Katerória

    Villámvédelem - Villámhárító és telepítése

    A cikket több mint 851+ felhasználó tekintette meg
    Amellett, hogy életveszélyes, egy villámcsapás kárt okozhat az ingatlanunkban is. A villámcsapás ereje akkora, hogy képes felmelegíteni és felgyújtani az egyes anyagokat, sőt akár meg is olvaszthatja őket. Ezért minden épület elengedhetetlen eleme kellene, hogy legyen a villámhárító, mert ez az egyetlen biztonságos módja annak, hogy ekkora elektrosztatikus kisülést a földre, otthonától és családtagjaitól távol lehessen vezetni.
    Szakcikk 851
    villamvedelem
    Rendszerünkben van még 279 kivitelező a következő területre Villámhárító:

    1. Miért fontos a villámhárító?

    A villámcsapásnak leginkább az elszigetelt, különálló és sokemeletes épületek vannak kitéve. Egy-egy magányosan álló fa is ugyanolyan problémát jelenthet ilyen szempontból. Zivatar idején mindig fennáll annak az esélye, hogy villám csapjon a házába, és egy ilyen csapás súlyos, többszörös és akár végzetes következményekkel is járhat. Ha azonban a ház a mindenkori szabványoknak megfelelően készült és villámhárítóval van felszerelve, az teljesen védett az ilyen jellegű veszélyekkel és esetleges károkkal szemben.

    2. Megfelelő védőföldelés kialakítása

    2.1. Villámhárító elemei

    A villámhárító külső felfogószerkezetből, a levezetőből és földelésből áll; a külső felfogószerkezet mindig a tetőn vagy más, magasabb ponton található, ahol az „bevonzza” a villámot és biztonságosan levezeti az energiáját a levezető vezetékeken keresztül a földelő rendszerbe, azaz a földelő szondába. A fémvezetőket a tetőn helyezik el (ez lehet: az ún. Franklin-rúd, Faraday-ketrec vagy vezetékek, huzalok, fémszalagok hálózata, ereszcsatornák és hasonlók); mindezek a vezetékek egyszóval felfogóként szolgálnak, általában horganyzott lemezből vagy rézből készülnek, amelyek kiváló áramvezetők. Ily módon a rendszer kevésbé melegszik fel, és a villámcsapás által termelt energiát hatékonyan vezeti át a vezetékeken. A levezetők valójában függőleges vezetékek, amelyek fő célja a villámcsapás energiájának biztonságos levezetése a tetőről a homlokzat mentén a talajba, a földelőszondába. Ezek a levezetők végigfuthatnak a homlokzaton, vagy elrejthetők a végső homlokzati rétegben. A belső villámvédelmi rendszer olyan eszközökből áll, amelyek védik a házban lévő kisfeszültségű elektromos berendezéseket.

    2.2. Villámvédelmi rendszer földelése

    A földelőszonda egy 20 és 40 mm közötti átmérőjű vas keresztrúd, amelyet a talajba vezetnek, és a tetőről az oldalfalak mentén futó levezetők befejező elemeként szolgál.   A szondák elhelyezésének ezt a módját olyan esetekben alkalmazzák, amikor a villámhárító földelőberendezéseinek mérése a talaj nem megfelelő jellemzőit mutatja. A villámhárító berendezést szondák hozzáadásával kell korszerűsíteni, általában az épület szélei mentén. A földelő szondákat leggyakrabban karsztos és laza, kavicsos talajokhoz használják.

    2.3. Megfelelő villámhárító

    Amikor a villám energiája eléri a talajt, a rendszernek biztosítania kell annak megfelelő „eloszlását” az épület körül. Bármelyik villámvédelmi rendszer mellett is döntünk (több fajtája is megtalálható a piacon, habár a működésük alapelve megegyezik) ellenőriznünk kell, hogy a földelés megfelelően lett-e telepítve, mivel elsődleges feladata a lehető legkisebb ellenállás biztosítása, vagyis az, hogy a villámáramot könnyebben, kár okozása nélkül szétossza a földben. A földelés kétféle módon végezhető. A leggyakoribb módszer a fémelektródok telepítése a földbe az épület mellett. Külön földelőszondákat is helyezhetők a földbe. Az első módszer gyakoribb, mert egyszerűbb a telepítése és olcsóbb is; egy kisebb méretű árkot szükséges ásni a ház körül, amelybe aztán belefektetik a kör- vagy szalagacélt, majd pedig földel fedik be azt. A szondával rendelkező villámhárítók előnye, hogy elegendő egy lyukat ásni a szonda számára, így ezt a rendszert akkor használják, ha nincs lehetőség árkok ásására.

    3. Villámhárító karbantartása

    A villámhárító telepítését követően fontos a rendszeres karbantartás, mert bármikor előfordulhat valamilyen meghibásodás vagy sérülés keletkezhet. Ha biztosak szeretnénk lenni, hogy továbbra is megfelelően működik a rendszer, akkor rendszeres ellenőrző méréseket kell végezni, legalább háromtól öt évente, ha időközben nem érte közvetlen villámcsapás az épületet. Sőt, a legjobb, ha bármikor, amikor a tetőn kell valamit javítani, felülvizsgálja a villámhárító rendszer valamennyi elemét is, és a vezetőképességet is célszerű lemérni.villamharito-telepitese.jpg
     
    Ha kérdése van az adott témával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 851
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Villámhárító?

    Rendszerünkben van még 279 kivitelező a következő területre Villámhárító:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 279 kivitelező a következő területre Villámhárító
    9.3
    0

    KasosVill Elektromos Kivitelező Kft


    9.4
    0

    STEEL GENERÁL KLÍMA KFT


    8.8
    0

    Hamu system


    9.5
    0

    Boros Sándor e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!