Katerória

    Az építkezés előzetes bejelentése, valamint az építkezési területek jelölése – építési tábla

    A cikket több mint 730+ felhasználó tekintette meg
    Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet az építkezés több mozzanatával foglalkozik. Az előzetes bejelentésről, az építési engedély igénylése és az építkezési területek jelölésének kötelezettsége néhány a sok közül. Az építési tábla kihelyezése az építtető feladata, ha ezt elmulasztja, akkor az bírságot von maga után. Az információs táblát úgy elhelyezni, hogy az a közterületről jól látható legyen. A szabályok mások az építési engedélyes és az egyszerű bejelentéses kivitelezéseknél. A továbbiakban igyekszünk ezeket a szabályokat ismertetni, illetve azt, hogy mikor és kinek kell az építkezésről a tájékoztató táblát kihelyeznie.
    Szakcikk 730
    epites bejelentese
    Rendszerünkben van még 79 kivitelező a következő területre Felelős műszaki vezető:

    1. Az építési terület és az építési tevékenységének bejelentése

    Magyarországon a legtöbb építkezési tevékenységet be kell jelenteni, azonban külön előírások vannak, hogy mely esetbe szükséges építési engedélyt igényelni, illetve mikor szükséges az egyszerű bejelentést elvégezni a hatóságokál. Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor általánosságban elmondható, hogy házépítés esetében a legtöbb esetben már nincs szükség építési engedélyre, ma már elegendő az egyszerű bejelentési eljárás, ami teljes egészében elektronikus úton történik.

    1.1. Hogyan döntsük el, hogy építésügyi hatósági engedély vagy egyszerű bejelentés szükséges-e az építkezésünkhöz?

    Építési engedély kell például: 

    • 300 m2 alapterületet meghaladó új lakóépület építésére,

    • meglévő lakóépület 300 m2-t meghaladó alapterületűre bővítéséhez 

    • építési engedélyt kell kérni, ha az építtető nem természetes személy és az építést például eladás céljából folytatja.

    Egyszerű bejelentés szükséges például: 

    • maximum 300 m2 alapterületű új lakóépület építéséhez, 

    • 300 m2 alapterületet meghaladó új lakóépület építéséhez, ha az építtető természetes személy, az építést saját lakhatásának céljából végzi és a megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz.

    Építési engedély és egyszerű bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek az alábbiak: Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzat megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik. Meglévő építményen utólagos homlokzati hőszigetelés, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása. Az épület homlokzatához illesztett fa előtető, védőtető építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása.

    1.2. Hogyan és hol kell bejelenteni az építkezésünket?

    A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló Kormányrendelet szerinti egyszerű bejelentés megtétele elektronikusan online tehető meg, vagy személyesen – a területileg illetékes építésfelügyeleti hatóság ügyfélszolgálatánál, vagy a kormányablaknál. Az építés helyes szerinti illetékes építésfelügyeleti hatóságok, valamint kormányablakok keresőjét a www.e-epites.hu weboldalon találja meg az alábbi linkeken:

    www.e-epites.hu/hatosagkereso/illetekes-hatosagok-lekerdezese 

    www.e-epites.hu/hatosagkereso/kormanyablakok-keresoje.

    Az építési engedély igénylése során az ügyintézési határidő kb. 15-60 nap. Ebben az esetben építésre jogosító hatósági döntés születik feltételekkel, kikötésekkel. Az építési engedély-kérelem elbírálása előtt előzetes hatósági dokumentum vizsgálatot és helyszíni szemlét folytatnak, ami így egy fajta jogbiztonságot ad a kérelmezőnek, mivel a hatósági döntés tartalma köti a hatóságot és az építtetőt, azaz követni kell az ott meghatározott tényeket és adatokat.

    Amennyiben egyszerű bejelentés teszünk, az építést a tervezett kezdés előtt 15 nappal kell bejelenteni az építésfelügyeleti hatóságnak. Ebben az esetben nincs hatósági eljárási idő, viszont az építésfelügyelet ellenőrizheti a bejelentés tartalmát, és amennyiben az nem felel meg a fent említett előírásoknak, akkor az jogkövetkezményt vonhat maga után.

    epitesi-terulet-jelentese.jpg

    Magyarországon a legtöbb építkezési tevékenységet be kell jelenteni -építési engedélyt kell igényelni vagy pedig egyszerű bejelentést kell tenni

    2. Építési táblák

    2.1. Mi is az az építési tábla?

    Az építési, vagy más néven projekt táblákat nevükből adódóan építkezéseken, felújításokon használják a kivitelezési információk közzétételére.

    Az építési tábla a beruházó által elhelyezett tábla, amelynek a jogszabályban előírt leírásnak megfelelőnek kell lennie, és az építési terület bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni. Ez az egyik legalapvetőbb elem, amellyel minden építkezésnek rendelkeznie kell, mielőtt bármilyen építési munkálat megkezdődne rajta. Ez egy tábla, ahol egy helyen minden információ megtalálható az épületről és az építésben résztvevőkről.

    2.2. Ki helyezi el az építési táblát?

    Az építési táblát általában az munkálatokat végző vállalkozó helyezi el, amelyről előzetesen egyeztetett az építkezés megrendelőjével. Az ezzel kapcsolatos költségeket is általában szintén a Vállalkozót terheli, illetve, ha elmulasztja elhelyezni azt, az esetleges birságok is őt terhelik.

    2.3. Mi kell, hogy szerepeljen az építési táblán?

    Az építési tájékoztató táblán szerepeltetni kell:

        • az építtető nevét,

        • a kivitelezés tárgyát (mi épül pontosan),

        • a kivitelezés kezdési és várható befejezési időpontját,

        • az építési engedély számát,

        • a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát (MKIK szám),

        • a tervező nevét,

        • ha van, akkor a műszaki ellenőr nevét, nyilvántartási számát és kamarai névjegyzéki azonosítóját

        • nagyberuházásoknál az építtetői fedezetkezelő megnevezését és elérhetőségét.

    Egyszerű bejelentéssel épülő házaknál is ki kell helyezni az építési táblátItt nincs értékhatár, minden esetben ki kell rakni a táblát. Kevesebb adatot kell szerepeltetni rajta:

        • az építtető neve,

        • a kivitelezés tárgya,

        • a kivitelezés kezdési és várható befejezési időpontja,

        • a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási száma

        • az építész tervező neve, névjegyzéki jelölése

        • ha van akkor a tervezői művezető neve, névjegyzéki jelölése.

    3. Mely esetekben nem szükséges építési tábla kihelyezése?

    Engedélyes esetekben 50 millió forint a határ, az e feletti építkezéseknél kell a kivitelezés megkezdésekor az információs táblát úgy elhelyezni, hogy az a közterületről jól látható legyen. Az 50 milliós határ, a számított építményértékre vonatkozik, ami nem egyenlő a beruházás értékével. A honvédelmi és katonai, valamint a nemzetbiztonsági célú építményeket érintő beruházásoknál sem kell táblát kihelyezni.

    4. Az építési tábla mérete és kinézete

    Magyarországon a jelenleg hatályos jogszabályok nem határoznak meg pontos méretet, ami az építési tábla méretét és kinézetét illeti, viszont előírja a kötelezően feltüntetendő adatokat, amelyeket már fentebb ismertettünk. Az építési tábla méretét illetően egyetlen kikötés van, mégpedig, hogy közterületről jól látható legyen, hogy olvasható legyen ki az építtető, kivitelező, tervező, mikor lesz kész stb.

    epitesi-tabla.jpg

    Az építési táblának tartalmaznia kell minden a jogszabályokban meghatározott adatot

    5. Mennyibe kerülnek az építkezési táblák?

    Az építkezési táblák árai általában egyediek, mivel, mint már említettük a méretet illetően továbbra sincs előírás, lényeg, hogy a rajta levő szöveg jól látható legyen. Általánosságban elmondhatjuk, hogy körülbelül 23.000-40.000 forint között mozognak az árak, az adat- és grafikai igényektől függően.

    Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, gyártókkal, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 730
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Felelős műszaki vezető?

    Rendszerünkben van még 79 kivitelező a következő területre Felelős műszaki vezető:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 79 kivitelező a következő területre Felelős műszaki vezető
    9.3
    0

    Mraucsik Tamás Ev


    9.3
    0

    SZACSITA Építő Tervező és Szolgáltató Kft


    9.2
    0

    DOHÁNY ÉPSZIG Kft


    10
    0

    BOKITIKI Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!