Katerória

    Vízelvezetés kiépítése a ház körül - Mennyibe kerül és hogyan kell szabályosan telepíteni?

    A cikket több mint 6801+ felhasználó tekintette meg
    A ház körüli vízelvezető rendszer arra szolgál, hogy elvezesse a vizet az épület közvetlen közeléből. Azokon a helyeken a legfontosabb a vízelvezetés alkalmazása, ahol összegyűlik, illetve megáll a csapadékvíz, vagy talajvíz van, vagy a terep kevésbé porózus. A megfelelő vízelvezetés az épület alapjának talajvíz elleni védelmét szolgálja.
    Szakcikk 6801
    kedvenc
    vizelvezeto cso telepitese
    Rendszerünkben van még 308 kivitelező a következő területre Árokásás, csatornázás:

    1. Vízelvezetés telepítése

    A vízelvezető rendszer megfelelő telepítése az egész épület körüli vízelvezető csatorna kiásásával kezdődik, amely arra szolgál, hogy a csapadékot elvezesse a ház közvetlen közeléből. A vízelvezető csatorna mélyebben kell, hogy legyen mint az alap vagy az alaplemez alsó széle. A csatorna kiásásakor granulátumot vagy frakciót öntenek bele, amelyre aztán geotextíliát helyeznek. A vízelvezető csöveket bizonyos szögben a geotextília fölé helyezik. A granulált vízelvezető réteget általában 15-20 cm vastagságban töltik fel. A geotextília megakadályozza, hogy a föld, homok vagy hasonló anyag kerüljön a kavicságyba vagy a csövekbe. A vízelvezető dréncsöveket általában legfeljebb 1 m-re helyezik el a ház teherhordó falaitól. A vízelvezető csövek szétvezetését és a megfelelő helyeken való elhelyezését követően a kiásott csatornákat adalékanyaggal vagy frakcióval, általában kaviccsal töltik fel.

    Ezek a csövek a legtöbb esetben PVC-ből vagy PE-ből készülnek, átmérőjük 5-20 cm, az épülettől és az elvezetendő víz mennyiségétől függően. Valamennyi ház vízelvezető rendszerének legfontosabb elemei a tisztítóaknák, amelyekből egyet-egyet az épület minden sarkánál elhelyeznek. Ha a vízelvezető rendszer elkészült és a csövek be vannak kötve, a megfelelően kialakított lejtésiránynak köszönhetően a víz, a csapadék a csatornába vagy a tartályba folyik az épület mellől.

    A vízelvezetés a meglévő épületek körül is kialakítható, és bár a munkafolyamat pontosan ugyanaz, mégis nagyobb költségekkel jár az utólagos beépítés. A kész ház körüli munkálatok során újra fel kell ásni a területet, illetve még az ásási munkálatok előtt mindent el kell távolítani, ami az épület mellett található - növények, beton, burkolt utak és minden hasonló.

    A ház körüli vízelvezetés minden előfeltételét és megfelelő végrehajtását az európai DIN 4095 szabványnak (a vízelvezető rendszerek kialakítását és méreteit meghatározó német szabvány) megfelelő építési előírások szabályozzák, és utalnak a ház beépítése feletti és alatti építési munkákra.

    Dréncső telepítése
    A ház körüli vízelvezető rendszernek folyamatos kört kell alkotnia

    2. Zúzott kő és egyéb frakció a vízelvezető rendszerekhez

    Vízelvezető rendszerekhez általában 1,5-10 cm közötti frakciót használnak. A folyami kavics a legjobb választás, mivel alakja lekerekített, így egy-egy kavics között annyi hely van, ami éppen elég ahhoz, hogy a csapadékvíz átfolyjon rajta. A salak kavics sok esetben dugulást okozhat a rendszerben, amely miatt megnő az áradás esélye, víz kerülhet a létesítménybe, illetve alá.

    3. Milyen vízelvezető csövek léteznek?

    A lakóházak vízelvezetőrendszeréhez általában két féle csövet használnak: egy- és kétrétegű csöveket.

    3.1. Szimplafalú dréncsövek tekercsben

    Ezek a bordázott csövek kör alakúak, és 50, 65, 80, 100, 125, 160 és 200 mm átmérőjűek, és mivel rugalmasak, 50-200 m hosszú tekercsben árusítják őket. A tekercsben lévő cső hosszát az ügyfél igényei szerint határozzák meg, illetve vágják méretre.

    Az egyrétegű vízelvezető csövek bordázottak, mivel ez a kialakítás kellő szilárdságot biztosít, tartósabbak és rugalmasabbak. A csövek tömege a hosszukhoz viszonyítva minimális, mivel egy 200 m hosszú és 50 mm átmérőjű tekercs mindössze 30-35 kilogrammot nyom.

    3.2. Egyrétegű merev dréncső

    Az egyrétegű merev vízelvezető csöveknél fontos figyelmet fordítani a sajátos alakjukra. Ha megfigyeljük a cső keresztmetszetét, látható, hogy alagútszerű a kialakítása, azaz a cső felső része lekerekített, míg az alsó trapéz alakú. A cső peremén hosszirányban kialakított hornyok és keresztirányú bevágások találhatók, négy-négy a cső minden 22 mm-én.

    Ezeken a cső peremén lévő hosszanti hornyokon keresztül beszivárog a vízelvezető rétegen áthaladó víz a keresztirányú bevágásokba, onnan a csőbe, ami így végigáramlik a cső trapéz alakú, lapos alján, egészen az összefolyókba, illetve a csapadékelvezetőkbe.

    3.3. Kétrétegű dréncsövek

    A kétrétegű vízelvezető csövek értelemszerűen két rétegből állnak - belül simák, kívül pedig bordázottak. A sima belső réteg jobb vízáramlást tesz lehetővé, mivel így a csapadék, illetve talajvíz akadálymentesen át tud haladni a csövön. Ezeket a csöveket főként nagyobb területeken használják nagy mennyiségű víz elvezetésére.

    A sima belső réteg gyorsabb vízáramlást tesz lehetővé, ezért gyakran használják utak, nagy területek és közlekedési létesítmények, például alagutak, töltések, kereszteződések, vasutak, kifutópályák és hasonlók vízelvezetésére. A kétrétegű vízelvezető csövek nagy sűrűségű polietilénből (PE-HD) készülnek.

    Vízelvezetőcső keresztmetszete
    A ház körüli vízelvezetőrendszer keresztmetszete

    4. Dréncsövek ára

    Mennyibe kerülnek a különböző dréncsövek? A vízelvezető rendszer ára függ az objektum méretétől, a terep és a munkálatok igényességétől és terjedelmétől, a felhasznált anyag fajtájától és mennyiségétől és természetesen a kivitelezőtől is.

    Egy átlagos ház vízelvezető rendszere anyaggal és munkadíjjal együtt 6 000 és 10 000 Ft/m között mozog, új építésű házak esetében.

    Ha úgy dönt, hogy a fent említett vízelvezetőrendszerek közül szeretné valamelyiket beépíteni, a Daibau.hu weboldalunkon felvehetik a kapcsolatot vízvezeték szerelő partnereinkkel, és árajánlatot, tanácsot kérhet a kivitelezőktől. Weboldalunkon további tanácsokat találnak a témával kapcsolatban, valamint azokat a beszállítókat és gyártókat is felkeresheti, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak az Ön keresletére.

    Szakcikk 6801
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Árokásás, csatornázás?

    Rendszerünkben van még 308 kivitelező a következő területre Árokásás, csatornázás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 308 kivitelező a következő területre Árokásás, csatornázás
    9.7
    0

    Future Industry Kft


    8.9
    0

    Sukiépkert


    9.2
    0

    Perger Tamásné EV


    9
    0

    SMDBAU kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!