Katerória

    Növényi szennyvíztisztító berendezések, gyökérzónás szennyvíztisztítás

    A növényi szennyvíztisztító berendezések a háztartási szennyvíz megtisztításának egyik lehetséges eszközei, amelyek a technológiájuk alapján a biológiai típusú berendezésekhez sorolhatóak. A növényi szennyvíztisztító berendezés a családi ház telkén kevesebb mint 10 m2 területet foglal el, ami több, mint ami a biológiai és lagúna tipusú berendezésekhez kell. E növényi szennyvíztisztító berendezésnek a legfőbb tulajdonsága, hogy fenntartató módszeren alapul és üzemeltetéséhez nem kell áram. Ez az egyik legfőbb oka, hogy nagyon népszerű és nagy a kereslet iránta.
    Szakcikk 467
    novenyi szennyviztisztito
    Rendszerünkben van még 65 kivitelező a következő területre Szennyvíztisztító:

    1. Gyökérzónás víztisztító berendezés

    A gyökérzónás víztisztító berendezésnek számos felhasználási területe van. Használják települések, családi házak, farmok, turisztikai objektumok, parkok, kisebb műhelyek és ipari létesítmények szennyvizének tisztítására. Különösen fontos technológia, mivel elvégzik a szennyvíz harmadlagos kezelését, elbánik a káros baktériumokkal és kiválasztja az egyes tápanyagokat is a vízből.

    2. A gyökérzónás víztisztító berendezés jelentősége

    A gyökérzónás víztisztító berendezésnek számos pozitív tulajdonsága van. Hatékonyan csökkenti a baktériumok számát, a nitrogén, foszfor, nehézfémek és más mérgező anyag vegyületeit pedig elnyeli. A tisztító berendezés kezelése és üzemeltetése egyszerű és igénytelen, a rendszer szükség szerint bővíthető, ráadásul funkcionálisan és esztétikailag is praktikusak és beilleszthetőek minden környezetbe.

    3. Hogyan működik a gyökérzónás- növényi víztisztító

    3.1. Biológiai vagy növényi tisztítóberendezés?

    A fő különbség a biológiai és a gyökérzónás növényi szennyvíztisztító között a víz áramlásában van a berendezésen keresztül. A berendezésen keresztül a víz a gravitáció kihasználásával áramlik pumpa használata nélkül, ezért lejtős terepen kell, hogy legyen kialakítva. A természeti adottságok kihasználásának sok előnye van, főleg, hogy nem használunk áramot, és a kialakítása, üzemeltetése és karbantartása is egyszerűbb, így ebből, -és minden más szempontból is, a növényi- gyökérzónás szennyvíztisztító gazdaságosabb minden más berendezésnél.

    3.2. A tisztítóberendezés részei

    A gyökérzónás tisztítóberendezés két lineárisan összekötött medencéből áll, amelyeken keresztül a szennyvíz a felszín alatt folyik, így meggátolva a kellemetlen szagok terjedését és a különféle rovarok szaporodását. A szennyvíz egy növényekkel beültetett alapon halad át. Az alap különféle törmelékből és tört kő keverékéből áll. Mindkét medence vízszigetelő anyaggal van bevonva.  A komposzt alap teli van olyan mikroorganizmusokkal, amelyek tisztítják a vizet, a felszíni növényzet emellett szűri is. Az egész folyamat a vegyi-, mechanikus és biológiai tisztítás kombinációja. Ez egy kiváló folyamat, mivel a víz 99%-ban tisztább lehet a kimenetelnél, mint a bemenetelnél. A víz átlagos tisztasága szabály szerint 85% körüli.  Ez télen is így van, habár ilyenkor jelentősen kisebb a vegetáció.  A megtisztított víz gyepek és gyümölcsösök öntözésére alkalmas, de nem ajánlott a veteményeskertek öntözésére.

    novenyi-szennyviztisztitas.jpg

    A víz tisztításának ábrázolása a gyökérzónás tisztítóban

    4. A gyökérzónás tisztítóberendezések fajtái

    4.1. Felszíni és felszín alatti vízáramlások

    Két féle gyökérzónás tisztítóberendezés létezik: felszíni és földalatti vízáramlással. A felszíni tisztítóberendezés nagyobb területet foglal el a földalattinál ugyanahhoz a teljesítményhez. Ennek hátránya, hogy alacsony hőmérséklet esetén, amikor megfagy a víz, lecsökken a teljesítőképessége.  A felszíni tisztítóberendezés legfőbb előnye, hogy esztétikus, mivel úgy néz ki a kertben vagy udvarban, mint egy vízi díszítő elem, és nem, mint egy szerkezet. A víz felszínét növények borítják, ezért minden természetesnek és vonzónak hat. Ehhez a berendezéshez olyan növények alkalmasak, mint a vízijácint, tavirózsák, vagy azok, amelyeknek olyan gyökerük van, mint a mocsári nádnak vagy a széleslevelű gyékénynek.

    4.2. A gyökérzónás tisztítóberendezésnek növényekre van szüksége

    Ahogyan a neve is sugallja, a növényi tisztítóberendezésnek szüksége van, hogy növényekkel legyen beültetve. A növények azok, amelyek mikroorganizmusokat (makrofita szervezeteket) termelnek, azáltal, hogy biztosítják nekik a kötődést, és azáltal, hogy serkentik a felesleges szerves anyagok lebomlását, amik elengedhetetlenek a mikróbák szaporodásához. A mikroorganizmusok fontos részei a tisztító berendezésnek. Segítik a víz tisztulását a széndioxid, nátrium, vas és kén vegyületeinek szétbomlasztásával.

    5. Gyökérzónás tisztítóberendezés a háztartásban

    A növényi tisztítóberendezés lehetővé teszi, hogy mielőtt visszaengedné a környezetbe, saját részre biztosítsa az öntözővizet, a vizet a konyhai és fürdőszobai takarításhoz és mosáshoz. Ha olyan településen él, ahol nincs szabályozva a szennyvízelvezetés, az ilyen berendezés a legjobb és legpraktikusabb megoldás. Ezzel energiát is spórolunk, amelyet a víz tisztítására használnánk el. A növényi berendezést a vízvezeték és a levegőt vezető cső, valamint a medence képezi, amelynek az alapja törmelék, tört kő és komposzt keveréke, továbbá szűrők, revíziós nyílás, ellenőrző nyílás és kimeneti cső képezik. Azonban, tartsa szem előtt, hogy elegendő hely kell neki, kb. 10 m2 terület. A növényi tisztítóberendezés nem igényel nagy karbantartást. Rendszeresen el kell eltávolítani az iszapot, átnézni a csöveket, csatornákat, egyszer évente lekaszálni a növényzetet és szétültetni a növényeket. Más dolog nincs is vele. A berendezés kialakításához nem szükséges építési engedély.

    6. A növényi tisztítóberendezés ára

    A növényi tisztító berendezés kezdőára valamivel magasabb a biológiai tisztítóberendezésétől. Áruk 400.000-től 780.000 forintig terjed, és ennél több is lehet, a tisztító nagyságától és más tényezőktől függően. 
    Amennyiben ilyen növényi tisztítóberendezést szeretne létesíteni, forduljon hozzánk a Daibau.hu-n. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, gyártókkal, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 467
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Szennyvíztisztító?

    Rendszerünkben van még 65 kivitelező a következő területre Szennyvíztisztító:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 65 kivitelező a következő területre Szennyvíztisztító
    8.9
    0

    Sukiépkert


    9.3
    0

    Calor-System Szolgáltató Kft


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    9.7
    0

    Next line geo kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!