Katerória

    Műanyag, fa vagy alumínium ablakok?

    A cikket több mint 719+ felhasználó tekintette meg
    Nincs egyszerű válasz arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb anyag az ablakkerethez. Minden anyagnak, legyen az fa, alumínium, műanyag vagy a fa és alumínium kombinációja, megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az ablakkeretek anyagának helyes megválasztását az épület jellemzői és kialakítása határozza meg és ehhez a piacon kapható anyagok mindegyike megfelelő lehet. Az egyetlen gond az ablak helytelen beépítéséből adódhat, ami sajnos gyakran a rossz minőségű anyagra vezethető vissza.
    Szakcikk 719
    ablakok
    Rendszerünkben van még 188 kivitelező a következő területre Ablak:

    1. Műanyag ablakok

    1.1. Műanyag ablakok jellemzői

    A PVC ablak polivinil-kloridból készült műanyag keretekből van. A PVC ablak kiváló hang- és hőszigeteléssel, stabilitással, védelemmel rendelkezik és karbantartása is egyszerű. A vásárlók széleskörű minta, modell és nyitási mód közül választhatnak. Általában lakásokban használjak őket, de egyre gyakrabban választják családi házakra is.

    Hővátbocsátási tényezője azonban valamivel alacsonyabb - 2,0-2,5 W/m2K -, és pl. a fa jobb szigetelőanyag, mint a műanyag.

    1.2. Miért válasszon műanyag/PVC ablakokat

    A PVC ablakkeretek előnyei közé tartozik a hosszú élettartam, az egyszerű karbantartás, a kiváló hang- és hőszigetelés, valamint a biztonság. Ezenkívül ezek a keretek szilárdak és stabilak, nem gyúlékonyak. A PVC-t olyan anyagnak tekintik, amely bármilyen színű vagy mintázatú lehet, vagyis olyan, ami a legjobban passzol az Ön belső és külső környezetéhez. A PVC ablakkeretek a legolcsóbbak a piacon.

    1.3. Műanyag ablakok hátránya

    Gyengeségnek számít, hogy a PVC mesterséges és nem megújuló alapanyag. Ha nincs megfelelő védelem, a PVC, különösen nyáron, az anyag rugalmassága miatt magas hőmérsékleten ellazulhat. A PVC kevésbé ellenálló az UV sugárzással szemben, ami lerövidíti az ablak anyagának élettartamát, ezért külső védelemre, például redőnyökre is szükség lehet. Gyengeségnek számíthat a megjelenés is, amely a fa vagy alumínium keretekhez képest kevésbé vonzó, hiszen elsőre látszik, hogy tiszta műanyagról van szó.

    Műanyag ablakok
    A PVC kevésbé ellenálló az UV sugárzással szemben, ezért, ha hosszabb ideig közvetlen napsütésnek van kitéve kifakulhat
    Műanyag ablakkeretek
    A PVC ablakok a legolcsóbbak a piacon

    2. Műanyag ablakok ára

    A műanyag ablak a legolcsóbb a piacon, ami nagy előnynek számít. Akár 40%-kal is olcsóbbak lehetnek a fa ablakoknál, vagyis 100%-kal olcsóbbak, mint a legdrágább fa-alumínium nyílászárók. A végső ár a többi nyílászáróhoz hasonlóan függ a méretektől, a nyitás típusától (fix, csuklós, toló) és a vasalat minőségétől, ami a termék árát jelentősen növelheti a kiválasztott szín vagy az esetleges minta és hasonlók.

    3. Fa ablakok

    3.1. Fa ablakok jellemzői

    A fa ablakok az egyedüliek, amelyek teljesen természetes anyagból készülnek. Gyártásukhoz keményebb fát használnak, amelyet impregnálni kell, sőt, védeni kell minden olyan külső hatástól, amelynek folyamatosan ki van téve. Amikor fa nyílászárók mellett dönt, magának a faanyagnak és a gyártásnak a minőségére kell a legtöbb figyelmet fordítania. A legoptimálisabb választás a megfelelő védelemmel ellátott ragasztott fa, amely megőrzi az anyag természetes megjelenését és tulajdonságait.

    A fa a legalacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkezik – 1,5-1,8 W/m2K, ami azt jelenti, hogy az összes ablakanyag közül ez a legjobb hőszigetelő.

    3.2. Fa ablakok előnyei

    Az első és legfontosabb előny, hogy a fa természetes anyag hiszen megőrzi a természetes környezetben való tartózkodás minden előnyét, valamint a hagyományos otthon melegségét kölcsönözi. Ezenkívül színe, szerkezete és textúrája is természetes; a fakeretek "lélegeznek" és így segítik a helyiségben lévő nedvességtartalom egyensúlyát. Emellett a fa kiváló hang- és hőszigetelő - mi több - a legjobb az összes anyag közül.

    3.3. Fa ablakok gyengeségei

    A fa ablakok gyengesége a rendszeres karbantartás és a védőbevonatokkal való gyakori felülkezelés, amely szükségszerű hiszen a fa kevésbé tűri a légköri hatásokat és a kártevőkkel szemben sem ellenálló. A rendszeres karbantartás hiánya miatt, a fa ablakkeretek nyáron károsulhatnak, deformálódhatnak, de repedések és vízszivárgás is előfordulhat. A PVC-hez képest ellenállóképességük alacsonyabb, ezért a nyári hónapokban a tömítés is gyengébb. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a fa gyúlékony anyag.

    4. Fa ablakok ára

    A fából készült ablakkeretek ára gyenge pontnak tekinthető, mert általában körülbelül 40%-kal drágábbak, mint a PVC ablakok. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy árukat azzal indokolják, hogy teljesen természetesek, és a fa mint olyan összehasonlíthatatlan más anyagokkal.

    Fa ablakok
    A természetes színű, szerkezetű és textúrájú fa ablakok pozitív hatással vannak a lakókonforra
    Fa ablak profil
    Szigetelőképességüket tekintve a fa ablakkeretek a legjobb választás

    5. Alumínium ablakok

    5.1. Alumínium ablakok jellemzői

    Bár elvileg minden ablakanyag önmagában jó és megfelelő, a hőszigetelés és a külső hatásokkal szembeni ellenállás szempontjából az alumínium ablakok még mindig messze a legjobb megoldást jelentik. Az alumínium rendkívül ellenálló és tartós anyag, amely megfelelő és minőségi védelmet nyújt. Ezért a környezeti hatásokkal szemben az alumínium ablakok a legellenállóbbak. A fához képest az alumínium kevésbé hőszigetelő, mivel hőátbocsátási tényezője 3,0-6,0 W/m2K között mozog. Ezért a szükségtelen hőveszteségek és a hőhidak elkerülése érdekében az alumínium ablakok kereteit szigetelni kell.

    A hőátbocsátás jobb a fa- és ALU-ablakok kombinációjával, ami azt jelenti, hogy az ablak fából készül, amelyet alumíniummaszkkal borított. A külső alumíniumborítás ellenére a hőszigetelés megközelítőleg ugyanaz, mint a fa ablakkeretek esetében. Ez 2,0-2,3 W/m2K között van.

    A hővezető képesség szempontjából jobb, ha a keret fa és alumínium társításával készül, ami azt jelenti, hogy az ablakkeret alumíniummal borított fából készül. A külső alumíniummaszk azonban nem sokat segít, mert a hővezető képesség nagyjából ugyanaz marad, mint a fa ablakkereteknél és ez 2,0-2,3 W/m2K között mozog.

    5.2. Alumínium ablakok előnyei

    Az alumínium ablakok előnyei közé sorolható az alumínium bevonat, amely védelmet nyújt az UV sugárzás és más időjárási körülményekkel szemben. Nagyon elegáns és ipari formatervezést visz a térbe. Az alumínium ablakok előnyei között szerepel a hosszú élettartam, a nagyon jó tömítés és a karbantartás. Az alumínium ablakkeretek, bevonatát és színét tekintve széles választék áll a vásárlók rendelkezésére, míg az alumínium 100%-ban újrahasznosítható anyagnak számít. Az alumínium ablakkeretek stabilitásuknak, biztonságuknak, egyszerű karbantartásuknak és használatuknak köszönhetően nagy üvegfelületű épületekhez a legalkalmasabbak. Hozzá kell tenni, hogy ezeknek a kereteknek az előnyei közé tartozik a stabilitás, a szilárdság, a tartósság, a minimális karbantartás, a nagyobb szín- és formaválaszték, valamint a jó hangszigetelés.

    5.3. Fa-alu ablakkeretek gyengeségei

    A fából és fémből készült ablakkeretek számtalan előnnyel rendelkeznek, de az áruk hátránynak számít, mert ezek az ablakok a legdrágábbak. Ráadásul az ilyen ablakok hővezető képessége mindenképpen gyengeségnek tekinthető, mert kiegészítő szigetelés nélkül szinte használhatatlanok.

    6. Alumínium ablakok ára

    Ha alumínium ablakokat választ, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert némelyik modell 100%-al drágább lehet, mint a PVC.

    Alumínuim ablakok
    Az alumínium ablakok a legellenállóbbak a külső hatásokkal szemben
    Alu ablakok dragabbak
    A külső hatásokkal szemben az alumínium ablakok a legellenállóbbak
    Alumínium ablak profil
    Alumínium profilok
    Faablak alumínuim borítás
    Ebben a profilban jól látható a fa nyílászárón lévő külső alumínium borítás

    Ha úgy döntött, hogy új ablakokat szeretne, felveheti velünk a kapcsolatot a Daibau.hu címen. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint szerelőket és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak az Ön keresletére.
    Árinformációkat kalkulátorunkban találhat.

    Szakcikk 719
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Ablak?

    Rendszerünkben van még 188 kivitelező a következő területre Ablak:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 188 kivitelező a következő területre Ablak
    9.3
    0

    GOMÉP KFT


    9.2
    0

    MSz Ablak


    9.4
    0

    Ács Szeged


    9.3
    0

    Evidoors Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!