Katerória

    Kémény – fontos kérdések vásárlás előtt

    A cikket több mint 561+ felhasználó tekintette meg
    A kémény a fűtésrendszer elengedhetetlen része. A kőműves szakember, aki elkészíti illetve telepíti a kéményt, biztosan segít eldönteni, milyen kémény lenne a legmegfelelőbb az Önök számára, de nem árt, ha Önök is tudják, milyen kémények közül választhatnak. Ebben a cikkben válaszolunk a leggyakoribb kéményépítéssel kapcsolatos kérdésekre: hogyan válasszunk kéményt, milyen magas legyen és hogyan kell felszerelni. Emellett az árakról is informáljuk Önöket, hogy könnyebben dönthessenek.
    Szakcikk 561
    kéményépítés
    Rendszerünkben van még 173 kivitelező a következő területre Kéményépítés:

    1. Hogyan válasszunk kéményt?

    A teljes kéményrendszer megoldására számos módszer létezik a piacon, különböző fűtőberendezések, amelyek alkalmasak új építésre vagy felújításnál, szilárd tüzelőanyagra vagy gázra, különböző légnyomásszintekhez. Annak érdekében, hogy eldönthesse, melyik kémény a legmegfelelőbb otthonába, több fontos kérdést kell megválaszolnia a különféle jellemzőkkel kapcsolatban: a kémény típusa a fűtőberendezések és a tüzelőanyag alapján, a kémény átmérője és magassága stb. A kapott válaszok függvényében megtalálhatja a legjobb megoldást.

    2. A kémények típusai

    A szó legáltalánosabb értelmében a kémények lehetnek falazottak és előregyártottak, azaz késztermékek. Elsődleges feladatuk az égéshez és fűtéshez szükséges elegendő friss levegő beszívása a kazánba vagy kályhába, a második pedig a káros gázok kiszorítása a belső térből. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kémény megfelelő szerkezetű és méretű legyen, és a megfelelő helyre kerüljön. Ebben az Ön által megbízott szakember segíthet a legjobban. Lényeges a kémény a tisztítása és karbantartása is, amely az Ön felelőssége. Emellett a kéménynek fontos szerepe van a fűtés minősége, az energiahatékonyság és a teljes rendszer tartóssága szempontjából is.

    2.1. Falazott kémény

    A falazott kémények a legrégebbi és legelterjedtebb típusok, ezért is szokták klasszikus kéménynek nevezni. Mivel agyagból és homokból rakott téglából készülnek, amelyet magas hőfokon égetnek, a szakmában samott- vagy kerámia kéménynek is nevezik. Ez a típusú kémény különösen alkalmas az új építésű épületekhez.

    2.2. Kémény rozsdamentes acélból

    A második típusba tartoznak az előregyártott kémények, amelyeket késztermékként vásárolnak, és a helyszínen szerelnek össze. Az ilyen kémények alapvető elemei az égéstermék-elvezető csövek és a szigetelés. Ezeket a kéményrendszereket felújításkor, azaz cserénél alkalmazzák, ha a régi annyira megsérült, hogy már nem biztonságos. Természetesen a rozsdamentes acél kémények korszerűek, ezért modern kialakításúak, így jól illenek a stílusosan tervezett új épületekhez is.

    szerelt-kémény.jpg

     Rozsdamentes acélból készült kémény korszerű és a klasszikus kéményt kiválóan helyettesítheti 

    3. Hogyan kell felszerelni a kéményt?

    A tüzelőanyag típusának megfelelően választják ki az előregyártott kémény típusát, és ez határozza meg a beépítés módját is. Ilyen szempontok alapján a kéményeket két csoportba osszuk: padló- és fali kémény. A falazott kémények nehezek, ezért megfelelő teherbírású kiváltásra – betonlapok és falazott falak támasztéka – kell építeni. A tetőn lévő nyílás, amelyen a kémény áthalad, szintén speciális támasztékot, azaz támaszt igényel. Ha a kémény támaszkodhat betonlapra, akkor javasoljuk, hogy kerámiát válasszon. Ha lehetősége van régi ház felújítására, és a kéményt át szeretné helyezni, vagy nincs lehetőség arra, hogy a kémény támasztéka a padlón legyen, akkor a megoldás az előregyártott kémény, ami sokkal könnyebb és ezért falra szerelhető.

    4. A kémény keresztmetszete

    A füstrendszer kiválasztásának fontos eleme a kémény keresztmetszete. Ezt a méretet az épületgépész-tervező, kivitelező vagy kémény értékesítője számítja ki. Az égéstermék-elvezető csövek átmérőjét a készülék típusa és a fűtőberendezés határozza meg. Ha kandalló csatlakozik a kéményhez, akkor a keresztmetszet 18 és 22 cm közötti, míg például az olajkályháknál 14 és 16 cm közötti keresztmetszet elegendő; természetesen a számítás során nagyon fontos tényező a rendszer csatlakozási teljesítménye. A kémény minimális keresztmetszetét az egyes fűtőberendezések műszaki lapján találja.

    5. Fűtőberendezések típusai

    Napjainkban viszonylag sokféle fűtőberendezést, valamint tüzelőanyag-típust használnak. A háztartások nagy részét tűzifával, fűtőolajjal és gázzal fűtik, de egyre népszerűbbek a hulladékból és újrahasznosított anyagból nyert „új” szilárd tüzelőanyagok is, mint a faapríték vagy a pellet. A kémény kiválasztása előtt tudnia kell, hogy milyen tüzelőanyagot használ, bár a modern előregyártott kémények szinte minden fűtési típushoz használhatók, hiszen javarészt többfunkciósak.

    6. Milyen magas legyen a kémény?

    Ha azt szeretné, hogy a kémény hibátlanul működjön, ügyeljen a magasságára. A magasság olyan tényező, amely befolyásolja az árat, amit jó tudni, amikor árajánlatot kér egy vállalkozótól. A szabály az, hogy a kéménynek legalább 1 m-rel a tető felett kell lennie. Ezt a távolságot úgy számítjuk ki, hogy 1 m-t hozzáadunk a tető lejtéséhez. Így a kémény minimális magassága a tető felett 1,4 m 45°-os tetőlejtésnél, 1,2 m 35°-osnál, míg lapostetőknél pontosan egy méter is elegendő. Ehhez a magassághoz hozzáadódik a kémény magassága a házon belül.

    7. Kémény – ár

    A számítások szerint a családi házak átlagos kéménymagassága körülbelül 7 m. Készüléktípustól függően Ø18-as méretnél a beszerzésre és beépítésre 450 és 770 euró között kell számítani. Ilyen számítás mellett a kémény 80-120 euró/m-be fog kerülni. A javítások ára 100 euró/m körül van, míg a rendszeres takarításért és karbantartásért a kéményseprők 35 euró/m körüli összeget számolnak fel. 

    Amennyiben kéményt szereltetne fel vagy a már meglévő cseréje mellett dönt, keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témával kapcsolatban még több tanácsot talál weboldalunkon, de olyan szolgáltatókat és kivitelezőket is ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árkalkulátor segítségével az árakról is tájékozódhat.

    Forduljon bizalommal a daibau.hu csapatához

    Szakcikk 561
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kéményépítés?

    Rendszerünkben van még 173 kivitelező a következő területre Kéményépítés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 173 kivitelező a következő területre Kéményépítés
    9.5
    0

    Costas General Building Kft


    9.7
    0

    Kémény-Bau Plus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.4
    0

    B & M Roof Tető Kft.


    9.7
    0

    Rom-Vár Út Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!