Katerória

    Fehércement

    A cikket több mint 786+ felhasználó tekintette meg
    A cement elterjedt építőanyag, leginkább habarcs és beton előállítására használják. A cement egy kötőanyag, amely vízzel keverve, egyesül és megkeményedik. A fehércement egyre népszerűbb, de a hagyományos cementhez viszonyítva eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
    Szakcikk 786
    fehercement
    Rendszerünkben van még 53 kivitelező a következő területre Tüzép, építőanyag:

    1. Cement

    1.1. Mi az a cement?

    A cement poralapú zsákos termék egy nagyon finomra őrölt, úgynevezett hidraulikus kötőanyag, amely vízzel reagálva megkeményedik. Ebben az esetben a poralapú cementből kemény cementkő keletkezik, ami oldhatatlan, kőzetszerű szilárd eleggyé áll össze. Amely nagy nyomással szemben is ellenálló, ezért egyre népszerűbb és egyre gyakrabban használt építőanyag.

    A cementet elsősorban habarcs és beton készítésére használják. Ez esetben a cement az adalékanyagokkal ragasztóanyagként működik, amelyek együttesen nagyon kemény és erős építőanyagot alkotnak. A beton például pontosan meghatározott arányban tartalmaz homokot és köveket, vizet és cementet.

    1.2. Cement története

    A cement egy nagyon régi építőanyag, amely Egyiptomból származik, amelyet a görögök és a babilóniaiak is használtak. A rómaiak különösen ismertek voltak a cement használatáról; vulkáni hamut adtak hozzá és így állították elő a római beton néven ismert anyagot. Abban az időben a cement nem a ma ismert anyag volt, hanem valójában mész. Mivel a mész nem köti meg a vizet, különböző hidraulikus adalékanyagokat adtak hozzá, például tégla- és porcelándarabokat, és így kapták a mai betonhoz hasonló anyagot. A ma ismert cementet csak a XIX. században lehetett előállítani, amikor a szükséges 1500 °C-os hőmérsékletet elérték.

    1.3. Cement összetevői

    A cement alapja a klinker és a gipsz, a klinkerként gyakran portlandcement-klinkert használnak. A klinkerhez salakot is adnak, általában granulált kohósalakot, amely a kohóban történő nyersvasgyártás során keletkezik.

    A cementkeverékhez természetes vagy mesterséges pozzolánokat is adnak. Ezenkívül a keverékben különböző, a kötést és a csiszolást szabályozó adalékanyagok, például gipsz is található. A cementkeverékhez mikroszilikát, hamu, égetett pala, mészkő vagy vegyes ásványi adalékanyagok is adhatók.

    Cement ára
    A cement olyan kötőanyag, amely vízzel érintkezve megkeményedik, habarcs és beton készítéshez használják

    2. Cement fajták

    Számos cementtípus létezik, amelyek széles körben használatosak és elérhetők a piacon. A cementet általában márka, adalékanyagok jelenléte és szín szerint osztályozzák. A leggyakrabban használt cement a Portland, amelyhez salakot vagy puccolánt adnak. A portlandcementet azért nevezték így, mert a belőle készült beton úgy néz ki, mint a Portland-sziget kő. A portlandcement elsősorban mészkő, agyag és gipsz keveréke, amelyet magas hőmérsékleten dolgoznak fel. Ma ezt a cementet cementklinkerből készítik, amelyhez gipszet vagy más őrlölt adalékot adnak.

    A portlandcementen kivül van még összetett portlandcement ásványi adalékokkal, puccolán-, kohósalak-, kompozit- és más cementek is.

    A cementhez különféle adalékanyagok adhatók, ilyen például a gyors száradást serkentő anyagok stb. Ily módon gyorsan száradó kötőanyagot kapunk, amely már néhány nap múlva használható, így leggyakrabban aljzathoz, esztrichhez használják.

    3. Fehércement

    A fehér cement az újabb cementtípusok közé sorolható, amely számos előnye miatt egyre népszerűbb. A fehér cement fehérítőszert vagy fehérítőport tartalmaz, amely a cementnek jellegzetes fehér színt ad, és kissé javítja a tulajdonságait, például az időjárásállóságát. A fehér cementet fehér klinker, gipsz és ásványi adalékanyag őrlésével és zúzásával állítják elő. A klinkerek őrlésénél általában gáztechnológiát alkalmaznak, amely lehetővé teszi a színes oxidok kisebb mértékű oxidációját.

    A fehér cement előállítása drágább, mint a szürke cementé. Általában bélyegzőkkel jelölik, a leggyakoribb az M500-as, amely legalább 50 MPa nyomószilárdságnak felel meg. Ha a fehér cementet D0 jelzéssel látják el, ez azt jelenti, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat.

    3.1. Fehércement tulajdonságai

    A legfontosabb tulajdonságok közé tartozik a nagyfokú fagy- és nedvességállóság. Ezért a fehér cement még kedvezőtlen légköri körülmények között is használható. Ezért a fehér cementtel épített épületek több száz fagyási-olvadási ciklust is kibírnak.

    A fehér cement legfeljebb 5% lúgot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ellenáll a szulfátoknak. További jellemzője a cement gyors kötése, amely gyorsabb építést és javítást tesz lehetővé.

    3.2. Fehércement előnyei és hátrányai

    A fehér cementnek számos előnye van:

    - fehér szín, különösen kívánatos a díszítőelemek vagy különleges építészeti kivitelezésű épületek esetében

    - nagyon jó fagyállóság

    - nagyfokú homogenitás - a finomra őrölt fehér cement olyan homogénnek tűnik, mintha csiszolták volna.

    - gyorsabb száradás, ami felgyorsítja az építési munkálatokat

    A fehér cement hátrányai a következők:

    - több tudást és tapasztalatot igényel.

    - minden szerszámnak teljesen tisztának kell lennie. A keverőnek, a zsaluzatnak, egyszóval mindennek, amihez a fehér cement hozzáér, szintén tisztának kell lennie. Minden rozsdát és egyéb szennyeződést el kell távolítani.

    - ha a fehér cement betonacélt tartalmaz, akkor ezeket a normál szürke cementtől vastagabb betonréteggel kell fedni. Ennek a rétegnek legalább 30 mm vastagnak kell lennie.

    - a fehér cement drágább, mint a közönséges cement.

    3.3. Fehércement alkalmazása

    A fehércementet az ár miatt elsősorban dekorbetontermékek, például lépcsőházak, kerítések, homlokzatok, erkélyek és teraszok, tömbök vagy járdalapok készítésére használják, valamint dizájntárgyak, például vázák, asztalok stb. Az építészetben kevésbé elterjedt, és az egyik leghíresebb fehér cementből készült épület a ljubljanai mecset.

    Fehércement az udvarban
    A fehér cementet fehér beton előállítására használják

    4. Cement ára

    A cement ára tonnánként 40 000 és 50 000 Forint között mozog, fajtától függően. Egy 25 kg-os cementzsák ára 2000 Forint körül van.

    5. Fehércement ára - 25 kg

    A fehércement valamivel drágább, így körülbelül 6 300 Forintot kell fizetni egy 25 kg-os zsákért.

     

    Szakcikk 786
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tüzép, építőanyag?

    Rendszerünkben van még 53 kivitelező a következő területre Tüzép, építőanyag:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 53 kivitelező a következő területre Tüzép, építőanyag
    9.4
    0

    Ács Szeged


    8.8
    0

    Varga Róbert


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!