Katerória

    Plexi - Tulajdonsága, ára, felhasználása

    A cikket több mint 846+ felhasználó tekintette meg
    A plexi egyfajta akril lemez, amelynek „tudományos” elnevezése polimetil-metakrilát – röviden pedig csak PMMA-ként emlegetik.  Sokkal több kereskedelmi név létezik - akrilüveg, akril, plexiüveg és PMMA - bár mindegyik ugyanarra az anyagra utal. A plexi vagy akril lap ma már mindenhol megtalálható, még az építkezéseken is, ahol általában az üveg helyettesítésére használják. Az átlátszó tetőfedés egyre népszerűbb választás, erre pedig a plexi kiváló megoldást jelent.
    Szakcikk 846
    plexi
    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép:

    1. Plexiüveg (akrilüveg) – jellemzők és karbantartás

    1.1. Akrilüveg - jellemzői

    Az akrilüveg egy hőre lágyuló anyag, amely amellett, hogy átlátszó, kis súly és nagy ütés-, sérülés- és törésállóság jellemzi. Ezen tulajdonságok miatt a plexit elsősorban a közönséges üveg helyettesítésére használják. Az üveghez képest a tartósság és az ellenálló képesség mellett az akril rugalmasabb és könnyen formálható, mivel gyakorlatilag törhetetlen a speciális polimer tartalma miatt.

    A plexi lapok kifejezetten UV állók, szilárdak és időjárás állóságuk is kiváló. Környezetvédelmi szempontból elfogadható anyagnak minősülnek, mivel a melegítés hatására nem juttatnak káros anyagokat a levegőbe. Ezen kívül kiváló hőszigetelők.

    1.2. Plexi lapok karbantartása

    Bár az akril nagyon tartós anyag, éles tárgy megkarcolhatja és megsértheti. Éppen ezért fóliaborítással árulják, amit beszerelés után azonnal eltávolítanak. A plexi lapok néhány fajtájának egyik oldalát karcálló bevonattal vonják be, amely így védi a lemezeket a karcolásoktól és a kopástól. A plexi egy könnyen karbantartható anyag, szappanos vízzel tisztítható, viszont kerülni kell a súroló hatású folyadékokat, mint például az acetont. Léteznek kifejezetten a plexi lapok tisztítására kialakított speciális eszközök és tisztítószerek.

    2. Plexi lapok azaz akril üveg használata az építészetben

    Plexi akril üveg
    A plexi, azaz az akrilüveg kiválóan alkalmas tetőfedésre 

    Az építőiparban a plexi különféle célokra használható. Alkalmazása ugyan főként más iparágakból ismert, az autóipartól, az üvegházépítéstől az akváriumokig és a képkeretezésig, az építőiparban is egyre elterjedtebb.

    2.1. Áttetsző tetőfedő anyagok és az akril üveggel fedett előtető

    A plexi paneleket leggyakrabban átlátszó tetőként használják teraszok, verandák, előtetők, pergolák, télikertek, üvegházak és lakóépületek egyéb csatlakozásai vagy bővítményei lefedésére. Az átlátszó tetőburkolat kiváló minőségű megvilágítást és plusz hőenergiát biztosít télen. A tetőszerkezetet meghatározott méretű lemezekkel borítják, amelyek a végén hornyok találhatók.

    2.2. Plexiüvegből készült bútorok és lakberendezési tárgyak

    A plexi belsőépítészetben is kiválóan alkalmazható. Használható például fürdőkádak vagy zuhanyzók kiegészítőelemeinek kidolgozására, különféle szekrények ajtajának vagy rekeszeinek kialakítására, lépcsőkorlátokhoz és sok más célra. A plexit egyre gyakrabban használják a belsőépítészetben LED-es világítással kombinálva.

    2.3. Plexiüveg homlokzat

    Főleg középületeknél a homlokzat utolsó rétegeként is használható. Erre a célra plexi lapokat használnak, amelyek merész kinézetet kölcsönöznek a felületnek, modern anyagként ráadásul védik az épület homlokzatát, de érdekesen és váratlan módon díszítik is.

    3. Méretre vágott és gyártott akril elemek - beszerzése, fajtái, megmunkálásuk

    3.1. Plexi lapok fajtái

    A plexi lehet fehér, opál vagy átlátszó, de más színben is megtalálható. Leggyakrabban átlátszó akrilüveget használnak, amely a klasszikus üveg helyettesítésére is alkalmas. Természetesen léteznek átlátszó vagy teljesen átlátszatlan színváltozatok és természetes árnyalatok is. A plexi általában az alábbi színekben érhető el:

    Víztiszta
    Átlátszó
    Kék
    Zöld
    Sárga
    Narancssárga
    Piros
    Barna
    Lila
    Fehér
    Fekete

    3.2. Plexi lapok vastagsága

    Az akrilüvegek különböző vastagságban kaphatók 2-30 mm között. Vastagságtól függően az ár és a megmunkálás nehézsége is nagyon eltérő:

    2 mm vastagságú
    3 mm vastagságú
    4 mm vastagságú
    6 mm vastagságú
    8 mm vastagságú
    10 mm vastagságú
    15 mm vastagságú
    20 mm vastagságú
    25 mm vastagságú
    30 mm vastagságú

    3.3. Az akrilüveg méretei

    A plexi általában különféle átmérőjű és méretű táblákban vagy lapokban vásárolható meg. Ezek a táblák különböző méretekben kaphatók, többnyire 150x300 cm-ig. Természetesen a gyártók igény szerint egyedi, méretre vágást is vállalnak, viszont a leggyakoribb formátumok a következők:

    50x50 cm
    50x100 cm
    50x200 cm
    100x100 cm
    100x200 cm

    3.4. Plexiüveg megmunkálása, gravírozás és hajlítás

    Ha meghatározott méretű plexiből készült elemekre van szüksége, sok ajánlattevő, illetve cég kínál egyedi gyártású, a kívánt formára alakított lapokat, elemeket táblákhoz, dekorációkhoz és hasonlókhoz. Kisebb vastagságú (kb. 10 mm-ig) plexi lézerrel is vágható, így különféle mintázatok, nyílások készíthetők, alakíthatók ki. A plexi vágás pontossága, másszóval tűrése 0,5-1 mm között mozog.

    A vágáson kívül a plexi hajlításával különböző termékeket és tárgyakat alakíthatók ki, mint például bútorok és irodai berendezések.

    Szintén elterjedt a plexi gravírozása is, információs táblák és hasonló grafikai táblák készítéséhez előszeretettel használják ezt a technikát.

    4. Plexi ára

    A plexi ára főként a vastagságától függ: a 2 mm-es vastagságú lap körülbelül 360 Forint, a 30 mm-es átlátszó tábla ára pedig akár 28 000 Forintig is terjedhet. Az ár továbbá a rendelés mennyiségétől és megmunkálásától is függ.

    Ha segítségre van szüksége az adott témakörrel kapcsolatban, habozás nélkül forduljon hozzánk. Weboldalunkon további tanácsokat találhatnak a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlatot adhatnak az Ön keresletére.

    Szakcikk 846
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőfedő, tetőcserép?

    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép
    9.7
    0

    Szalmási Gábor Tető kft.


    8.8
    0

    Slezák Car Bau Kft.


    9.9
    0

    BÁDOGOS STÚDIÓ Kft


    8.7
    0

    CDani kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!