Katerória

    Terasztető: fém, fa vagy üveg fedésű legyen?

    A cikket több mint 1395+ felhasználó tekintette meg
    A fedett terasz egy olyan szabadtéri hely, ahol nyáron általában sok időt töltünk, ezáltal nagyban befolyásolhatja az életminőséget. Annak érdekében, hogy a kültéri bútorainkat megvédjük az esőtől, a naptól és a széltől, illetve, hogy mi is el tudjunk vonulni az előbb említettek elől, a terasz befedése kiváló befektetésnek bizonyulhat. Mivel számos lehetőség kínálkozik, egy kis erőfeszítéssel biztosan megtalálhatjuk azt a megoldást, amely teljes mértékben megfelel igényeinknek. Az üveg előtetők egyre keresettebbek, de a fa vagy fém szerkezetű előtetők sem vesztenek népszerűségükből.
    Szakcikk 1395
    teraszteto
    Rendszerünkben van még 365 kivitelező a következő területre Fa előtető:

    1. Terasztető tervezése

    Fontos, hogy mindenekelőtt meghatározzuk, hogy milyen felületet kívánunk lefedni, és milyen tetőre van szükségünk. Ha az autó számára tervezünk beállót készíteni, minimum 2,5x5 méternyi felületet szükséges kialakítanunk és lefednünk. Étkezőasztal, székek és grillsütő vagy kerti bútorok védelmére kb. 15 m2, azaz 3x5 m-es tetőrész kialakítása szükséges. Javasoljuk, hogy a munka megkezdése előtt konzultáljanak az építésszel is az esetleges lehetőségekről. Az előtetőnek összhangban kell lennie az épülettel és a környezettel is.

    Döntésképtelenek vagyunk? Ötleteket találhat az interneten, vagy egyes gyártók katalógusait lapozgatva. Fontos megjegyezni, hogy a terasz méreteinek függvényében engedélyt kell igényelnünk a helyi építési hatóságnál. Ha a terasz magassága nem több, mint 1 méter, nincs szükség építési engedélyre. Ha a terasz a kert szintjéhez képest 1 méternél magasabb, de 2 méternél alacsonyabb, akkor be kell jelenteni az építését, 2 méter feletti magasságnál pedig egyszerűsített engedélyezési eljárásra kerül sor.

    Az áttetsző tetővel ellátott előtetők ideálisak kültéri terek lefedésére, mivel védenek az időjárás viszontagságaitól, viszont nem akadályozzák a fény átjutását.  Fontos, hogy eldöntsük, hogy milyen legyen az előtető kialakítása – négy oszlopon, illetve pilléren álljon, vagy az egyik oldalával az épület falára támaszkodjon? Választhatunk akár konzolos előtetőt is, amelynek elkészítése, megépítése mindenféleképp hozzáértő szaktudást igényel. A megfelelő konstrukció kiválasztása a legfontosabb, hiszen ettől függ a teljes összkép, illetve bizonyos egyéb jellemzők is. Ha kisebb vagy vékonyabb konzolokat és nagyobb fesztávot szeretnénk, akkor általában a fémszerkezetet javasolják. Maga a tető lehet sík, illetve ívelt formájú.

    Terasztető szerkezet
    A kert és a ház közötti kapcsolatot a terasz teremti meg

    2. Milyen alap szükséges az előtetőhöz?

    Mint minden más épületnél, a terasz esetében is fontos a megfelelő alap kialakítása. Ha nem lenne alap, akkor az egész szerkezet megrongálódhat, sőt akár össze is dőlhet. Az, hogy milyen alapot kell használnunk az előtetőhöz függ attól, hogy milyen alapra kerül. Ha a terasz padlója burkolt, akkor 30x30 cm-es egyedi méretű pilléres alapozásra lesz szükség, ha pedig vasalt betonlemez az alap, akkor a pillérek és az alap közötti kapcsolatot 20x20 cm-es fémlemezekkel erősítik meg.

    Az előtető alapozásának ára körülbelül 40 000 Forint.

    3. Konzolos vagy leszorítóléces előtető

    A konzolos előtetőknek az a kiváló előnyük, hogy csak az egyik oldalon szükséges oszlopokat, pilléreket kialakítani, melyek feladata, hogy megakadályozzák a tető elmozdulását, így vékonyabbak, elegánsabbak és erősebbek lehetnek. A terasz konzolos előtetője lehet szabadon álló vagy a homlokzatba rögzített. Mivel az ilyen típusú szerkezetek nagy erőknek vannak kitéve, fémből, azaz horganyzott fémprofilból kell készülniük. A szabadon álló előtetőknek mély és jól megerősített alapozási pontokkal kell rendelkezniük, amelyekbe a konzolt csavarozzák. A homlokzaton lévő konzolos előtetők a tartószerkezetbe és leggyakrabban a lemezbe vannak csavarva. Fontos megjegyezni, hogy a konzolos előtetők csak kisebb terheléseknek képesek ellenállni.

    4. Fémvázas előtető

    A fém előtetőket könnyű felépítés és letisztult vonalvezetés, valamint kivételes szilárdság jellemzi. A szerkezetlakatos 10-17 cm vastag zártszelvényekből készíti el az előtető vázát kívánságunk és elképzeléseink szerint. Általában horganyzott fémszerkezetet, amelyhez alumíniumot vagy rozsdamentes acélt használnak.

    4.1. Fémvázas előtetők ára

    Mennyibe is kerül egy fémvázas előtető? Egy 25 m2 területű fémvázas előtető körülbelül 200 000 Forintba kerül, de az ár függ a felhasznált anyag mennyiségétől, fajtájától, valamint az ajánlattevőtől is.

    5. Fa szerkezetű terasz- és balkontető

    Régiónkban gyakori választás a fa szerkezetű előtető. Az ácsok általában a két tetősíkos megoldást javasolják a könnyebb vízelvezetés érdekében, amennyiben nem áttetsző tetőt szeretnénk a terasz vagy a balkon fölé, azaz cserépfedéses, vagy zsindellyel, illetve más hasonló anyagú tetőfedést szeretnénk alkalmazni.  A gyakorlatban többnyire 15x15 cm-es vagy 20x20 cm-es faoszlopokat használnak a szerkezet kialakítására, amelyek alsó végét oszloptartó talpak segítségével rögzítik az alaphoz, illetve ezek a konzolok segítségével érik el, hogy azok a talajtól mintegy 10 cm távolságban legyenek, így a faanyag nem szívja magába a nedvességet a földből. Ebben az esetben a tetőnek legalább 5%-os lejtésűnek kell lennie.

    Fa terasztető
    A fa szerkezetű előtetők szinte beleolvadnak a környezetbe, már-már hagyományos választásnak számítanak

    5.1. Fa szerkezetes előtetők ára

    Mennyibe kerül egy fa szerkezetes előtető megépítése? A fa előtető ára 120 000-160 000 Forint között mozog, ami függ a faanyag fajtájától és a szükséges elemek számától.  

    6. Üvegborítású előtetők

    A klasszikus tető nem ereszti át a fényt, így sötét lehet az ilyen borítású teraszok alatt. Ha több fényre és melegre vágyunk, viszont mindenképp fedett teraszt vagy erkélyt szeretnénk, javasoljuk az üvegtető beépítését. Az üvegtetőnek pont ebből kifolyólag kettős előnye van: védelmet nyújt az eső ellen, illetve nem csökkenti a fény mennyiségét. Ugyanakkor az ilyen üveg védelmet is nyújt, mivel ellenáll a csapadéknak, a szélnek, a jégesőnek és a hőmérséklet-változásoknak. Erre a célra speciális edzett vagy ragasztott üveget használnak. Matt üveg használatával félárnyékot érhetünk el. Az üveg előtetők nem tesznek lehetővé nagyobb fesztávot, bár sűrűbb tartószerkezettel bővíthetők. A fém vázra rögzített üveglapok az előtetők legelterjedtebb készítési módja, különösen elterjedt a bejárat feletti konzolos, pontmegfogásos vagy függesztéssel ellátott üvegtetők.

    Üveg terasztető
    Az üvegtetőt az esztétikusság mellett légies megjelenés jellemzi

    6.1. Üveg előtetők ára

    Mennyibe is kerül egy üveg előtető megépítése? Egy üvegtető körülbelül 200 000 Forintba kerülhet, ám ez csak tájékoztató jellegű ár, mivel a végső ár függ többek között az üveg méretétől, a tartószerkezet fajtájától, a beépítés körülményeitől.

    7. Előtetők borítása, fedőanyaga

    7.1. Áttetsző terasztető

    Az üvegtető modern megjelenést és minőségi hangulatot biztosít, mivel átengedi a fényt és véd a csapadéktól.

    Az üveg előtetők mindig edzett vagy ragasztott biztonsági üvegből készülnek. A szükséges fesztávtól függően a tető egy vagy több üveglapból áll. Fesztávolságuk általában 80-90 cm, hosszuk nincs korlátozva. Példánkban egy 5 m hosszú teraszhoz két, három vagy több lapra lenne szükség.

    7.2. Edzett üveg ára

    Az edzett üveg és annak beépítése akár 40 000 Forintba is kerülhet négyzetméterenként.

    7.3. Polikarbonát lapok

    A polikarbonát lemezek népszerű helyettesítői az üvegnek, és nem mellesleg az ára is sokkal kedvezőbb. A polikarbonát lapok részben fényéteresztők, hőszigetelőként szolgálnak, egyetlen hátrányuk a rövidebb élettartam. Másrészt megválaszthatjuk a panelek színét és vastagságát. További előnyük az egyszerű beépítés, az alacsony négyzetméterenkénti tömeg és a rugalmasság. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ezeket a lemezeket dilatáltan és rugalmas rögzítésekkel kell beépíteni, mivel a hőmérséklet-ingadozás során zsugorodnak, illetve tágulnak, ami hangos recsegést eredményez. A lapok vastagsága általában 1-3 cm, szélességük 100-150 cm és hosszuk akár 7 m is lehet.

    7.4. Polikarbonát lapok ára

    A 25 m2-nyi polikarbonát lapért körülbelül 120 000 Forintot kellene fizetnünk, ami elég nagy különbség az üvegborításhoz képest.  

    Amennyiben kérdésük van az adott témával kapcsolatban, forduljanak hozzánk bizalommal. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak az Ön keresletére.

    Szakcikk 1395
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Fa előtető?

    Rendszerünkben van még 365 kivitelező a következő területre Fa előtető:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 365 kivitelező a következő területre Fa előtető
    9.7
    0

    Next line geo kft


    9.7
    0

    KellEgyAblak Kft.


    9.9
    0

    FaNatura Kft


    9.3
    0

    H-Z Tetőszervíz 6996 Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!