Katerória

    Fürdőszoba: tervrajz és számítógépes tervezőprogram

    Mielőtt belekezdene a fürdőszoba felújításába, a legjobb lenne, ha egy olyan tervet készítene, amely tervrajzokat is tartalmaz. Valószínűleg ennek hallatán már fel is vetődött a kérdés, hogy erre valóban szükség van-e. De ne feledje, a vállalkozók nem tudhatják pontosan, mit is szeretne, részletes utasítások nélkül nehezen tudják kivitelezni az elképzeléseinket. Egy jó terv sok problémát és kétséget megold előre, és szisztematikusan előrejelzi a munkafolyamatot. A következőkben ismertetjük azokat a programokat, amelyek segítségével lejegyezheti, formába ötheti elképzeléseit, illetve egy-egy fontosabb lépést is ismertetünk.
    Szakcikk 402
    rajz furdo
    Rendszerünkben van még 58 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező:

    1. A fürdőszoba tervezése és a meglévő berendezések, vezetékek

    A fürdőszoba terve mindig a fennálló helyzet előzetes elemzésén alapul. Meg kell határozni a berendezések, a vízvezetékek, a lefolyók, az elektromos berendezések és a szaniterek állapotát és azt, hogy milyen változtatásokra lesz szükség. Azt is tudni kell, hogy teljes szabadságot élvez-e a tervező, illetve mi magunk az új fürdőszoba tervezésekor, vagy bizonyos dolgoknak változatlanok kell maradniuk. A berendezések áthelyezése elvileg nem probléma, és nem is a legnagyobb költség a fürdőszoba felújításakor. Ha elégedett az elemek elrendezésével, és a berendezések jó állapotban vannak, akkor a változtatásoknak nem kell átfogónak lenniük, és pénzt takaríthat meg. Ellenkező esetben a fürdőszoba részletes terve még fontosabb lesz, a munka és az idő, és nem utolsó sorban a pénz szempontjából egyaránt.

    2. Hogyan tervezzük meg magunk a fürdőszobánkat?

    Ha kisebb felújítás, a fürdőszoba felfrissítése a cél, és nem idegen a műszaki rajz fogalma, a terveket maga is elkészítheti. Fontos, hogy tisztában legyen az alapokkal, mert minden műszaki rajz meghatározott méretarányban kell, hogy elkészüljön, általában 1:50 vagy 1:20 arányban. A fürdőszoba számítógépes programban vagy kézzel történő megrajzolásához szüksége lesz: normál vagy lézeres mérőszalagra, ceruzára, papírra, vonalzóra és ha professzionális rajzot szeretne, akkor számítógépre is. A műszaki rajzok számítógépes programokban való elkészítése sokban megkönnyíthetik a dolgunkat, mivel automatikusan kiszámítják a felületeket, csak meg kell tanulnunk, hogyan kell használni a programot, illetve alkalmazást. Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogyan kell elkészíteni egy ilyen tervet.

    2.1. A fürdőszoba mérése

    Miután megvizsgálta és felmérte a helyiséget és a benne található berendezéseket és elemeket, és eldöntötte, hogy hogy is fog kinézni az új fürdőszoba, következik a mérés. Itt különleges precizitásra van szükség, mivel minden a következő lépés a helyes vagy helytelen méréstől függ. Meg kell mérni az összes falat, a rajtuk lévő bemélyedéseket és kiemelkedéseket, gerendákat, oszlopokat, a tér magasságát, az ablak- és ajtónyílások helyzetét és méretét, a beépített (mondjuk radiátorok) és a mozgatható elemek közötti távolságokat – egyszóval: mindent. A méréseket és az adatokat manuálisan vagy számítógépes programban is lejegyezheti. A fürdőszoba további kialakításához alaprajzra és metszetre lesz szüksége, vagyis a tér jelenlegi állapotára. Röviden, próbálja meg a mérést minél pontosabbá tenni, hogy az a tér valós állapotát tükrözze. Ha nem fogja áthelyezni a berendezéseket, akkor pontosan meg kell jelölni a vezetékek és csövek helyzetét, a bojler, a mosdó, a WC, a zuhanykabin vagy fürdőkád csatlakozásait, valamint az aljzatokat és a villanykapcsolókat.

    2.2 Fürdőszoba alaprajza

    Ha végzett a méréssel, elkezdheti az új fürdőszoba megrajzolását. Ez azt jelenti, hogy a fürdőszobai berendezéseket beillesztheti a kézzel vagy számítógéppel készített tervekbe, az adott arányban, hogy meghatározza a fürdőszoba alaprajzát. Ne feledje, hogy fürdőszoba tervrajzának elkészítéséhez ismernie kell az egyes elemek tényleges méreteit! Mivel a fennálló állapot mérése egy bizonyos méretarányban történik, ezért minden mást is ugyanebben az arányban kell megadnunk, ehhez pedig a tényleges méretek ismerete szükséges. Az elemek egyedi méretei a műszaki adatlapjaikon található, már ha van ilyenünk, nem dobtuk ki a beépítést követően. Továbbá, ez azt is jelenti, hogy a rajzolás megkezdése előtt tudnia kell, milyen típusú szanitert, fürdőszobai felszerelést szeretne. Másrészt a szaniterek kiválasztása előtt meg kell mérni a fürdőszobát, mert a mérések határozzák meg a berendezés típusát és fajtáját, valamint a beépítési módokat. Nem vehetünk például egy 250 cm hosszú fürdőkádat, bármennyire is tetszik, ha nem fér el a fürdőszobában.

    2.3. Méretvonalas kivitelezési tervrajz

    A fürdőszoba alaprajzának és keresztmetszetének meghatározásakor a szaniter berendezés elrendezésével, méretvonalak berajzolása következik, és elkészíthetjük a kivitelezési tervrajzot a kivitelezők számára. Ez azt jelenti, hogy a rajzon be kell jelölni a pontos méreteket és pozíciókat a kivitelezők számára, vagyis, hogy tudják, hova kell elhelyezni a berendezéseket, illetve egyes részeit. Ugyanakkor ügyeljen az egyes elemek által megkívánt elhelyezési számításokra – például mennyi üres helynek kell maradnia balra, jobbra vagy a WC felett ahhoz, hogy normálisan le tudjon ülni és felállni anélkül, hogy beverné a fejét; milyen magasságban kell elhelyezni a mosdókagylót, hogy ne legyen se túl alacsony, se túl magas stb. Erről az építési és építészeti kézikönyvekben, valamint az interneten tájékozódhat.

    2.4 Fürdőszobai látványterv és csempék elrendezésének terve

    Ha igazán elhivatott, minden falat, a csempék elrendezést és további díszítőelemeket külön-külön megrajzolhatja. A csempézett fürdőszoba megrajzolásához, ha azt szeretné, hogy egy adott mintát vagy formát alkossanak, minden csempét külön kell berajzolni. Csak így tudja a burkolómester, hogy hová kerülnek az egyes csempék, és milyen végső képet szeretnénk. Egy ilyen professzionális fürdőszoba kialakítás sok munkát és türelmet igényel, de a jó eredményhez elengedhetetlen. Az ilyen munkákhoz a fürdőszobai tervezőprogram pótolhatatlan. Ha mindez túl igényes számunkra, választhatunk valami egyszerűbbet vagy egyszínűt.

    rajz-furdo.jpg
    A számítógépes tervező program pontosabb tervezést tesz lehetővé 

    3. Tervezőprogramok

    Megtervezheti saját fürdőszobáját ingyenes tervezési programokkal, mint például:

    IKEA fürdőszobatervező
    Roomsketcher program
    Google SketchUp szoftvereszköz
    Ezeknek a programoknak a hátránya, hogy korlátozza a tervezőprogramban levő alapértelmezett elemek szűk választéka, és sok időt fog tölteni a parancsok megtanulásával és a rajzolással. Egy ilyen terv azonban jó kiindulópont lehet a szakszalonok szakértő tanácsadóinak, építészeknek vagy a mestereknek. Végtére is, egy számítógépes programban elkészített terv jobban tükrözi az elképzeléseit, mint amit kézzel készítene.

    4. Vajon a fürdőszoba szalonok kínálnak-e fürdőszoba látványtervezési lehetőséget?

    A rövid válasz: igen, a speciális fürdőszobai szalonok számítógépes látványtervezést is kínálnak. A szalonban a fürdőszoba megtervezése és megrajzolása általában ingyenes, vagy csekély összegű díj ellenében történik, ami előlegnek számít a szükséges anyagok és berendezések vásárlása során. Vigye el a vázlatát, amelyben a méretek is fel vannak tüntetve, a fürdőszoba szalonba. A tanácsadó tanácsot ad, és megrajzolja a fürdőszobát a szalonban kínált berendezésekkel és csempékkel. A fürdőszobai és konyhai szalonok többnyire a Visoft 3D-s rajzolóprogramot használják, így könnyedén összehasonlíthatja őket. Az ilyen tervek hátránya, hogy többnyire szalonok eladói készítik őket; ők mindenekelőtt kereskedők, és általában nincsenek külön a terek tervezésére képezve, és őket, akárcsak Önt, korlátozza a szalon által kínált és adott pillanatban rendelkezésre álló kész elemek kínálata.

    5. Az építész fürdőszobaterve

    Ha valóban többet szeretne kihozni fürdőszobájából, javasoljuk, hogy keressen fel egy építészt vagy belsőépítészt, aki gondoskodik a minőségi és funkcionális fürdőszoba kialakításáról, és valóban tudja, hogyan kell maximálisan kihasználni a teret, és őszinte tanácsokat ad. Nem érdekük, hogy a legdrágább csempéket vagy minél több felszerelést adjanak el. A szalonban nagy valószínűséggel azt fogják tanácsolni, hogy a padlótól a mennyezetig az egész otthont csempével borítsa be, bár a modern fürdőszobák egyáltalán nem így néznek ki. Az építész képes lesz egyensúlyba hozni a csempézett felületeket és az élénk színekre festett falakat, így sokkal melegebb és barátságosabb teret teremt. Egyedi megoldásokkal a fürdőszoba minden része használható lesz, praktikusan megtervezett világítással pedig egy wellness részleghez hasonlítható fürdőszobát kap. Minden építész 2D és 3D tervezőszoftvert használ, így a tervek professzionálisak és pontosak lesznek. És ne feledje, a részletek mindig számítanak!

    furdo-program-rajzolas.jpg
    A jól kialakított fürdőszoba alapos és pontos tervezést igényel 

    Ha segítségre van szüksége az adott témakörrel kapcsolatban, keressen fel bennünket a Daibau.hu oldalon. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 402
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lakberendezés, lakberendező?

    Rendszerünkben van még 58 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 58 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező
    9.5
    0

    ESSE Belsőépítészati Formatervező és Gyártó Kft


    9.7
    0

    STUDIO NOVA Kiállításszervező és Kereskedelmi Kft


    9.7
    0

    KERN ÉS KLENK ÉPÍTÉSZETI BT.


    9.5
    0

    2nd art Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!