Katerória
    A hőszivattyúk vásárlásakor az emberek gyakran a levegő-víz típust választják anélkül, hogy különösebben elmélyülnének a témában, mert az egyszerű telepítés és az alacsonyabb ár elegendő indok számukra. Azonban itt is, mint az életben lenni szokott, nem mindig minden az, aminek látszik. Nem csak arról van szó, hogy olyan vállalkozókat kell találni, akik jó áron végeznek fúrást a víz-víz típusú hőszivattyúhoz, vagy a talaj felső rétegének ásását a talajhő-víz típusnál. A beruházási különbség, ha a fűtési rendszer e három változata közötti „kulcsrakész” állapotot tekintjük, elhanyagolható. A teljesítendő feltételekhez viszonyítva az élettartam függvényében azonban egyáltalán nem elhanyagolható hosszú távon a szivattyúk kihasználhatósága és teljesítménye.
    Szakcikk 276
    hoszivattyuk
    Rendszerünkben van még 467 kivitelező a következő területre Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés:

    1. Víz-víz hőszivattyú

    1.1. Hogyan működik a víz-víz hőszivattyú?

    A víz-víz hőszivattyú az egyik leghatékonyabb fűtési rendszer. A nagy hatékonyság kulcstényezője az energiaforrásban rejlik, tulajdonképpen a talajvízben, amelyet ez a készülék használ. A talajvíz megbízható energiaforrásnak számít, állandó hőmérséklettel (7-12°C), ami a hőszivattyú számára az egész fűtési szezonban kedvező hőmérsékleti tartományban történő működést jelent. Az ilyen típusú szivattyúk fűtési együtthatója (COP) 5-nél nagyobb, ami azt jelenti, hogy a kompresszor meghajtásához a szivattyú által felhasznált 1 kW energiáért több mint 5 kW fűtési teljesítményt vagy hőt kap.

    1.2. Mik a víz-víz hőszivattyú előnyei?

    Az egész fűtési szezonban a nagy teljesítmény (hő) miatt, a környezeti hőmérséklettől függetlenül, ez a szivattyútípus nagyon alkalmas monovalens működésre, ami azt jelenti, hogy a víz-víz hőszivattyú maga fedezi a létesítmény összes energiaszükségletét, további fűtési forrás nélkül. A víz-víz hőszivattyú másik előnye a passzív hűtés lehetősége a forró nyári hónapokban, ami hatékonyan helyettesíti a klímaberendezéseket.

    1.3. Kútfúrás

    A talajvíz felkutatása a geodéziai irodában kezdődik, ahol geológiai térképek segítségével kap információt arról, hogy a víz-víz hőszivattyúhoz szükséges talajvíz hol halad el a háza közelében. Ezek nagyon pontos térképek, amelyek megbízható információkat nyújtanak a talajvízről. A kivitelezők a fúrás megkezdése előtt mindig speciális mérőműszerekkel ellenőrzik a talajvíz mélységét. Ha a talajvíz legfeljebb 15 m mélységben van, akkor mindenképpen megéri beruházni egy víz-víz hőszivattyús fűtési rendszerbe.

    2. Talajhő-víz hőszivattyú

    talajho-viz-hoszivattyu.jpg
    Felületkollektoros talajhő-víz hőszivattyú

    2.1. Hogyan működik a talajhő-víz szivattyú?

    A talajhő-víz hőszivattyú ugyancsak a leghatékonyabb fűtési rendszerek közé tartozik. Magas fűtési értékeket és fűtési teljesítményt (COP 4 és 5 között) érnek el a fűtési szezon alatt. A talajhő-víz hőszivattyú a talaj által felhalmozott természetes energiát használja fel. Az egyik típusú szivattyú szondával rendelkezik, és ehhez az elhelyezett szonda szélességében, de mélyen (10 m-nél mélyebb) fúrást végeznek, míg a másik típushoz a kígyó alakban elhelyezett csövekhez felületi feltárást végeznek; az ilyen típusú talajhő-víz szivattyú nem igényel nagy mélységet, de felületet igen. Azon a felületen a felgyülemlett hő miatt a fű rosszul vagy egyáltalán nem nő, ami gondot okozhat, ha azt szeretné, hogy az udvara zöldelljen. Éppen ezért jobb, ha vásárláskor, a döntés meghozatala előtt, minden részletet egyeztet az eladóval és a gyártóval.

    2.2. Mik a talajhő-víz szivattyú előnyei?

    A talajhő-víz hőszivattyú egy természeti törvénynek köszönhetően nagyon magas éves fűtési értékeket ér el. A talaj, amelyből ezek a szivattyúk energiát nyernek, nyáron sok hőt halmoz fel a napból és az esőből. A fűtési szezon kezdetén (október, november, december) ez kedvező hőmérsékletet és természetesen magas COP kialakulását jelenti. Ilyen körülmények között a szezon ezen időszakában a talajhő-víz szivattyú monovalens üzemmódban, azaz további energiaforrás nélkül működhet, a fűtéshez elegendő teljesítménnyel. A talajhő-víz hőszivattyú a víz-víz szivattyúhoz hasonlóan a forró nyári hónapokban passzív hűtést is kínál.

    2.3. Talajfeltárás

    Talajfeltárás kollektorok beépítéséhez: javasoljuk, hogy ehhez a munkához, azaz 1,2 és 1,5 méter közötti mélységű feltáráshoz vegye fel a kapcsolatot weboldalunkon található vállalkozók közül valakivel, mivel ők elismert szakértők, akik tapasztalattal és felszereléssel rendelkeznek az ilyen munkákhoz. Természetesen mindent megtehet egyedül is, de ne felejtsen el konzultálni szakemberrel, aki tanácsot tud adni a kollektor típusával és fajtájával, valamint a megfelelő földmunkákkal kapcsolatban. Másrészt szüksége lesz információra azzal kapcsolatban, hogy szükségesek-e és milyen típusú engedélyek vagy nyilatkozatok, illetve, hogy azokat mely hatóságoktól és milyen áron kérheti és szerezheti be. A talajhő-víz hőszivattyús fűtési rendszer beruházási költségei a levegő-víz hőszivattyúéhoz hasonlíthatók. „Kulcsrakész” beruházásról beszélünk, amely magába foglalja a talajhő-víz szivattyút, tartályt, a hozzá tartozó eszközöket és berendezéseket, valamint a beépítést minden építészeti beavatkozással együtt.

    fold-viz-hoszivattyu.jpg

    Talajszondás hőszivattyú

    3. Mennyibe kerül egy víz-víz hőszivattyú?

    A víz-víz hőszivattyú hasonló a talajhő-víz hőszivattyúhoz, de többe kerül, mint a levegő-víz hőszivattyú. A hőszivattyús fűtési rendszer árkategóriája 2.500 és 10.000 euró között mozoghat. Vegye figyelembe, hogy az ár magában foglalja a munkálatokat, a berendezéseket és a felszereléseket is. Ennél a rendszernél a viszonylag magas költségek ellenére a beruházás 3-4 év alatt megtérül, ami nem elhanyagolható a többi fűtési rendszerhez képest!

    4. Mennyibe kerül egy talajhő-víz hőszivattyú?

    A talajhő-víz hőszivattyú drágább, mint a levegő-víz szivattyú, mivel tartalmazza a készüléket (szonda típust vagy csőrendszert és kollektort), a berendezéseket és a tartózékaikat. A szondával ellátott szivattyú típusa mély fúrást igényel, ezért valamivel magasabb költségekkel kell számolni. Összességében a hőszivattyús fűtési rendszer árkategóriája megegyezik, 2.500 és 10.000 euró között mozoghat.

    Amennyiben úgy dönt, hogy hőszivattyút szerel fel, vegye fel velünk a kapcsolatot a daibau.hu címen. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 276
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés?

    Rendszerünkben van még 467 kivitelező a következő területre Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 467 kivitelező a következő területre Hőszivattyú, hőszivattyús fűtés
    10
    0

    Bérczy-Invest Kft.


    10
    1

    Lőber Kft.


    9.5
    0

    Tisza Klíma Kft.


    9.7
    0

    Cool-Therm Hungária Épületgépészeti Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!