Katerória

    Könnyűszerkezetes készház építése

    A cikket több mint 928+ felhasználó tekintette meg
    Miután aláírták a szerződést, elkészült a projektdokumentáció, megegyeztek a fizetési lehetőségekkel kapcsolatban és megrendelték a házat, valószínűleg kíváncsi, hogy mi lenne a következő lépés. Az eljárás, amit ismertetni fogunk, az előregyártott ház kulcsrakész építésére vonatkozik, ahová a beköltözéshez már csak személyes holmikra és bútorokra lesz szüksége. Az összes belső szobafestési munkát, hidegburkolást, szaniterek telepítését, egyéb padlóburkolásokat, lépcsők és beltéri ajtók szerelését, de a teljesen felszerelt fürdőszobát és konyhát is tartalmazzák az ilyen házak.
    Szakcikk 928
    konnyuszerkezetes haz
    Rendszerünkben van még 188 kivitelező a következő területre Könnyűszerkezetes ház:

    TAKSONY H-BEK KFT. szakemberének tanácsa
    1.Mi az előnye a könnyűszerkezetes háznak a klasszikus házzal szemben?
    A leglényegesebb előny, hogy a könnyűszerkezetes épületeknek kiváló a hőszigetelése! Ennek köszönhetően hosszú távon elkerülhetjük a penészedést, ami a hagyományos téglafalaknál problémát okozhat, és a fűtés számlán is spórolhatunk. A szendvics szerkezetnek köszönhetően ugyanis, amit kizárólag hőszigetelő anyagokból építünk össze (fa, szálas hőszigetelés, OSB, gipszkarton), nincsenek olyan lehűlő felületek, amin a pára lecsapódhatna, így a penész sem jelenik meg. 
    Mivel a fal és a födém teljes egészében szigetelőanyagból áll, ezeket nem kell „felfűteni”, a szükséges energiát csak a belső tér fűtésére/hűtésére használjuk. A falak és a födém hatékonyan megtartják a kívánt belső hőmérsékletet. A kevesebb energiaigény pedig alacsonyabb fűtés/hűtés számlát eredményez.
    A könnyűszerkezetes technológia lehetővé teszi, hogy kisebb falvastagság mellett jobb hőszigetelést tudjunk elérni: míg egy átlagos téglafal hőátbocsátása 0,64 – 0,88 W/m²K, könnyűszerkezetes főfalaink értéke 0,11 – 0,15 W/m²K. Ahhoz, hogy egy téglafal esetében hasonló értékeket érhessünk el, jóval vastagabb külső hőszigetelés szükséges, ami miatt drágább lesz az épület. 
    További előnye még a gyorsabb megépíthetőség: nincs száradási idő, a falak/födém építését pedig télen is folytatni tudjuk. 
    Végül, doboz szerkezetének köszönhetően, ami tárcsa irányú merevséget biztosít a falaknak és a födémnek, sokkal ellenállóbb egy esetleges földrengéssel szemben, mint egy hagyományos téglaépület! 

    2. Mennyi ideig tart egy könnyűszerkezetes ház építése?
    A technológia lehetővé teszi, hogy a ház szerkezetét akár néhány nap alatt elkészítsük. Azonban kulcsrakész kivitelezés esetén a további munkafolyamatokra (pl. festés, burkolás) ugyanúgy rá kell szánni az időt. Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy könnyűszerkezetes ház teljes kulcsrakész kivitelezése néhány hónap alatt elvégezhető.

    3. A könnyűszerkezetes ház hosszú távú megoldás? 
    Több, mint 30 éve építünk favázas könnyűszerkezetes házakat, és az elsők között megépült otthonok a mai napig használatban vannak. Amerikában és Nyugat-Európában, ahol a könnyűszerkezetes építési technológia sokkal régebb óta van jelen, már több száz éves épületek is vannak. Tehát igen, házaink időtállóak, és nem csupán rövid, de hosszú távon is kiváló megoldást jelentenek.

    Tüske Krisztián ügyvezető, TAKSONY H-BEK KFT.

    1. Építési munkák - Ne felejtse el az alapozást!

    Az alapozás minden ház kialakításának első és legalapvetőbb lépése, beleértve az előregyártott házakat is. Az első építési fázis magában foglalja a talaj és az építési területet előkészítését, az épületkitűzést, az alap kiásását. A tulaj felelős minden építési munkáért, mivel azok a cégek, amelyektől könnyűszerkezetes készházat rendelhet, nem foglalkoznak alapozással. De segíthetnek a megfelelő kivitelező kiválasztásában, és természetesen bárkitől függetlenül Ön is választhat.

    Az alaplemez kiásásának és előkészítésének költsége egy 120 m2-es házhoz körülbelül 2 00 000 forintba, míg a pince kiásásának és előkészítésének költsége körülbelül 2 500 000 Forintba kerül. A földmunkákon és az alaplemez kivitelezésén kívül a költségekhez hozzá kell adni a közműcsatlakozásokat és ezek engedélyeit. Az alaplemez kiöntéséhez általában egy nap is elegendő, egy pincés készház esetében ez tovább tart.

    2. Készház elemek gyártása

    A könnyűszerkezetes ház elemeit gyártóüzemben gyártják le, és ez az építkezés második fázisa, amelyet közvetlenül követnek az építkezési munkálatok.

    Az üzembe előre elkészítik a ház összes elemét:

    - külső falakat hő- és hangszigeteléssel, amelyre már felhordtak egy teherhordó homlokzati habarcsréteget megerősítő hálóval;
    - belső falakat hő- és hangszigeteléssel;
    - tartóelemeket;
    - mennyezeti szerkezetet hő- és hangszigeteléssel a belső oldalon, alján fa és gipszkarton burkolattal;
    - tetőszerkezetet mindenféle tartozékkal, hogy vízálló legyen.

    A gyártási folyamat általában magában foglalja a nyílászárók beépítését, és bizonyos esetekben a homlokzat vakolását is. A sorozatgyártási folyamat gyors, így például egy 120 m2-es előregyártott ház egyes elemei átlagosan 7 nap, vagy még kevesebb idő alatt is elkészülhetnek.

    Kiszállítási határidő

    Bár az elemek gyártása és az egész folyamata gyors, és egyszerűen hangzik, van egy úgynevezett várakozási idő is ami akadály lehet, hiszen várni kell, amíg az elemek gyártása megkezdődik, amit a cégek a szerződés aláírása előtt általában nem közölnek. Ez a várakozási idő akár 6 hónap is lehet, ami konkrétan meghosszabbítja az előregyártott ház építésének teljes folyamatát.

    3. Készház összeszerelése

    A könnyűszerkezetes készház kialakitásának harmadik lépése az összes elkészített elem helyszínre való szállítása és összeszerelése. Az elkészült alapra először a külső és teherhordó falak kerülnek, majd a födémelemek, azaz a tetőszerkezet és a tetőhéjazat. Az épület összeszerelése az építkezés harmadik fázisa, amelyben a födém és a tető kialakításával kapcsolatos munkákat kell elvégezni. A szerkezet elhelyezése tulajdonképpen a leendő ház vázát jelenti, a falak és a tetőburkolat felszerelése előtt.

    Elmondható, hogy a ház összeszerelése ugyanolyan gyors folyamat, mint az elemek gyártása. Amennyiben az időjárás megengedi a készház egy nap alatt elkészülhet.

    Cserepezés, bádogozás és homlokzat

    A födém összes elemének elhelyezése és összeszerelése után a munka a tetőfedéssel és a bádogosmunkával folytatódik, majd a homlokzat véglegesítésével, ami lehet még egy réteg homlokzati hőszigetelés, vakolat vagy más homlokzatburkolat. De, mint már emlitettük a homlokzat utolsó rétege néha már készen érkezik a helyszínre.

    Mindez lezárja az építkezés harmadik, meghosszabbított szakaszát. A készház most már külsőkész állapotban van. Maga az épület összeszerelése, valamint a tetőn és a homlokzaton végzett összes munka egy-két hónap alatt befejezhető.

    Említettük, hogy a homlokzat még a gyárban kész lehet, persze ez a megállapodástól függ, de ez esetben a helyszínen csak a lábazat készül el.

    4. Gépészet

    A gépészeti szerelések közé tartozik a ház hideg-meleg víz, villanyvezetékek, csatorna csővezetékeinek kiépítése, szaniterek beépítése, fűtésrendszer kialakítása stb. Amikor elkezdődik a gépészeti vezetéket telepítése, megkezdődött az építkezés negyedik üteme is.

    5. Belső munkák

    Miután megszáradt az aljzat kezdődhetnek a belső befejező munkálatok. A belső munkák közé tartozik a vakolás, szobafestés, hidegburkolás és a szaniterek beépítése, melegburkoló munkák elvégzése (parketta, laminált stb.), lépcsők és szobaajtók, esetleg egyéb kiegészítő elemek szerelése, amennyiben pl. gardróbszobát választott a szekrények helyett stb. Ha az egész építési folyamat a tervek szerint és megszakítás nélkül zajlik, ez a fázis a ház összeszerelésének megkezdésétől számított 4-5 hónapon belül befejeződhet.

    Beköltözhető készház
    Beköltözhető készház

    6. Tereprendezés

    Ha az épület belső kialakítása befejeződött, megkezdődhetnek a külső munkálatok és a kert kialakítása. A tereprendezést is szisztematikusan kell megközelíteni. Egyes lépésekhez ajánlott egy koncepció tervet készíteni. A tereprendezést egyedül is megoldhatja, de ha nincs ideje, akkor egy profi tájépítész segítségét is igénybe veheti. A kertépítés kétségtelenül feldobja minden ház összképét, de a tereprendezés költségei már a tulajdonos felelőssége. Például a csatornák, víz- és szennyvízvezetékek kiásásának, a térkövezésnek, az aszfaltozásnak és a füvesítésnek a költsége négyzetméterenként kb. 8000 Ft/m2 körül van.

    Szakcikk 928
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Könnyűszerkezetes ház?

    Rendszerünkben van még 188 kivitelező a következő területre Könnyűszerkezetes ház:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 188 kivitelező a következő területre Könnyűszerkezetes ház
    9.6
    0

    Quality Propety Kft


    9
    0

    Vaszari Sándor e.v


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    8.6
    0

    Acélházak Magyarország Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!