Katerória
    A konyha az a hely, ahol mindig történik valami. Minden otthonban szükség van egy egyedi konyhára. Általában négyzet vagy téglalap alakúak, ritkábban sokszögűek. Klasszikus típusú konyhák azok, amelyekben van konyhasziget, U és L alakban, párhuzamos sorban vagy félszigettel kombinálva. Mindenesetre a tervezés során a legnagyobb figyelmet a tér adottságaira és az olyan megváltozhatatlan tényekre kell fordítani, mint a beépítések, ajtók, ablakok elhelyezkedése, és mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a konyha csatlakozik-e más terekhez, vagy zárt lesz. Ahhoz, hogy a konyha jól tervezhető legyen, minden részlet fontos, főleg azok, amelyektől a kinézete függ, így van rusztikus, klasszikus, modern konyha, és ezeknek számos altípusa is létezik.
    Szakcikk 448
    konyhatervezes
    Rendszerünkben van még 326 kivitelező a következő területre Konyhabútor, egyedi konyhabútor:

    1. A konyha tervezése

    A konyha tervezése egyszerű folyamat, ha tudja, milyen konyhai elemek nélkülözhetetlenek. A tervezéssel megbízhat egy asztalost vagy építészt, aki a munkálataok megkezdése előtt elkészíti a vázlatokat és tervrajzokat, de a tervezéssel megbízhatja egy arra specializálódott szalon szakembereit, akik sokszor 3 D-ben készült tervezést is kínálnak számítógépes program segítségével.

    2. Konyhaelemek

    Nagyon fontos, hogy mely konyhai elemek lesznek a konyha legfontosabb részei. Minden összetevőt, a legkisebbtől a legnagyobbig, konyhai elemnek nevezünk, mivel ezek az egész projekt szerkezeti részét képezik. Ilyenek például a fiókok, polcok, szemetes edények, hűtőszekrény, mosogatógép, mosogató, akasztós szekrények, rekeszek edények és eszközök számára ajtóval vagy anélkül, stb. Ha átgondolja kívánságait és szükségleteit, valamint azt, hogy hogyan tevékenykedik a konyhában, akkor gyorsan meg tudja állapítani, hogy mely konyhai elemek kulcsfontosságúak az Ön főzési- és életvitelében. Az ehhez hasonló jegyzékek nagyszerű emlékeztetők és ellenőrző listák mindazok számára, akik még az otthon ezen fontos részének rendbetételén is gondolkodnak.

    konyhaelemek.jpg

    Az egymás mellé helyezett konyhaelemek ideálisak kisebb és szűkebb helyiségekben

    2.1. Mekkora a szabványos elemek mérete?

    A konyhai elemek szabványos mélysége és szélessége egyenként 60 cm, míg a pult feletti függesztett szekrényeknél 30 cm, hogy a munkalap mellett dolgozó ne üsse be a fejét. A szigetet alkotó elemek valamivel nagyobbak és általában 90-120 cm mélyek, ami természetesen az Ön kívánságaitól és a rendelkezésre álló helytől függ. A konyhai elemek általában 90-92 cm magasak.

    3. Konyhasor

    Amikor a helyiségnek csak az egyik oldala áll rendelkezésre, a konyhasor tekinthető legegyszerűbb megoldásnak, de ideális kisebb és szűkebb helyiségekben is. Ennek az elrendezésnek az előnye a maximális térkihasználás. Gyengesége viszont a munkafelületek korlátozottsága, pontosabban, hogy egy felület van „egy darabban”. Az igazat megvallva minden elérhető közelségben van, bár a nagyobb családok számára ez nem elegendő. Ennél a megoldásnál az elemek sorban követik egymást a fal mellett (sorakoznak), majd a felső sor, az alsó sor felett ugyanúgy folytatódik.

    Az elemeket balról jobbra szokás elhelyezni úgy, hogy az első legyen hűtő, majd kisebb-nagyobb méretű tárolóelem vagy kamra, ezt kövesse ismét tárolófelület, majd következzen a mosogató, munkalap, tűzhely és ismét egy segédfelület. Ha a konyha keskeny és körülbelül 5 m hosszú, akkor valahol a magas elem magasságának közepén van hely egy beépített sütőnek is.

    3.1. Elemek két sorban

    A másik típusú a kétsoros konyha, azaz egy hosszabb, de kicsit szélesebb (legalább 2,1 m-es) helyiségben történő elrendezés úgy, hogy a konyhai elemek a fal mellett két sorban helyezkednek el. Ebben az esetben a köztük lévő átjárónak legalább 90 cm szélesnek, vagy még jobb esetben 100-110 cm-nek kell lennie, hogy a konyhában való mozgás és ügyintézés ne legyen nehezítve. Ebben a konyhatípusban az elemeket úgynevezett munkaháromszögben helyezzük el – az egyik oldalon a tűzhely, a másikon a mosogató található. Ugyanakkor sem a mosogató, sem a tűzhely nincs a sarokban. Pusztán gyakorlati okokból mindig több munka- és tároló felület legyen körülöttük.

    4. Sarokkonyhák

    4.1. L-alakú konyha

    Ennél a típusnál az elemek a két szomszédos falon vannak. Az L-alakú konyha ideális nagy, nyitott terekben, ahol egy egészet alkot az étkezővel és/vagy a nappalival.

    Az ilyen elrendezésű konyha tervezésénél a legfontosabb, hogy a munkafelület kényelmes legyen, és egy részből álljon. Ajánlott, hogy a magas elemek, mint a hűtőszekrény, tárolóhelyiség vagy beépített sütő, a sor végén legyen, hogy a munkafelület egy önálló egészet alkosson. A tűzhely és a mosogató ebben a szerkezetben, és egyébként is, sosem álljanak egymás mellett, hanem egymással ellentétes oldalon, legalábbis ott, ahol ez kivitelezhető.

    Az L-alakú konyhák hátránya a sarok-elem, amelyet nem lehet kikerülni. Magas vagy alacsony, szélesebb vagy keskenyebb, nem megfelelő az edények tárolására. Ennek a beosztásnak egyik előnye, hogy az ebédlőasztal az egyik szárny (sor) folytatása lehet.

    konyhabutor.jpg

    A sarokkonyhában az elemek a szomszédos falakon vannak

    4.2. U-alakú konyha

    Ez a fajta konyhai elrendezés szinte bármilyen helyiségbe ideális. Úgy néz ki, mint a konyhasor zárt változata. Ennél az elrendezésnél minden magas elem egy fal mentén kap helyet, ügyelve arra, hogy ne maradjon hely a hűtőszekrény és a sütő mellett. Ebben az esetben a funkcionális beosztás lehetővé teszi az étel elkészítését a lehető legrövidebb idő alatt.

    Ezeknél a konyháknál is hátrányt jelentenek a sarokelemek, amelyeknél szükség van találékonyságra. Amennyiben nincs legalább 1,2 m távolság a két szemben lévő sor között, ne tegyen sarokelemet a konyhába. Az ablakokra is figyelni kell, amelyeket a legjobb munkafelületek fölé helyezni, és nem olyan elemekre közelébe, amelyek elzárhatják őket.

    Ez a konyhatípus olyan tereknél kiváló, amelyek folytatása az étkező.

    5. Konyha konyhaszigettel

    A konyhaszigettel rendelkező konyha ideális megoldás egy hosszabb, nyitott tartózkodáshoz. A konyhasziget egy független elem a helyiség közepén. Ennél a megoldásnál a konyhasziget van előtérben, míg a magas elemek a falak mentén helyezkednek el, és így elegendő hely marad a munkához és a társasági élethez. Az ilyen konyha nagyon funkcionális és praktikus, ha van elég hely a kialakításához. Azt tanácsoljuk, hogy kisméretű konyhákban ne próbáljon kialakítani konyhaszigetet – amely körül legalább 90 cm-nek, de még jobb, 100-110 cm-nek kell lennie minden oldalon. Igaz, magának a konyhaszigetnek a mérete szabadon választható, de mivel elsősorban a mosogatót és a főzőlapot tartalmazza, nem lenne helyénvaló, ha ezek közvetlenül egymás mellett lennének. A falak mentén elképzelésének és vágyainak megfelelően ismét sorakozzanak a magas vagy alacsony elemek, vagy függőrészek más eszközök és készülékek számára, de mindenképpen ügyelni kell arra, hogy elegendő hely maradjon a mozgáshoz és a munkához.

    konyhasziget.jpg
    A konyhaszigettel rendelkező konyhák valójában a sarokkonyhák kibővített változatai

     

    Amennyiben úgy dönt, hogy berendezi vagy átrendezi a konyhát, bizalommal forduljon hozzánk a daibau.hu oldalon. A témával kapcsolatban még több tanácsot talál weboldalunkon, ahol emellett olyan gyártókat, forgalmazókat és szolgáltatókat ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról az árkalkulátor segítségével tájékozódhat.

    A daibau.hu csapatára mindenben számíthat

    448
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Konyhabútor, egyedi konyhabútor?

    Lakberendezési ötletek

    Magazin - legújabb lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona berendezéséhez.

    Rendszerünkben van még 326 kivitelező a következő területre Konyhabútor, egyedi konyhabútor:

    Díjmentes felhasználás
    Helyi kivitelezők
    Jutalék levonása nélkül