Katerória

    Tereprendezés - Az udvar, kert, illetve a telek rendezése

    A befektetők, építkezők többsége, a munkálatok befejeztét követően, jóval később vagy szakaszokban lát hozzá az udvar és a környék rendezéséhez, ezért sok új épületet sokáig rendetlenség övez.  Ahogyan egy épület építésének folyamata is pontos koncepciót igényel, úgy a ház környezetének is világos és átfogó tervre van szüksége, ha azt szeretnénk, hogy minden a lehető legrövidebb időn belül elrendeződjön. A tereprendezés teljes ötlettervének kidolgozása ezért elengedhetetlen a kielégítő eredményhez. 
    Szakcikk 384
    udvar rendezes
    Rendszerünkben van még 69 kivitelező a következő területre Kerttervezés, tájépítész:

    1. Udvar rendezése

    Valószinűleg azért döntött a házépítés vagy vásárlás mellet, mert az udvarban szeretné élvezni a friss levegőt és a meleg nyári napok jelentős részét kint szeretné tölteni, helyénvaló az udvar díszítésére, rendezésére gondolni. A tereprendezéshez hozzátartozik az utak és autóbeállók, teraszok vagy verandák, lépcsők burkolása, kerti kerítés, lugas vagy nyári konyha kialakítása, és végső, de nem utolsó sorban természetesen a zöldfelületek és a kert rendezése. Ebben a szövegben a tájépítészet kérdéseivel, témáival foglalkozunk.

    2. Hogyan kezdjen hozzá a telek rendezéséhez?

    2.1. Hogyan tervezzük meg az udvar kinézetét?

    A ház környezetének átfogó rendezésének alapja egy jól meghatározott és kidolgozott koncepció terv, amely alapján viszonylag gyorsan elkészül minden, sőt akár a ház építésének befejezésével egy időben. Az ötlettervben, amellyel megkezdjük az udvar elrendezést, már a kezdetektől figyelembe kell venni, illetve a ház és az udvar közötti fontos kapcsolódási részekre kell összpontosítania, amelyek átfogó és minőségi térelrendezést eredményeznek, amelyben szabadon mozoghatunk és élvezhetjük a kint töltött időd. Az udvar semmi esetre sem teljesen különálló a háztól, egységet kell, hogy alkossanak mind funkcionális mind esztétikai szempontból.

    2.2. Telek részei

    A legjobb, ha az udvar tereprendezését több elemre, esetleg több szakaszra osztjuk, és így érjük el a kívánt kinézetet. A terasz vagy veranda az első olyan elem, amelyet érdemes közvetlenül a nappali vagy étkező közvetlen kijárata mellé tervezni. Amennyiben nyári konyha kialakítását is tervezi, akkor a legjobb megoldás, ha csak lehetséges, a benti konyha közvetlen szomszédságában legyen, illetve veteményeskert vagy kert is társítható mellé. A parkolót vagy a garázst teljesen el kell különíteni a kerttől és az udvar pihenésre szánt részétől. Ez biztosítja a háztartás tagjai és a vendégek biztonságát. Fontos, hogy a ház környéke életmódjának és szabadidős tevékenységeinek megfelelően legyen megtervezve és kialakítva; ne feledjük, hogy az udvar olyan dolog, amit nem lehet minden évben teljesen átépíteni, megváltoztatni – vagyis hosszú távú megoldást kell találni.

    A tervezés és kivitelezés megkezdése előtt minden befektetőnek szüksége van a beruházás pénzügyi felmérésére, hiszen csak a pontos költségbecslés alapján tudhatja meg, hogy a megvalósíthatóak-e vagy sem a tervek, illetve mindent egyszerre vagy szakaszosan fog-e végrehajtani. A környezet átalakítása az év bármely szakában lehetséges, bár a munkát nehezítő alacsony hőmérséklet és fagy kerülendő. A rendezés általában ősszel kezdődik, hogy a tél folyamán legyen elég idő vázlatokat készíteni mindarról, amit elképzeltünk, valamint a számításokhoz mérten módosításokat beiktatni. Ugyanakkor a vállalkozók felkeresését is elkezdheti. Ha az ajánlatok, referenciák és ajánlások alapján megtalálja a legmegfelelőbbet, a további teendők már magától értetődőek lesznek. Közvetlenül a tél után, amikor a talaj kezd felengedni, megkezdheti a földmunkákat. A fák és a cserjék ültetését a tavaszi ültetési szezonban érdemes kezdeni, és legkésőbb március végéig mindent be kell fejezni.

    2.3. Környezet teljeskörű elrendezése

    A tapasztalatok alapján elmondható, hogy csak a környezet átfogó és egyidejű rendezése hoz anyagi és időmegtakarítást. A táj gondos tervezésének köszönhetően folyamatosan, szakaszosan, részenként lehet dolgozni, azaz egyik munka a másikat követheti. A ház elrendezése során meg kell tervezni a szükséges ásatások, a víztartályok helyét, a kert megvilágítását, a garázs esetleges padlófűtését stb. Ezzel a tervezési és munkamódszerrel elkerülheti a felesleges ásatási munkálatokat, valamint a nagyobb kiadásokat. Természetesen mindig előfordulhat, hogy előre nem tervezett problémák adódnak vagy további munkák szükségesek.

    3. Tájépítészek

    Az udvar, illetve a kert tervezést és a rendezését saját kezűleg is elvégezhetjük, de csak keveseknek van tapasztalata ezzel a kihívással szemben. Bár sokaknak nagyon precíz elképzeléseik vannak arról, hogy mit is szeretnének, mindig ajánlatos szakember segitségét kérni már a tervezés során, az elképzelések konszolidációjának fázisában. A szakértő segít abban, hogy az aktuális helyzetnek és a pénzügyeknek megfelelően párosítsa a kívántat a megvalósíthatóval.

    A szakértő ebben az esetben tájépítész vagy belsőépítész, aki a helyszínen elkészíti a szükséges terveket. A legjobb ötletek a leghatékonyabban a helyszínen és a befektetővel együttműködve érhetők el, mert a kommunikáció és a kölcsönös megértés a legfontosabb az egész projekt sikeres megvalósításához. Anyagok, tervek, makettek, vázlatok elkészítésekor elengedhetetlen a közös munka, hiszen csak jó együttműködéssel lehet kielégítő megoldást elérni. Különös figyelmet kell fordítani az anyagok megfelelő kiválasztására, amelynek összhangban kell lennie a ház elvi alapjával, stílusával és kinézetével.

    Abban az esetben, ha mégis úgy döntene, hogy egyedül szeretné elvégezni ezeket a munkálatokat, javasoljuk, hogy a munka megkezdése előtt mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, különösen az igényesebb kivitelezési munkák kapcsán, mint például a vízvezeték, gázvezeték, villanyhálózat bekötése, hiszen az amatőr hibák sokba kerülhetnek.

    Házkörnyéke
    Rendezett udvar, barátoknak, családoknak kiváló lehetőség a kint tartózkodásra 

    4. Telekrendezés során jelentkező leggyakoribb hibák

    A környezet rendezése nem egyszerű munka, különben a tájépítészet nem lenne tudomány, nem kellene hozzá iskolai végzettség. A gyakran csak néhány év elteltével észlelhető, és a munkák elvégzése során a tapasztalat hiánya vagy tudatlanság miatt figyelmen kívül hagyott hibák között szerepel a rosszul elhelyezett villanyszerelés, a túl sűrűn vagy rosszul ültetett növények, az elemek nem megfelelő elrendezése és hasonlók. Mindezek a hibák többnyire egy hiányos elvi terv eredménye. Ha tervezéssel kezdi a munkát, akkor a munka szakaszonkénti előrehaladása során sem kellene, hogy hibák adódjanak. A megfelelő eredményt a kidolgozott elvi elrendezési terv garantálja.

    5. Kert- és a telekrendezés költségei

    A kertrendezés és a telekrendezés ára általában 40 000 Forint körül kezdődik négyzetméterenként. Az ár tartalmazza a csatornák kiásását, azaz a földmunkákat, víz- és csatornavezetékek szerelését, a burkolást vagy aszfaltozást, valamint a pázsit kialakitását.

    A telekrendezési terv kidolgozására körülbelül 100 000-200 000 Forint kell költeni. Ezek a tervek az ültetvények elrendezésén túl a csapadékvíz összegyűjtésére és elvezetésére szolgáló csatornák, aknák, fedlapok, szennyvízcsatorna tervezett helyének rajzát tartalmazzák; továbbá lépcsők és támfalak, utak és járdaszegélyek, tavak vagy medencék kialakításának rajzát is tartalmazhatják. Az ültetvények elrendezésének tervei, az utak és platók, valamint a környezetrendezési tervek 1:100 méretarányban készülnek.

    Amennyiben az udvar vagy a kert kialakításához tervre van szüksége, felveheti velünk a kapcsolatot a daibau.hu-n és segítünk megkeresni a megfelelő szakembert hozzá. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint környékbeli kivitelezőktől is kaphat árajánlatokat.

    Szakcikk 384
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kerttervezés, tájépítész?

    Rendszerünkben van még 69 kivitelező a következő területre Kerttervezés, tájépítész:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 69 kivitelező a következő területre Kerttervezés, tájépítész
    9.5
    0

    Critical Path Management Kft.


    9.9
    0

    GLOBAL GARDEN Kertészeti Kft


    8.7
    0

    Areon Kft.


    9.5
    0

    Kreatív-Kert Szolgáltató Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!