Katerória

    Márvány vagy gránit - melyiket válasszuk?

    A cikket több mint 1061+ felhasználó tekintette meg
    A kő felhasználásáról, beépítéséről és áráról már volt szó, így ezúttal a márványról és a gránitról fogunk pár szót ejteni, melyeknek számos felhasználási módja ismeretes, mind kültéri, mind beltéri felületek burkolására. Melyiket is válasszuk? Melyik a tartósabb? Melyik alkalmasabb kültéri alkalmazásra? Olvassa el szövegünkben az ezekre és az összes hasonló kérdésre vonatkozó válaszokat.
    Szakcikk 1061
    granit padlo
    Rendszerünkben van még 106 kivitelező a következő területre Kőfaragó:

    1. Márvány vagy gránit lapok?

    A fő különbség a márvány és a gránit között az eredetük. A márvány tulajdonképpen mészkő bizonyos adalékanyagokkal, a talaj (üledék) ülepedése által keletkezett, míg a gránit tiszta, vulkáni eredetű kő. Mivel a mészkő fehéres színű, a márvány pedig többnyire ilyen, kivéve azokat az eseteket, amikor több színes adalékanyagot tartalmaz, felveszi azok tónusát. A márvány nagyon jól felismerhető a rajta húzódó és szétterjedő jellegzetes erekről, mintázatokról, amelyek tulajdonképpen az anyagrétegek kialakulásának jelei a hosszú ülepedési időszak során. A gránitnál a sötétebb árnyalatok az uralkodók, szerkezete pedig szemcsés. A márvány- és gránitlapokat tekintélyes belső és külső terek burkolására, valamint fürdőszobák és középületek falburkolatára használják.

    marvany-padlo.jpg

    A márványlapok minden belső térben kiválóan néznek ki

    2. A gránit és a márvány fajtái

    A fizikai és kémiai tulajdonságai tekintetében, a gránit a legtartósabb és legmegfelelőbb építési anyag. A márvány a gránittal összevetve, nem viseli jól a külső környezeti hatásokat, különösen a savakat, és sokkal gyorsabban tönkremegy. A gránit vele szemben előnyben van, amellett könnyen tisztítható és karbantartható, és az érintkező vegyszereket nem kell figyelmesen válogatni.

    granit-belter.jpg

    A gránitnak kifejezetten szemcsés a struktúrája.

    3. Kültéri vagy beltéri használat?

    Kültéri használat esetében a gránitnak minden esetben jobb a szilárdsága és tartóssága A gránit előnyeit legjobban olyan felületek lapozásánál láthatjuk, amelyek sajátos terhelésnek vannak kitéve (közterek). Ami a belső teret illeti, szabad kezet adunk. Mindkét kő mellett dönthet. Elvben, a konyhában a gránit alkalmazása célszerűbb, mivel a konyhai felületek nagyobb terhelést kell, hogy kibírjanak. Érthető, hogy legtöbb esetben az ár a perdöntő, de ha mégsem az, akkor a gránitot javasoljuk.

    3.1. Gránit pultok

    A méretre szabott gránit kő-munkalapok a legjobb választás a konyhai pultokhoz. A gránit pult ellenáll az ütéseknek, hőingadozásoknak, repedésnek és mindennemű tisztátlanságnak, és mindezek mellett, kiválóan tisztítható és karbantartható. A természetes kő gazdag textúrája a konyhájának előkelő kinézetet ad.  A kőpultokat megrendelheti méretre bármelyik kőfaragónál.

    3.2. Modern síremlékek

    Őseink tiszteletére legtöbben gondoskodunk a síremlékükről. A kő ellenálló és tartós anyag, ezért mindig is használták síremlékek kidolgozásához. Leggyakrabban a gránitot és a márványt választják. amelyek nem csak, hogy tartósak és ellenállóak, de az esztétikai igényeknek is megfelelnek.  Válaszhat a szimpla és dupla lapú sírkövek közül, vagy dönthet az urna mellett, urnakeszonnal vagy anélkül. A legtöbb kőfaragó kész termékek katalógusának kínálatát ajánlja, de tervezhet saját ötlete alapján is, rendelés alapján.

    3.3. Márványlépcső

    A márvány és a gránit nagyon ellenállók a kopásnak, és alkalmasak az olyan taposófelületek kialakítására, mint a kőlépcsők. A kőlépcsőket méretre készítik. A kőfaragók készítik, akik először méretet vesznek, majd megtervezik a lépcsőt. Ezután ez alapján készítik el a szerkezetét, az alapját és a lépcsőfokokat, illetve a belépőket. A márvány lépcsők lehetnek kültérik és beltérik is, azzal, hogy a beltéri lépcsőket lehet csiszolni, míg a kültérieknél jobb, ha durvább a felülete.  Ebben az esetben ajánlott a lekerekített, vagy csiszolt - érdesre megmunkált kő, illetve csúszásgátló szalagok használata.

    marvany-lepcso.jpg

    A márványlépcsők mindig is a luxust és az előkelőséget sugallták.

    3.4. Gránit ablakpárkányok

    A gránitot és a márványt ablakpárkányoknak is használják. Ezek igen ellenállók az ütésnek, esőnek, hónak, így ideális anyagok minden épület külső elemeihez. Emellett az ablakpárkány esztétikailag is kiváló megoldás, mivel évekig megőrzi kinézetét, és a klasszikus-, valamint a modern homlokzatokkal is jól összeegyeztethető. Az ablakpárkányhoz 2-3 cm vastagságú követ használjunk. Ajánljuk a csiszolt követ, mivel azt könnyebb tisztítani, és a csapadékvíz is könnyebben lefolyik róla. Az ilyen ablakpárkányok széleit ferdén csiszolják le, szintén az esővíz elfolyása érdekében.

    4. Gránit – ára

    Mennyibe kerül a gránit? A gránit, amelynek kifejezettebben szemcsés a szerkezete és ezáltal homogénebb, jelentősen drágább.  Ára 7.800-12.000 Ft/m2, de van akár 20.000 Ft/m2 árban is.

    5. Márvány – ára

    Mennyibe kerül a márvány? A márvány értékét az ereinek mintázata és sűrűsége határozza meg, valamint a színe, mivel a megmunkált darabnak az egyediségét ez határozza meg. Minél különlegesebb egy márványtömb, annál elegánsabb és monumentálisabb, hatásosabb lesz a megmunkált darab. Ennek értelmében az erezet nélküli márvány a legolcsóbb, mivel nem túl látványos. Átlagos ára 4.500-12.000 Ft/m2, míg a ritkább darabok ára akár 20.000 Ft/m2 is lehet.

    Amennyiben gránitból vagy márványból szeretné kialakítani otthona valamely elemét, forduljon hozzánk a Daibau.hu-n. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, gyártókkal, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 1061
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kőfaragó?

    Rendszerünkben van még 106 kivitelező a következő területre Kőfaragó:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 106 kivitelező a következő területre Kőfaragó
    10
    0

    JENEI Építő és Épületburkoló Kft


    9.4
    0

    Radics Team Kőfaragó és Műkőkészítő Bt


    9.3
    0

    KŐGURU Kft


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!