Katerória

    Nedvességmentesítés az épületben, penészesedés megelőzése

    A cikket több mint 564+ felhasználó tekintette meg
    Sokan láttunk már csúnya fekete foltokat a sarkokban és a falakon a saját vagy egy barátunk otthonában. A penész a lakótérben nemcsak kellemetlen látvány, hanem az egészségre is káros hatással van. Ráadásul ez annak a jele, hogy valami nincs rendben a ház vagy a lakás páratartalmával. A helytelen szellőztetés, a hőhidak és a falsérülések penész kialakulását okozhatják. De hogyan lehet megszabadulni a tőle?
    Szakcikk 564
    nedvesseg szanalasa
    Rendszerünkben van még 80 kivitelező a következő területre Penész ellen, falszárítás:

    1. Miért nedvesedik és penészesedik a fal?

    1.1. Relatív páratartalom a helyiségben

    A levegő képes megkötni a nedvességet. Ahhoz, hogy egy helyiségben jól érezzük magunkat, 40% és 60% közötti páratartalomra van szükség. A lakóterek ideális relatív páratartalma 50%. A túl alacsony páratartalom a nyálkahártyák irritációját okozza, ami orrvérzéshez és szemszárazsághoz vezethet; ezzel szemben a túl magas páratartalom légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Ha a páratartalom 80%-ra emelkedik, a helyiségekben penész képződik. Például: ha egy házban a relatív páratartalom 80%, akkor a falakon kondenzáció képződik, még akkor is, ha a fal hőmérséklete 15,5 °C-os. A nedvesség állandó jelenléte a falon lehetővé teszi a penészspórák fejlődését és penész látható jeleinek megjelenését. A nedvesség lecsapódásának és a penész kialakulásának két fő oka van. Az első a túlzott páratartalom a helyiségben, a második pedig az épületben lévő hideg felületek.

    Waterseal Építő Kft. szakemberének tanácsa

    1.Milyen okai lehetnek a falak vizesedéseinek? Hogyan tudunk ellene védekezni?

    Számos oka lehet, elavult szigetelési technológia pl. a régen használatos bitumenes lemezek tekintetében az idővel megindul az anyagban egy  bomlási folyamat, mely során a tulajdonságai megváltoznak. Rideg, törékeny állagú lesz. A megváltozott tulajdonságaival pedig aligha veheti fel a harcot a felszálló nedvesség, vagy akár csapadék ellen. Ezen kívül hibás kivitelezés is okozhat szigetelési problémát.

    2.Hogyan történik Önöknél a penészes falak javítása?


    Természetesen a piacon elérhető legmodernebb technológiákat használjuk. Fontos tudnunk azonban, hogy bár összefügg a penész a nedves falazattal, mégis külön kell kezelnünk. Hiszen egy teljes mértékben jól vízszigetelt épületben is megjelenthet a penész, ez esetben viszont hőtechnikai probléma áll a háttérben. Mindkét problémára tudunk megoldást nyújtani, a felszálló talajnedvesség ellen falátvágásos szigetelést, injektált szigetelést alkalmazunk a legtöbbször.  A penészedésre lehet kifejezetten erre a célra kifejlesztett belső oldali hőszigeteléseket alkalmazni, ezek meleggé teszik a felületet, ezáltal a penész képződésének a fizikai folyamata van meggátolva, de a külső oldali hőszigetelés is megoldást jelent, továbbá gépészeti szellőztetés, ha azt az épület adottságai megkívánják.

    3.Meddig tart ez a folyamat? Tudunk-e a későbbiekben nyugodtak lenni, hogy nem fog visszatérni a penész?


    Teljes mértékben megszüntethető az előbb felsorolt két probléma. A ma használatos modern anyagok élettartama viszonylag hosszú, ha pl. egy injektált vízszigetelést nézünk, ott az anyag nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, emiatt számos gyártó esküszik rá, hogy amíg a falazat áll addig, a beépített anyag funkcionál. A falátvágásnál pedig egy behúzott HDPE műanyag lemez fogja a szigetelési feladatot ellátni, itt jóformán „ időkorlát nélküli" az anyag éllettartama.

    Smid József ügyvezető, Waterseal Építő Kft.

    1.2. Hogyan keletkezik a beltéri nedvesség?

    A nedvesség nagy részét saját anyagcsere-folyamataink, a légzés, az izzadás és a fizikai aktivitás termeli. Sokkal több nedvesség keletkezik a főzés, a zuhanyzás és a mosás vagy a ruhaszárítás során. A nedvesség egy részét a növények termelik, de a penészesedésnek más okai is vannak. Előfordulhat, hogy a nedvesség az építés során került a szerkezetbe, és nem száradt ki kellőképpen, mielőtt Ön beköltözött volna a házba. Vagy az előző tulajdonosok nem szellőztették és fűtötték kellőképpen a helyiséget.

    Páratartalom mérése
    A helyiségek relatív páratartalma higrométerrel mérhető

    2. Magas páratartalom megszüntetéséhez az első lépés a helyiségek szellőztetése

    A fizika törvényei lehetővé teszik, hogy a nedvesség áthatoljon a szilárd anyagokon, ezért a szellőzés kulcsfontosságú. A modern, légmentesen záródó műanyag ablakok megakadályozzák a természetes légcserét és a nedvesség átjutását. A másik fő ok a hideg felületek. A hőmérsékletkülönbségek bizonyos helyeken (ablakok, falak, homlokzat) kritikusak. Ezeket mindig hőhidak okozzák. A hőhíd az ablak és az ablakkeret közötti nem megfelelő vastagságú szigetelés miatt kialakuló túlzott hőátadás pontja. Általában mindig ott található, ahol két anyag vagy két felület érintkezik.

    A nedvesség a szerkezetben a nem megfelelően vagy egyáltalán nem szigetelt alapokból származó kapilláris nedvesség, de a tetőn keresztüli szivárgása miatt is megjelenhet.

    3. Penészesedés a túlzott páratartalom első következménye

    3.1. A penész káros az egészségre

    A lakás nedvességének első és legnyilvánvalóbb oka a penész. Leggyakrabban télen jelenik meg a piszkos és régi felületeken. Problémás a régi, kopott festés vagy a szerkezeti vakolat, amely sok nedvességet szív magába a külső környezetből. Ezek károsak és veszélyesek az egészségre, és ezért befolyásolják az életminőséget. Már kis számú penészspóra is allergiás reakciót okozhat. Az emberek több mint 5%-a allergiás a penészre, különösen a csecsemők és a gyermekek.

    3.2. A nedvesség tönkreteszi az épület szerkezetét

    Mivel a szerkezetben gyakran nem látjuk a nedvességet, nem észleljük a gondot. Ez felgyorsítja a bomlást. Ha az építkezés vagy felújítás során nem építenek be párazárót, az állandó nedvesség miatt a szerkezet állapota romlik, a közbenső réteg és a vakolat leesik. Még ennél is veszélyesebb a betonban lévő megerősítés korróziója, amely károsíthatja a szerkezetet, és a legrosszabb esetben akár össze is omolhat. A túlzott nedvesség a parketta és más padlóburkolat deformációját, valamint a faszerkezet rothadását is okozhatja.

    Penész
    A penész a régebbi épületekben gyakrabban jelenik meg a nem megfelelően szigetelt alapok miatt

    4. Hogyan lehet megszabadulni a penésztől?

    A penész eltávolítása nem egyszerű. Ha orvosolni szeretné a nedvesség és a penészedés problémáját a lakótérben, akkor foglalkoznia kell a kiváltó okokkal vagy a következményekkel. Ha egyszer és mindenkorra meg akarja oldani a helyzetet, meg kell szüntetnie a helyiségben keletkező túlzott páratartalmat és igy a penésztől is megszabadulhat. Az ok elhárítása természetesen drágább, mint a következmények elhárítása, ezért sokan gyorsmegoldásokkal próbálkoznak, habár ez hosszú távon sem egészségügyi, sem anyagi szempontból nem célszerű megoldás.

    4.1. Falszigetelés

    Először is gondoskodni kell a falak jó hőszigeteléséről, hogy ne legyenek hidegek. A megoldás tehát a kellően vastag szigetelés, amelyet hőhidak nélkül kell kialakítani, ami időnként nehezen kivitelezhető a régi épületek felújításakor, főleg, hogy a munkák ilyen kivitelezése bonyolultabb, igényesebb és természetesen költségesebb is. Minden olyan repedést, károsodást és lineáris hőhidat, amelyet többnyire az erkély okoz, szanálni kell.

    4.2. A melegítés megakadályozza a penészképződést

    A folyamatosan és kellően fűtött falak a penészképződés ellen is hatékony intézkedést jelentenek. A legrosszabb helyzet a spórolás miatt adódik, amikor éjszaka lekapcsolják a fűtést, mert ekkor lehűlnek a falak, reggelre pedig újra melegedni kezdenek - ezek az állandó hideg-meleg váltakozások okozzák a páralecsapódás kialakulását. Az is helytelen, ha az épületben csak néhány helyiséget fűtenek. A nedvesség a meleg helyiségekből átterjed a hidegbe, és ott lecsapódik.

    A gond elkerülése érdekében gondoskodjon arról, hogy a falak folyamatosan melegek legyenek.

    4.3. Helyiségek szellőztetése

    A helyiségek szellőztetése a páralecsapódás megelőzésének kulcsfontosságú módja. A legkritikusabb a téli időszak. A helyiségeket megfelelően kell fűteni és rendszeresen kell szellőztetni. Naponta legalább három-négy alkalommal javasolt szellőztetni, vagyis az összes ablak és ajtó kinyitásával pár percig huzatot kell csinálni. Manapság egyre inkább ajánlott a rekuperáció, sőt egy olyan mesterséges szellőztető rendszer, amely nem igényel természetes szellőzést, hiszen a helyiségek vagy az egész épület folyamatosan gépi szellőztetésű. A meleg kilépő levegő felmelegíti a bejövő friss levegőt, és így csökkenti a hagyományos szellőztetéssel fellépő hőveszteséget.

    Szellőztetés
    A levegő páratartalmának csökkentése érdekében minden helyiséget rendszeresen szellőztetni kell

    4.4. Szobafestés

    A festés csak a következmények gyors megoldása, de a kiváltó ok ezáltal nincs orvosolva és ez csak átmenetileg javítja az életminőséget. A szobafestő szakemberek gyakran használnak mész festéket, amely fertőtleníti a penészes felületeket. A piacon olyan festékeket is lehet kapni, amelyek eltávolítják a penészt és annak kialakulását gátló szert tartalmaznak.

    4.5. Kalcium-szilikát lemezek

    A közönséges OSB lapok a nedvesség hatására gyorsan megduzzadnak és teljesen deformálódnak. A kalcium-szilikát magas lúgossága miatt megakadályozza a penészképződést, és kiegészítő szigetelőanyagként is szolgál. A kalcium-szilikát lapok higroszkóposak, ami azt jelenti, hogy felszívják a felesleges nedvességet a levegőből, ezért jó megoldást jelenthetnek.

    4.6. Falpenész elleni szer

    Ha penész jelenik meg a falon, akkor vízzel vagy hagyományos tisztítószerekkel történő eltávolítása nem hozza meg a kívánt eredményt. A penész és a nedvesség falakról való eltávolítására szolgáló eszközök erős vegyi anyagok, amelyek a penészre, algára és mohára hatnak. Fontos, hogy ezeket a szereket ne használja fémfelületeken vagy növények közelében, valamint használatuk után mindig ügyeljen a takarítás megfelelő elvégzésére.

    Szakcikk 564
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Penész ellen, falszárítás?

    Rendszerünkben van még 80 kivitelező a következő területre Penész ellen, falszárítás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 80 kivitelező a következő területre Penész ellen, falszárítás
    8.8
    0

    ABLAK MÁNIA KFT


    9.8
    0

    32 Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft


    9.3
    0

    VÁR-SZIG-BAU Épitőipari Korlátolt Felelősségű Társaság


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!