Katerória

    Geotermikus energia

    A cikket több mint 604+ felhasználó tekintette meg
    Több mint 50 000-szer több energia, mint amennyi a legoptimálisabb körülmények között nyerhető a világ összes földgáz- és olajüzemanyag-lelőhelyéből. A geotermikus energia primer energiaként való felhasználása csökkentené a fosszilis tüzelőanyagok kiaknázását és ezáltal a hőkibocsátást. Ezt az energiát számos országban használják házak és ipari üzemek fűtésére, valamint villamosenergia-termelésre. A természetben a geotermikus energia leggyakrabban melegvíz forrásaként vagy gejzírként fordul elő. A források – földalatti melegvíz- és gőzforrásként vagy felszíni tározóként – lehetnek nagyon közel a felszínhez, de akár több kilométeres mélységben is.
    Szakcikk 604
    geotermikus energia
    Rendszerünkben van még 49 kivitelező a következő területre Kútfúrás, kútfúró:

    1. Geotermikus energia az épületekben

    A föld belsejében tárolt hőt geotermikus energiának nevezik, és számos módon felhasználható. Így megkülönböztetjük a geotermikus hasznosítást (melegvíz- és gőzforrások), a föld forró rétegeinek hűtését és az energiahasznosítást. Az említett módszerekkel nyert energia felhasználható villamosenergia-termelésre, fűtésre (közvetlenül vagy hőszivattyúval), valamint a balneológiában (kezelési és rehabilitációs módszerek összessége termál-, ásvány- és akratotermális vizek, iszap és fürdők segítségével).

    1.1. Geotermikus energia hőszivattyúkhoz

    A geotermikus energia a hőszivattyúk által használt forrás. A hőszivattyú használata minden európai országban növekszik, így hazánkban is, amelynek két fő oka van. Egyrészt, a hőszivattyúk az elsődleges források hatékony kiaknázásával biztosítják az energiát, 30-70% közötti megtakarítással az olaj- és gázkazánokhoz képest. Másrészt, a hőszivattyúk az olaj- és gázkazánokkal ellentétben nem termelnek primer kibocsátást, így nagyban hozzájárulnak a káros anyagok csökkentéséhez a sűrűn lakott területeken.

    2. Talajszonda

    2.1. Geotermikus energia és talajszonda

    A geotermikus energia hasznosítására többféle rendszer létezik, de a legelterjedtebb a talajszondás vagy függőleges kollektoros, amely talajszondás kútból és hőszivattyúból áll. A hőszivattyú fűtésre történő használata lehetővé teszi a helyiség hűtését és a használati víz fűtését egyaránt. A 100 kW-ig terjedő hőszivattyúkhoz általában függőleges kollektorokat szerelnek fel, hogy hőt vonjanak el a talajból és a kőzetrétegekből. A függőleges kollektor tulajdonképpen hőcserélő, amelyet a kútban függőleges helyzetben álló csövek alkotnak. A kollektorban a környező földrétegeket és kőzeteket lehűtő közeg kering. Ezeken a rétegeken belül a közeget felmelegítik, és a párhuzamos csöveken keresztül visszajuttatják a felszínre.

    2.2. Hogyan kell felszerelni a talajszondát?

    A talajszondákat 30-150 m mélységben, esetenként 300 m mélységben helyezik el a talajban. Ebben az esetben a talajszonda csöveinek keresztmetszete 32 mm (40 mm)-nél nagyobb kell, hogy legyen. A csöveknek polietilénből kell készülniük (PE), amely jó hőcserét biztosít, és ellenáll a nyomásnak, nedvességnek, kártevőknek és mikroorganizmusoknak. A csövek és a talaj közötti üreges részeket erős vezetőanyaggal, víz és cement (bentonit) szuszpenzióval kell kitölteni. Egy vagy több talajszonda mélysége és átmérője az épület fűtési igényétől és a beépített hőszivattyú teljesítményétől függ. A szondákat leggyakrabban két alapvető változatban helyezik be a kutakba:

    két U-csöves szondaként (a lehűtött munkaközeg az egyik lábon, a felmelegített munkaközeg a másik lábon keresztül jut vissza a hőszivattyúba) és

    koaxiális csőként (a belső cső PE-ből készül, és ezen folyik át a hideg munkaközeg, míg a külső cső acélból és azon keresztül áramlik a felmelegített munkaközeg a hőszivattyúhoz).

    foldalatti-geoszondak.jpg
    A parkoló alatt 16 talajszonda található 

    2.3. A talajszonda beépítése és általános tulajdonságai

    A talajszondák nem foglalnak sok helyet, és a forrás hőmérséklete egész évben magas, így közvetlen hűtés is lehetséges. Egy 1 kW-os hőszivattyúhoz a talaj minőségétől függően 10-20 m mély kút szükséges. A kutak közötti minimális távolság 5-6 m, az épület alapjától számított minimális távolság pedig 2 m. A talaj minőségét vagy típusát mindig figyelembe kell venni, mivel a kút mélysége ezektől a tényezőktől függ.

    saht.jpg
    Elosztótengely 16 talajszondához

     

    3. Geotermikus energija a kőzetrétegekből

    A hőnyereség a talaj tulajdonságaitól függően átlagosan 50-100W/m a szonda hosszában, vagyis a kút mélységében folyóméterenként. Ahol porózus a talaj, ott magasabb értékek is lehetségesek. A víz mennyisége és a talaj porozitása nagyban befolyásolja a hővezető képességet; így az átlagos hőnyereség a következőképpen alakul:

    - száraz homokos talaj: 20W/m,
    - nedves homokos talaj: 40 W/m,
    - nedves köves talaj: 60 W/m,
    - talajvízzel rendelkező talaj: 80-100 W/m.

    A talaj hőmérséklete 15 méteres mélységben állandó, 10°C körül van, és körülbelül 33 méterenként 1°C-szal növekszik.

    4. Geotermikus energia hasznosítása hőszivattyúval

    A geotermikus energia kinyerésének a legkörnyezetbarátabb és legelterjedtebb módja a hőszivattyú fűtési vagy hűtési célra való használata, mivel nincs negatív hatása a környezetre. Az ilyen fűtési rendszer minimális energiafelhasználással továbbítja a hőt a talajból és a talajba, nem szennyezi a környezetet, és az egyik leghatékonyabb fűtési és hűtési rendszer. A geotermikus rendszer a nap- és talaj energiáját a földbe helyezett csőrendszeren keresztül továbbítja az épületbe. A geotermikus hőszivattyúk 5°C-nál magasabb fűtési hőmérsékletre használhatók. Ha hőszivattyús fűtési rendszerről van szó, akkor az energia legalább 75%-a a helyiség és a használati víz fűtésére fordítódik abból a hőforrásból, amelyre a hőszivattyú csatlakozik. Hőforrással és 25% villamos energiával a hőszivattyú 100% fűtési energiát termel.

    4.1. A hőszivattyú teljesítménye

    A hőszivattyú teljesítményének a fűtött felület alapján történő meghatározásakor a fajlagos hőveszteségek alábbi értékeit veszik figyelembe:

    - meglévő ház megfelelő hőszigeteléssel 70 W/m²,
    - új építésű, jó hőszigeteléssel 50 W/m²,
    - alacsony energiafelhasználású ház 40 W/m² és
    - passzívház 10 W/m².

    4.2. Talaj-víz rendszer (talajszonda)

    A talajszonda egy zárt típusú geotermikus kút, amelyen keresztül az energiát hasznosítják. Ahol nincs elegendő felszín alatti víz, ott talaj-víz rendszert építenek ki. Ebben az esetben egy vagy több kutat fúrnak 80-150 m mélységig, amelybe 4 csövet helyeznek el, és amelyek közül kettő U-hurokban van összekötve. A talaj-víz hőszivattyúk a talajban tárolt napenergiát használják fel, amelyet hőszivattyú segítségével a ház vagy a használati víz fűtésére lehet használni. A hőtermeléshez függőleges talajszondát vagy vízszintes kollektort használnak. Egy zárt csőrendszerben kering a víz vagy olyan közeg, amelyhez fagyállót adtak. A csövekben lévő víz vagy közeg a hőt átadja a hőszivattyúnak, amely további áram felhasználásával tovább fűti azt (65°C-ig), majd kb. 5°C-szal hidegebben visszaadja.

    4.3. Víz-víz rendszer (fúrás)

    Ez nyitott típusú fúrás vagy geotermikus kút és a leghatékonyabb rendszer a megújuló energiaforrások hőszivattyúval történő hasznosítására. A víz-víz hőszivattyú alkalmas lakó- és kereskedelmi épületek fűtésére, valamint használati víz fűtésére. A talajvizet hőforrásként használják. A folyamat úgy megy végbe, hogy az első (kitermelő) kútból a talajvíz a búvárszivattyún keresztül a hőszivattyúba kerül, ahol kb. 5°C-kal lehűl, majd visszakerül a második kútba. A két kút közötti távolság minimum 12 m, és nagyon fontos, hogy milyen tájolásúak, tekintettel a talajvíz áramlási irányára. A talajvíz állandó hőmérsékletű, átlagosan 12°C, függetlenül az időjárástól és a külső hőmérséklettől.

    pvc-saht.jpg

    PVC (műanyag) tengely a kutak összekötésére

    Amennyiben ilyen típusú kútfúrást választana, bizalommal keressen bennünket a daibau.hu oldalon. Weboldalunkon a témával kapcsolatban még több hasznos tanácsot talál, emellett szolgáltatókat és kivitelezőket ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról árkalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

    Keressen bennünket bizalommal:

    daibau.hu csapata

    Szakcikk 604
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kútfúrás, kútfúró?

    Rendszerünkben van még 49 kivitelező a következő területre Kútfúrás, kútfúró:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 49 kivitelező a következő területre Kútfúrás, kútfúró
    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    9.4
    0

    Hangonyi Dominika ev


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!