Katerória
    A legtöbbünknek valószínűleg már átfutott a fejében a gondolat, hogy esetleg készíthetnénk egy lapostetőt a házunkra vagy valamely melléképületre. A modern építészetben szinte kötelező elemnek számít a lapostető, különösen érdekes és népszerű a ferdetető kialakításának lehetősége, illetve az, hogy a teljes állómagasság megmarad. Itt további tudnivalókat olvashat a lapostetőről.
    Szakcikk 343
    laposteto
    Rendszerünkben van még 273 kivitelező a következő területre Lapostető:

    1. Lapostető

    A lapostető a 19. század végén a technika fejlődésével, tulajdonképpen a vasbeton feltalálásával jelent meg az építészetben és az építőiparban. Természetesen maga a fogalom ősidők óta jól ismert, de csak a földrajzilag meleg, csapadék és hó nélküli vidékeken. Csak az új technológia tette lehetővé, hogy az északi régiókban is elérhető legyen a lapostető.

    A lapostetők számos tervezési lehetőséget kínálnak, így nem csoda, hogy ilyen népszerűek. A technológiája olyan sokat fejlődött ezen a téren, hogy szinte minden épülettípust illetően kialakítható lapostető, különösebb probléma nélkül. Az első lényeges különbség a lapostetők gyártástechnológiájában és kivitelezésükben az, hogy közvetlenül alatta található az adott szigetelt tér. Amennyiben lakóépületre tervezzük a lapostetőt, a jó hőszigetelés, a lapostető precízen elvégzett és minőségi vízszigetelése és a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítása a legfontosabb.

    2. Szigetelés nélküli lapostető

    A nem fűtött tér felett kialakított lapostető nem igényel hőszigetelést, valamint Dél-Európa egyes földrajzi területein sincs rá szükség, mivel a tél meglehetősen enye azokon a területeken.  Ha garázs vagy nem fűtött helyiségek felett tervezünk lapostetőt kialakítani, elegendő a vízszigetelés megfelelő elvégzése. A garázs alépítményének típusától függetlenül (masszív betongarázs vagy előregyártott acélszerkezet, vagy OSB lapok) a tető kialakításának eljárása ugyanaz. A tető szigetelése kétrétegű vízszigeteléssel, tetőfóliával, bitumenes réteggel, melyre kavics-kulé leterhelő réteg kerül vagy valamilyen alternatív megoldással történik, amit a kivitelező javasolhat.

    A garázs feletti lapostető, azaz a szigetelés nélküli lapostető ára 8.000-160.000 forint/m2 között mozog, de természetesen az ár függ a kialakított vízelvezető rendszer fajtájától, a kivitelezés minőségétől és a felhasznált anyagoktól.

    3. Szigetelt lapostető

    A lakóhelyiségek feletti lapos tető kialakítása egészen másképp zajlik. Ha lapostetős ház vagy melléképület mellett döntünk, nagy figyelmet kell fordítani a hő- és vízszigetelésre, valamint a csapadékvíz elvezetési megoldásra.

    3.1. Lapostető hőszigetelése

    A lapostető hőszigetelésének nem csak a hőmegtartás funkciója, vagyis a hőveszteség megakadályozása, hanem a közvetlen környezet zajától való védelem is. Ezen túlmenően a hőszigetelés megakadályozza a kondenzvíz képződését az építményben, ami különösen vasbeton alapoknál jelenthet problémát. Továbbá az is elmondható, hogy megakadályozza a szerkezet túlzott kitettségét a hőmérséklet-változásoknak, amelyek egyetlen nyári, esős napon 15°C és 30°C között ingadozhatnak.

    A szellőztetett vagy kombinált lapostetőket, amelyeknél a szerkezet és a szigetelés között légréteg van, ritkábban alkalmazzák. Az ún. melegtetőket leginkább családi házaknál alkalmazzák, ahol egy-egy réteg közvetlenül egymáshoz kapcsolódik.

    A PURES követelményei szerint az alacsony hővezető képesség miatt legalább 25 cm-es szigetelőréteg javasolt. Jó minőségű szigetelés megválasztása és beépítése esetén a tető járható is lehet, ami esztétikai és funkcionális dimenziót kölcsönöz a tetőnek, illetve a háznak. Gyakori, hogy több réteg Styrodur vagy 8-12 cm vastagságú XPS kerül átfedéssel a tetőre, így további védelmet nyújtva a víz ellen.

    3.2 A lapostető vízszigetelése

    Biztosan hallotta már, hogy a vízszigetelés rendkívül fontos lapostetők esetén. A tetők a vízszigeteléstől függően lehetnek: klasszikus, fordított vagy duo-, vagy más néven plusz lapostetők. Az építési típusok legújabb trendjei és követelményei szerint a plusz lapostető bizonyult a legjobbnak, hiszen kiváló vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és megfelelő védelmet biztosít.

    A plusz lapostető úgy készül, hogy először hideg bitumenes bevonatot viszünk fel a beton alépítményre, mivel ez kitölti és teljesen lezárja a beton porózus szerkezetét. Erre kerül a párazáróként szolgáló, hegesztéssel lezárt bitumenszalagokat bizonyos gravitációs pontok szerint helyezik el. Erre a rétegre kerül a styrodur. A következő réteg a vízszigetelés, amely bizonyos pontokon összehegesztett bitumenlemezekből áll. A teljes rétegfelépítés vastagsága körülbelül 10 mm-nek kell lennie. A vízszigetelésre további hőszigetelés kerül, majd erre a tető záró-, védőrétege. Az így készült lapostető akár több tíz évig is eltarthat.

    laposteto-szigeteles.jpg

    Lapostető vízszigetelése bitumenes bevonattal

    4. A lapostető kialakításának menete és rétegrendje

    Ahogy már említettük, lapostetőkre számos megoldás létezik, így az egyes rétegek összetétele is eltérő. A fordított lapos tető, egy további vízszigetelő réteggel rendelkező keresztmetszetének így kell kinéznie:

    1. védő-leterhelő kavicsréteg - általában 7 cm vastagságban szétterített kulé-kavicsréteg
    2. szűrőréteg: polipropilén filc, min. 135 g/m2, vastagság <2 mm,
    3. kiegészítő hőszigetelés: Styrodur - XPR, lépcsőzetes átfedés, 10 cm vastagságban,
    4. vízszigetelés: két réteg elasztomer bitumen lemez hordozóréteggel
    5. hőszigetelés: hungarocell min. 100 kPa, lehetőleg tetőfedő kartonnal bélelve,
    6. párazáró réteg: egy réteg bitumen lemez hordozóréteggel, üvegfátyollal és alumínium fólia betéttel, súlypontban hegesztett, vastagság < 1 mm,
    7. hideg bitumenes alapozó,
    8. Lejtés: lejtést adó helyszíni könnyűbeton réteg, legalább 2%-os lejtés
    9. szerkezet: monolit vasbeton födém, melynek vastagságát statikus határozza meg
    laposteto-keszites.jpg
    Felületvédelem - ka­vicsterítés

    5. A lapostető ára

    A lapostető ára a kivitelezés minőségétől és az anyagválasztástól függ. Javasoljuk, hogy kérjen több ajánlatot, több kivitelezővel is vegye fel a kapcsolatot, ne a legelső és a legolcsóbb ajánlat mellett döntsön, mert egy rosszul kivitelezett, szivárgó lapostető helyreállítása rendkívül költséges és igényes.

    A lapostető ára 15.000 és 21.000 Ft/m2 között mozog. Ha járható lapostetőt szeretne, annak az ára 21.000 és 33.000 Ft/m2, a zöldtető pedig 27.000 Ft/m2 körül mozog.

    Ha lapostető kialakítása vagy felújítása mellett dönt, felveheti velünk a kapcsolatot a DaiBau.hu címen. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akik az adatbázisunkban szerepelnek, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 343
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lapostető?

    Rendszerünkben van még 273 kivitelező a következő területre Lapostető:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 273 kivitelező a következő területre Lapostető
    10
    1

    Bau Tető Hungary Kft


    9.2
    0

    SZAVÉP Kereskedelmi és Szolgáltató K


    8.8
    0

    Mik-Bau Hungary Kft.


    8.8
    0

    Tetőfedés Mesterfokon Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!