Katerória

    Terasz

    A cikket több mint 767+ felhasználó tekintette meg
    A napfényes időjárás beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. A terasznak, amely a kertrendezés nélkülözhetetlen része, ilyenkor kiemelt jelentősége van. Ha még nem kezdett el gondolkodni annak építésen vagy berendezésén, itt az ideje! Természetesen a ház körüli tér elrendezésének ötletével felvetődik a kérdés: hogyan tervezzünk teraszt, hol helyezzük el, hogyan készítsük elő az alapot és aljzatot, s milyen padlóburkolatokat válasszunk.
    Szakcikk 767
    terasz
    Rendszerünkben van még 116 kivitelező a következő területre Fa terasz, terasz fából:

    1. A terasz alapja

    Terasz építhető a ház elé, lapostetőre, valamint egyéb lakó- vagy használati helyiségek, például garázsok vagy pincék fölé. Ha a terasz valamilyen helyiség felett van, azt megfelelően kell szigetelni; abban az esetben valójában a hő- és vízszigetelés nagyon fontos. Ha azonban önállóan, akkor megfelelően elő kell készíteni az alapot. Amennyiben a teraszt az épület mellé tervezzük, akkor az előkészített alapot dilatálással (mozgási hézagok kialakításával) kell elválasztani.

    Terasz készíthető a már meglévő AB betonlap meghosszabbításával, megfelelő acél vagy fa szerkezet segítségével. A teraszt a legegyszerűbben közvetlenül a talajra, közbenső építés nélkül tervezhetjük, de ebben az esetben a talajt fel kell tölteni és tömöríteni, döngölni kell. Valójában először a tervezett méretű talajréteget kiássák, majd egy réteg homokot és kavicsot öntenek, amelyet addig tömörítenek, döngölnek, amíg homogenizált és kemény ágyazatot nem kapnak. Az alap előkészítéséről bővebben cikkeinkben olvashat: https://www.daibau.hu/magazin/terko_terkovezes.

    2. Terasz és a vízelvezető

    2.1. A terasz lejtése

    Ha a terasz lakó- vagy háztartási helyiségek felett helyezkedik el, még fontosabb a jó vízelvezetésről gondoskodni. Az újonnan épült terasznak megfelelő vízelvezetéssel kell rendelkeznie, és fontos, hogy a teljes felület lejtsen, vagyis kb. 2%-os esése legyen. A megfelelő lejtést a beton, esztrich vagy cementesztrich feszínének leferdítésével lehet létrehozni, úgy, hogy a lejtés hossza folyóméterenként kb. 1 cm legyen. Az esővíz így a teraszon található folyókához csatlakoztatott lefolyóba áramlik, amellyel minden terasznak rendelkeznie kell, onnan pedig a talajba vagy egy tartályba.

    2.2. Vízszigetelés

    Minden teraszt, amelyet lakóhelyiségek felett helyeznek el, nagyon gondosan vízszigetelni kell. Csak így lehet megakadályozni, hogy a víz az alsó helyiségekbe szivárogjon és kisebb-nagyobb károkat okozzon. A vízszigetelés általában egy bitumenes lemez (fólia), amelyet az aljzathoz hegesztenek vagy más módon rögzítenek úgy, hogy a legkisebb repedés se maradjon sehol, amelyen a víz átjuthat. Ha a terasz a kertben vagy előtetőn található, akkor felesleges a vízszigeteléssel foglalkozni.

    3. Teraszpadló

    A teraszokat leggyakrabban faburkolattal, csempével vagy kővel borítják. A teraszok külső burkolatára a fa kiválóan alkalmas, mert barátságosabbá, kellemesebbé teszi a környezetet, azonban fontos kiemelni, hogy megfelelő védelmet igényel. A kiválasztott faanyagnak keményebb és jobb minőségű fából kell készülnie, mint például szibériai vörösfenyő vagy tikfa (teak). Amennyiben kültéri kerámialapok mellett dönt, azoknak az említettekhez hasonlóan, megfelelő minőségűnek kell lenni, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, tartósak és hosszú élettartamúak legyenek. Kevésbé problémás, ha olyan követ választ, amely eredendően tartós. A kő típusáról azonban érdemes egyeztetni az ajánlattevővel vagy az építésszel, mert nem mindegyik alkalmas erre a célra.

    4. Fapadló, hajópadló

    A teraszok lefedésének egyik legnépszerűbb módja a faburkolat. Ez azért van, mert nagyon kellemes tapintásúak, mezítláb lehet rajtuk járni, nem melegednek fel túlzottan a napon, ugyanakkor természetesnek és valódinak tűnnek. Gyakorlatilag minden házhoz passzolnak a deszkák és teraszdeszkák, melyeket közismertebb néven hajópadlónak is neveznek. Ugyanakkor tudni kell, hogy ha a deszkák tömör vagy hőkezelt fából készülnek, akkor a fa a védőkezelés és bevonat ellenére is érzékenyebb lesz az időjárási viszonyokra és a hőmérséklet-ingadozásokra.

    5. WPC teraszburkolat

    A fa teraszburkolatok jó alternatívája a WPC teraszburkolat. A WPC valójában egy fa kompozit, amely különböző kivitelben és színben kapható, így kiválóan helyettesíti a természetes fát. A teraszokra és udvarokra szánt WPC táblák és panelek sokkal ellenállóbbak és tartósabbak, bár kissé eltérnek a valódi fától. A WPC deszkák és táblák kiválóan alkalmasak a nagy nedvesség- és víztartalmú helyekre, mert sokkal ellenállóbbak, mint a valódi fa. Ideálisak úszómedencék, tavak és hasonlók körüli területek burkolására.

    terasz-padlo.jpg
    A WPC teraszburkolók rendkívül tartósak és gyönyörűek

    Ha teraszt szeretne készíteni, vegye fel velünk a kapcsolatot a daibau.hu címen. A témával kapcsolatban weboldalunkon további tanácsokat, valamint olyan beszállítókat és gyártókat talál, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról az árkalkulátor segítségével tájékozódhat.

    A daibau.hu csapata

    Szakcikk 767
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Fa terasz, terasz fából?

    Rendszerünkben van még 116 kivitelező a következő területre Fa terasz, terasz fából:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 116 kivitelező a következő területre Fa terasz, terasz fából
    10
    0

    PRODESER Kft.


    8.8
    0

    Hepe Tamás


    9.3
    0

    Vikkis-Wood Kft.


    9.6
    0

    Poczók Renátó Giuliano EV


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!