménységű hőszigetelés helyezhető el, amely hosszú távú terhelés után sem változtatja meg a projekt által előirányzott műszaki jellemzőket.
    Rendkívül fontos, hogy a lemez legalsó éle elég mélyre érjen a vízelvezetés miatt; télen a talajban levő víz fagyása következtében az alap megemelkedhet, vagy pont ellenkezőleg - a hó vagy jég olvadása az alap leülepedését, a szerkezet sérülését okozhatja. Az alap alsó széle fagyhatár alatt kell, hogy legyen, legalább 60 cm mélységben. Egy másik lehetséges megoldás az említett problémára, ha a síklemez alap szélétől legalább 1 m hosszban további hőszigetelést tesznek, amivel hasonló hatás érhető el.

    A függőleges és vízszintes vízszigetelés illesztését az aljzaton kell elvégezni. A vízszigetelés megszakítása, azaz éles szögben történő illesztése csökkentheti az alkalmazott elemek vízhatlanságát. Az aljzatot és a hőszigetelő elemeket a vízszigetelés rögzítése előtt hígabb habarccsal kell védeni, hogy a vízszigetelés beépítése során ne olvadjanak egybe.

    5. Lemezalap készítésének ára

    A lemezalap költségeinek becsléséhez szükség van a tervre, amely tartalmazza a terep típusát, a szükséges alapgödör mélységét, megközelíthetőségét, az alap és a szigetelés vastagságát stb. Példaként egy családi házat veszünk, pince nélkül, sík telken. A 100 m2 felületű alap 20 cm-es hőszigetelésen fekszik. A földmunka, a munkagödör kiásásának ára a beruházás összértékének 15-20%-át teszi ki.

    A hő- és vízszigetelés, valamint az összes munka elvégzésének ára az összköltség 30%-át teheti ki, és lemezalap ára a hőszigetelő réteg vastagságával arányosan drasztikusan növekedhet. A dúcolás, a vasbeton bedolgozása és a síklemez kiöntésének költsége a teljes beruházás 40-50%-át képezi. Összességében egy családi ház alapozásának négyzetméterenkénti ára 8 000 és 240 000 Forint között mozog.

    Szakcikk 3960
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Építőipari munkák, cégek?

    Rendszerünkben van még 579 kivitelező a következő területre Építőipari munkák, cégek:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 579 kivitelező a következő területre Építőipari munkák, cégek
    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    9.7
    0

    MÉÉG Magyar Építő és Épületgépészeti Kft


    8.8
    0

    Hamu system


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!