Katerória

    Egyenes és fordított rétegrendű lapostetők

    A cikket több mint 2818+ felhasználó tekintette meg
    Minden tető esetében az egyik fő kérdés, hogy hogyan lehet a vizet a lehető leggyorsabban levezetni; természetesen ehhez fontos, hogy minden bekerülő anyag jó minőségű, megfelelően beépített és jó szigetelőképességű legyen ahhoz, hogy az épület belsejét maximálisan megvédje. Lapostetőnél mindezek az elemek még fontosabbak, különösen a vízszigetelés, hiszen a kis lejtés miatt a víz sokkal lassabban folyik le, mint a magastetőkről. A leggyakrabban alkalmazott vízszigetelő rendszerek egyike a bitumenlemez.
    Szakcikk 2818
    laposteto retegrend
    Rendszerünkben van még 339 kivitelező a következő területre Lapostető szigetelés, vízszigetelés:

    1. Lapostető fajták

    Tetőfedő szakembereink segítségével elkészítettük a lapostetők műszaki megoldásait - kidolgoztuk az egyenes rétegrendű, bitumen fedésű, az egyenes rétegű kavics leterheléssel és a mosott térkővel burkolt fordított rétegrendű, járható lapostetők építésének részleteit. Az első két megoldás mit ahogy a nevük is mondja, az egyenes rétegrendű lapostetők csoportjába tartozik míg a harmadik a fordított rétegrendű lapostető.

    2. Egyenes rétegrendű lapostetők

    A klasszikus egyenes rétegrendű, hegeszthető bitumen lemezes tetőrendszer egyszerű, funkcionális és költséghatékony megoldásnak tekinthető, és gyakorlatilag minden épületen alkalmazható.

    Egyenes rétegrendű lapostető
    Egyenes rétegrendű lapostető bitumen lemezzel

    2.1. Vasbeton lapostető bitumen bevonattal és párazáró réteggel

    Hagyományos egyenes rétegrendű lapostető esetén a vasbeton födémre párazáró réteg, majd hőszigetelés és két réteg vízszigetelés kerül. A vízszigetelés felső rétegét az aljaz (beton) védi. A párazáró réteg és a beton lejtésképzés között bitumen alapréteg van.

    A bitumenbevonatú vasbetonfödém aljzatának tisztának és száraznak kell lennie a párazáró réteg lerakása előtt.

    A párazáró réteget hegeszthető (forrasztható) bitumen lemezekkel kell kialakítani. A bitumen lemezeknek alumínium borítású bevonattal kell rendelkezniük, amely megakadályozza a pára bejutását a hőszigetelésbe. Ez esetben ez egy páraáteresztő fólia, amely hatékonyan gátolja a pára bejutását és áthaladását a hőszigetelésbe, ami csökkentené a szigetelés hatásfokát.

    2.2. Hőszigetelés

    Valószínűleg magától értetődik, hogy a hőszigetelés amellett, hogy csökkenti az épület hőveszteségét, a kellemes mikroklíma kialakítását télen, nyáron egyaránt szolgálja. Az EPS a legalkalmasabb a leterhelés nélküli tető hőszigetelésére, mivel az XPS-sel ellentétben nem zsugorodik, nem nyúlik, nem deformálódik a hőmérsékletingadozások hatására. A hőszigetelést általában két rétegben építik be, de úgy, hogy a lapok az illesztéseknél átfedjék egymást, aminek a lehető legszorosabbnak kell lennie. Az EPS nagy szilárdságot, azaz lépésállóságot biztosít, önsúlya alacsony, könnyen feldolgozható, kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és megfizethető.

    2.3. Vízszigetelés, kavicsleterhelés

    Az egyenes rétegrendű lapostető utolsó rétege a vízszigetelés és a kavicsleterhelés. A hagyományos, sima lapostető esetében a vízszigetelés állandó külső időjárási hatásoknak van kitéve. Ezért fontos a vízszigetelést két rétegben alkalmazni.

    A végső vízszigeteléshez kiváló minőségű polimer-bitumen lemezt kell használni, amely rugalmas és ellenálló poliészter erősítésű és olyan módosított bitumen bevonatú, amely rendkívül ellenálló a külső hőmérsékletekkel szemben.

    Fontos a végső vízszigetelő rétegek mechanikus rögzítése. A dűbeleket a tartószerkezetbe általában az első vízszigetelés átfedései alá helyezik a hőszigetelésen keresztül. Az első vízszigetelő rétegnek biztosítania kell, hogy a hegesztett kötések varratmentesek legyenek. A vízszigetelés utolsó (második) rétegét lángolvasztóval, felületi hegesztési eljárással kell beépíteni. A végső vízszigetelő réteget tört vagy zúzott kővel, kaviccsal lehet védeni.

    3. Kavics leterheléssel kialakított lapostetők - részletek

    A leterhelt lapostető rétegrendje elvileg megegyezik a hagyományos egyenes rétegrendű lapostetővel - a részlet, amely megkülönbözteti őket, a tetőfelület. A leterhelés egy mosott kavicsból álló végső rétegből áll, amelyet a két vízszigetelő rétegtől egy páraáteresztő réteg választ el. A hagyományos kavics leterhelésű tető rétegei belülről kifelé haladva a következő sorrendet követik: beton födém, bitumenes alapréteg, első réteg EPS hőszigetelés, második réteg papírbevonatú EPS hőszigetelés, majd két réteg vízszigetelés, a diffúziós nyílásokkal ellátott elválasztó réteg (páraáteresztő) és a végső kőréteg.

    Lapostető leterhelessel
    Kavicsterheléssel kialakított lapostető keresztmetszete

    4. Fordított rétegrendű lapostetők - részletek

    A harmadik példa a fordított rétegrendű lapostető, amelynél a szerkezeti rétegek különböznek az egyenes és leterhelt lapostetőktől, mivel a fordított rétegrendű lapostetők végső vízszigetelő réteg a hőszigetelés alatt van. A fordított rétegrendű lapostető a következő rétegekből áll: beton lejtésképzés, bitumen alapréteg, kétrétegű vízszigetelés, XPS hőszigetelés, diffúziós elválasztó réteg (páraáteresztő) és folyami kavics, amelyre végső burkolatként pl. mosott térkő kerül.

    Fordított rétegrendű lapostető
    Fordított rétegrendű lapostető mosott térkőlapokkal

     

    Szakcikk 2818
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lapostető szigetelés, vízszigetelés?

    Rendszerünkben van még 339 kivitelező a következő területre Lapostető szigetelés, vízszigetelés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 339 kivitelező a következő területre Lapostető szigetelés, vízszigetelés
    9.3
    0

    Ács Tetőfedő bádogos


    10
    1

    SZILÁGYI-GENERÁL ÉPÍTŐ Kft.


    9.2
    0

    DOHÁNY ÉPSZIG Kft


    9.2
    0

    OMBRELLO Szigetelő és Szolgáltató Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!