Katerória

    Esztrich - Milyen vastag kell, hogy legyen?

    A cikket több mint 6894+ felhasználó tekintette meg
    Az esztrich vastagságát számos tényező befolyásolja, többek között az is, hogy van-e padlófűtés az esztrich alatt vagy sem. Egyébként vannak szabványos vastagságú esztrich fajták, melyek magán- és középületekben egyaránt alkalmazhatóak.
    Szakcikk 6894
    kedvenc
    esztrich vastagsaga
    Rendszerünkben van még 206 kivitelező a következő területre Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton:

    1. Esztrich vastagsága

    Családi házak esetében általában E225-ös osztályú hagyományos cementesztrichet alkalmaznak, amely homokból, cementből és tiszta vízből készül. A legvékonyabb cementesztrich 4,5 cm, a legvastagabb pedig 8 cm-es rétegben teríthető. Mondhatnánk, hogy a tervezők emiatt döntenek az 5 és 6 cm-es esztrich mellett. A legtöbb esetben a cementesztrich a hő- és hangszigetelés alá kerül, amitől egy speciális fóliaréteg választja el.

    2. Esztrich vastagsága padlófűtéshez

    2.1. Nagyon fontos az esztrich megfelelő vastagsága

    A padlófűtés feletti réteg vastagságát pontosan meg kell határozni, mert a túl vékony vagy túl vastag esztrichréteg fűtési problémákat okozhat. A vastagabb esztrich lassabban melegszik fel, így több áram szükséges a felfűtéshez, habár tovább tartja a hőt a helyiségben. Ha pedig az esztrich túl vékony, akkor a padlófűtés csövei sérülhetnek. Mindenesetre az esztrich minimális vastagsága mindig attól függ, hogy van-e padlófűtés beépítve vagy sem. Az esztrich beton típusa is fontos, mivel többféle elkészítési folyamat van.

    Az önterülő esztrich minimális vastagsága nem egyenlő a szerelt esztrich vastagságával.

    2.2. Szabványos esztrich vastagság

    Szabvány szerint az esztrich minimális vastagsága a padlóban lévő fűtőcsövek felett legalább 4 cm vastag kell, hogy legyen. Pogácsás rendszerlemez alkalmazásakor - amikor az összes kiemelkedés feltöltésre kerül - az esztrich réteg már 1,5 cm, a végső vastagság pedig 5,5 cm. Ha az előre látott 5-6 cm vastagságú csövek kerülnek beépítésre, akkor van még hely a befejező rétegre elkészítésére az esztrich felett.

    Pogácsás rendszerlemez használatakor a rétegrend a következő kell, hogy legyen: az aljzatra először egy szigetelőréteg, azaz EPS100-as hungarocell, majd 5,5 cm-es pogácsás rendszerlemez kerül, amelyre esztrich kerül, és így a vastagság 5-6 cm lesz. Erre szerelik a kiválasztott végső padlóburkolat.

    Esztrich padlófűtésre
    Minél vastagabb a padlófűtés feletti esztrich, annál több hő tárolódik és fokozatosan jut a helyiségbe.

    3. Esztrich minimális vastagsága padlófűtés esetén

    3.1. Padlófűtés és esztrich - az ideális kombináció

    Valószínűleg már sokszor hallotta, hogy a padlófűtés és az esztrich ideális kombináció. Ez igaz, de nézzük meg, hogy miért. Először is, az esztrich és a padlófűtés a beépítésük módja miatt jól összeegyeztethetőek. Miután a padlófűtés csöveit lefektették, az esztrichet egyszerűen ráöntik. Nincs felesleges rétegkettőzés, mivel az esztrich és a padlófűtés egységes egészet alkotnak.

    A második ok az esztrich viszonylag kedvező hővezető képessége. Ez hasonló a kő hővezető képességéhez, ami azt jelenti, hogy az anyag lassan melegszik fel, majd fokozatosan és hosszabb idő alatt melegíti fel a helyiséget. Ez energiafogyasztás szempontjából ideális, mivel lehetővé teszi, hogy a padlót állandó 20-21 fokosra (szobahőmérsékletre) fűtsük, és a helyiség fokozatosan kezd melegedni, és viszonylag sokáig meleg marad.

    3.2. Ideális minimális esztrich vastagság padlófűtés esetén

    A padlófűtéses esztrich ideális minimális vastagsága elsősorban a beépítendő esztrich típusától függ. Az önterülő esztrichek alacsonyabb vastagságot tesznek lehetővé. A vékonyabb esztrich vastagabb befejező padlóburkolatot tesz lehetővé, ami nagyon kényelmes lehet, ha nem tudja megváltoztatni a végső padlómagasságot. Ez szükségszerű lehet egy meglévő épület felújítása vagy más okok miatt. A padlófűtés feletti kisebb esztrich vastagság kevesebb költséget és az emeletek közötti mennyezet kisebb terhelését is jelenti, amire néha szükség van.

    Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy a vastagabb esztrich több hőt tárol és ad át a helyiségbe, ezért a padlófűtés felett a vastagabb esztrich energiatakarékosabb. A padlófűtés feletti esztrichnek legalább 5 cm vastagnak kell lennie, ha lehet akkor 7 cm vagy annál vastagabb, figyelembe véve az előző bekezdésben említett magassági korlátozásokat.

    A vastagabb esztrich ugyan több hőt halmoz fel, de az se jó, ha túl vastag, mert ezesetben magával a padlófűtési rendszerrel lehet gond.

    3.3. Általános szabály: esztrich vastagsága padlófűtés felett

    Íratlan szabály szerint a padlófűtéshez használt klasszikus esztrich vastagsága a szigeteléssel együtt a padló teljes magasságának körülbelül 40%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a szigetelés a padlómagasság 60%-át, az esztrich 40%-át képezi. De az 50-50%-os arányban vagy akár az ellenkezőjével, azaz 60% esztrichhel és 40% szigeteléssel sincs semmi gond.

    4. Cementesztrich ára

    A hagyományos, 5 cm vastag cementesztrich ára 4000 Ft/m2 körül van.

    5. Szakértők véleménye

    Az esztrich minden családi házban szükséges, hiszen ez képezi a padló alapját, amely járható, és stabil alapot a padlóburkolatoknak. Függetlenül attól, hogy nem látszik, fontos eleme a padlónak és a megfelelő lakómofornak - ezért is nagyon fontos jót választani.

    5.1. Esztrich új építéshez és felújításhoz

    A vastagság mellett fontos az esztrich minőségi és szakszerű beépítése, mert ettől függ az ezt követő befejező munkák minősége is. A beton aljzatot az új építésnél esztrichhel egészítik ki, a régi épületek átalakításakor, felújításakor pedig a padlófelület jobb használhatósága és szilárdsága biztosított. Az új típusú esztrichek nagy előnye, hogy mindegyik kiválóan kombinálható padlófűtéssel.

    Esztrich hangszigetelő
    Az esztrich hangszigetelőként működik a szerkezetek és az emeletek között is.

    5.2. Zajcsökkentés

    Az új típusú esztrichekre jellemző az is, hogy csökkentik a zajt, ami társasházakban különösen fontos. Az újabb esztrich megakadályozza az ütések vagy zaj terjedését a szerkezeti elemeken keresztül.

    Az esztrich a mennyezet felett áthaladó vezetékek által is tompítja a hang terjedését.

    5.3. Homogén keverék

    Az új típusú esztrichek homogén azonnal alkalmazható keverékek, így egységes felületet biztosítanak, amely szilárd és a gyorsan szárad, valamint megakadályozza a felületi repedéseket is. Mindegyik termék tesztelt és tanúsított. Alkalmazása lehet kézi vagy gépi. Emellett nemcsak belső, hanem külső felületekre is alkalmazható.
    Amennyiben esztrichre van szüksége weboldalunkon hagyhat egy keresletet, amelyre több kivitelező árajánlattal válaszol, de ha csak a hozzávetőleges árak érdeklik, tekintse meg a kalkulátorunkban.

    Szakcikk 6894
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton?

    Rendszerünkben van még 206 kivitelező a következő területre Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 206 kivitelező a következő területre Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton
    9.5
    0

    Boros Sándor e.v.


    9.5
    0

    TEM-TO ÉPITŐIPARI ÉS KERESKEDELMI KFT


    10
    2

    Wtr Generál Kft


    9.5
    0

    KIRÁLY-PÁR Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!