Katerória
    A tájépítészetet olykor – a szó legtágabb értelmében – a művészet és a tudomány gyakorlati kombinációjaként határozzák meg, amely magában foglalja a nyitott terek és tájak tervezését, elrendezését a városi életkultúra legmagasabb normáinak elérése érdekében, amely rendezett, kulturált külső környezetre épül. A környezet ilyen jellegű nemesítésével foglalkozó szakembert tájépítésznek nevezik. A tájépítészethez olyan elnevezéseket is társítanak, mint a tájmodellezés, a nyílt terek tervezése, a park- és kerttervezés. Megpróbáljuk tisztázni, hogy valójában miről is van szó, mit jelent a tereprendezés és milyen hatásai lehetnek.
    Szakcikk 395
    tajepiteszet
    Rendszerünkben van még 16 kivitelező a következő területre Talajmechanikai vizsgálat:

    1. Mi a tájépítészet?

    A tájépítészet multidiszciplináris tudomány, mivel magában foglalja a zöldterületek, kulturális nevezetességek és hasonló közterek tervezését és kialakítását. A tájépítészet célja az ökológiai, társadalmi, viselkedési és tervezési eredmények elérése. Ezek a tevékenységek magukban foglalják a tájtervezést, a kültér tervezését, a környezet, a szabad területek felújítását, a csapadékvíz kérdésének megoldását, a parkok, üdülőterületek rendezését. Ide tartozik még a zöld infrastruktúra, egyéni és közösségi zöldfelületek, épületek és építmények (kertek, udvarok, terek, utcák és hasonlók) kialakítása és elrendezése.

    1.1. Mivel foglalkoznak a tájépítészek?

    A faültetés és az ültetvények vagy kertek tervezése mellett a tájépítészek foglalkoznak a zöldterületek megközelíthetőségével is, vagyis utakat, ösvényeket, átjárókat terveznek parkokba, kertekbe és más zöldterületekre. Az ő ötleteik alapján határozzák meg az ösvények, lépcsők, terek, szökőkutak, nyílt téri bútorok – asztalok, padok – helyét, olykor ők tervezik meg az árnyékolókat, emelvényekat, pavilonokat is. Ezekhez az úgynevezett igénytelen építményekhez, tekintettel arra, hogy épületszerkezetek, olyan szakemberek segítségét is igénybe veszik, mint az építészek, tervezőmérnökök.

    1.2. Tájépítészet és más szakmák

    A tájépítészet magában foglalja az építészet, az építőipar, a botanika, a hortikultúra, a képzőművészet, a földrajz, a topográfia, az ipari formatervezés, az ökológia, a kézművesség és mindenekelőtt az élet pszichológiájának ismereteit és készségeit. Egy tájépítész, aki mindezt ismeri, foglalkozhat közterületek zöld felületeinek, például parkok, utak, feljárók, átjárók, rekreációs utak tervezésével, de akár lakóegységek, települések, közinfrastruktúra, lepusztult területek helyreállításával és hasonlókkal is.

    2. Tájépítészet és hatáskör

    Mivel ez az építészeti típus sok szakterületet felölelő szakmai terület, ezért tevékenységi és alkalmazási területe igen széles. A közösségi terek kialakításának, rendezésének, működésének tervezésének szerves részét képezi, de egyre gyakrabban jelentkezik igény magáningatlanok rendezésére is. Így az építészek és a kertészeti szakemberek mellett, akik beültetik, nemesítik a kerteket és a környezetet, így a természeti környezetet is, a tájépítészek mindannyiunk életminőségének és környezetének javítása érdekében tevékenykednek.

    2.1. A tájépítészet területei

    A tájépítészet a tudomány és a gyakorlat számos területén nélkülözhetetlen szakmai tevékenység. Így ezek az építészek részt vehetnek olyan projektekben, amelyekben új parkok, közinfrastruktúra és települések koncepcionális megoldásai, valamint hosszú távú fejlesztések, csapadékvíz-gazdálkodás (visszatartás, esőkertek, zöldtetők, talajvíz helyreállítása, vizes élőhelyek rehabilitációja), tájtervezés, közintézmények, botanikus- és állatkertek, természetvédelmi területek, zöld utak, sétálóövezetek, rekreációs helyek és létesítmények (golfpályák, játszóterek, sportcsarnokok, vidámparkok) tervezésével foglalkoznak. Munkaterületük városi és lakott települések, állami intézmények, ipari parkok, magán- és állami tulajdonú telkek tájtervezése, közlekedési létesítmények, mélyépítés és infrastruktúra, turisztikai célpontok, történelmi kertek, gátak, tározók, erőművek, környezeti hatásvizsgálata, területrendezési tanácsadás, partok és part menti területek tervezése, fejlesztése és számtalan egyéb téma. Egyszóval minden, ami a külső környezet hosszú távú ökológiai tervezésének alapelveivel kapcsolatos, amit éppúgy befolyásolnak a természeti folyamatok, mint az emberi tevékenység.

    3. Tájépítészeti szakértők

    A tájépítészet tevékenységi spektruma igen széles, ennek köszönhetően számos szakember jelent meg, akik szűk szakterületre szakosodtak. Az ilyen projektek megvalósításának teljes folyamatában menedzserek, tervezők, belső- és külsőépítészek és más szakértők vesznek részt.

    Például egy tájépítészeti menedzser feladata, hogy tanácsot adjon egy terület hosszú távú kezeléséhez és javításához erdészeti, mezőgazdasági és védelmi szempontból. A tájtervező az a személy, aki egy adott terület tervezésével, kutatásával, rekreációs vagy földhasználati lehetőségekkel foglalkozik. A zöldtetőfedő lapostetős kertek tervezésére, fenntartható építészetre és élőhelyteremtésre specializálódott. Az összes többi tudós egy-egy szűk ágazat specialistája a növényekkel, a talajjal, a vízzel, azaz a geomorfológiával és másokkal kapcsolatban. A tudósok projektjeikben egyre inkább a környezeti kritériumokat és a kutatási eredményeket veszik figyelembe, mint nagyon fontos tényezőket.

    kerttervezes.jpg
    A tájépítészet magában foglalja az ültetvények, utak, lépcsők, terek és teraszok terveit

    4. Mennyibe kerül a tájépítészeti projekt?

    Nem szabad elfelejteni, hogy a tájépítészet (az exkluzivitás és a hozzáadott érték ellenére) a közhiedelemmel ellentétben nem drága. Az ár függ a terep méretétől, összetettségétől, a tájépítész képességétől, valamint a növények fajtájától és korától. A ritka, egzotikus növények drágábbak, mint a helyiek, akárcsak az idősebb, már kifejlett, egészséges és jól fejlett növények. Ez különösen igaz azokra a fákra, amelyek nem feltétlenül kerülnek annyiba, mint egy palánta, egy fiatal növény vagy egy egész, kialakult fa. Ezektől a paraméterektől függően az árak a pénzügyeknek megfelelően módosíthatók.

    A ház közvetlen környezetének teljes rendezési terve nemcsak esztétikai, hanem pénz- és időmegtakarítási szempontból is nagyon fontos. A közvetlen környezet rendezésének gondosan átgondolt terve már a ház tervezési szakaszában lehetővé teszi a földmunkák időben történő elvégzését, azaz az ásást, csapadékgyűjtőket, kültéri világítás villanyvezetékeit, parkoló vagy garázs esetleges padlófűtését, fa- és virágültetéseket, öntözőrendszerek és minden hasonló kialakítását. Minden későbbi feltárás és áthelyezés több időt és magasabb költségeket igényel. A tájépítészek az ilyen tervek elkészítéséért 150 és 650 euró közötti összeget kérnek. Ezek a tervek az ültetvények elrendezésén túl tartalmazzák a csapadékvíz összegyűjtését és elvezetését, a csatornázás, aknák, burkolatok, csatornák összességét; továbbá lépcsők és támfalak, parkolók, utak és járdaszegélyek, tavak vagy medencék kialakítására irányuló törekvéseket. Ennek a csomagnak az ára körülbelül 350 euró. A palánták, az utak és fennsíkok, a környezet rendezésének terve 1:100 méretarányban készül.

    Amennyiben tájépítészek segítségét szeretné igénybe venni, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. Az adott témával kapcsolatban több tanácsot is talál weboldalunkon, ahol velünk együttműködő szolgáltatókat és gyártókat ajánlunk figyelmébe, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Szakcikk 395
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Talajmechanikai vizsgálat?

    Rendszerünkben van még 16 kivitelező a következő területre Talajmechanikai vizsgálat:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 16 kivitelező a következő területre Talajmechanikai vizsgálat
    10
    1

    Geomimo VTT Kft.


    9.5
    0

    Critical Path Management Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!