Katerória

    Égetett agyag építőanyagok - téglák, falazó blokkok és ezek árai

    Az égetett agyagból készült építőanyagok, mint ahogy már a neve is sejteti agyagból készült moduláris elemek, amelyet hazánkban az építkezések során a leggyakrabban használnak. Univerzális anyagnak tekinthetők, falak és mennyezetek építésére kialakítására használatosak.
    Szakcikk 488
    tegla
    Rendszerünkben van még 1001 kivitelező a következő területre Kőműves munkák:

    1. Égetett tégla

    A tégla agyag, homok, víz és egyéb adalékanyagok (mész, cement) keveréke. A fent említett alapanyagokat egyneműre gyúrják és téglákká formálják, majd kemencében, levegőn vagy napon szárítják őket. Az égetett tégla a legelterjedtebb téglafajta, amely a legtöbb variációt teszi lehetővé, az égetés pedig növeli a szilárdságát. Hőkezelés után a tégla felületét impregnálják, így védik a külső hatásoktól. Ez a téglafajta az egyik legtartósabb és legerősebb építőanyag, amit a történelmi emlékek is alátámasztanak: ma is megcsodálhatjuk a téglából épült ősi rommaradványokat szerte a világon. A tégla az egyik legrégebbi építőanyag; állítólag már időszámításunk előtt 5000 körül használták.  A téglakészítést és annak összetételét az évszázadok során tökéletesítették és javították.

    A téglát azonban nem csak házépítésekhez használják. Nagy népszerűségnek örvendenek a kitéglázott kültéri felületek, utak, terek, feljárók, átjárók is, valamint homlokzatok burkolóelemeként is alkalmazható.

    2. Tömör tégla, falazó blokkok, moduláris építőanyagok

    A téglákat szabványos méretű formák alapján gyártják. Ma már számtalan fajta, méret, forma és egyre több szín lelhető fel a piacon, ahány gyártó, annyi féle tégla létezik, viszont egy dolgot tisztáznunk kell - minden tégla moduláris építőanyagnak számít. Ez azt jelenti, hogy a méretek előre meghatározottak és nem változtathatók, azaz nem készíthetők egyedi méretezésben. Ez csak óriási mennyiség rendelése esetén lenne lehetséges, hiszen a termelési változtatás csak abban az esetben lenne kifizetődő, egy ház felépítéséhez viszont nincs szükségünk akkora mennyiségre. A moduláris tégla és méretei a tapasztalati szabványok szerint vannak meghatározva, így nem kell aggódnia miatta. Ha téglaépületet építése mellett dönt, annyit tehet, hogy megtekinti az elérhető változatokat, és kiválasztja azokat, amelyek leginkább tetszenek.

    3. Moduláris építőanyagok mérete és típusai

    A tégláknak különböző fajtái, típusai és természetesen méretei léteznek. A klasszikus téglák tömörek és kisebb méretűek, általában 25x12x6,5 cm-esek. Léteznek kisebb méretűek is, amelyek üregesek. Az építkezéshez azonban leggyakrabban falazó blokkokat használnak, amelyek szintén üregesek. Szabványaik némileg eltérőek, a leggyakrabban használt blokkok 29x19x19 cm-esek.

    Téglafal epítése
    A tégla a leginkább elterjedt falazóanyag, és leggyakrabban betonelemekkel kombinálják 

    4. Égetett agyag építőanyag - ahány fajta, annyi felhasználási mód

    4.1. Falszerkezet

    A téglát leggyakrabban építőanyagként használják, főleg lakó- és egyéb kisebb épületeknél, mert természetes és olcsó anyag, ugyanakkor a vele való munka más épületanyagokhoz képest nem túl igényes. Ne feledjük azonban, hogy a téglaház építése során elegendő vasbeton csatlakozást kell terveznünk, amely elbírja a szél és a földrengések vízszintes terheléseit. A tégla csak a függőleges terhelést képes hordozni, a vízszintest nem. Éppen ezért nem létezik kizárólag téglából épült ház – mindig tégla és vasbeton kombinációját kell alkalmazni, hogy megfelelő legyen a teherbírása. A földrengési csatlakozásokon kívül az ablakok és ajtók feletti födémek és áthidalók is betonból kell, hogy készüljenek.

    4.2. Homlokzati téglaburkolat, valamint út- és padlóburkolat téglából

    Amellett, hogy a falak és a mennyezet téglából készülhetnek, egyre gyakrabban használják homlokzatburkolatként. Természetesen a homlokzati téglák különböző méretűek. A téglából különböző textúrájú homlokzatok készíthetők, akár a legmagasabb esztétikai követelményeknek megfelelőek is. A téglák felhajtók, teraszok vagy autóbeállók burkolására is használhatók. A téglaburkolat remek dekorációja lehet teraszoknak vagy verandáknak, vagy hagyományos és vidéki patinát adhat a kertnek.

    4.3. Égetett kerámiából készült tetőfedés - tetőcserép

    Hazánkban nem ismeretlen gyakorlat a tető égetett agyagból készült elemekkel való lefedése. A kerámia tetőfedés nagyon strapabíró, csak fontos, hogy jó minőségűt cserepet és szakképzett mesterembert találjunk. Itt már nem egyszerű, közönséges téglákról van szó, hanem összetett és hullámos formákról. A csapadék tervezett irányú, megfelelő gyorsaságú levezetését a tetőcserepek megfelelő elhelyezése és egymáshoz való átfedéses kapcsolódásával biztosítja.

    5. Égetett agyag építőanyag négyzetméterára

    A 19x19x29 cm-es, mész-cement anyagú moduláris építőblokkból készült, 1:3:9 arányú habarccsal ragasztott téglafalak ára 26 000-38 400 Forint között mozog négyzetméterenként.
    A tömör, 25x12x6,5 cm méretű tégla ára átlagban 250 Ft/darab, egy négyzetméternyi fal anyagszükséglete kb. 102 darab tégla, ami így összesen kb. 25 500 Forint jelent négyzetméterenként.
    Ha segítségre van szüksége, kérdése van a téglák lelőhelyének felkeresésével, árával kapcsolatban, keressen fel bennünket a Daibau.hu oldalon. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 488
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kőműves munkák?

    Rendszerünkben van még 1001 kivitelező a következő területre Kőműves munkák:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 1001 kivitelező a következő területre Kőműves munkák
    9.6
    0

    Golden konstrukció Kft


    9.8
    0

    SÁRKÖZI KÁLMÁN E.V.


    9.4
    0

    Szatócs Épületépítészeti Kft.


    9
    0

    Vaszari Sándor e.v


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!