Katerória

    Vízóraakna létesítésének folyamata és ára

    A cikket több mint 1822+ felhasználó tekintette meg
    A vízóra aknáját és magát a vízórát családi házakhoz és hasonló, kisebb épületekhez kerülnek beépítésre, az ún. egyéni vízfogyasztókat kapcsolják rá. Melyek a legfőbb jellemzői? Hogyan készülnek, hova építhetők be és mennyibe kerülnek ezek az aknák? Hogyan, milyen módszerekkel védjük a vízóra aknát a fagytól?
    Szakcikk 1822
    vizmero
    Rendszerünkben van még 853 kivitelező a következő területre Vízvezeték szerelő, vízszerelés:

    1. Vízóraakna

    A vízóraaknát úgy alakítják ki, hogy maga a konstrukció megóvja az elhelyezett berendezést a fagytól, még akkor is, ha nincs vízfogyasztás. Az akna alja nyitott, így a föld alsó rétegeiből a hő átjuthat az akna hőszigetelő rétegén, így a belső térben felhalmozódik a hő, ami megakadályozza a vízmérő és az összes csatlakoztatott berendezés befagyását. Az aknarendszer belseje polipropilén csövekből és csatlakozókból áll. Ha mindent helyesen építettek be és szereltek fel, a polipropilén szerkezet 50 éves élettartamot garantál. Különböző csatlakozóelemek és csövek használata biztosítja, hogy a szerkezet ne rozsdásodjon be, és a polipropilén ne bocsásson ki kellemetlen szagot vagy ízt. Az akna belső felülete sima, ezért nem képződik lerakódás rajta. Az említett akna előnye, hogy a vízóra könnyebben megközelíthető, meghibásodás esetén könnyebben javítható, a hőszigetelő anyag ásás nélkül cserélhető, valamint a bordázott szerkezetkialakítás megakadályozza az akna deformálódását.

    1.1. Beton akna

    A betonból készült aknák nagy teherbírásúak, így ellenállnak még a teherforgalom terhelésének is. Akár 15 tonnát is kibírnak. Nagyobb méretei miatt általában létrákkal és lefolyónyílásokkal rendelkezik. Egy ilyen típusú betonakna önmagában 3 tonnát nyom.

    1.2. Műanyag akna

    A PVC-ből készült külső vízóra-akna nagyon elterjedt, mondhatni, hogy a vevők egyik kedvenc választása. Ez leginkább az igen kedvező ár miatt van így. A szállítás és a beépítés nem túl igényes, illetve, ha az akna védett a közvetlen napfénytől, akár évtizedekig is kitarthat.

    2. Hogyan létesítsünk aknát?

    A vízmérő aknacsöve a felület típusától függően kétféleképpen készül, bár maga a beépítés alapvetően nem különbözik: felszínre érve ez az aknanyílás zöldterületbe vagy közlekedő felületbe építhető, és ennek függvényében választjuk ki a megfelelő szilárdságú aknafalcsövet és aknafedlapot.

    2.1. Közlekedő felület (kocsifelhajtók, udvar)

    A 100x100x115 cm nagyságú kiásott gödörbe 0-4 mm szemcseméretű kavicsfrakciót ömlesztenek, körülbelül 10-15 cm magasságban. Ezt az ún. kavicságyat megfelelően kell tömöríteni, amelyre elhelyezik az akna betonkeretét, amelybe aztán belehelyezik azt. Ezután következik valamennyi cső csatlakoztatása - a vízhálózatra, valamint a fogyasztók belső szerelvényéig. Amennyiben az összes cső megfelelően van csatlakoztatva, a gödröt feltöltik földdel, amely jobb hő- és kötési feltételeket biztosít, mint a homok és a kavics. A talajt 20 cm-es rétegekben töltik fel és tömörítik, különös figyelmet fordítva arra, hogy ne sérüljenek meg a szerelvénycsövek. Végül, ha közlekedő felületről van szó, erre kerül az aszfalt vagy a beton, amelyet a rozsdamentes acélból készült aknafal cső külső széléig kell feltölteni.

    Vízmérőakna
    A vízóra aknája könnyű hozzáférést biztosít a fő vízszelepekhez és mérőberendezésekhez  

    2.2. Nem közlekedő felületek (zöldterületek, pázsitok)

    Ha a vízmérő aknáját nem közlekedő felületbe, például pázsittal borított területen építik be, nem kell betonkeretet vagy rozsdamentes acél gyűrűt alkalmazni. Ebből kifolyólag, mivel az akna nem lesz terhelésnek kitéve, acél vagy öntöttvas aknafedél helyett PE-burkolatot használnak. Az eljárás többi része azonos, mint a közlekedő felületeknél.

    3. Vízóra akna fagyvédelme

    A vízmérőt és az aknában lévő szerelvényeket elsősorban a szakszerű kivitelezés és beépítés védi a fagytól. A gyakorlatban ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az aknának kellő mélységűnek kell lennie, és az alján hőszigetelő anyagot kell használni. A vízóra hőszigetelése is fontos. A vízórát kiegészítő hőszigetelés védi - általában műanyag zsákba rakott hőszigetelő anyaggal, de akár falevelekkel, újságpapírral is, valamint méretre vágott hőszigetelő lappal is bélelhetjük az akna belsejét.

    Az akna rendszeres ellenőrzése, tisztítása és karbantartása azonban a tulajdonos feladata. Ezzel lehetővé válik a berendezés tartóssága, megfelelő működése, valamint a könnyebb hozzáférés és a fogyasztás mérése.

    4. Vízóra akna ára

    Az összes szükséges felszereléssel ellátott akna ára 60 000 és 140 000 Forint között mozog, beszerelés nélkül.

    Az ár típustól, anyagtól, beépítéstől és természetesen az ajánlattevőtől függően változik. 
    Ha kérdése van az adott témával, a vízóra aknájában beépítésével kapcsolatban, vagy a megfelelő fajta kiválasztásában szorul segítségre, forduljon hozzánk bizalommal. A Daibau.hu oldalon további tanácsokat talál az alapok készítésével kapcsolatban, valamint azokat a beszállítókat és gyártókat is felkeresheti, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 1822
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Vízvezeték szerelő, vízszerelés?

    Rendszerünkben van még 853 kivitelező a következő területre Vízvezeték szerelő, vízszerelés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 853 kivitelező a következő területre Vízvezeték szerelő, vízszerelés
    9.5
    0

    KIRÁLY-PÁR Kft.


    9.2
    0

    Rezsek Épületgépészeti Kft.


    8.9
    0

    CENTROP-LÁNG Tüzelés- és Klímatechnikai Kft


    8.8
    0

    Lázár Building ev.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!