Katerória

    A kert és udvar rendezése: tervezés és ültetés

    A cikket több mint 1276+ felhasználó tekintette meg
    Ha azt szeretné, hogy kellemes és kényelmes legyen otthon tartózkodása, a ház környékét is meg kell tervezni. A tereprendezésnek átgondoltnak és átfogónak kell lennie, részletes és precízen kidolgozott koncepcióval. Egy komplett tájterv a növényfaj-javaslatokon túl minden kulcsfontosságú elemet tartalmaz, amelyek folyamatosan/szükség szerint elvehetők/kivonhatók, illetve hozzáadhatók. Fontos, hogy ezen elemek cseréje ne sértse a táj esztétikáját vagy funkcionalitását.
    Szakcikk 1276
    kertrendezesi terv
    Rendszerünkben van még 69 kivitelező a következő területre Kerttervezés, tájépítész:

    1. Útmutató a kert rendezéséhez

    1.1. A helyszín áttekintése

    A tereprendezés a terület bejárásával és egy átgondolt, átfogó tereprendezési tervvel kezdődik; ezért mindig célszerű szakember/szakértő, tájépítész segítségét kérni, aki fel tudja mérni az aktuális helyzetet, és optimális megoldásokat javasol. A helyszín értékelése során a legfontosabb, hogy meglássuk, felismerjük a terep összes potenciálját, az előnyöket és hátrányokat, valamint a megvalósítás lehetséges módját. Csak egy ilyen jellegű felmérés ismeretében lehet a megrendelő kívánságaihoz és igényeihez igazodni, mert csak így válik a kert a kellemes időtöltés kívánatos és kedvelt helyévé. A telepítési döntés meghozatalában fontos szerepet játszik a helyszín fényviszonyainak elemzése is, amelyek alapján meghatározzuk az udvar napos és árnyékos részét. Ha a házat megfelelően tájoljuk és integráljuk a tágabb környezetbe, akkor a kert a déli oldalra helyezhető, ahol napközben legtöbb fény van. A növényzet telepítését úgy kell tervezni, hogy a növények elegendő fényt és hőt kapjanak, de a nap ne égesse meg őket.

    1.2. Tereprendezési terv

    A tereprendezési terv készítése során a lakók kívánságait és életmódját össze kell hangolni a terep adta lehetőségekkel. Javasoljuk, hogy írja le vagy vázolja fel elképzeléseit mindarról, amit szeretne kialakítani az udvarán. Kertrendezés terén mindig több lehetőség van, mert a tér kikapcsolódásra, pihenésre, játékra, különféle szabadidős tevékenységekre használható, azonban jó, ha figyelembe vesszük a gyerekek és/vagy háziállatok szükségleteit, igényeit is.

    1.3. Táj a ház stílusában

    Magától értetődik, hogy a kert és a ház harmonikus egészet kell, hogy képezzen építészeti, esztétikai szempontból, de stílusában és funkcionálisan is. Figyelembe kell venni, hogy minden anyag, elem, forma, szín és egyéb összhangban legyen, valamint a külső (exteriőr) és a belső (enteriőr) logikai kapcsolatban álljon egymással. Nem minden lakberendezési stílus illik minden házhoz. Ezért az udvarnak és a közvetlen környezetnek éppúgy szebbé, komfortosabbá kell tennie az életet, mint az otthonát és a tágabb környezetét, megőrizni a hagyományos értékeket, de a természeti környezetet is.

    kerttervezes.jpg
    A kert vagy udvar tervezése számos elemet tartalmaz, a támfalaktól vagy lépcsőktől a tavakig és növényekig

    2. Virágok, zöldségek, gyümölcsök – tájkép

    2.1. Az udvarrészek rendeltetés szerinti elrendezése

    A kerttervezés azt jelenti, hogy figyelembe kell venni, milyen elemeket szeretne a közvetlen környezetében. Az említett elemeket a köznyelvben elő- és hátsó udvarnak nevezzük, melynek részei a feljáró, terasz vagy tornác, garázs vagy parkolóhely, virágágyások, pavilon, veteményeskert vagy gyümölcsös, de játszótér vagy sportpálya is, kívánságaitól és a lehetőségektől függően. A telek kifejezés a ház körüli teljes lakóteret jelenti, és ehhez funkcionálisan és/vagy logikailag kapcsolódik az összes felsorolt elem. Bármilyen tájterv szinte mindig magában foglalja a gyógynövények, virágok, növények és fák ültetését, ezért érdemes azokat a fajokat választani, amelyeket szeret, és amelyek jól fejlődhetnek.

    2.2. Szabadtéri tartózkodás tervezése

    Nem kell hangsúlyozni, hogy a kert rendbetételének elsődleges célja valójában a szabadban töltött idő, egy minden érzékszervnek tetsző környezetben. Ezért valahogy mindig közvetlenül a ház melletti tér kerül előtérbe, mint a nappali vagy étkező meghosszabbítása. Ez az elrendezés lehetővé teszi a lakók közvetlen kommunikációját a külső és a belső tér között. Ez a tér a háztól távolabb is lehet, teljesen különállóan, abban az estben, ha az udvar elég tágas egy ilyen megoldáshoz.

    Ahhoz, hogy a szabad levegőn tartózkodása az elképzeléseivel összhangban legyen, nem szabad megfeledkezni az időjárás viszontagságai elleni védelemről sem, ezért ajánlott a házon belül egy zöld pavilon, egy fedett nyári konyha vagy egy házon belüli terasz létre hozása. A lugas alatt is kiváló pihenőhely alakítható ki, körülvéve kúszónövényekkel vagy más fajokkal, amelyek árnyékot adnak. Egy ilyen kert tervezésénél a legfontosabb és legalapvetőbb tényező az ún. tájékozódás a térben. Ez azt jelenti, hogy az udvar azon része, ahol a pihenőhely lesz, déli fekvésű legyen, hogy az év egészében vagy legalábbis nagy részében elegendő fény és meleg legyen a kellemes ott tartózkodáshoz. A minőségi tájtervezés azt is jelenti, hogy minden részletre oda kell figyelni, beleértve a rendelkezésre álló terület tájolás szerinti felosztását.

    2.3. Növényzet: virágok, zöldségek, gyümölcsök

    A háziak igényeinek, szükségleteinek megfelelően a ház köré virágot, zöldséget vagy gyümölcsöt ültethetünk. Minden növény szereti a fényt és a meleget, ezért érdemes a napos oldalra ültetni, de vannak olyanok is, amelyek az árnyékot kedvelik. Soha nem célszerű, ha a növények mellett kerti kút vagy más vízforrás van. A virágágyásokat általában a házhoz közelebb, az erkélyről, teraszról jól látható helyre ültetik, hogy a kellemes illat átterjedjen arra a térre, ahol a legtöbbet tartózkodnak. Ha veteményeskert mellett dönt, próbálja meg úgy rendezni, hogy a kártevők a lehető legnehezebben férhessenek hozzá. Ez kerítés vagy sűrű szövésű háló felszerelésével is elérhető.

    kertrendezes.jpg
    A különálló, rejtett helyek a gondolkodáshoz vagy a meditációhoz tovább gazdagítják a tájat

    3. A kert tervezésének legfontosabb elemei

    3.1. Tervezés: ösvények, utak

    Az utak, ösvények a kert fontos elemei, mert összekötik a kert egyes részeit. Az utak elrendezésének és irányának olyannak kell lennie, hogy biztosítsa a funkcionális és célirányos közlekedést. Éppen ezért leggyakrabban úgy helyezik el őket, hogy elhatárolják az udvar bizonyos részeit, mint például a pázsit és virágágyások vagy veteményes, illetve faültetvény. Kisebb udvarokban ügyelni kell arra, hogy az ösvény ne közvetlenül középre vezessen, mert ez optikailag oszt, vagyis csökkenti az amúgy is kis teret.

    3.2. „Tematikus sarkok”

    Az igényektől függően a tereprendezés „tematikus sarkok” kialakítását is jelentheti, amelyek a családtagok „saját kedvenc helyei” lesznek. Ilyen lehet a tűzrakásra alkalmas hely, tavacska, kis medence, jógapavilon, nyári konyha és hasonlók. Kialakítható például saját relaxációs sarok is, dohányzóasztallal, fotellel vagy paddal és illatos virágokkal; vagy olvasósarok, ahol a zöld növények árnyékában elmerülhet kedvenc olvasmányában. Az ilyen jellegű udvarrendezésre számos lehetőség kínálkozik, a rendelkezésre álló helytől és költségvetéstől függően.

    3.3. Megvilágítás

    A megvilágítás is fontos elemnek számít, amit mindenképpen figyelembe kell venni a külső tervezésnél. Ez elsősorban a házhoz vezető utakra, ösvényekre, teraszokra vonatkozik, esetleg a garázsra és sportpályára. A megvilágítás nem kell, hogy bonyolult és drága legyen; a teraszon például elegendő olyan fényforrás, amely mellett hosszú ideig lehet este/éjjel is üldögélni. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az erős fény zavarhatja a szomszédokat, közeli háztartásokat.

    kertepites.jpg
    Amikor a kert növényeit tervezi, hagyjon elegendő szabad teret aktivitásaihoz

    4. Mennyibe kerül a tereprendezés?

    A professzionális, szakszerű tájrendezési terv ára mérettől, elemszámtól és a megrendelő igényeitől függően 200 eurótól 1000 euróig terjed, és 1:100 méretarányban készül.

    5. Mennyibe kerül a növények telepítése?

    Ha úgy dönt, hogy a kert beültetését szakemberekre bízza, számos szolgáltató áll rendelkezésére. Az árak eltérőek, de összehasonlíthatóak. A terület átvizsgálása/felmérése céljából előzetes megbeszélés és szakértői látogatás szükséges, ami egy-két órát vesz igénybe. A tájmunkák, vagyis a palánták és a munka ára a követelmények összetettségétől, a szükséges munkáktól, a telek méretétől és a választott növényfajtáktól függ.

    Amennyiben a tereprendezés mellett dönt, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu címen. A témával kapcsolatban sok hasznos tanácsot olvashat weboldalunkon, de olyan vállalkozókat és kivitelezőket is ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésükre megfelelő ajánlattal jelentkeznek.

    Az árakról az árkalkulátor segítségével kapnak pontos információkat.

    A daibau.hu csapata

    Szakcikk 1276
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kerttervezés, tájépítész?

    Rendszerünkben van még 69 kivitelező a következő területre Kerttervezés, tájépítész:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 69 kivitelező a következő területre Kerttervezés, tájépítész
    9.5
    0

    Critical Path Management Kft.


    9.7
    0

    CÍVIS PARKÉPÍTŐ Kft.


    9.9
    0

    GLOBAL GARDEN Kertészeti Kft


    10
    1

    ZSÁLYA Bt.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!