Katerória

    Tetőtéri ablak beépítése: hogyan építsük be szakszerűen a tetőablakokat?

    A cikket több mint 2014+ felhasználó tekintette meg
    A tetőablak vagy tetőtéri ablak beépítése legalább annyira lényeges, vagy még fontosabb, mint az ablak falba történő beépítése. Az emberek általában akkor döntenek a tetőablak mellett, amikor a tetőtérben alakítanak ki lakóteret, vagy ha a homlokzati nyílásokon nem jut be elegendő természetes fény. A tetőtéri nyílászáróknál kiemelt jelentősége van a megfelelő beépítési eljárásnak, különben nagy hőveszteségek léphetnek fel, valamint fennáll az esővíz és egyéb csapadék behatolásának az esélye is. Emellett a tetőablakok vannak leginkább kitéve a külső környezeti hatásoknak.
    Szakcikk 2014
    beepites tetoteri ablak
    Rendszerünkben van még 274 kivitelező a következő területre Tetőablak:

    1. Tetőtéri ablak RAL beépítése 

    A tetőablakok beépítése nem végezhető el az ablakokra vonatkozó RAL szabvány szerint a tető szerkezete miatt. A RAL rövidítés azt a beépítési módot jelöli, amely három szinten biztosít tömítést. Így tudjuk a leginkább megelőzni a hőhidak megjelenését. Annak ellenére, hogy a szerkezet és felépítés miatt a tetőn nem lehetséges az ablakok ilyen módon történő beszerelése, szakszerű beépítéssel mégis elérhető a legmagasabb záródási szint, és így megelőzhető a tetőtér és az egész épület fűtése és hűtése során keletkező energiaveszteség. Ennek érdekében a tetőablakoknál külső hőszigetelő keretet használnak, valamint másodlagos vízzáró burkolatot, belülről pedig párazáró burkolatot alkalmaznak, amely az összes nyílás lezárására szolgál, és védi a szerkezetet nedvességtől. 

    Golden Konstrukció Kft. szakember tanácsa

    1. Mennyire lehet télen ács és bádogos munkákat, tetőablak beépítést végezni?
    Igazából az időjárástól függ. Ha nincs nagy esőzés, akkor a legtöbb esetben lehet kivitelezni. A havat le tudjuk söpörni, és ott is tudunk dolgozni. Függ attól is, hogy a megrendelőnek mennyire sürgős, például, ha valahol beázás van, akkor letakarjuk ponyvával, és tudunk alatta dolgozni.
    2. Milyen tetőkre lehet tetőablakot szerelni?
    Igazából bármelyik tetőre lehet beépíteni ablakot, legyen az nyeregtető, félnyeregtető, kontytető, sátortető, piramistető. Kivétel a lapostető, habár oda is lehet felülvilágítós ablakot beszerelni, ha az ügyfél több fényt szeretne. Kivétel itt a tömbházak, ahol már betonkonstrukció van, és nem kivitelezhető az ablakbeépítés.
    3. Mi a fontos a beépítésnél? Fontos-e, hogy szakember végezze a kivitelezést?
    Igen, nagyon fontos, hogy szakember végezze el. A lécezés a legfontosabb, pontosan kell beilleszteni az ablakot, másik dolog a szigetelés, mivel ha rosszul van megcsinálva, nagyon nagy a hővesztesség és a beázás veszélye. Harmadik fontos dolog a fólia. Ennek is pontosnak kell, hogy legyen, hogy megakadályozza a nedvesség és a gőz behatolását a szerkezetbe.
    4. Mit javasol az olvasóinknak? Miért válasszák az Önök cégét?
    Nálunk mindenki a sáját munkáját végzi, az ács az ács, a bádogos a bádogos munkákat. Mindenki szakember. Gyorsan, precízen és olcsón dolgozunk. Nálunk nincsenek meglepetések, amit elkezdünk, azt be is fejezzük. Mindig a megbeszélés szerint dolgozunk.

    Gábor János, Golden Konstrukció Kft. szakembere

    2. Tetőtéri ablak beépítése: a helyes eljárás

    2.1. A tetőtéri ablakot megfelelő helyzetben kell elhelyezni a beépítéshez

    Javasoljuk, hogy a tetőablakokat a padlótól 90 és 200 cm közötti magasságban helyezzék el. Az ablak magassága leginkább az oromfaltól, valamint a tetőtér és a lakók magasságától függ. Általános szabály, hogy minden ablakot úgy kell beépíteni, hogy könnyen kezelhető legyen, ez alól a tetőtéri ablakok sem kivételek. Nem kevésbé fontos, hogy az ablak akadálytalan kilátást biztosítson, akár álló, akár ülő helyzetben. A tetőablak szélessége a tartógerendák és oszlopok távolságához igazodjon, és minél kevésbé nyúljon bele a tetőszerkezetbe.

    2.2. A tetőtéri ablak felszerelését megkönnyíti az ablak megfelelő méreteinek kiválasztása

    Az első tanács, amely jelentősen megkönnyíti a tetőablak beépítését, hogy annak szélessége meg kell egyezzen két szomszédos gerenda távolságával (70-80 cm). A tetőszerkezetet így minimálisan bolygatják meg. Ferdetetőnél beépítéskor az ablakot a tetőszerkezet hátsó síkján a lécekre, lapostető esetén pedig gerendákra helyezik.

    A tetőablak beépítésének fent leírt folyamata a ferde tetőre történő beépítés klasszikus példájának tekinthető.

    2.3. A tetőablak beépítésének helye

    Az ablak beépítésének helye annak az utolsó lécnek a helyzetétől függ, amelyre a tetőburkolat támaszkodik. Fontos, hogy az ablak szélessége kb. 4-6 cm-rel nagyobb legyen, mert így biztosítva van a szigetelés beépítéséhez szükséges hely a tok és a tetőszerkezet között. Ezen a részen, a keret és a szerkezet között fordulhat elő a legnagyobb hőveszteség a nem megfelelő vagy nem elegendő szigetelés esetén. Ezért a szigetelést az ablak beépítésének külső síkjától egészen a tetőszerkezet azon mélységéig kell beépíteni, amelyen a gerendák találhatók.

    A szigetelés utólag kerül belülről beépítésre, ahol egy szakképzett kivitelezőnek kell pontosan betömni a szigetelőanyagot egészen az ablak beépítési síkjáig.
    telepites-tetoteri-ablak.jpg
    A tetőablak beépítése egyszerűbb lesz, ha a tetőgerendák távolságának megfelelően méretezzük

    3. Szerelőkészlet – a tetőablak beépítése még soha nem volt ilyen egyszerű

    3.1. A tetőablak beépítése szerelőkészlet segítségével

    A tetőablak helytelen, rossz beépítése és a különféle problémák elkerülése érdekében mindig ajánlott a speciális szerelőkészlet használata. Ez a készlet egy méretre készített szigetelő keretből áll, és közvetlenül az ablak beépítése előtt szerelik be a már elkészített nyílásba. Így az ablak és a tetőszerkezet közötti szigetelés optimális, a hőveszteség minimális. Ezután a tetőablakot egyszerűen beékeljük a már előkészített szigetelő keretbe.

    3.2. A szerelőkészlet vízállósága

    A szerelőkészlethez tartozik az ablakméretre készült másodlagos vízzáró burkolat, amely megakadályozza a víz behatolását. Ezenkívül védi az ablakot a páralecsapódástól, amely általában a tető széle alatt marad. A burkolatot az ablakkeretre rögzítjük, köré páraáteresztő fóliát helyezünk.

    3.3. A tetőablak megfelelő beépítéséhez párazáró fóliára van szükség

    A készlet harmadik része a párazáró fólia. Ezt egyszerűen belülről a tok köré kell helyezni, hogy megakadályozza a nedvesség és a gőz behatolását a szerkezetbe, és így egyaránt védje a tetőszerkezetet és a szigetelést. A gőzgát is egyedi gyártású.

    .jpg
    A tetőablakoknál kulcsfontosságú a jó tömítés, vagyis a víz- és lég át nem eresztő képesség

    4. A tetőablakok belsejének megmunkálása

    A tetőablak beépítése és külső védelme befejeztével, a tetőszerkezet belsejét is el kell készíteni. A tetőn kívül a léceket is szigetelni kell, amivel befejeződik a teljes tetőnyílás és az ablakok megmunkálása. Az alsó részen a léceknek függőlegesen, a felső részen vízszintesen kell állniuk. Ez optimális légáramlást és egyben maximális fényhasznosítást eredményez. A lécekhez leginkább fa- vagy gipszkarton lapokat használnak attól függően, hogy a helyiség többi részében milyen anyagokat használtak.

    5. Mennyibe kerül egy tetőablak beépítése?

    Mennyibe kerülnek a tetőtéri ablakok? Az áruk 150 és 300 euró/m2 között mozog. Egy 80x160 cm nagyságú ablak ára kb. 300 euró, míg a beépítésért és az utómunkálatokért még 45-72 eurót kell számolni.

    Természetesen a leírt beépítési folyamat függ az Ön igényeitől, az ablakoktól, valamint a szolgáltatótól. Weboldalunkon a témához kapcsolódó tanácsokat olvashat, ezen kívül megtalálja azokat a szolgáltatókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

     

    Szakcikk 2014
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőablak?

    Rendszerünkben van még 274 kivitelező a következő területre Tetőablak:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 274 kivitelező a következő területre Tetőablak
    9.1
    0

    Whisky royal kft


    9.6
    0

    Royal Banana Kft.


    10
    2

    Halász Generál Építőipari Kft


    8.6
    0

    Dan Imre E.V.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!