Katerória

    Az udvar aszfaltozása, ár

    A cikket több mint 648+ felhasználó tekintette meg
    Az udvar rendezésekor gyakran felmerül a kérdés: aszfaltozni vagy térkövezni kell? Az igazat megvallva, a térkő burkolat szebb, de az aszfaltozás olcsóbb és gyorsabb, ami miatt sokan választják ezt a lehetőséget.
    Szakcikk 648
    aszfaltozas
    Rendszerünkben van még 189 kivitelező a következő területre Aszfaltozás:

    1. Aszfalt

    Az aszfalt alapvető összetevője a bitumen (földgyanta) – ragacsos, fekete és nagyon sűrű, szerves maradványok keveréke. Az aszfalt elkészítésének kulcsa a különböző anyagok megfelelő aránya. A kívánt aszfaltminőséget csak a megfelelő arányban kevert meghatározott elemek biztosítják. Az aszfalt legfontosabb jellemzője a rugalmasság. Ezenkívül az aszfaltnak ellenállónak kell lenni az időjárási viszonyokkal és az idő műlásával szemben is.

    2. Udvar aszfaltozása

    2.1. Mely felületeket aszfaltozhatjuk?

    Az aszfalt sokrétű építőanyag, és mindenhol megtalálható. Ha magánházakról van szó, az autóbeállók általában aszfaltozottak, de egyre gyakrabban a teljes udvart is aszfalttal borítják. A lakóépületek és a közintézmények körül az udvarokat is aszfaltozzák.

    2.2. Aszfaltozás előnyei

    Az aszfaltozás fő előnye, hogy az aszfaltozott felületek nem igényelnek karbantartást. Az aszfaltozott udvar ellenáll a mechanikai sérüléseknek, kopásnak, időjárási hatásoknak, és mindenekelőtt hosszú élettartamú. Az aszfaltozott felület határozottan olcsóbb, mint a burkolt felület, és gyorsabban elkészül. A padlófűtés könnyen beépíthető aszfalt felhajtók és rámpák alá, ami állandó, 5-7°C-os hőmérséklet fenntartásával védi ezeket a felületeket a fagytól, így biztosítja egész télen át a zökkenőmentesen vezetést.

    2.3. Aszfaltozás hátrányai

    Az aszfalt egyik fő gyengesége, hogy a keverék minőségétől és az elvégzett munka szakszerűségétől függetlenül a hőmérséklet-különbségek és az időjárási viszonyok változása miatt repedezik, különösen a széleken. Ha több évig nem javítják ki a repedéseket, akkor számítani kell arra, hogy gazosodni kezd (a réseken keresztül) és tovább fog repedezni. Ha pedig a repedések kiszélesednek, lyukakká válnak, amelyek télen megtelnek vízzel és megfagynak. Ezek tavasszal olvadni kezdenek, és így egész aszfalt-darabok esnek le, ami aztán még nagyobb problémákhoz vezet. Az aszfalt további hiányossága, hogy nyáron nagyon felforrósodik, majd ez a hő távozik a felszínről. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az udvar nagy része vagy egésze aszfaltozott, akkor problémája lesz a túlmelegedéssel. Végül, de nem utolsósorban elmondható, hogy természetes környezetben a nagyobb aszfaltfelületek mesterségesnek és enyhén szólva nagyon oda nem illőnek tűnnek. Ezért azt tanácsoljuk, hogy kerülje a természetes környezetben történő aszfaltozást, vagy amennyire csak lehetséges, csökkentse és korlátozza azt. Az aszfalt nem könnyen cserélhető anyag, így a környezetben feltűnő nyomakat hagy évtizedekre. 

    2.4. Mikor nem lehetséges az aszfaltozás?

    Vannak azonban olyan esetek, amikor az udvart nem lehet aszfaltozni. Ez történik például akkor, amikor a földet öntözik, vagy ha van egy védősáv, és az ilyen területet nem szabad lezárni. Esztétikai szempontból viszont megkérdőjelezhető a nagy aszfaltozott terület. Az aszfalt egyhangú, mesterséges anyag, távolról is nagyon feltűnő; ezért azt tanácsoljuk, hogy még a tervezési fázisban lásson elő „zöld szigeteket”, amelyek megtörik ezt a monotonitást és egységességet, és a színeikkel friss hatást nyújtanak.

    Udvar aszfaltozása
    Az udvar aszfaltozása bizonyos esetekben kiváló alternatíva a térkövezéssel szemben 

    3. Aszfaltozás menete

    Először elő kell készíteni az alapot. Különös figyelmet kell fordítani az aljzat előkészítésére, úgynevezett puffert kell fektetni a csatornák és a lefolyók körül. Minden csatornát és lefolyót megfelelően védeni kell és le kell zárni. Csak az aljzat teljes előkészítése után kezdődik az aszfaltkeverék beépítése. Az aszfalt a terepre keverőkben, úgynevezett mixer-teherautókon érkezik, és fokozatosan töltik az aszfaltozandó terűletet. Az aszfaltkeverék bedolgozását nagyon ritkán – csak olyan esetben, ha a gépek nem tudják megközelíteni az adott részt – kézzel végzik. Amikor az aszfaltkeverék réteg egyenletesen eloszlik mindenhol, megkezdődik a hengerlés. A hengerlés a keverék tömörítésének egy módja, és addig kell végezni, amíg az aszfalt annyira megkeményedik, hogy a víz nem tud áthatolni rajta.

    Természetesen mindig azt javasoljuk, hogy az ilyen jellegű munkákat bízzák szakemberekre, leginkább azért, hogy elkerüljék a különféle mulasztásokat, amelyek gyorsan károkat okozhatnak. Az aljzat előkészítése kulcsfontosságú az aszfaltburkolat minősége és tartóssága szempontjából. Elég keménynek és szilárdnak kell lennie ahhoz, hogy meglegyen a szükséges teherbírása. Ellenkező esetben nagyon gyorsan repedések, lyukak, mélyedések és hasonlók jelennek meg, amelyeket javítani kell vagy megismételni a folyamatot. Sérülés akkor is előfordulhat, ha az aszfalt nem megfelelő minőségű, vagyis ha az alkotóelemek arányát nem megfelelően mérték fel vagy állították be.

    4. Udvar aszfaltozásának ára

    Mennyibe is kerül az udvarunk aszfaltozása?  Az udvar aszfaltozásának ára az alap előkészítésével, a földmunkával és a 3-5 cm vastag aszfaltréteghez szükséges anyaggal és annak felvitelével együtt 4 000- 7 500 forintba kerülhet négyzetméterenként.

    Amennyiben aszfaltozni szeretne, keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témával kapcsolatban még több információt talál weboldalunkon, ahol olyan szolgáltatókat és kivitelezőket ajánlunk figyelmébe, akikkel együtt dolgozunk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Az árakról árkalkulátorunkból informálódhat.

    Forduljon bizalommal a daibau.hu csapatához

    Szakcikk 648
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Aszfaltozás?

    Rendszerünkben van még 189 kivitelező a következő területre Aszfaltozás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 189 kivitelező a következő területre Aszfaltozás
    9.9
    0

    Princz János e.v.


    9.5
    0

    Sunny 2021 Team Global Kft.


    10
    0

    TOMINVESTOM Kft.


    9.7
    0

    Rom-Vár Út Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!