Katerória

    Támfal alapozása

    A cikket több mint 2186+ felhasználó tekintette meg
    A támfalakat általában olyan terepeken állítják fel, ahol magasságkülönbség van, és elsődleges funkciójuk a földcsuszamlások, a talaj tágulásának és megsüllyedésének, vagyis a talaj bármilyen elmozdulásának megakadályozása. Az ehhez hasonló, rossz alapokon, rosszul megépített védőfalak potenciális veszélyforrást jelentenek, mert nem bírják a nyomás alatti talajterhelést. Éppen ezért fontos, hogy minden építkezésnél jó és minőségi alapozás legyen kialakítva, mind alacsony, mind magasépítésnél. Fontos, hogy a zsaluzat is megfelelő legyen, illetve a vízelvezető csövekről se feledkezzünk meg annak érdekében, hogy megakadályozzuk a víz pangását a fal mentén. Ebben a szövegben mindent elmagyarázunk, amit a védőfalak alapjának kialakításáról tudni kell.
    Szakcikk 2186
    tamfal alapozas
    Rendszerünkben van még 128 kivitelező a következő területre Támfal:

    1. Támfal alapozása

    A tám- és tartófalak ugyan kisebb építmények, de ugyanolyan fontos a megfelelő kialakításuk, mint a nagyobbaké, mivel a biztonság mellett esztétikai funkciójuk is van. Alapozás előtt, vagyis az építkezés megkezdése előtt javasolt a terep pontos elemzése és a statikai számítások elvégzése. Ez különösen az 1,5 métertől magasabb építményekre vonatkozik.

    Az építkezés során, akár tartó-, akár támfalról van szó, fontos az alapozás és magának a falnak a találkozásánál a vasalás helyes csatlakoztatása. Ugyanakkor elengedhetetlen a megfelelő vízelvezetés is, hogy a víz ne szivárogjon a fal és a talaj közé. A teljes helyzet és a szerkezet összes jellemzőjének részletes mérlegelése is nélkülözhetetlen, sőt, a pontos terv kidolgozása is lényeges a támfal kialakítása szempontjából.
    Ezért a tervezés és kivitelezés során számos tényezőt figyelembe kell venni, beleértve a talaj nyomását a tartó/támfalra, az alap méreteit, a vasalás megfelelő megválasztását és végül a minőségi betont. Ahhoz azonban, hogy a védőfal elsődleges funkciója mellett a környezet díszévé váljon, megfelelő anyagra és beépítési módra van szükség.

    1.1. Előkészületek az alapozáshoz

    A sáv- vagy más megfelelő alapozás kiépítése egy adott támfalhoz még annál is fontosabb, ha a szerkezet talajterhelés alatti stabilitását szeretnénk biztosítani. Az előkészítés során először egy építési gödröt kell ásni az alapozáshoz, melynek alján kavicságyat kell kialakítani, megfelelően tömörítve a teljes stabilitás érdekében. A kavicságyazatot fagyálló anyagból és megfelelő frakcióból kell kialakítani. A kavicságyazat vastagsága átlagosan 10 és 20 cm között van, sőt esetenként még ennél is több, a konstrukció méretétől függően.
    Az ágyazat előkészítése és kiegyenlítése után az alapot betonozzák, amelyet szükség esetén megerősítenek. Az alap méretei a magasságtól függenek, vagyis a beton alapon álló fal méretétől.

    1.2. Támfal alapjának méretei

    A fal alapozásának szélességét és mélységét az elvégzett mérések, valamint a sávalapozására vonatkozó általánosan elfogadott szabványok szerint határozzák meg. A szélességnek 50-70 cm között kell lennie, a mélység pedig a talaj fagyáspontjától (mélységétől) függ; általában 80-100 cm mélységet határoznak meg. Fontos a támfal megfelelő szélessége és mélysége, mivel a túl keskeny alapozás miatt a fal leülepedhet/bedőlhet, a sekély alapozás pedig télen a víz megfagyását és repedéseket okozhat.

    2. Támfal alapjának zsaluzása

    2.1. Miért fontos a zsaluzás?

    A betongerendás alapok esztrichezéssel készülnek - fa zsaluzat felszerelésével. Nem ajánlott betonalap építése zsaluzás nélkül. Egyes építőipari vállalkozók egyszerűen kihagyják a fazsaluzat beépítését, és közvetlenül az építési gödörbe öntik a betont, ám ez gondot okozhat a továbbiakban.

    A zsaluzás természetesen többletköltséget és többletmunkát jelent, amit sokan inkább elkerülnének, de jó zsaluzás nélkül nem lesz jó minőségű, tartós, biztonságos az egész konstrukció. A terep típusától és egyéb tényezőktől függően néha olyan vasalás beépítésére van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a beton ellenálljon az erősebb vonó- és húzóerőknek, ami növeli az egész szerkezet stabilitását. A fa zsaluzat alternatívája a fém, amely többször is felhasználható, viszont drágább, ami növeli az összköltséget.

    2.2. Vasalt beton a zsaluzatban a tartó/támfal alapozásához

    Szükség esetén a betonkeverék kiöntése előtt vasalás kerül a zsaluzatba, amely csökkenti a nyomó- és húzóerőket, így az egész szerkezetet stabilabbá és tartósabbá teszi. A vasalás megfelelő felszereléséhez szaktudásra és tapasztalatra van szükség. Éppen ezért ajánljuk, hogy a munka ezen részét bízza szakemberekre.

    3. Dréncső a támfal alapzatában

    Támfal alapzat szerkezete
    A vízelvezető cső nélkülözhetetlen eleme a támfal alapozásának (óramutató járásával megegyező irányban: textil aljzat vízelvezetéshez, 5-10 cm vastagságban porózus anyag a kavicságyhoz, perforált dréncső, min. 7,60 cm vastagságú, fagyási szint, vízlefolyók, armatúra)

    A vízelvezető csövek, vagy röviden a dréncsövek beépítése nagyon fontos, de gyakran elhanyagolt szerkezeti eleme a támszerkezetnek. Ha azt szeretnénk, hogy az általunk felállítandó tartó/támfal sokáig és minőségben lássa el a rendeltetését, akkor a vízelvezetést sem szabad kihagyni, ahogy a vakolást sem. Nagyobb esőzések során megfigyelhető a falra nehezedő talajnyomás további növekedése. Ezért a normál körülményekre tervezett tartó/támfal valamivel nagyobb is lehet, hogy az extrém terhelésnek is ellenálljon.  Elengedhetetlen elemek a fal alján lévő vízelvezető csövek és folyókák is, amelyek lehetővé teszik a támfal mögött, illetve a támfal előtt felgyülemlett víz elfolyását. Ezeket a nyílásokat a faltól egy bizonyos távolságra kell elhelyezni.

    A jó vízelvezetés legkönnyebben úgy érhető el, ha nyílásokat hagyunk a vízelvezetéshez; betonfal készítésekor azonban keresztirányú műanyag csöveket helyeznek a zsaluzatba, és egyszerűen betonnal öntik. Ez is mutatja a zsaluzás fontosságát, és azt is, hogy miért nem szabad kihagyni. Így egyenletesen áramlik a víz a feltöltés felőli oldal irányából kifelé, ugyanakkor jelentősen csökkenti a rá nehezedő víznyomást. Mindenesetre a védőfal hátulján egy vízelvezető réteget kell kialakítani, ahol a víz összegyűlik, és a nyílásokon keresztül kifelé távozik.

    4. Tám- és tartófalak árai

    Az anyag- és munkaköltségeken túl, abban az esetben, ha a támfalnak 1,5 m-nél magasabbnak kell lennie, építési engedélyre is szükség lehet. Ez természetesen növeli a költségeket. Ezenkívül a magasabb támfal alapjainak masszívabbaknak kell lenniük, hogy ellenálljanak a föld nyomóerejének. Mindezeken felül a nehéz vagy nehezen megközelíthető terep is növelheti a költségeket. A munkálatok irányára alapozással és vakolással együtt 30 000-44 000 Forint között mozog négyzetméterenként.

    Ha segítségre van szüksége az támfalak kialakításával kapcsolatban, forduljon hozzánk, mi pedig igyekszünk minden kérdésére válaszolni. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak ajánlatkérésére.

    Szakcikk 2186
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Támfal?

    Rendszerünkben van még 128 kivitelező a következő területre Támfal:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 128 kivitelező a következő területre Támfal
    9.6
    0

    Duruczkert Bt


    9.6
    0

    Royal Banana Kft.


    10
    1

    Park-Co. Bt.


    9.3
    0

    Széles MakAdám Út Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!