Katerória

    Melyik a jobb: a hordozható légkondicionáló, a split klíma vagy a kültéri egység nélküli készülék?

    A cikket több mint 772+ felhasználó tekintette meg
    A légkondicionáló kellemes mikroklímát biztosít minden térben. A klímaberendezések általában kétféle működési móddal rendelkeznek napjainkban: a forró nyári hónapokban lehűtik a meleg levegőt, míg télen felmelegítik a külső levegőt és befújják azt a helyiségbe. Azonban bár működési elvük azonos vagy hasonló, annyi fajta és típus van a piacon, hogy óhatatlanul felmerül a kérdés, melyik készülék a legjobb? Hordozható légkondicionálót, osztott klímaberendezést vagy külső egység nélküli készüléket vásároljon? Abból a célból, hogy megkönnyítsük a döntést, elhatároztuk, hogy áttekintjük a modelleket, figyelve a felhasználásukra, a karbantartásukra, valamint az árukra.
    Szakcikk 772
    fali klima
    Rendszerünkben van még 675 kivitelező a következő területre Klíma, légkondicionálás:

    1. A klímaberendezések típusai

    A klímaberendezések általánosságban három csoportra oszthatók: split (osztott) klímaberendezések, kültéri egység nélküli berendezések és hordozható légkondicionálók.

    Gazdaságos Otthon Kft. szakemberének tanácsa

    1. A "levegő-levegő hőszivattyúkat" valójában levegő-levegő klímáknak mondja a szakma. Mire kell odafigyelni, ha ez a rendszer mellett döntünk?
    Két féle típus az elterjedt hazánkban, az oldalfali split klíma, illetve a légcsatornázható klíma. A split típussal csak egy helyiséget lehet fűteni, hűteni, a légcsatornázható klímával viszont akár egy egész házat is. Fürdő , WC fűtésére nem ajánljuk ezeket a gépeket.
    Figyelembe kell venni az egyes helyiségek fűtési hőigényét, nehogy túl kicsi vagy feleslegesen nagy teljesítményű és drága gépet válasszunk. Korszerűtlen energetikájú, "szigeteletlen" házba nem javasoljuk a klíma fűtést, mert kedvezőtlen energiafogyasztás mellett a nagy légcsere miatt "huzatos" és zajos lesz a működése.
    Hűtési időszakban a beltéri egységnél, fűtési időszakban a kültéri egységnél  kondenzvíz keletkezik, ezt a telepítés helyének kiválasztáskor figyelembe kell venni.

    2. Mik az előfeltételei, és hogyan történik a hőszivattyú telepítése a meglévő rendszerre?
    Itt is igaz, hogy korszerűtlen, hőszigetelés nélküli, főleg radiátorfűtésű házban korlátozottan vagy egyáltalán nem alkalmazható a hűszivattyús fűtés. Hőigény számítás megléte, és a megfelelő hőszivattyú kiválasztás nagyon fontos kritérium. Minél alacsonyabb hőmérsékletű a fűtési víz hőmérséklete, annál gazdaságosabb működésű a hőszivattyús rendszer, ami  felület fűtést és hőszigetelt házat feltételez. Lehetősség van használati melegvíz előállítására is. A hőszivattyúnak van egy beltéri egysége és min. 100 literes puffer tartályt is illeszteni kell hozzá, ennek helyigényét is számításba kell venni telepítés előtt. Jellemzően három fázis és minimum 3x16A elektromos szabad kapacitás kell, ezt H tarifa igénylésével is megoldhatjuk.

    3. Ügyfeleink miért válasszák az Önök cégét?
    Cégünk fő profilja a hőszivattyús fűtés és hővisszanyerős szellőztetés forgalmazás és kivitelezés, de okos otthon és napelem telepítéssel is foglalkozunk. Több száz rendszer kiépítésén vagyunk túl. Az első légcsatornás klíma rendszerünket már több, mint 5 éve telepítettük családi házban, amikor még egyáltalán nem volt ismert széles körben ez a fajta megoldás. Ez a rendszer azóta is gond nélkül működik, és sok gyakorlati tapasztalatot adott.
    Évek során sok gyártóval voltunk kapcsolatban, kitapasztaltuk melyik termék megbízható, és mivel érdemes dolgozni, hogy valóban tartós és gazdaságos rendszert alkossunk, és elégedett ügyfeleket szerezzünk.

    Hargitai Gergely Műszaki vezető, Gazdaságos Otthon Kft.

    1.1. Split klímaberendezések

    A légkondicionáló berendezések leggyakoribb változatának a split (osztott) klímát tekintik. A neve is jelzi, hogy az osztott klíma két egységből áll – külön beltéri és kültéri kompresszoregységből. A két egységet két szigetelt rézcső köti össze, ezeken halad át a hűtőgáz. Többféle split-rendszer létezik, amelyek teljesítményükben különböznek egymástól; de az osztott klímát teljesítménytől függetlenül nagy hatásfok jellemzi. A falra szerelhető split klíma a legelterjedtebb típus. Ha azonban több készülékkel szeretné ellátni a házát, erre is van lehetőség. Ebben az esetben több beltéri egység csatlakozik egy kültéri egységhez. Ez az ún „multi-split” típusú rendszer, amellyel helyet és energiát takarít meg.

    1.2. Kültéri egység nélküli klímaberendezés

    Ahogy a neve is sugallja, ez a típusú klíma nem rendelkezik kültéri egységgel, és pontosan olyan helyekre tervezték, ahová valamilyen okból nem szerelhető kültéri egység. Energiahatékonyság szempontjából a kültéri egység nélküli klíma abszolút egyenértékű a klasszikus, két egységgel rendelkező split készülékkel. A kültéri egység nélküli klímaberendezés bármely helyiségbe beszerelhető. A megfelelő működés feltétele egyedül az, hogy legyen egy külső fal, amibe két lyukat fúrtak (a külső levegő szűrésére és a kondenzátor hűtésére).

    1.3. Hordozható (mobil) légkondicionáló

    A hordozható légkondicionáló egyetlen előnye az ár mellett, hogy a helyiségekben tetszőlegesen mozgatható, ezért nagyon kényelmesnek tekinthető. A hordozható készülék hatékonyságát tekintve nem hasonlítható össze más klímákkal, főleg azért, mert működése nem teljesen automata, így gondoskodni kell arról, hogy a meleg levegő időnként (falnyíláson, ablakon keresztül) kiáramolhasson a szabadba.

    Hordozható klíma
    A hordozható légkondicionáló kéznél van, és szükség szerint használható

    2. A klímaberendezések típusai hely és beépítési mód szerint

    A klímaberendezések felosztása a helyiségben elfoglalt helyzetüktől függően: falra szerelt légkondicionáló, padlóra szerelt légkondicionáló, mennyezetre szerelt légkondicionáló, kazettás légkondicionáló és légcsatornás klímaberendezések.

    2.1. Falra szerelhető klímaberendezések

    A falra szerelhető klímaberendezések klasszikusnak számítanak, és közvetlenül a falra szerelhetők. A falra szerelhető klímaberendezések két egységből állhatnak (split angolul osztottat jelent), egy beltériből és egy kültériből. A falra szerelhető klímaberendezés felszereléséhez külső falra és vízelvezetőre van szükség, hogy a beltéri, meleg levegő hűtése során keletkező víz távozhasson.

    2.2. Padlóra szerelhető klímaberendezések

    A padlóra szerelhető klímaberendezéseket – mint a nevük is jelzi – a padlóra helyezik, de a fal mellé, hasonlóan a falra szerelhető klímaberendezésekhez, amelyek jellemzően nagy hatásfokúak. A padlóra szerelhető klímaberendezések gyorsan elérik a kívánt szobahőmérsékletet.

    2.3. Mennyezetre szerelhető klímaberendezések

    A mennyezetre szerelhető klímaberendezések leggyakrabban álmennyezetben vannak elrejtve. Ez a fajta készülék ideális olyan helyiségekbe, ahol nem szeretné, hogy a klímaberendezés látható legyen. Ugyanezen okból kifolyólag olyan középületekben is, pl. múzeumokban vagy galériákban, ahol egy látható berendezés rontaná a belső tér esztétikáját, mennyezetre szerelhető klímaberendezéseket használnak.

    Mennyezeti klíma
    A mennyezetre szerelhető klímaberendezéseket elsősorban nagyméretű helyiségekben, pl. irodákban, üzletközpontokban és hasonló középületekben használják.

    2.4. Kazettás klímaberendezések

    A kazettás klímaberendezések felszereléséhez megfelelő beltéri magasságra van szükség, mivel az álmennyezetbe vannak beépítve. Ez a fajta klímarendszer több lehetőséget kínál, ráadásul egyedi kialakítás jellemzi, így a térben dekorációs elemként is szolgálhat.

    2.5. Légcsatornás klímaberendezések

    A légcsatornás klímaberendezés eredetileg ipari felhasználásra, avagy éttermek, plázák és nagyobb méretű létesítményekbe használták, mert gyorsan és hatékonyan megoldotta a hűtési feladatokat. Idővel megjelentek a fűtésre optimalizált kivitelek is, és egyre inkább népszerűek lettek a lakosság körében is.

    3. Klímaberendezések - ár

    A klíma ára elsősorban a típustól és a teljesítménytől függ a tér méretének függvényében, és nem utolsósorban a berendezés ajánlattevőjétől is.

    3.1. A falra szerelhető split klíma ára

    A split klíma hozzávetőleges ára, egy kültéri és egy beltéri maximum 4 kW-os teljesítményű hűtő-fűtőegységgel, beépítéssel együtt 230-700 euró. 

    3.2. A kazettás klíma ára

    A beltéri és kültéri egységgel felszerelt mennyezeti klímaberendezés hozzávetőleges ára kazetta beépítésével, 4 oldalsó nyíláson történő kiáramlással, maximum 2,5 kW fűtő- vagy hűtőteljesítménnyel 850-1200 euró.

    3.3. A padlóra szerelhető klímaberendezés ára

    Egy 2,5 kW fűtő- vagy hűtőteljesítményű kültéri és beltéri egységgel ellátott padlóra szerelhető klímaberendezés hozzávetőleges ára beépítéssel együtt 800-1200 euró.

    Ha úgy dönt, hogy klímaberendezéssel szereli fel otthonát, vegye fel velünk a kapcsolatot a daibau.hu címen. A témával kapcsolatban weboldalunkon további tanácsokat, valamint olyan beszállítókat és gyártókat talál, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére igényeinek megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakkal kapcsolatos információkat kalkulátorunkban tekintheti meg.

    Szakcikk 772
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Klíma, légkondicionálás?

    Rendszerünkben van még 675 kivitelező a következő területre Klíma, légkondicionálás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 675 kivitelező a következő területre Klíma, légkondicionálás
    9.2
    0

    Barabás Roland e.v.


    10
    0

    PRODESER Kft.


    9.6
    0

    CSŐRENDSZER Építő Kft.


    9.2
    0

    D D Center Klímatechnikai Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!