Katerória

    Vízelvezetés a ház körül

    A cikket több mint 1903+ felhasználó tekintette meg
    A vízelvezetés, ha általánosságban szeretnénk róla beszélni, a víz elvezetését és a talaj szikkasztását jelenti. Sokan viszont nem szentelnek megfelelő figyelmet a kialakítására. Az építőiparban nagy problémát jelent az építőanyagokkal érintkező víz, amely számos nem kívánt problémát okozhat az épületben. A nem létező vagy rosszul kiépített vízelvezető rendszer által okozott károk helyreállítása sokba kerülhet. Ezért, annak érdekében, hogy elkerülje a felmerülő problémákat, olvassa el a következő szöveget.
    Szakcikk 1903
    vizelvezeto haz korul
    Rendszerünkben van még 304 kivitelező a következő területre Árokásás, csatornázás:

    1. Hogyan készül a vízelvezető árok?

    A vízelvezető árkokat általában az épület alapja körül alakítják ki, amely így a csapadékvíz, illetve a felszíni víz elvezetésére szolgál. A csapadékvíz elvezetése már a tetőn kezdődik, ahonnan ereszcsatornák segítségével, jut el a talajba süllyesztett ülepítőaknákba, illetve csapadékvízszűrőkbe, ahonnan egy földalatti hálózatba kerül, amely segítéségével addig szivárog a víz, még el nem éri azt a vízzáró talajréteget, amelyen keresztül már nem tud áthatolni, így megakadályozva, hogy összegyűljön a felszíni víz a ház körül. A vízelvezető csöveket az épület falaitól 0,5-1 m távolságra kell elhelyezni, az alappal megközelítőleg azonos mélységben. Az épület tényleges építése előtt az alapozás helye körül egy árkot ásnak a vízelvezető cső beépítéséhez, amelynek mélyebbnek kell lennie, mint az alapok tervezett alsó vonala. Ezután granulátumot vagy zúzott követ öntenek az árok aljára, amely így vízelvezető réteget képez, majd geotextíliát helyezünk rá; erre fektetjük a vízelvezető csövet, amelyet annak érdekében, hogy megfelelően el tudja vezetni a felszíni vizeket, egy bizonyos lejtési szögben kell telepíteni.

    A geotextília arra szolgál, hogy a korábban kitermelt talaj ne kerüljön a csőbe és a frissen ráöntött adalékanyag közé, és ne tömítse el a vízelvezető csöveket.

    A vízelvezető cső elsősorban PVC-ből vagy PE-ből készül, lehet bordázott vagy sima, körülbelül 8-10 cm átmérőjű (a törvény által előírt szabvány szerint Ø800-1000 mm). Miután kialakítottuk a megfelelő lefolyócsövekből és idomokból álló vízelvezetőrendszert, az árkot, illetve a benne levő csöveket, az árkot adalékanyaggal vagy frakcióval, főleg kaviccsal töltik fel.

    A ház egy-egy sarkánál, ahol összefutnak a vízelvezető csövek, revíziós aknákat és rácsos szifonokat, lefolyókat helyeznek el. A csapadékvíz a vízelvezető csöveken keresztül a földalatti csatornahálózatba vagy egy különálló, esőtartályba folyik, ahonnan később kiszivattyúzzák és öntözésre, vagy műszaki/szanitervízként használják fel.

    2. Utólagos beépítés és az esetleges javítási munkálatok

    A vízelvezető rendszer régebbi és új épületekre is beépíthető egyaránt, mivel az eljárás ugyanaz, bár, ha az utólagos beépítés mellett döntünk, abban az esetben több munkával jár a kialakítása és a költségek is jóval magasabbak lesznek. Először a lábazat menti külső burkolatot kell eltávolítani, legyen az beton, kerámialap vagy bármi más, majd az alap mélységétől függően körülbelül 50 cm széles és körülbelül 1 m mély vízelvezető árkot kell ásni. Ilyenkor néha probléma merülhet fel az alap megközelíthetetlensége miatt, vagyis az árok ásásával kockáztatnánk az épület összeomlását. A vízelvezető rendszer további telepítési eljárása pontosan ugyanaz, mint az új építésű házak esetében.vizelvezetocso-lerakasa.jpg

    3. A vízelvezető rendszer kiépítésének ára

    Egy átlagos ház vízelvezető rendszere anyaggal és munkadíjjal együtt 6.000 és 10. 000 Ft/m között mozog, új építésű házak esetében. A régebbi épületeknél több tényező is befolyásolhatja a költségek mértékét, erről a kivitelezőkkel külön kell egyeztetni.

    Ha kérdése adódna a vízelvezetéssel kapcsolatban, forduljon vízvezeték szerelő szakembereinkhez bizalommal. A Daibau.hu oldalon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük azokkal a kivitelezőkkel, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak az Ön keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 1903
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Árokásás, csatornázás?

    Rendszerünkben van még 304 kivitelező a következő területre Árokásás, csatornázás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 304 kivitelező a következő területre Árokásás, csatornázás
    9.7
    0

    Rom-Vár Út Kft.


    8.9
    0

    SMDBAU kft


    9.7
    1

    Danyi Gyula


    9.9
    0

    HEXADON Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!