Katerória

    Modern tapéták

    A cikket több mint 862+ felhasználó tekintette meg
    A vásárlók általában akkor választanak tapétát, amikor kevesebb pénzből szertnék látványosabban felújítani otthonukat vagy annak egy részét. A lakberendezők az üres és egyhangú helyekre is javasolják a tapétát. A választásnál azonban nagyon körültekintőnek kell lenni, mert nagyon vékony a határ a jó ízlés és a giccs között. Előfordulhat, hogy a helyiség felfrissítése és dinamikussá tétele helyett egy figyelmet elvonó részletekkel telített helyet kap. A modern tapéták csak akkor töltik be esztétikai funkciójukat, ha illeszkednek a bútorokhoz, függönyökhöz, szőnyegekhez és egyéb bútorelemekhez. A legjobb, ha az egész belső teret egyszerre rendezi be, vagy ha szakértői tanácsot kér.
    Szakcikk 862
    dekor tapeta
    Rendszerünkben van még 984 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő:

    1. Miből készülnek a tapéták?

    Többféle tapéta létezik, amelyek mindegyike kezelt papírból van. A legegyszerűbb a papírtapéta, amely egy vagy több papírrétegből készül. A felső papírréteg nyomtatásra kerül. Vannak dombornyomott tapéták, amelyeknél a papírrétegre nagyobb mennyiségű festékréteget visznek fel. A felhordott nagyobb mennyiségű festék hozza létre a különböző magasságokat. Vannak vinyl tapéták is, amelyek préselt papírból készülnek, majd különböző adalékanyagok hozzáadása után hőkezelik. Végül a vásárlók gyakran választanak vlies tapétát, melynek hátlapja hőkezelt papír. Ez a fajta tapéta rendkívül könnyen telepíthető. A tapétát előzetesen áztatják egy áztató kádban, majd a falra rögzítik, amelyre előzetesen felhordták a ragasztót. A tapéta mérete áztatás után is változatlan marad. Vannak más típusok is, mint például a durva szálas vagy gyapjú tapéták.

    2. Tapétázás

    A tapétázást egyedül is elvégezheti, de megbízhat egy vállalkozót is, általában szobafestő szakembert, hogy végezze el a tapéta felrakását. Ha a tapétázást csináld egyedül projekt keretén belül végzi, akkor az alábbi leírás sokat segíthet.

    A tapétázáshoz szüksége lesz néhány eszközre, amelyek valószínűleg már megvannak otthon. Kell egy mérőszalag, olló, kés, ceruza, kárpitozóecset, ragasztóecset, ragasztóvödör, ragasztó, vízmérték, tapétázó gumihenger az illesztésekhez, szike, asztal és hasonlók. Tapétázás előtt a tapétatekercsek mintázatát is fontos ellenőrizni, hogy egyformák-e és hogy egyszerre lettek-e legyártva. Csak így lesz minden tekercs valóban egyforma színű és mintázatú.

    Tapéta ragasztás
    A tapéta felhelyezését bízza tapasztalt szakemberre

    Amikor elkezdi a tapétázást, meg kell állapítania, hogy a fal tartalmaz-e egyenetlenségeket. A lyukakat és egyéb hiányosságokat vakolattal kell javítani. Kezdés előtt a meglévő tapétát is el kell távolítani. Ha újonnan épített falról van szó, meg kell várni, amíg teljesen megszárad. Egy új fal száradása legalább 6 hétig tart. A falszárazsága mellett fontos az is, hogy a fal világos színű legyen. Így szükség esetén át is festheti. A tapétát betonfalakra és például gipszkarton falakra is fel lehet vinni, de ezeket előzetesen emulzióval kell bevonni.

    Ugyanez vonatkozik a fából készült falakra is. Közvetlenül a ragasztás előtt kefével tisztítsa meg a felületeket.
    Ha a fal készen áll, elkezdheti a tényleges tapétázási folyamatot. Vágja le a tapétát úgy, hogy a tapétacsík 5-10 cm-rel hosszabb legyen, mint a fal magassága. Minden következő csíkot az első csík felhelyezése után szabja ki, hogy a minták illeszkedjenek egymáshoz.

    2.1. Tapétaragasztó

    Ezután egyenletes rétegben vigye fel a ragasztót, természetesen a tapéta hátoldalán. Egyszerre csak egy tapétára vigye fel a ragasztót. Különböző ragasztók közül választhat. A viles tipusú tapétához olyan ragasztót is választhat, amely lassabban szárad, de később könnyebben eltávolítható. Használhat diszperziós ragasztót is, ha vinyl vagy dombornyomott tapétát alkalmaz, de tudnia kell, hogy ez a ragasztó gyorsabban szárad. Papírtapétákhoz használhat akár egyszerű tapétaragasztót is, amely lassabban szárad. Ez utóbbiak esetében célszerű a falat is bevonni. Egyes tapétákat előzetesen be kell áztatni. Az áztatási idő a tapéta típusától függ.

    Helyezze az első csíkot a falra egy vízmérleg segítségével. Fontos, hogy ezt rendkívül pontosan helyezze fel, mivel az összes többi az első mintáját fogja követni. Helyezze fel a tapétacsíkot úgy, hogy egy része lógjon a falról, ezt később vágja le. A tapétacsíkot tapétahengerrel nyomja a falhoz, a közepétől kifelé haladva, a felesleges ragasztót pedig szivaccsal távolítsa el. Miután a tapétát felragasztotta, hengerrel menjen át még egyszer az egész felületen. Amikor a fal másik széléhez ér, ne hagyja, hogy a tapétaszalag túlmenjen a másik falra, vágja le.

    2.2. Tapétaragasztás ára

    Mennyibe kerül a tapéta felragasztása? A tapétázás ára 3.000-8.000 Ft/m2 + ÁFA között mozog.

    3. Öntapadó tapéta

    Az öntapadó tapétáknak a klasszikus tapétával szemben számos előnye van; a legfontosabb, hogy ne legyenek ragasztóval bekenve, amihez tapasztalat és precíz kéz kell. Öntapadó tapéta hátoldala már egyenletesen be van vonva ragasztóval, amelyen védőfólia található. A fotótapéták öntapadós PVC fóliából is készülhetnek, amely könnyen felragasztható és ugyanolyan könnyen lehúzható a falról. A tapéták nedvesség- és ütésállóak, nedves ruhával tisztíthatók.

    3.1. Öntapadó bútortapéta

    Öntapadó tapétával díszítheti, felfrissítheti a bútorokat is. Elrejtheti az esetleges sérüléseket vagy kopott felületeket, de egyszerűen csak díszíthet néhány bútordarabot új mintákkal, motívumokkal.

    3.2. Ajtó tapéta

    Az ajtók nagy kihasználatlan felületet jelentenek minden helyiségben. Ezek a tapéták által készíthet akár egy nagy, kétméteres dekorációt is, amelynek egyébként soha nem találna helyet a szobában.

    3.3. Konyhai öntapadós tapétacsík

    Bár az öntapadós tapéta bármilyen helyiségben használható, valahogy a konyhákban a legnépszerűbbek. Használhatja őket étkezőbe vagy a konyhapult fölé is, csak ügyeljen arra, hogy főzés közben ne kalandozzon el fantáziadús tájakra.

    4. Fotótapéta

    Esetleg a világ legszebb képeivel szeretné díszíteni otthona egyes részeit? A fotótapéták tökéletesek erre. Használja őket bármilyen felületre, legyen az hálószoba, nappali vagy konyha. A fotótapéták valójában nagy felbontású fényképek, amelyek beborítják a fal teljes méretét. Egyszóval annyi fotótapéta kapható a piacon, ahány fotó - választhat nagyszerű természetfotók, városok, absztrakt motívumok és még sok más közül - a lehetőségek határa korlátlan. A fotótapéták akár egyediek is lehetnek: küldje el kedvenc fényképét és a fal méreteit egy fotótapéta gyártónak, aki elkészíti a kívánt személyre szabott tapétát.

    Fotótapéta
    A kortárs lakberendezésben a fotótapéták korlátlan lehetőségeket kínálnak

    5. 3D tapéta

    A perspektíva segítségével még a reneszánsz festőknek is sikerült munkáikban átadni a virtuális tér érzetét. Manapság ez a technika a lakásdekoráció új trendjeként jön vissza divatba, de a 3D tapétakészítés modern technikáival valósul meg. A 3D tapéta olyan érzést kelthet, mintha a szoba az erdőben folytatódna vagy mintha a városra nézne, de még furcsább jelenetekre is van lehetőség, hiszen azt az érzést is keltheti, mintha egy űrhajón lenne.

    6. Dekoratív tapéták

    A tapéták egyre inkább visszatérnek a modern lakásokban, szállodákban, éttermekben és más terekben. A dekoratív tapéták lehetnek egyszínűek, többszínűek vagy egy adott absztrakt mintázattal nyomtatottak. Lehet szimpla, történelmi, vagy például virágmintás is. A különböző minta utánzatok is nagyon népszerűek. Ezért a falon lehet: fa, kő, tégla, szövet, beton, üveg és még sok más anyagutánzatú tapéta is.

    6.1. Kő mintás tapéta

    Úgy tűnik, hogy a kőutánzatú tapéták különösen népszerűek. Valószínűleg azért, mert a falak valódi kővel való burkolása igen költséges és megerőltető munka, és így tapéta ragasztásával pillanatok alatt szép és kellemes rusztikus hangulatot kaphatunk. A kőutánzatú tapéták ábrázolhatnak homokot, kavicsot, sziklafalat, kőburkolatot vagy kőfalazatot minden elképzelhető variációban.

    7. Tapéta négyzetméter ára

    Elmondható, hogy a tapéták ára annyira különbözik, mint maguk a tapéták. Általában az anyagtól és a mintától függ. Az egyedi design tapéták valamivel drágábbak.

    Az internetes árak után kutatva két olyan weboldalt vettünk alapul, amelyek fotótapétákat kínálnak. Ennek során a legkeresettebb mintákat tartottuk szem előtt, és ezek árait négyzetméterre váltottuk át. Hangsúlyozni kell, hogy a tapétát általában nem négyzetméterre, hanem hosszra veszik. Valahogy szabványossá vált, hogy 52 cm szélesek, és egyenként 10 m-es tekercsben kaphatók. Az első példaként vett weboldalon az árak 2.080 és 9.200 Ft/m2 között mozognak. Vannak azonban drágábbak is - 17.200-tól 31.200 Ft/m2-ig. Egy másik weboldalon hasonló ártartományt találtuk - 2.160-20.900 Ft/m2.

    Ha úgy dönt, hogy tapétát szeretne, felveheti velünk a kapcsolatot a DaiBau.hu weboldalunkon, ahol további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak az Ön ajánlatkérésére.

    Szakcikk 862
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Szobafestő, festő?

    Rendszerünkben van még 984 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 984 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő
    9.7
    0

    VÖRÖS DOMINÓ ÉPÍTŐIPARI, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI Kft


    9.7
    0

    Kurucz Építőipari Kivitelező és Építőanyag Kereskedelmi Kft


    9.1
    0

    Constructive Max Kft.


    8.6
    0

    CSÁKI Bt.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!