Katerória
    Az épületek fűtésének számos módja van, amelyek között a szénnel, olajjal, gázzal vagy elektromos árammal történő fűtés már megszokottnak számít. E források némelyike korlátozott, míg mások jelentős szennyezést okoznak. Ezeken a forrásokon kívül vannak alternatívak is, amelyek közül a legismertebb az úgynevezett biomassza. A biomassza számos természetes tüzelőanyagot tartalmaz, de ebben a szövegben a pellet, fa és fahulladék tüzelésű kazánokkal és kályhákkal fogunk foglalkozni.
    Szakcikk 277
    biomassza
    Rendszerünkben van még 78 kivitelező a következő területre Biomassza, pellet kazán:

    1. Biomassza

    1.1. Biomassza fogalma

    A mai energetikai és környezetvédelmi szótárakban a biomassza kifejezés minden olyan anyagot magába foglal, amely fűtésre használható, és amely szerves eredetű. Ezek főleg növényi eredetű anyagok. A biomassza például a fa, amely a legelterjedtebb energiaforrás, különösen az erdőkben gazdag országokban. A biomasszának minősülő egyéb anyagok a szalma, a gyorsan növekvő vagy ipari növények és a szerves hulladékok. A biomassza továbbá a biogáz és biodízel is. A biomassza alternatív, természetes és megújuló energiaforrás. Mint ismeretes, az energiatermelés nagyon veszélyessé vált a környezetre, az emberiség létére és egészségére, ezért egyre több magánszemély, illetve szervezet fordul a biomassza, mint energiaforrás, elsősorban a fa felhasználása felé.

    Az elmúlt idők válságai miatt, a biztonságos energiaellátás érdekében meg kellet teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek, ennek érdekében pedig valamelyest módosultak a fakitermelési szabályok, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett tűzifa-igényt. Fontos megemlíteni azt is, hogy a magyar erdőgazdálkodás száz év alatt Magyarország erdősített területeit 11%-ról 22%-ra növelte. Természetesen a jövőben növelnünk kell ezt az arányt, mivel gazdasági rendeltetésű erdőrészletek (kivágásra szánt fa) elsősorban faipari (belsőépítészeti, asztalos-, parketta-, építőelemek stb.) felhasználásra szolgálnak, és csak a fennmaradó erődrészletek, illetve a gyengébb minőségű fa használható biomasszaként.

    2. Fatüzelésű kályhák

    2.1. Fatüzelésű kályhák jellemzői

    A fatüzelésű kályhák gazdaságos fűtési módot biztosítanak, mert a kazánokban, fatüzelésű kályhákban elégetéssel nyert energia nagyon olcsó. A fatüzelésű kazánokban, kályhákban természetesen fát, pelletet és fahulladékot használnak, így ez a fűtési mód különösen kifizetődő, ha több hektár erdővel rendelkezünk. A fatüzelésű kazánok, kályhák kezdeti költsége valamivel magasabb, de a befektetés néhány éven belül megtérül.

    2.2. Fatüzelésű kályhák és kazánok

    A korszerű kazánokban, kályhákban rönk, tuskó, brikett vagy pellet, valamint kisebb-nagyobb aprított fahulladék is felhasználható. A legfontosabb, hogy az tüzelőanyag száraz legyen. A tűztérrel ellátott kazánok és kályhák úgy működnek, hogy bizonyos mennyiségű tüzelőanyag égéséhez bizonyos mennyiségű oxigénre van szükség; a folyamat helyes végrehajtása esetén maximális a tüzelőanyag-felhasználás, így a készülék hatásfoka is megfelelő lesz. Általában az ilyen kazánokat vagy fatüzelésű kályhákat ventilátorokkal együtt szerelik be, hogy kiegyenlítsék a tüzelőanyag-fogyasztást és a hőtermelést, ami az ilyen típusú kazánoknál és kályháknál általában probléma.

    Léteznek olyan fatüzelésű kazánok, kályhák, amelyek ún. alsó égetés technológiájával üzemelnek. Ezek a berendezések az alsó részben elhelyezett égéstérből és egy hőcserélőből állnak. Az ilyen berendezések a tüzelőanyagot és égési sebességet is képesek adagolni, illetve szabályozni.

    Létezik olyan speciális fatüzelésű berendezés is, amelyben az égési folyamatot egy kiegészítő ventilátor szabályozza. Egy ilyen kazánba vagy kályhába egy ventilátor van beépítve, amely növeli az égéstérben uralkodó nyomást, a tűzifát a készülék felső részébe helyezik, és a tűztér pedig alul található. A ventilátor további nyomást hoz létre a felső kamrában, így a gázok az égéstérnyíláson keresztül az alsó, forró kamrába jutnak. Az ilyen kazán vagy kályha használata nagyon hatékony, mivel minimális mennyiségű hamu keletkezik. Fontos még elmondani, hogy ezeknél a hőtermelő berendezéseknél a termosztát szabályozza a ventilátor működését.

    És végül, de nem utolsósorban, a kazánokban, illetve az elszívó ventilátoros kályhákban a fa is használható tüzelőanyagként. Az ilyen berendezésekben a ventilátor segít vákuumot kialakítani, ami így kiszorítja a káros gázokat az égéstérből. Ezekben a kazánokban vagy kályhákban tüzelőanyagként valamennyi fajta fahulladék felhasználható.

    2.3. Fatüzelésű kazánok és kályhák ára

    A ventilátor nélküli fatüzelésű kályha ára körülbelül 400 000 Forint, a ventilátoros kazánoké pedig 480 000 Forint körül alakul. Különböző kiegészítő elemek, illetve a kiszállítás és a beszerelés további költségeket von maga után.

    Tűzifa
    A fával való fűtés már-már hagyományos fűtési módszernek számít 

    3. Fahulladék tüzelésű kályhák

    3.1. Fahulladék tüzelésű kályhákról általában

    A fahulladék tüzelésű kályhákat jobbnak tartják a többi kazánhoz, illetve kályhához képest, mivel hatékonyabbak és jobb a hőszabályozásuk. Az ilyen kályhák energiahatékonysága eléri a 80-90%-ot. A fahulladék tüzelésű kályháknak többféle típusa létezik, és valójában a fahulladék aprításának méretében különböznek, habár az égés módja szerint két csoportra osztják őket.

    A fahulladék-kályhák első fajtájába azok a berendezések sorolhatók, amelyeknél közvetlenül a tűztérben égetik a tűzifát. A kazán két részből áll. A pellet, fűrészpor, forgács vagy durvábbra vágott hulladék egy tartályban helyezkedik el, ahonnan egy csiga segítségével automatizált rendszeren keresztül az égéstérbe jut a tüzelőanyag.  Az égési folyamatot egy ventilátor segíti elő, amely szabályozza a befújt levegő mennyiségét, így az égést is.

    A fahulladék, illetve fa tüzelésű kályhák, kazánok második fajtája a faelgázosító kazánok, amelyeknél két ütemben történik az égés, a kettős égéstérnek köszönhetően. A felső kerámia¬elemen megy végbe a hagyományos technológiának mondható eljárás a szilárd tüzelőanyag elégetése. Egy beépített ventilátor segítségével a felső térben keletkező égéstermék átkerül az alsó tűztérbe, ahol plusz levegő hozzáadásával begyújtják az égéstermékben található, még éghető szemcséket.  Ennek a kettős eljárásnak köszönhetően nagyobb hőmennyiség vonható el. A kazán hatásfoka a 90%-ot is elérheti.

    3.2. Aprítékkészítő gépek

    Az aprítékkészítő gép valójában a fahulladékot aprítja fel, így akkora nagyságú aprítékot kapunk, amely megfelel az ilyen tüzelésű kályhákhoz, illetve kazánokhoz. A gépben lévő pengék állíthatók, így az összes darab egyforma szélességű és hosszúságú lesz.
    A piacon két féle faaprító található: az első a beépített pengével ellátott gép, amelybe adagoljuk az ágakat, fa hulladékot, a második pedig a járműbe épített mobil aprító. A faaprító rendelkezhet saját motorral, de felfüggeszthető például traktorra is, ilyenkor a meghajtást, a gép a működéséhez szükséges energiát a traktor motorja biztosítja.

    3.3. Fahulladék tüzelésű kályha, kazán ára

    A fa-, pellet- és fahulladék tüzelésű kályhák és kazánok ára, melyek lehetnek ventilátorral vagy anélkül, mérettől, teljesítménytől, fogyasztástól és gyártótól függően, 28 000 és 600 000 Forint között mozognak. Léteznek olyan kazánok is, amelyekben a fűtés, vagyis az égés hatásfokát növelő ún. lambdaszonda kerül beépítésre. Ezzel az elemmel ellátott hőtermelő berendezések a legdrágábbak közé tartoznak, de vannak olyan modellek is, amelyekre utólag is beépíthető a lambdaszonda, így csak magát a szondát és a beszerelését kell fizetni.

    4. Pellettüzelésű kályhák és kazánok

    4.1. Hogyan működik a pelletkazán?

    A pellet speciálisan szárított és préselt fa alapanyagú biomassza, magas fűtőértékű maradványa. A pelletet különféle kályhákban használható, ezek közül a legelterjedtebbek: pellet kazán központi fűtéshez, pellet kandalló betét padlófűtéshez, valamint az egyedi helyiségek fűtésére szolgáló pellet kandalló betét.

    4.2. Pellettüzelésű kályhák és kazánok ára

    Évente körülbelül 400 000 Forintot kellene elkülöníteni a fűtéshez szükséges pelletmennyiségre. A ténylegesen felhasznált pellet mennyisége nagyban függ a berendezés teljesítményétől. Egy pellet kazán körülbelül 400 000-600 000 Forintba kerül. 25 kW-os biomassza kazán szállítása és beszerelése további 320 000-560 000 Forintba kerül.

    Apríték kazán
    Fahulladék és pellet tüzelésű kazán

    Ha úgy dönt, hogy fa-, pellet- vagy fahulladék tüzelésű kályhát vagy kazánt szeretne vásárolni, illetve beépíteni kapcsolatba léphet velünk a Daibau.hu portálon, ahol egyébként további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 277
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Biomassza, pellet kazán?

    Rendszerünkben van még 78 kivitelező a következő területre Biomassza, pellet kazán:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 78 kivitelező a következő területre Biomassza, pellet kazán
    9.3
    0

    GÁZ-PARTNER 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.6
    0

    Salacz és Társa Épületgépészeti Tervező és Kivitelező Bt


    9.4
    0

    Hajdú-Energia Kft.


    9.5
    0

    GÁZTECHNIK 99 Gázkészülékeket Forgalmazó és Szerelő Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!