Katerória

    Gres-, azaz kőporcelán lapok

    A cikket több mint 615+ felhasználó tekintette meg
    A greslapot sokan műgránitnak, vagy gránitörleményes lapnak nevezik, habár ez a megnevezés nem megfelelő, mivel az alapanyag ebben az esetben is kerámia. A greslapok számtalan előnnyel rendelkeznek a hagyományos, klasszikus padlócsempékhez képest, kémiai összetételük miatt anyagukban erősebbek, kisebb a vízfelvevő képességük, ezáltal fagynak kitett és nagy forgalmú helyeken kiválóan alkalmazhatók. Eredete Olaszországhoz köthető, valamikor az 1980-as évek végén kezdődött a gyártása. Őrölt természetes kőből és agyagból készülnek, egyik oldaluk csak esetenként mázas, ellentétben a kerámia burkolólapokkal, amelyeket legtöbb esetben mázas kivitelben gyártják. Hogy valójában milyenek is ezek a csempék, és miért ajánljuk őket, azt a következő szövegben igyekszünk röviden elmagyarázni.
    Szakcikk 615
    granit lapok
    Rendszerünkben van még 257 kivitelező a következő területre Csempe, járólap:

    1. A greslapokról általában

    A greslapok, más néven a kőporcelán lapok, az 1980-as években jelentek meg az építőipari piacon, először Olaszországban, majd az egész világon elterjedtek, és számos előnyüknek köszönhetően a mai napig aktuálisak. Összetevői között megtalálható az agyag, a homok vagy olyan más, természetes anyagok. mint a kvarc és a gránitőrlemény. A greslapok leginkább kinézetükről ismerhetők fel, mivel a megszólalásig hasonlít a valódi kőre, csakhogy valójában kerámia. Éppen ennek a kombinációnak köszönhetően a greslapok kiváló választás mindazok számára, akik szeretik a kőpadló megjelenését a belső térben, viszont szeretnék elkerülni az utóbbi negatív tulajdonságait.

    2. A greslapoknak számos előnye van

    A greslap nagyon tartós és ellenálló anyagnak számít. A valódi kőtől eltérően a greslap kevésbé porózus, illetve jobban tűri a hőmérséklet-ingadozásokat. Emiatt ezek a csempék alkalmasak beltéri és kültéri padló- és falfelületek burkolására is. A kőporcelánlapok elég strapabíróak, különböző formátumban, méretben, formában és színben kaphatók, savakkal és lúgokkal szemben ellenállóak. Mindezek mellett a greslapok karbantartása nagyon könnyű és egyszerű. Az elmúlt években a minőség, és mindenekelőtt a dizájn fejlődése a természetes anyagok, különösen a kő dekorutánzatának tökéletesítése felé mozdult el.

    Nagyon fontos, hogy vásárlás előtt ajánlott személyesen szemügyre venni az említett lapokat, hiszen szó szerint számtalan textúra és színvariáció közül választhatunk.
    gránit-lapok-a-furdoben.jpg
    A greslap ideális választás a fürdőszobákba is 

     

    3. Gres burkolólapok kül- és beltéri használatra

    Magas minőségű burkolatról van szó, amely alkalmas valamennyi helyiségben való felhasználásra, beltéren és kültéren egyaránt. Használhatók a fürdőszobában, a folyosón, akár nappaliban, teraszokon, erkélyeken, ház körüli ösvényeken. Sőt, padlók és falak, azaz vízszintes és függőleges felületek burkolására is alkalmas. A kültéri és beltéri terek burkolására szolgáló gres burkolólapok között azonban van egy apró, de fontos különbség: kültéri padlófelületek burkolásához csúszásmentes lapokat kell választani, ami azt jelenti, hogy kissé érdesebb felülettel rendelkezik, ami megakadályozza, hogy elcsússzunk, vagy hogy elessünk. Mivel a kültéri padlólapok különféle időjárási viszonyoknak vannak kitéve, és gyakran nedvesek, így a csúszásmentesség elengedhetetlen. A greslapok kazánházakban, mosodákban, borospincékben és más élelmiszerek és egyéb termékek előállítására vagy feldolgozására szolgáló helyiségekben is használhatók.

    4. Greslapok, mint tökéletes kő- és fautánzatok

    4.1. Greslapok, mint tökéletes dekorelemek

    A kereskedők szerint a legnépszerűbb kőporcelánlapok a természetes kőfajtákat utánzó textúrával ellátott lapok. Az utóbbi évtizedben azonban egyre több fajta fautánzatú greslap kerül forgalomba. Ezek a csempék ideálisak fürdőszobákba és más olyan helyiségekbe, amelyek rendszeresen érintkeznek vízzel és nedvességgel, ahol a fa padló és falburkolat nem lenne megfelelő választás. Az utánzatok már annyira tökéletesek, hogy gyakorlatilag lehetetlen különbséget tenni a természetes anyag és annak utánzata között, előnyük pedig természetesen a nagyobb tartósság és ellenálló képesség.

    A fa hatású greslapok által a fa természetessége és melegsége olyan helyiségekben is megidézhető, ahol a valódi fa természetes tulajdonságai miatt nem használható.

    A természetes anyagokat imitáló gres burkolólapok további előnye a nagyobb ellenállóképesség, szilárdság és tartósság mellett - az elvárásoknak megfelelően - a természetes anyagok árához képest lényegesen alacsonyabb árak. Az említett burkolólapok körülbelül 4-5-ször olcsóbbak, mint a fa, és körülbelül 8-szor olcsóbb, mint a természetes kő.

    4.2. Melyiket válasszuk: greslap vagy fóliás csempe?

    Ha a természetes anyagok utánzatáról van szó, gyakran felvetődik a következő kérdés: melyiket válasszuk: a greslapokat vagy a természetes anyagokat utánzó fóliás (nyomtatott) közönséges kerámialapokat? A válasz nem épp egyszerű. Ha kőutánzatról beszélünk, a greslapok mindenképpen közelebb állnak a természetes anyagokhoz. Miért is mondjuk mindezt? A greslapok gyártása tulajdonképpen nem más, mint a kompozit anyag tömörítésének folyamata, amely a kerámián kívül nagy arányban tartalmaz természetes (őrölt) követ is. Ezt a keveréket tömörítik, és a folyamat során különféle mázakkal vonják be. Az ilyen csempe valójában kevesebb természetes anyagot tartalmaz. A kerámia csempék alig 1%-ban tartalmaznak természetes követ, mivel agyagból készülnek, amelyre kőutánzattal nyomtatott fóliákat ragasztanak. Ami a fautánzatú csempéket, lapokat illeti, más a helyzet. Ebben az esetben a kőporcelán lapok és kerámialapok gyártási folyamata jobban összefügg, és a különbség nem olyan nagy.

    granit-keramialap.jpg
    Ha a sötétebb árnyalatokat kedveli és fontos szempont a padló egyszerű karbantartása, a greslap a nappaliba is remek választás

    5. Gres padlólapok kastélyokba és villákban

    Mivel a greslapok kinézete szinte teljesen megegyezik a természetes kővel, gyakran használják kastélyok és régi villák felújítása és helyreállítása során. Az ilyen épületeket gyakran valódi kővel burkolták, ami manapság nagyon drága, különösen ilyen alapterületeken, ezért általában olcsóbb lehetőségeket választanak - nevezetesen a kőutánzatú greslapokat. A legtöbb csempekereskedelemben megtalálhatók a gránit, homokkő, márvány, cement, mészkő hatású kőporcelánlapok.

    greslapok.jpg
    Greslapokkal burkolt belső tér 

    6. A greslapok ára

    A greslapok ára attól függően változik, hogy kültéri vagy beltéri használatra készült-e. Áruk kialakításában a méret is fontos szerepet játszik. A greslapok ára 4.000 Ft/m2-től kezdődik és akár 24.000 Ft/m2-ig is terjedhet. Minden bizonnyal sokkal több pénzt kell kiadnia egy-egy egyedi tervezésű greslapért, bár ezek valóban exkluzív helyeken találhatók csak meg. Figyelembe kell venni, hogy a greslapok vásárlása mellett a régieket is el kell távolítani, és az újakat is be kell építeni, tehát maga a hidegburkolás is külön költségnek számít. A klasszikus méretű lapok lerakásának ára 3.000-4.000 Ft/m2 körül mozog.

     

    Szakcikk 615
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Csempe, járólap?

    Rendszerünkben van még 257 kivitelező a következő területre Csempe, járólap:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 257 kivitelező a következő területre Csempe, járólap
    8.8
    0

    Varga Róbert


    9.5
    0

    Bau-Manus Kft.


    8.7
    0

    CDani kft.


    8.7
    0

    Terra & Ferro Construct KFT


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!