Katerória

    Villanyszerelés családi házban

    A cikket több mint 1406+ felhasználó tekintette meg
    Manapság aligha tudja valaki elképzelni az életet áram nélkül. Éppen ezért fontos a megbízható és folyamatos szolgáltatás, valamint a minőségi hálózat biztosítása. Felvázoltuk, mi minden tartozik az elektromos berendezések karbantartásához, hogyan ellenőrzik azok állapotát és minőségét, és hogyan lehet mindent megtenni annak érdekében, hogy ugyanazok a berendezések még hosszú évekig gond nélkül szolgáljanak.
    Szakcikk 1406
    villanyszerelo
    Rendszerünkben van még 1084 kivitelező a következő területre Villanyszerelő, villanyszerelés:

    1. Villamosvezetékek típusai

    Minden otthonban több kilométernyi, különböző célú és funkciójú kábel van. A villanyszerelés vagy vezetékezés hallatán általában olyan vezetékekre gondolunk, amelyek a háztartási gépek és eszközök áramellátását biztosítják, mosogató- vagy mosógépet működtetnek, világítást biztosítanak és ezekhez hasonlók. Azonban ide tartozik még a: telefon, térfigyelő rendszer, riasztó, kaputelefon, számítógépes hálózat, internet és egyéb távközlési kábel is.

    Újépítés esetén a villamos terv az építési engedélyezési terv kötelező részét képezi, ezért a megvalósításhoz épületvillamos kiviteli tervre is szükség van. A kábelek lefektetése előtt az építtetőnek el kell készítenie az összes szükséges hornyot és átvezetést. Ezt követi a kábelek, kapcsolók, konnektorok és elosztódobozok felszerelése, a közcélú elektromos hálózatra való csatlakozás, a villanyóra felszerelése és egyéb feladatok. Az elektromos berendezések élettartama legalább 50 év, és utána általában fel kell újítani őket. A berendezések állapota mérésekkel ellenőrizhető, sőt célszerű is annak érdekében, hogy folyamatos áramellátásban legyen részünk és hogy ne érjenek meglepetések.

    TAVILL kisfesz Kft. szakemberének tanácsa

    Hogyan történik egy teljeskörű hálózatcsere egy házban?

    A teljes hálózat cseréje általában akkor kerül előtérbe, amikor az elektromos eszközök működése nem zavartalan. Ennek leggyakoribb formája, hogy a vasárnapi sütés, főzés közben egyszer megszűnik az áramellátás (elmegy az áram). Hálózat felújítás során újra kell gondolni a villamos hálózatot, hová szükséges új kapcsoló, konnektor stb. 1. lépésben a fogyasztásmérő szekrényt és a méretlen részt újítjuk. Ehhez elengedhetetlen a szolgáltató bevonása és többletteljesítmény igénylése. Az áramszolgáltatónak ezért nem kell fizetni 1x32A (amber)-ig, efölött pedig 3.900.-Ft+áfa/amper összeget kérnek el. Ezt a munkát csak a szolgáltató által regisztrált szerelők végezhetik.
    Ezt követően kerül felújításra a épület belső hálózata. Általában a felvésést javasoljuk. Ha elkészült ez adja a legszebb megjelenést, igaz ez jár a legnagyobb felfordulással. Korszerű falhoronymaró és ipari porszívó mellet is keletkezik por. Érdemes a felújítás alatt a lakás vagy a lakásrész használatát mellőzni. 
    A kivágott hornyokba kerülnek az új műanyag védőcsövek, abba pedig az új vezetékek. Amíg régen 2-3 áramkörön működött a lakás, addig ma 10-12 áramkör minimum szükséges. Érdemes a nagyobb fogyasztókat külön áramkörön üzemeltetni, mint például tűzhely, sütő, klíma, mosógép, szárítógép, stb.
    Ha minden elkészült, akkor villamos biztonsági felülvizsgálatot végzünk, amelyről jegyzőkönyv készül, és ezt a megrendelőnek átadjuk. Nagyon sokan nem tudják, de lakás eladásakor előírás ezen jegyzőkönyv megléte vagy elkészíttetése. Munkahelyeknek pedig 3 évente kötelező a felülvizsgálatot elvégeztetni. 

    Hogyan tudunk elektromos áramot spórolni? Vannak-e valami hasznos tippjei?

    A spórolás leghasznosabb formája, ha nem használjuk. Ez persze nem lehetséges, de egy kis figyelemmel sokat lehet fogni rajta, ha átgondoltan és indokoltan használjuk, ha nem felejtjük felkapcsolva a villanyt, ha például elektromos tűzhelynél 1-2 perccel hamarabb lekapcsoljuk a sütőt, főzőlapot. Az étel még tökéletesen megfő/sül, de hosszútávon sok megtakarítást tud jelenteni. Márpedig a megtakarítás kicsiben történik, hogy idővel nagy legyen. 
    A hagyományos fényforrásokat érdemes ledre cserélni. A régi 15-20 éves készülékeket fagyasztóláda,klíma stb. lehetőség szerint cseréljük korszerű készülékekre, és jól átgondolni, hogy mekkorát vegyen az ember. 
    Egy kis hűtő ami üres, többet fogyaszthat mint egy nagy, ami tele van pakolva. 
    És persze itt van a napelem. Aki azt mondja, hogy nem éri meg telepíteni, az vagy nem mond igazat, vagy nem ért hozzá. Az lehet, hogy vannak olyan tájolású házak, ami nem ideális egy napelemnek. 
    Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy napelem tervezésekor csak a jelenlegi villanyszámlához kalkulálnak. Amennyire csak lehet át kell térni villamos fűtésre. Ez lehet klíma, infra panel vagy szőnyeg, bármi csak elektromos legyen. A gázkészlet véges, és el fog fogyni, és pár ország kezében van a legnagyobb része, ezért az ára mindig csak feljebb fog menni. De a napsütés örök, használjuk!

    Tóth Tibor ügyvezető, TAVILL kisfesz Kft.

     

    2. Érintésvédelmi felülvizsgálat

    Az elektromos hálózatot a villanyszerelő ellenőrzi mert a kábelek vezetőképessége sokat elmond az állapotukról. Az elektromos vezetékek rendszeres felülvizsgálata feltárhatja azokat a problémás területeket, ahol rövidzárlatok és tűz keletkezhet. Hasonló módon ellenőrzik a villámhárító és a számítógépes hálózat vezetőképességét is. A felülvizsgálatról kiállított jegyzőkönyv hivatalos dokumentum, amely garatnálja a létesítmény biztonságát. Az első ellenőrzést,  időszakos ellenőrzések követik: iroda, munkahely, üzlethelyiség esetében 3, kommunális és lakóépületek esetén pedig 6 évente. A villámvédelmi felülvizsgálatot az LPS I és az LPS II osztályú rendszereken 3 évente, egyéb rendszereken 6 évente, illetve az átalakítást, bővítést követően szükséges végezni. Az elektromos hálózaton végzett beavatkozás, például kapcsolók cseréje után soron kívüli elektromos hálózat- és villámhárító-vizsgálatot kell végezni.

    Villamos berendezések felülvizsgálata
    A rendszeres felülvizsgálatok otthonában rendszeres és biztonságos áramellátást biztosítanak

    3. Villamos hálózat karbantartása

    Az elektromos szerelések szakszerű és rendszeres karbantartása biztosítja az előre nem látható áramkimaradások, rendszerkimaradások vagy egyéb gondok kiküszöbölését, különösen az áramfeszültséggel kapcsolatban, ami kihatással van a háztartási gépek élettartamára is. A szakértők szerint így alacsonyabbak lesznek a költségek, hisz ritkábban kell javításokat és hálózatfelújítást végezni. A karbantartás magában foglalja az elektromos alkatrészek időszakos ellenőrzését, a kisebb hibák javítását, a biztosítékok cseréjét és egyéb javasolt karbantartást.

    Ha követi ezeket a tanácsokat, a világítás otthonában soha nem fog kialudni.

    Szakcikk 1406
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Villanyszerelő, villanyszerelés?

    Rendszerünkben van még 1084 kivitelező a következő területre Villanyszerelő, villanyszerelés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 1084 kivitelező a következő területre Villanyszerelő, villanyszerelés
    10
    2

    TOMA ÉPSZIG Kft.


    9.3
    0

    KasosVill Elektromos Kivitelező Kft


    10
    0

    BOKITIKI Kft.


    9.4
    0

    STEEL GENERÁL KLÍMA KFT


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!