Katerória

    Bútorlap fajtái

    A cikket több mint 653+ felhasználó tekintette meg
    A tömör fa valóban feledésbe merült? Helyettesíthető más megfizethetőbb utánzatokkal? Ma a bútorlapgyártás meglehetősen fejlett, de a tömörfa továbbra is számos előnnyel rendelkezik.
    Szakcikk 653
    tomor fa butor
    Rendszerünkben van még 36 kivitelező a következő területre Rétegragasztott fa:

    1. Tömörfa és faforgács bútorlap

    A teljes faipar valójában a tömör fa feldolgozására és termékeire, valamint a forgácslap és a belőle készült termékek előállítására oszlik. Az igazat megvallva leginkább a tömörfa utánzatok különféle fajtáinak gyártásáról van szó, tehát jelentős a különbség. A tömörfa teljes profilú formázott és minden oldalról megmunkált fa és ezek a feldolgozási és védelmi eljárások növelik a tömör fa értékét és árát. Másrészt a bútorlapok olyan faforgácsból készülnek, amelyet módosítanak, ragasztanak, préselnek vagy más módon a rendeltetésnek megfelelően alakítanak ki. Ma a forgácslapokat és más bútorlapokat leginkább a bútorok és lakberendezési tárgyak gyártása során használják, míg a tömörfa termékek a piacnak csak kis részét képezik.

    2. Fa jellemzői

    Továbbra is a tömörfa a legértékesebb, de a termelési és szállítási költségek növekedésével sokan nem engedhetik meg maguknak az ilyen termékeket. A fát tűlevelűekből vagy lombhullató fajokból nyerik. A fafajták meglehetősen eltérnek egymástól, ezért fontos odafigyelni arra, hogy egy adott termékhez melyik fafajtát választjuk.

    A fa különleges tulajdonságokkal rendelkező anyag és egészen más, mint a mesterséges anyagok. Az emberhez hasonlóan a fáról is elmondható, hogy egyedi anatómiája van. A fa porózus, mert számos apró szálból áll, és ezek iránya és sűrűsége határozza meg az erők hatásának irányát, így az ellenállóképességet vagy a gyengébb szálirányt. Ezenkívül, bár elsőre nem látszik, a fa nedvességtartalma is magas. A párátlanítás vagy szárítás során a fa megváltoztatja alakját és szerkezetét. A fát, azaz a termékeket nem megfelelően kezelik és szerelik be, vagy ha a fa rosszul van kiválasztva, nagyon gyorsan repedések és hasonló sérülések jelennek meg.

    Éppen ezért, a sérülések, akár repedések, akár hajlítások megjelenésének megelőzése érdekében a fát különböző módon dolgozzák fel; ugyanakkor olyan technikákat és eszközöket alkalmaznak, amelyek növelik a fa keménységét, tartósságát, szilárdságát és védelmét.

    3. Bútorlap

    A bútorlap fából készült sík és lapos félkész termék. Ez azt jelenti, hogy kisebb tömör fadarabokat ragasztottak össze és igy lett a tömör fa bútorlap. A forgácslaphoz pedig gyengébb minőségű fát használnak, ami által jelentősen csökken a bútorlap ára. A faiparban különféle minőségű bútorlapot különböztetünk meg:

    Laminált lap

    Alsó és felső rétege apróbb míg a közepe nagyobb méretű forgács préselésével készül. Az igy kapott bútorlapot, műgyantával átitatott laminátummal vonják be és igy ellenálló, erős és strapabíró felületet eredményeznek. Az éleket ABS-el védik.

    Rétegelt lemez

    A rétegelt lemez több vékony egyforma vastagságú furnérrétegből álló panel, amelyet műgyantával ragasztanak. Előnye, hogy jól birja a terhelést, könnyen megmunkálható, rugalmas és olcsó.

    Farostlemez

    Ezt a gyenge minőségű, fa alapú anyagot a rostkötegek ragasztásával, majd préselésével hozzák létre. Lehet sűrű vagy kevésbé sűrű és leggyakrabban szekrényhátlapként használják.

    Forgácslap

    A forgácslap hasonló, mint a laminált lap azzal a különbséggel, hogy nincs bevonva laminátummal. Emiatt durvább és kevésbé sima felületű.

    4. Rétegelt lemez

    A rétegelt lemez több furnér, forgácslap vagy farostlemez összeragasztásával készült félkész termékek, amelyeket speciális présgépek segítségével állítják elő, és gyakran vegyi anyagok és gyanták felhasználásával ragasztják össze. Mivel gyengébb minőségű fából készülnek, nagyon olcsók, de sajnos az egészségre is károsak. Emellett persze számos pozitív tulajdonságuk is van. Mivel páratlan számú lemez keresztben egymáshoz van ragasztva, a fa gyakorlatilag inaktív, azaz nem repedezik vagy vetemedik igy lehetőség van nagyméretű rétegelt lemezek gyártására is.

    4.1. Furnérozott rétegelt lemez

    A furnérozott rétegelt lemezek nedvességálló fóliával vanna bevonva és a lemezeket párhuzamos száll iránnyal ragasztanak egymáshoz. Általában különböző vastagságú bükk- vagy vörösfenyő furnérból készülnek. A párhuzamos szálak vagy rostok lehetővé teszik a fa hajlítását, ezért a bútoriparban ívelt felületek, például széktámlák és hajlított bútorlábak készítésére használják.

    retegragasztott-butorlap.JPG
    Rétegragasztott fa

    4.2. Forgácslap

    Ez a bútorlap faforgácsból készül. Ezek olyan kis darabok, amelyeket formaldehidgyantával vagy más ragasztóanyaggal gépben ragasztanak és préselnek össze. A gyártásukhoz használt anyag rendkívül olcsó és hozzáférhető, de előállításuk kissé bonyolultabb.

    Használatukhoz furnérozni kell őket, azaz faanyagutánzó fóliával vagy más mesterséges anyaggal kell bevonni, és gyakran furnérozni, azaz vékony réteg fafurnérral bevonni. A nem furnérozott forgácslapnak számos hátránya van: a ragasztás során használt vegyszerek kipárolognak. A rétegelt lemeztől puhább, kevésbé ellenálló, szálkásodásra hajlamos és nem rugalmas. Jusson csak eszébe milyen nehéz a forgácslapba lyukat fúrni vagy szépen lefűrészelni.

    forgacslap.jpg
    Forgácslap

    5. Bútorlap kiválasztása

    A bútorlap gyártás energiaigényes technológiai folyamat, amely káros vegyi anyagokat, ragasztókat és gyantákat foglal magában.  Éppen ezért az asztalosok elkötelezettek a tömörfa bútorok mellett, amelyek környezetbarát és esztétikus megoldást jelentenek. A tömörfa gondos kiválasztásával, feldolgozásával és kezelésével olyan megfizethető termékeket lehet előállítani, amelyek egy életen át tartósak lesznek.

    formaaldehid-mentes-retegragasztott-bambusz.jpg
    Formaaldehid mentes rétegragasztott bambuszfa lemezek

     

    Szakcikk 653
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Rétegragasztott fa?

    Rendszerünkben van még 36 kivitelező a következő területre Rétegragasztott fa:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 36 kivitelező a következő területre Rétegragasztott fa
    8.9
    0

    Sukiépkert


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    9.4
    0

    Ács Szeged


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!