Katerória

    Támfal építése és ára

    A cikket több mint 2815+ felhasználó tekintette meg
    Bár a támfalakról már esett szó, úgy döntöttünk, hogy ismét visszatérünk a témához, részletes magyarázattal – mik is azok a támfalak, milyen típusok léteznek, hogyan kell megfelelően építeni egy falat és végül mennyibe kerül egy ilyen szerkezet?
    Szakcikk 2815
    tamfal
    Rendszerünkben van még 128 kivitelező a következő területre Támfal:

    1. Mi is az a támfal?

    A támfal olyan építmény, amelynek elsődleges célja a töltés vagy lejtő megtámasztása. A támfal segítségével megakadályozzák a talaj beomlását, leválását, állapotromlását, vagyis a földcsuszamlások kialakulását, bizonyos sík terepet kapnak kialakítása által. A támfalnak (legyen az tömör vagy üreges) ezen elsődleges szerepe mellett esztétikai szerepe is van, hiszen lehet dekoráció, vagy a terep egyhangúságát megtörő elem.

    2. Támfalak tartószerkezetének típusai

    A támfalak, azaz a szerkezetek két alapvető csoportra oszthatók - súlytámfalakra és befogott támszerkezetekre.

    2.1. Súlytámfal

    A súlytámfalak csoportjába tartoznak a masszív (tömör) kő támfalak, kőszerkezetek, különféle formájú és típusú betonból vagy hasonló anyagokból készült masszív vasbetonfalak, beton- vagy farácsok és gabionfalak.

    2.2. Befogott támszerkezetek

    Ebbe a csoportba tartoznak a résfalak, cölöpfalak, szádfalak, valamint a berlini dúcolat, azaz fából, vasbetonból vagy acél függőleges vagy vízszintes pallókból készült összefüggő falak.

    2.3. Támszerkezetek méretezése

    A súlytámfalak esetében fontos, hogy a szerkezet a földnyomást a saját súlyával együtt a támfal alapsíkján ébredő nyomás és súrlódás révén továbbítsa a talajra. Lehetnek merev, egyedi egységek vagy rugalmasak, amelyek elemei különböző építőanyagokból készülnek.

    A támfalak méreteinek meghatározásakor figyelembe kell venni az elsődleges fizikai erőket, mint a földnyomás és a támfalszerkezet saját tömege. A súlytámfalak szerkezetére a fent említettek mellett egyéb terhelések is érik.

    Az elemzések és a statikai számítások elvégzésekor figyelembe kell venni a teherbírás, a borulás, a helyzet határértékeit, vagyis az erők hatását az alapsíkjára, az alap alá csúszást, a talajvizet, valamint magának a falnak a kritikus pontjainak méreteit.

    3. Támfalak kialakítása

    A támfal kialakításánál figyelni kell a föld falra nehezedő nyomását, az alap méretére, a megfelelő vasalás alkalmazására és a betonkeverék minőségére is, vagyis a beton nyomószilárdságára, ha vasbeton szerkezetről van szó.

    A támfalnak nem kell feltétlenül vasbetonból készülnie, betonból vagy kőtömbökből is építhetők. A tartószerkezet fő feladata a talajerózió megakadályozása meredek terepen, valamint a víz magasabb szintről alacsonyabb szintre való bejutásának megakadályozása. A terep igényességétől és típusától függően a támfal fajtája és típusa (tömör vagy üreges), valamint az alkalmazandó anyag kerül meghatározásra.

    A meglévő előfeltételektől függetlenül maga az építkezés mindig az alapozáshoz szükséges gödör, illetve csatorna kiásásával kezdődik. Ezt követően kialakítják a megfelelően tömörített kavicságyat. Erre a megfelelően kialakított kavicságyra, a már telepített fa zsaluzat és vasalás köré betont öntenek. A megerősítés vasrudakból áll, amelyek ún. vasbeton koszorút képeznek. A beton kiöntésével a fal alapja készen áll. Miután a beton teljesen megkötött és megszáradt, a falat felállítják.

    A fal elkészülte után a szűrővel ellátott vízelvezető csövek elhelyezése következik, amelyek a csapadék- és a talajvizet a folyókákba vagy csatornába vezetik.

    tamfal-kialakitasa.jpg
    A támfal megfelelő megépítéséhez minden részlet pontos kivitelezése szükséges (alap, dréncső, kavics ágyazat, frakció, támfal sapka)

    3.1. Támfal vízszigetelése

    A támfal építése során sokszor teljesen megfeledkeznek a vízszigetelés beépítéséről. Enélkül az alap, azaz az őt alkotó beton teljesen ki van téve a felületről és a támfalból kiáramló víz hatásának. A különféle károk elkerülése érdekében nagyon fontos a vízszigetelés szakszerű és időben történő beépítése.

    4. Támfal ára

    Az ár mindig több tényezőtől függ - leginkább a szükséges anyagok mennyiségétől, fajtájától és minőségétől, a terep megközelíthetőségétől és a munkamódszerektől, valamint az ajánlattevőtől.
    Ebben az esetben elmondható, hogy a legdrágább támfal körülbelül 40 000 Forintba kerül négyzetméterenként.

    Amennyiben segítségre van szüksége a támfalak kialakításával kapcsolatban, küldjön egy keresletet az alábbi gombra klikkelve és igyekszünk minden kérdésre válaszolni. Weboldalunkon további tanácsokat találhatnak a támfal kialakításával kapcsolatban, valamint a velünk együttműködő kivitelezőktől, beszállítóktól is megfelelő árajánlatot kaphat.

    Szakcikk 2815
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Támfal?

    Rendszerünkben van még 128 kivitelező a következő területre Támfal:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 128 kivitelező a következő területre Támfal
    9.5
    0

    Bau-Manus Kft.


    10
    4

    AEDIUM Kft.


    8.7
    0

    Szintai-Major Béla E.V


    9.8
    0

    DERIDEO Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!